To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
aniolgabriel napisał(a):Odpowiadam: rozwiązanie jest proste, niech będzie wszystko prywatne ale,
kapitalista musi zapewnić pracownikowi:
1.) 8-godz. czas pracy
2.) stały i pewny dochód np.. 1500zł. na miesiąc.
3.) opłaci za pracownika ubezpieczenie zdrowotne
4.) zapewni opiekę dla dzieci pracownika tj. opłaci przedszkole lub szkołę podstawową.
5.) zapewni ochronę pracownika i jego domu i rodziny przez danie ochroniarza pracownikowi.
---------
I jest ok wtedy kapitalista nie musi płacić podatku.
Albo lekarz z prywatnym gabinetem mógł by być zwolniony z podatku jeśli leczył by, od 1 do 4 niepełnosprawnej osoby dzienne za darmo. To samo apteki, sklepy, bary, szpitale, itd., itp..

Ps.. zmiana czasu z zimowego na letni to też wymysł kapitalistów z prywatnej kolei nie lubię tego, a ile oni wtedy czerwonoskórych braci wybili ojej.

Towarzyszu "Tymek" socjalne postulaty przedstawiłem.
Dodam tylko że aby utrzymać komunizm należy wprowadzić silne prawo aby ludzie nie kradli i nie niszczyli dobra społecznego, takie jak lampy i ławki na ulicy i czy np.. gwoździe z fabryki.
Odpowiedz
Utopijny komunizm lub utopijny anarchokomunizm jest możliwy tylko w na niewielkich grupkach ludzi - odpowiedzialnych społecznie. Inaczej: znalazło by się wielu którzy by nie pracowali będąc zdrowi bo... po co? Niektórych to nie motywuje do pracy (wręcz demotywuje). I wtedy wszystko się zawala i jest bieda, syf i zastój gospodarczy :/

Podobnie utopijny anarchokapitalizm jest możliwy tylko w niewielkich grupkach ludzi - odpowiedzialnych indywidualnie. Inaczej: nieodpowiedzialni za siebie i nieporadni ginęli by z głodu, chorób i braku domu w rynsztoku.

Tylko zaufane grupki ludzi otwarcie twierdzących, że godzą się DOBROWOLNIE WYBRAĆ dane warunki będą w pełni efektywni i szczęśliwi.

Libertarianie i anarchokapitaliści tworzą sobie swoje społeczeństwo. Komuniści i anarchokomuniści swoje społeczeństwo. To chyba jedyne co możemy zrobić.

Teraz tylko kwestia tego gdzie te społeczeństwa będą: osobno (różne państwa) prawie osobno (państwa-miasta) czy wspólnie koegzystować (na jednym terenie ale każdego obowiązują inne zasady na które on się godzi; jest pare rzeczy problematycznych natury praktycznej ale myślę, że się da - kiedyś pisałem o tym długi post). Za czym ja optuje też już pisałem ;-) Opcja nr 3 i nr 2 naraz: Wielkie światowe społeczeństwo godzące wszystkich i umożliwiające wybór + państwa -miasta dla tych którzy mają zbyt skrajne pomysły albo po prostu chcą się bawić po swojemu ;-)
Odpowiedz
Nie każdy socjalizm jest dobry. Ty mówisz o PRLowiskim a ja mówię o szwedzkim.
Pojedz do Szwecji i zobacz czy tam zapłacą tobie za leżenie. Szczęśliwy
Odpowiedz
Cytat:W Szwecji jest 1,5% bezrobocia.
tak było parę lat temu - teraz jest 5,7% bezrobocia + około 14% ukrytego bezrobocia (urlopy maicerzyńskie/tacierzyńskie i dłuuugaśnie chorobowe etc )

niestety szukałem sporo o Szwecji w ostatnich dniach nie jest tak różowo...
Odpowiedz
Polaków im sie nazjeżdżało to bezrobocie wzrosło. A chorobowe i urlopy macierzyńskie powinni skrócić bo to rozleniwia.
Ale i tak nie jest źle w Szwecji. A już niemal pół wieku mają socjalizm. Według logiki UPRowców powinna tam być nędza większa niż w Polsce a okazuje sie ze nie jest. Jest tam całkiem dobrze.

Socjalizm socjalizmowi nie jest równy. A UPRowcy lubią wszystkie socjalizmy uogólniać do PRLu.
Odpowiedz
Vacarius napisał(a):A UPRowcy lubią wszystkie socjalizmy uogólniać do PRLu.
Do mnie to było? Ja nie jestem żadnym UPRowcem i nigdy nie byłem.
[Obrazek: nightwish3cn6.jpg]
Odpowiedz
pomińmy UPRowców bo tu już nie ma zbytnio zwolenników ich polityki - conajwyżej poniektórzy głosują na nich dla poszczególnych ustaw (narkotyki, niskie podatki); ale wątpie czy ktoś by chciał by UPR przejęło władzę w PL, to by była chyba katastrofa :-P
Odpowiedz
Nie nie do ciebie. Miałem na myśli Avxa i Atheiego.
Oni widzą tylko jeden socjalizm ten PRLowski. A socjalizm w odróżnieniu od liberalizmu może mieć wiele wersji.
Może być narodowy socjalizm - III Rzesza, stalinizm - ZSRR, PRL, socjal-liberalizm - Szwecja, Niemcy. Co socjalizm to inny. Nawet były różnice pomiędzy ZSRR a PRLem. ZSRR i Chiny to tez już co innego. Nie ma dwóch takich samych socjalizmów.
Jest socjalizm który produkuje bomby atomowe i wysyła ludzi w kosmos (ZSRR) i taki który swój potencjał przeznacza na ludzi Szwecja.
A PRL to był taki wasalski socjalizm który zabierał polakom i dawał ruskim. Całą Rosję żywiliśmy. Mój ojciec mawiał tak: Rosja wygląda jak świnia która pysk ma w Polsce i tu żre.

[Obrazek: ZSRR.jpg]
Odpowiedz
Wracając do efektywności systemów: Panowie wciąż nie odnieśli się do większości argumentów porównawczych i innych !

Tsumoso napisał(a):DOBROWOLNIE WYBRAĆ

W komunizmie nie można dobrowolnie wybierać, ponieważ z definicji zakłada rewolucję ogólnoświatową.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
NonOmnis napisał(a):To, że nie ma bezrobocia to nie znaczy JESZCZE, że nie ma lenistwa (nie mówię tu o Szwecji tylko ogólnie), sam Anioł wspominał PRL, gdzie były tworzone puste etaty "czy sie stoi czy sie leży 500zł się należy", bezrobocia nie było, ale zapału do pracy też nie bo i skąd miałby być skoro sie dostawało pieniądze nie za wykonaną pracę, a za samo przyjście do niej.

Nie prawda, te 120zł za szychtę owszem było to fakt, ale tyczyło się najczęściej hufców pracy gdzie pracowali troszkę słabsi fizycznie np..kolega z grupą wojskową "C" zamiatał liście na ulicy.
Lub gdy nie było materiału w pracy.
Kto chciał legalnie dorobić mógł zostać 3 godz dodatkowo wtedy miał premie.
Były też tzw. niedziele Gierkowe płatne 200% za dniówkę.

Avx napisał(a):Wracając do efektywności systemów: Panowie wciąż nie odnieśli się do większości argumentów porównawczych i innych !

W komunizmie nie można dobrowolnie wybierać, ponieważ z definicji zakłada rewolucję ogólnoświatową.

Szanowny "Avx" jesteś podobno dobry w znajomości Puerto Rico to mam 2 pytania?
1.) Kiedy to straciło Puerto Rico suwerenność na rzecz USA?
2.) Co takiego się stało w Puerto Rico w 2006r. że budżet się załamał i doszło do klęski społeczno-socjalnej mimo że USA łaskawie zwolniły Puerto Rico z podatku centralnego?
(USA-łaskawy kapitalistyczny okupant Puerto Rico)
Jeszcze jedno dlaczego amerykanie po kryjomu płyną na Kubę się leczyć?
Bo podobno tanio i lepsza opieka medyczna niż w USA.
Biedni amerykanie cieszą się że tak blisko siebie mają socjalistyczny kraj.
Za husajna to amerykanie i to bogaci leczyli się w Iraku bo tam była najlepsza opieka medyczna, teraz to tylko Kuba im została, pewnie dlatego prywatni kapitaliści chcą zniszczyć
Kubę.
Odpowiedz
pytanie tak myślę średnio w temacie mianowicie:
jak wy socjaliści postrzegacie postać Lwa Trockiego ?
Trockizm to zaraza jak twierdził morderca stalin (słyszałem pochlebne glosy na temat tego pana wśród tutejszych socjalistów) czy może Trocki bohater który chciał naprawde wprowadzić tzw. "dyktature proletariatu" ?
[Obrazek: mp_obiektywista.png]
"Najmniejszą mniejszością na Ziemi jest jednostka. Ci, którzy odmawiają praw jednostkom, nie mogą twierdzić, że są obrońcami mniejszości." Ayn Rand

patria mea totus hic mundus est
Odpowiedz
aniolgabriel napisał(a):1.) Kiedy to straciło Puerto Rico suwerenność na rzecz USA?

1898. Po wojnie USA-Hiszpania.

aniolgabriel napisał(a):2.) Co takiego się stało w Puerto Rico w 2006r. że budżet się załamał i doszło do klęski społeczno-socjalnej mimo że USA łaskawie zwolniły Puerto Rico z podatku centralnego?

1. Na Kubie jest permanentna klęska gospodarcza (4500 PKpc w porównaniu z ponad 17000 mówi samo za siebie),
2. Nie słyszałem o tym załamaniu, proszę o linki. Niestety, faktycznie załamania się zdarzają, co wynika jednak z nadmiernego interwencjonizmu państwowego (m.in. istnienia scentralizowanego systemu bankowego i pustego pieniądza), nie wolnego rynku.

aniolgabriel napisał(a):Jeszcze jedno dlaczego amerykanie po kryjomu płyną na Kubę się leczyć?

Kto konkretnie popłynął ?
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):1. Na Kubie jest permanentna klęska gospodarcza (4500 PKpc w porównaniu z ponad 17000 mówi samo za siebie),
Milionerzy podbijają średnią w USA. Normalni ludzie w USA mają dużo mniej niż średnia.
A na Kubie tak jak i w innych państwach komunistycznych nie ma milionerów. Zwyczajni ludzie mają tyle co średnia.

Avx napisał(a):Kto konkretnie popłynął ?
Mój wujek wrócił do Polski z USA kiedy w USA uległ wypadowi tak ze teraz chodzi o kulach.
Moja nauczycielka angielskiego wróciła z USA do Polski kiedy zaszła w ciąże, bo tam poród kosztuje 10000$. A miała zamiar zostać na stałe.

To nie od dziś wiadomo ze połowy mieszkańców USA nie stać na opiekę medyczną.

USA na tym kasę trzepią bo wykorzystują prace ludzi. A kiedy człowiek zachoruje to niech wraca do swojego socjalistycznego kraju sie leczyć. Co by USA zrobiły bez socjalistycznych krajów? Mieli by ogromne protesty imigrantów kaleków którzy ulegli wypadkowi przy pracy. Musieli by ulec i dać im opiekę medyczną. Albo mogli by ich rozstrzelać ale tym by wystraszyli nowych frajerów.
W ogóle to powinniśmy jakoś ograniczyć to wracanie do Polski z USA aby sie leczyć. Ten kto stracił zdrowie w USA to niech tam zostanie.

A czy USA nie są odpowiedzialni przypadkiem za Fidela Castro na Kubie?
Gdyby nie zachłanna okupacja Kuby przez USA to Kubańczycy nie słuchaliby jakiegoś Fidela Castro który nawoływał do zbrojnego powstania.
To USA stworzyły Fidela Castro. Amerykanie są odpowiedzialni za zubożenie kuby.

Podczas zimnej wojny blokowali wszystkie statki na Kubę!
Gdyby zablokować USA na miesiąc to tam wszystko by padło. USA już o to zadbali aby na kubie była bieda.
Odpowiedz
Puerto Rico
co sie stalo w Puerto Rico
2006r.
http://en.wikipedia.org/wiki/Puerto_Rico

kryzys
http://en.wikipedia.org/wiki/2006_Puerto...get_crisis

otuz to kapitalistyczne panstwo libertanskie z w wolnym rynkiem i super gospodarka zbankrutowalo
przyczyna to prak podatku. w 2006r. budzet sie zalamal zwolniono uzednikow i zamknieto 1,500 prywatnych szkol
100,000 ludzi zwolniono.
podatek byl 1.5% dodatkowo USA zwolnilo z podatku centralalnego kraj musial wziasc kredyt z banku swiatowego
teraz wszyscy obywatele i firmy prywatne placa 7.5% podatku na splate dlugu panstwowego.
niech to bedzie przestroga dla libertarian bez podatku kazde panstwo zbankrutuje.
ps.. przepraszam za blendy ort. ale bardzo szybko pisze bo nie mam teraz czasu.
Odpowiedz
aniolgabriel napisał(a):Puerto Rico
co sie stalo w Puerto Rico
2006r.
http://en.wikipedia.org/wiki/Puerto_Rico

kryzys
http://en.wikipedia.org/wiki/2006_Puerto...get_crisis

otuz to kapitalistyczne panstwo libertanskie z w wolnym rynkiem i super gospodarka zbankrutowalo
przyczyna to prak podatku. w 2006r. budzet sie zalamal zwolniono uzednikow i zamknieto 1,500 prywatnych szkol
100,000 ludzi zwolniono.
podatek byl 1.5% dodatkowo USA zwolnilo z podatku centralalnego kraj musial wziasc kredyt z banku swiatowego
teraz wszyscy obywatele i firmy prywatne placa 7.5% podatku na splate dlugu panstwowego.
niech to bedzie przestroga dla libertarian bez podatku kazde panstwo zbankrutuje.
ps.. przepraszam za blendy ort. ale bardzo szybko pisze bo nie mam teraz czasu.

Wiadomo, socjalistyczne państwa nie bankrutują i nie biorą kredytów. Oczko
Back to the primitive
Fuck all your politics
Odpowiedz
Było wiele państw socjalistycznych które w ogóle nie miały żadnych kredytów. Np. Rumunia za Czałczesku czy jak mu tam.
Odpowiedz
daffek napisał(a):pytanie tak myślę średnio w temacie mianowicie:
Trockizm to zaraza jak twierdził morderca stalin (słyszałem pochlebne glosy na temat tego pana wśród tutejszych socjalistów) czy może Trocki bohater który chciał naprawde wprowadzić tzw. "dyktature proletariatu" ?

odpowiadam Trocki mówi że: "Polski robotnik + Niemiecki robotnik walczy z polskim i niemieckim kapitalistom" czyli wprowadzał podział klasowy, a stalin widział kraj jako całosc bez podzialu klasowego np.. robotnik, fryzjer, nauczyciel.
Teoria trockiego była dobra na poczatku rewolucji w 1920r. i tyczyła sie niemiec.
po przegranej wojnie ZSRR z polską teoria Trockiego stała się nie realna.
Co na to inni socjalisci?
nie wiem.
Odpowiedz
aniolgabriel napisał(a):po przegranej wojnie ZSRR z polską teoria Trockiego stała się nie realna.

Słucham?
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Cytat:pytanie tak myślę średnio w temacie mianowicie:

Wiemy jak krwawo potoczyly sie losy ZSRR gdy na pierwsze miejsce w partii wspial sie Józef Stalin wiec osobiscie przychylam sie do tego co twierdzi ''aniolgabriel'' mianowicie

Strzałka
Cytat:Teoria trockiego była dobra na poczatku rewolucji w 1920r. i tyczyła sie niemiec.

otóz to - trockizm bylby genialnym rozwiązaniem w momencie gdyby Rewolucja ogarnęła obszary większe i bardziej zaawansowane niz była Rosja Carska, np. byle cesarstwo niemieckie - to bylby poczatek swiatowej rewolucji,

jednak tak sie nie stalo chociazby dlatego ze na drodze Wyzwolicielce Armii Czerwonej Oczko stanęla armia z sojusznikiem w niejakiej matce boskiej...
i wszystko jasne, Oczko

ale zeby nie kierowac sie opinią STALI - ZŁY , TROCKI - DOBRY przedstawiam tu tekst zachodniego komunisty - stalinisty, ktory znalazlem na pewnej komunistycznej stronie ( polecam do poczytania, wiele fajnych materialow)

Strzałka

http://www.1917.pl/index.php?option=com_...&Itemid=41

co ciekawsze:

Bill Bland
Stalin:
mity i rzeczywistość

Cytat:Dlaczego ostatnie tematy prac Stalina były ograniczone do takich tematów jak lingwistyka i krytyka proponowanego podręcznika do ekonomii - tematów które mogły być rozpatrywane bez szkody dla ukrtych rewizjonistów, ponieważ Stalin nie mógł zamienić ich w atak na rewizjonistyczne idee?

Cytat:Dlaczego rząd radziecki zaskoczył opinię miedzynarodową w 1947 poprzez nagły zwrot swojej polityki zagranicznej wyrażony w poparciu amerykańskiej propozycji podziału Palestyny, który okazał się tak katastrofalny w skutkach dla narodów Bliskiego Wschodu?

To wszystek ma sens, jeżeli — i wierzę że, tylko jeżeli — zaakceptujemy fakt, że parę lat przed swoją śmiercią, Stalin, wraz ze swoimi marksistowsko-leninowskimi zwolennikami, był w mniejszości we władzach Związku Radzieckiego.

Fakt istnienia rewizjonistycznej większości w przywództwie KPZR został skutecznie ukryty poprzez "kult jednostki" , który był urósł dookoła Stalina.

Sam Stalin krytykował i ośmieszał ten "kult" przy licznych okazjach. Ale to nie skutkowało.

Więc albo Stalin był hipokrytą, albo był niezdolny by skończyć ten "kult".

Inicjatorem "kultu jednostki" wokół Stalina był rzeczywiście Karol Radek, który przyznał się do zdrady na jego publicznym procesie w 1937...

Ale przez lata 80 Conquest utrzymywał, że w 1939 roku w ZSRR było od 25 do 30 milionów więźniów, a roku 1950 12 milionów.

Ale kiedy, za Gorbaczowa, otwarto archiwa Komitetu Centralnego okazało się, że liczba więźniów politycznych w roku 1939 wynosiła nie miliony a 454 tysiące.

Jeśli dodamy do ogólnej liczby więźniów politycznych, więźniów niepolitycznych daję nam to ogólną liczbę 2,5 milionów więzionych, to jest 2,4% dorosłych mieszkańców kraju.

Dla porównania, w Stanach Zjednoczonych w 1996 roku, zgodnie z oficjalnymi danymi było 5,5 milionów ludzi w więzieniu, to jest 2,8 dorosłych mieszkańców.

ja Stalina nie bronię, poprostu chcę przedstawić coś za i coś przeciw,
rozstrzygnijcie sami,
LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ!
Odpowiedz
aniolgabriel napisał(a):kapitalistyczne panstwo libertanskie z w wolnym rynkiem i super gospodarka zbankrutowalo

Chwila, chwila, chwila !
Państwo libertariańskie nie może zaciągać długów.

Puerto Rico - ze swoją skrajnie debilną prohibicją narkotykową, możliwością uchwalania budżetu przewidującego deficyt, cłami granicznymi i tak dalej; nigdy nie było państwem libertariańskim. Co najwyżej liberalnym, a to różnica spora.

Ja na świecie nie widzę żadnego państwa libertariańskiego - co najwyżej takie, które mają niektóre elementy libertarianizmu (jak Estonia, z konstytucyjnym zakazem zadłużania kraju).

Vacarius napisał(a):Milionerzy podbijają średnią w USA.

A na Kubie pałacyki Fidela. Oczko
Bez przesady, nie ma to decydującego wpływu. Milionerzy podbijają, a żebracy zaniżają. Więc średnia mniej-więcej odpowiada bogactwu większości obywateli - po prostu mniejszość częściej się ze średniej wyłamuje w którąś ze stron.

Vacarius napisał(a):To nie od dziś wiadomo ze połowy mieszkańców USA nie stać na opiekę medyczną.
78 lat przeciętnej długości życia to nie jest źle, więc opieka nie jest najwyraźniej tak tragiczna i droga, jak stwierdzasz Oczko Dla porównania w Polsce naszej to jest 75 lat.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości