To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Granica z Białorusią
zefciu napisał(a):
bert04 napisał(a): Bo na Podlasiu tylko PAKP istnieje i działa, a pogaństwo to najpóźniej od chrztu Litwy zostało wytrzebione z korzeniami i już nigdy nie wróci.
Jak to się ma do kontekstu, o którym pisał Smoke, tego nie wiem.

Być może powinienem trochę skorygować. Smoke pisze o baciuszce, co mimo gramatycznej formy żeńskiej jest mężczyzną, odmienia się jak "Kuba", czyli baciuszka zrobił. A nie jak "ofiara", "oferma" czy "łamaga". Tu może doszło do mojego zamieszania, gdyż Smoke i zefciu z jednej strony twierdzili, że na Podlasiu śluby tylko po wcześniejszym zatwierdzeniu przez miejscowego popa, ten, prawosławnego księdza. A narracją kolegów, że ktoś tam sobie urządził prywatną imprezę LARP-ową, tyle że ją zatytułował "ślub". Być może ten "ślub" był uskuteczniany przez jakąś żeńską wiedźmę, ten, kapłankę wicca. Pasowałoby do lesbijsko feministycznego narratywu. W pewnym kontekście tęże kapłankę można by określić jako "baciuszkę płci żeńskiej". No ale to ciąg pewnych nieporozumień i interpretacji wymiany zdań, która być może była tylko gramatycznym błędem.

W kontekście natomiast linków interii i O2 można natomiast spoko powiedzieć, że tak krytykowany jednorazowy wpis na fejsie się potwierdza, relacje wspierają narrację tam przedstawioną. Była biba ślubna, byli goście z zagranicy, wszystko legalnie do momentu, no właśnie. Nie wiem też, dlaczego miałbym wierzyć Smokowi bardziej, że ma rękę na pulsie i dokładnie wie, co tam w trawie piszczy, dla mnie Smok to podobny internetowy łoś jak Katarzyna Orzechowska. Czasy, kiedy księża (katoliccy czy prawosławni) trzęśli wioskami i mieli niepodzielny rząd dusz to też już przeszłość.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Ale Interia i O2 powieliło post Orzechowskiej. W całej wiosce nie mieszka nikt taki jak anonimowy rozmówca.
Odpowiedz
Smokepsv napisał(a): Ale Interia i O2 powieliło post Orzechowskiej. W całej wiosce nie mieszka nikt taki jak anonimowy rozmówca.

Interia i O2 uzupełniają treści z postu Orzechowskiej, zarówno przez rzekome relacje rzekomych anonimów, jak i przez konkretne wypowiedzi konkretnego wójta, nazwanego z imienia i nazwiska. Można z dużą dozą pewności stwierdzić, że miała miejsce prywatna impreza na prywatnej posesji z udziałem tak jakiejś właścicielki posesji (płci zapewne żeńskiej), jak i sporej ilości osób spoza terenu. A konflikt powstał w momencie przeniesienia imprezki na drogę graniczącą z terenem prywatnym. Nie ma natomiast pewności, czy:

- ta imprezka to był rzeczywiście paganistyczny ślub lesbijski. Nie jest to wykluczone.

- ten konflikt z żołnierzami był zaplanowany. Nie jest to wykluczone.

Ja osobiście wierzę w pierwszą tezę i nie wierzę w drugą. Jeżeli rzeczywiście jedna z "małżonek" odziedziczyła posesję po babci, to nie należy do 99% emerytów i rencistów przez Ciebie postulowanych, może być na terenie wsi od tygodnia. Cała reszta to też będą osoby z zewnątrz. Widoczne na wideo stroje też pasują do jakiejś larpowej biby pogańskiej. Twoje tezy o batiuszce i świetlicy nie mają nic do tego, co tam sobie ktoś na prywatnym terenie urządza, być może większe orgie się tam dzieją, i nie dostają się do prasy.

Natomiast co do celowości zajścia, jak pisałem. W opisach całego konfliktu można znaleźć taki mniej więcej skrót, że jak żołnierze przyjechali, to na drodze odchodziły te "oczepiny", żołnierze chwilę czekali, a jak już czekać nie chcieli, to się zaczęła chryja. Jeżeli właścicielka posesji, jak wspominałem, odziedziczyła i niedawno przyjechała, mogła nie wiedzieć tego, co wszyscy inni mieszkańcy wiedzą, a mianowicie że o północy ta droga nie jest wolna, tylko że żołnierze ją wracają.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Należy się zastanowić nad tym jaka może być alternatywna wersja do tej, którą za niedorzeczną uważa Smoke.

Godzina 20:00-21:00. Do busa w Warszawie lub Białymstoku wpada grupa ok. 20 osób w celu przeprowadzenia antymundurowej akcji dywersyjnej. Kierują się na granicę w kierunku Wyczółek. W tym czasie w busie trwa melanż i zagrzewanie do konfrontacji (wiadomo, po alko i narkotykach człowiek bardziej hardy i śmiały). Zgodnie z planem późnym wieczorem następuje desant w Wyczółkach. Szybka akcja na drodze z żołnierzami i spowrotem na busa do Warszawy lub Białegostoku. Wszystko odpowiednio szybko tak aby ewentualna odsiecz składająca się z lokalnego duchownego i wiernych nie mogła zareagować.

W sumie wersja też realna, ale w tym przypadku nie ma ku niej jakichkolwiek przesłanek.

Smokepsv napisał(a): Ale Interia i O2 powieliło post Orzechowskiej. W całej wiosce nie mieszka nikt taki jak anonimowy rozmówca.
A tych tutaj ze wsi kojarzysz czy podstawieni?:
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/bi...cy/6znwfs3

Cytat:Pan Mirosław jest mieszkańcem wsi i był jednym z nielicznych sąsiadów, którzy zostali zaproszeni na wesele
Zaciekawiło mnie dlaczego to akurat pan Mirosław został tak specjalnie wyróżniony spośród reszty autochtonów i czy nie obniży to jego notowań u lokalnego batiuszki. Uśmiech

Cytat:Wieś liczy około 60 numerów, z czego 40 jest zamieszkałych, lecz tylko połowę zajmują rdzenni mieszkańcy. Większość z nich wyznaje prawosławie, co widać po umieszczonych przed wieloma posesjami charakterystycznych krzyżach z trzema belkami. Pozostałe domy to dacze wykupione przez właścicieli z wielkich miast. Na podwórkach — rejestracje z Łodzi czy z Warszawy.
Nihil novi, pisałem o tym wcześniej. Niestety ale jest to region bardzo mocno dotknięty zmianami demograficznymi i migracją do większych miast. Domy, które do czegoś się jeszcze nadają, służą potem właśnie jako domki letniskowe dla ludzi z innych miejsc Polski.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Desant? Akcja dywersyjna? Polska prawica bohatersko i długo walczy z grupką przyćpanej młodzieży? Duży uśmiech

Jasne, że tych tłumoków trzeba ukarać, ale robienie z tego jakiejś wielkiej wojny z alternatywkami jest niepoważne.
Już też Najman podobno patroluje granicę. Duży uśmiech
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Międzynarodówka zebrała się w starym domu po babci w Wyczółkach, 700 metrów od granicy z Białorusią. Ciekawe czemu tak blisko granicy...

https://tvn24.pl/bialystok/wyczolki-obra...-st8007158
Odpowiedz
Bo jedna z organizatorek imprezy odziedziczyła tam dom bo babci czy kimś tam.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Międzynarodówka zebrała się w starym domu po babci w Wyczółkach, 700 metrów od granicy z Białorusią. Ciekawe czemu tak blisko granicy...

https://tvn24.pl/bialystok/wyczolki-obra...-st8007158

SPIZEG???

Ja tam przypuszczam, że właśnie w tym pasie wschodnim nie tylko prawosławie ma się dobrze, ale i neopaganizmy się szerzą. Z moich ukraińskich źródełek słyszałem, że tam za Bugiem różne rodzimowiercze ruchy są aktywne, zwłaszcza w terenach wiejskich, gdzie te tradycje mają bardzo cieniutką warstewkę chrześcijaństwa. Dwie osoby na nagraniu miały wzory wyszywanki, typowe dla terenów kresowych (jedna tradycyjna, druga bardziej nowoczesna). A jedna z nich tradycyjny wianek. Stąd nawet przed opublikowaniem relacji w temacie tylko na podstawie wideła przypuszczałem, że to te klimaty.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Baptiste napisał(a): A tych tutaj ze wsi kojarzysz czy podstawieni?:
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/bi...cy/6znwfs3
No kojarzę i co w związku z tym? "Podobno" "tak słyszałem" "Ludzie mówili"

Baptiste napisał(a):
Cytat:Pan Mirosław jest mieszkańcem wsi i był jednym z nielicznych sąsiadów, którzy zostali zaproszeni na wesele
Zaciekawiło mnie dlaczego to akurat pan Mirosław został tak specjalnie wyróżniony spośród reszty autochtonów i czy nie obniży to jego notowań u lokalnego batiuszki. Uśmiech
Tak był, że nic nie widział, łazić "prożnochod" nie da rady, ale daremnym piwem nie pogardzi.

Bert04 napisał(a): Widoczne na wideo stroje też pasują do jakiejś larpowej biby pogańskiej.
Cała impreza "larpowa" tej nocy odbywała się w okolicy

Najebali się małolaty na Bachmatach a dorabiają ideologie o "aktywiszczach", albo próbują się wykpić od kary bo to zaraz jacyś prawdziwi aktywiści staną w ich obronie bo o tym głośno w mediach.
Odpowiedz
Smokepsv napisał(a):
Bert04 napisał(a): Widoczne na wideo stroje też pasują do jakiejś larpowej biby pogańskiej.
Cała impreza "larpowa" tej nocy odbywała się w okolicy

Najebali się małolaty na Bachmatach a dorabiają ideologie o "aktywiszczach", albo próbują się wykpić od kary bo to zaraz jacyś prawdziwi aktywiści staną w ich obronie bo o tym głośno w mediach.

Cóż, podniosę jedną brew w zdziwieniu, że Kupałę przeniesiono o nieomal miesiąc później, przecież wiedza powszechna to jest, że to regionalna odmiana nocy świętojańskiej, a ta jest w czerwcu. No ale cóż, widocznie do kalendarza wakacyjnego dostosowali. Kontekst teraz się spina w całość. Także to z lezbijzkim weseliskiem za bardzo pachnie albo sztucznym dmuchaniem skandalu, albo jak piszesz, sztucznym podpinaniem się pod aktywizm. Być może kombinacja z obydwu.

EDIT: Właśnie doczytałem, że "słowianie wschodni" świętują dwa tygodnie później. Co, dla nieznających temat, wiąże się z prawosławnym kalendarzem juliańskim. Niemniej do 14.07 to jeszcze tydzień przesunięcia jest.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
do 12 lipca jest post i już kończe offtop.
Odpowiedz
Smokepsv napisał(a): do 12 lipca jest post i już kończe offtop.

Zaraz zaraz, tylko na marginesie, 12 lipca to koniec postu piotrowego, czyli zawsze kończy się 11/12 lipca (wigilia święta Piotra i Pawła). A noc świętojańska, pardon, noc Iwana Kupały to 6/7 lipca. Wychodzi więc na to, że Kupałę zawsze świętuje się po "święcie właściwym"? Czy zależy to od lokalnych tradycji i regionalnych wykładni postów?

Kontynuuję offtop offtopu, gdyż kwestie kulturalne na pograniczu prawosławia (z domieszkami ewentualnie pogaństwa) ciekawią mnie bardziej niż ta durna chryja.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Akurat "Na Iwana na Kupała" jest organizowane w pierwszą sobotę bo świecie Apostołów Piotra i Pawła, natomiast białowieskie Kupalle jest organizowane w ostatnią sobotę przed świętem Apostołów Piotra i Pawła.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: