To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dylemat
Chodzi o to, że ten numer nie przejdzie, jeśli się otwarcie przyzna do poglądów i problem rozwiązany. Żaden ksiądz się nie zgodzi. Uczciwie i bez urazy.
A nawet jeśli, cichcem jakiś pazerny zgodziłby się to można obiecać, że się wychowa dziecko w duchu ateizmu ;-)
Pozdrawiam.
egoista
Odpowiedz
Chyba nie można być ojcem chrzestnym jeśli nie jest się rzymskokatolikiem, ewentualnie innym chrześcijaninem należącym do tych kościołów, ktore akceptuje Kościół r-k.
Odpowiedz
W Wybiórczej był kiedyś artykuł o świeckich chrzestnych. Podpisali tylko zobowiązanie, że w razie czego będą się małym opiekować. No i powód do imprezy był ;-)
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
Jacy to są "nieświeccy" chrzestni ?
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Jacy to są "nieświeccy" chrzestni ?
Nieświeccy to ci, którzy poszli do kościoła na tą całą zabawę związanymi z polewaniem wodą malucha i zobowiązali się 'przed bogiem' na bycie opiekunem dziecka Uśmiech

Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Odpowiedz
Myślałem, że świeckość to stan niekapłański. Może masz na myśli laicyzm i nielaicyzm ?
Odpowiedz
Tak to było określone w artykule - świeccy chrzestni czyli osoby, mężczyzna i kobieta, które dobrowolnie zgadzają się wziąć odpowiedzialność za wychowanie dziecka, jeżeli rodzicom coś się stanie. Może powinni to być faktycznie laiccy chrzestni.

Odpowiedz
Laiccy, czyli tacy, którzy nie są członkami Kościoła. Świeccy to nieduchowni członkowie Kościoła lub nie-członkowie, a duchowni to nie-świeccy, czyli kapłani i zakonnice ;P
Odpowiedz
NonOmnis napisał(a):Ja bym jednoznacznie odmówił bycia chrzestnym.
No i dziś miałem okazję odmówić Uśmiech Jestem z siebie taki dumny Oczko
[Obrazek: nightwish3cn6.jpg]
Odpowiedz
A ja bym nie odmówił. Dopóki nie dokonałem aktu apostazji mogę ukryć swoje poglądy. Dlaczego? A może lubię po prostu (z czystej ciekawości) od czasu do czasu wziąć udział w jakimś obrzędzie? Nie mówię tu o chodzeniu do kościoła... Mówię o wzięciu biernego udziału w obrzędzie dowolnej religii, pod warunkiem, że nie dzieje mi się w nim fizyczna krzywda. (Nie dam sobie wyrwać serca przez Azteckiego kapłana, ale z przyjemnością zobaczę jak modlą się w kościele Zielonoświątkowym)... to że np. nie interesuję się kompletnie historią nie zakazuje mi obejrzenia sobie z zaciekawieniem Wołoszańskiego od czasu do czasu...
[Obrazek: userbar2.jpg][SIZE="1"]

[/SIZE][Obrazek: www_userbar.jpg]

Pytanie pierwsze... czy Pan mnie słyszy?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości