To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Avx napisał(a):78 lat przeciętnej długości życia to nie jest źle, więc opieka nie jest najwyraźniej tak tragiczna i droga, jak stwierdzasz Oczko Dla porównania w Polsce naszej to jest 75 lat.
78 lat to obywatele USA których stać na opiekę medyczną bo już od dawna żyją w USA i sie dorobili. A ile żyją imigranci którzy niedawno przyjechali do USA?
Avx napisał(a):A na Kubie pałacyki Fidela. Oczko
Na kubie tylko Fidel podbija średnią. A w USA jest milionerów więcej.
Odpowiedz
Vacarius napisał(a):A ile żyją imigranci którzy niedawno przyjechali do USA?

Imigranci chyba powinni być wdzięczni, że ich USA wpuszcza. We Francji rozdają socjal imigrantom, a skutki w postaci płonących samochodów w Paryżu i rozrastających się slumsów są aż nadto widoczne.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
no to popieramy niewolnictwo? masz półdarmowych robotników bez żadnych praw. na tym opiera się amerykańska gospodarka. cynizm do potęgi.

płonące samochody w paryżu to nie dzieło imigrantów chłopcze, ale urodzonych we francji obywateli tego państwa.
Odpowiedz
Pewnie jestem mniejszością więc nie chce mi się niektórych fanatycznych liberałów przegadywać, rozumiem że teraz panuje taka moda, a za 2 lata przejedziecie się na cudzie Irlandii w wykonaniu Tuska.

PS. Jestem socjalistą.
[Obrazek: quasiuserbarfi1.png]
Odpowiedz
Luka Wars napisał(a):za 2 lata przejedziecie się na cudzie Irlandii w wykonaniu Tuska.

:lol2:

Nie mam się na czym przejechać. Jestem libertarianinem. Tusk jest żałosny w swoim brakiem radykalizmu i z kosmetycznymi modyfikacjami (zazwyczaj zresztą nie robi kompletnie nic).

Jak ktoś zniesie socjal i pośle do diabła bank centralny, przy okazji legalizując narkotyki, nieopodatkowany hazard i parę innych rzeczy; to będę mógł szczerze powiedzieć, że jest świetny.

DarkWater napisał(a):no to popieramy niewolnictwo? masz półdarmowych robotników bez żadnych praw. na tym opiera się amerykańska gospodarka. cynizm do potęgi.

Chwileczkę - jeśli ktoś przyjeżdża do USA z np. Meksyku, to znaczy, że w USA jest mu lepiej, niż w Meksyku. Nikt przecież nie robi przymusowych transportów "niewolników", wręcz przeciwnie, USA teraz buduje na granicy z Meksykiem mur ! Mogą Meksykanie zostać w domu, USA wręcz by się cieszyło, skoro mury stawia :-D
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Zdecydowanie liberalizm uważam że socjalizm jest wbrew naturze człowieka
Liberalizm daje szeroko pojętą wolność człowieka np. Holandia Szwecja Norwegia Finlandia (kraje skandynawskie)
Odpowiedz
Cytat:i pośle do diabła bank centralny
A wtedy całe państwo.
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):A wtedy całe państwo.

Niee. Podatki można w złocie ściągać :-] I tak być powinno:-]
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
AdamM89 napisał(a):Zdecydowanie liberalizm uważam że socjalizm jest wbrew naturze człowieka
Liberalizm daje szeroko pojętą wolność człowieka np. Holandia Szwecja Norwegia Finlandia (kraje skandynawskie)
od kiedy Holandia leży w skandynawii a Szwecja liberalna ?

Szwecja to kraj socjalistyczny Oczko
[Obrazek: mp_obiektywista.png]
"Najmniejszą mniejszością na Ziemi jest jednostka. Ci, którzy odmawiają praw jednostkom, nie mogą twierdzić, że są obrońcami mniejszości." Ayn Rand

patria mea totus hic mundus est
Odpowiedz
Szwecvja to pomyłka a Holandia nie lezy w skandynawi wiem tylko zrobiłem błąd gramatyczny mogłem to oddzielić sorki
Odpowiedz
daffek napisał(a):od kiedy Holandia leży w skandynawii a Szwecja liberalna ?

Szwecja to kraj socjalistyczny Oczko

Szwecja jest bardziej liberalna od Polski. Dużo bardziej.
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
No tak. Jest wyżej od Polski w rankingu wolności gospodarczej, który już w wielu tematach był przytaczany.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
ale przytaczanie Szwecji jako przykladu liberalnego panstwa jest chyba nie na miejscu ?
W europie chociazby Zjednoczone Królestwo jest lepszym przykladem. W całej zachodniej europie nie ma chyba berdziej socjalistycznego kraju niż Szwecja, no moze Francja dorównuje Smutny
[Obrazek: mp_obiektywista.png]
"Najmniejszą mniejszością na Ziemi jest jednostka. Ci, którzy odmawiają praw jednostkom, nie mogą twierdzić, że są obrońcami mniejszości." Ayn Rand

patria mea totus hic mundus est
Odpowiedz
Cytat:Niee. Podatki można w złocie ściągać I tak być powinno
1) Co ma wspólnego bank centralny i podatki? (tylko bez amerykanskiego banku rezerw federalnych. zrozumcie ludzie ze to nie jedyny wzór banku centralnego na świecie)
2) myślisz że ja na tym złocie śpie?
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):2) myślisz że ja na tym złocie śpie?

Hmmm, można jakoś stopniowo zrezygnować z banku centralnego, to niekoniecznie przecież musi być terapia szokowa.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
2 pytania.
1)Po co rezygnować z banku centralnego?
2)Co zrobić żeby złoto było w każdym domu?
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):2 pytania.
1)Po co rezygnować z banku centralnego?

Jest interwencjonistyczny i, według Szkoły Austriackiej, w zasadzie zbędny ;P

Al-Rahim napisał(a):2)Co zrobić żeby złoto było w każdym domu?

Niekoniecznie złoto w sensie fizycznym. Jak już Ivan Ivanov w innym temacie pisał, mogą to być jakieś papierki; byle nie były pustą walutą, lecz miały oparcie w złocie.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Cytat:Jest interwencjonistyczny
A tak po ludzku? Jakiś przykład?
Cytat: i, według Szkoły Austriackiej, w zasadzie zbędny ;P
Fajnie. A argumenty? Przypoinam zeby nie szyfladkować banku centralnego. To dość szerokie pojęcie.
Odpowiedz
Al-Rahim napisał(a):A tak po ludzku? Jakiś przykład?
Przez operacje na otwartym rynku zmieniają podaż pieniądza.
Obsługując rezerwy banków (przez co rozumiem ustalanie poziomu rezerwy obowiązkowej, jak i samo prowadzenie rachunku w banku centralnym) pozwala na wielokrotne powiększenie podaży pieniądza.

Cytat:Fajnie. A argumenty?
Poza interweniowaniem w podaż pieniądza banki centralne nie robią niczego, czego zwykłe banki nie mogłyby robić same. Interwencje z kolei zawsze prowadzą do nieciekawych konsekwencji (jak np. cykl boomów i krachów).

Cytat:Przypoinam zeby nie szyfladkować banku centralnego. To dość szerokie pojęcie.
Już raz się o to pytałem, czy jesteś w stanie wymienić jakiekolwiek różnice w działaniu, dajmy na to, Fed'u i NBP?
If you drive a car, I'll tax the street
If you try to sit, I'll tax your seat
If you get too cold I'll tax the heat
If you take a walk, I'll tax your feet
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman
Odpowiedz
Tsumoso napisał(a):powtarzam moje pytanie:

Niech każdy ze swojego punktu widzenia i swojej ideologii powie jak chciałby zrobić, żeby wszyscy byli szczęśliwi tak jak oni sobie chcą? Jak zrobić, żeby w jednym społeczeństwie żył sobie ktoś z poglądami socjalistycznymi i kapitalistycznymi albo jeszcze innymi? Jak widzielibyście dogodzenie możliwie wszystkim i możliwie jak najbardziej, tak jak oni sobie tego chcą?

Przykro mi, ale na razie zwyczajnie nie chce mi sie.

Moje rozwiazania sa rozproszone po wielu tematach, takze po mikke.fora.pl. Moze kiedys, jak "mie sie zachce", to zbiore wszystko do kupy. A poza tym nie zalezy mi na tym, aby razem ze mna dobrze zylo sie komus o innych pogladach, poniewaz nie jestem tolerancyjny. Nie bronie nikomu miec swoich pogladow, ale nie mam ochoty "robic mu dobrze".

Moge jedynie powiedziec, co byloby dla mnie jakims progresem, ale to w wolniejszej chwili. Na pewno zajalbym sie budzetowka, sluzba zdrowia, szkolnictwem, gornictwem - prywatyzacja w jak najszerszej formie.

Likwidacja ZUS dla tych, ktorzy obecnie sa w moim wieku - ale nie wiem na szybko jak, bo przeciez korzystaja z niego ci, co juz sa emerytami, wiec nie mozna tego po prostu "uciac" :/

Promowanie idei dzialalnosci charytatywnej i zwiazane z tym kwestie pomocy najubozszym, inwalidom. Promowanie tzw. "pracy chronionej" - m.in. poprzez budowanie swiadomosci, szukania rozwiazan mozliwosci zatrudnienia, moze (choc to nieliberalne podejscie) przeznaczenie czesci podatkow z budzetowki na dofinansowanie wlasnie takich stanowisk - ale to zle rozwiazanie, poniewaz to jedynie redystrybucja podatku :/. Moze jednak na poczatek byc niezbedne.

Opracowanie programu budowania swiadomosci n/t wartosci pracy, popytu na rynku pracy (rzeczywistych potrzeb rynku).

Obnizenie i docelowo likwidacja placy minimalnej, ulg, przymusowych ubezpieczen.

Opracowanie programu dla tych, ktorzy sa z przyczyn niezaleznych od siebie stracili pracę, zdrowie, zdolność do pracy, samotnych rodzicow. Mozna tutaj oczywiscie uderzyc z podatkiem, ale rodzi sie problem biurokracji, ktora bedzie rozdzielac pieniadze, kolejne urzedy, papierki, a potrzebujacy znow zostana z reka w nocniku. Ale nad ta kwestia zastanawialem sie parokrotnie, bo z pewnych przyczyn jest dla mnie wazna.

Mam pare rozwiazan, ale to pozniej, jak znajde czas i ochote na wrocenie do tego tematu i tego forum (przejadlo mi sie).
Null pointer exception
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości