To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Tylko liberalizm gospodarczy prowadzi do takiej grabieżczej dyktartury.

Z resztą to nadal jest liberalizm. Bo wyobraź sobie ze taki dyktator jest tylko najsilniejszym gangiem w państwie anarchistycznym.
To nie jest przywódca państwa to jest gang który w państwie anarchistycznym czyli liberalnym przejął władze.
Gdyby Anglicy i Francuzi nie robili takiego liberalizmu jaki robili w swoich koloniach gdyby tam robili socjalizm to by w afryce nie było żadnych dyktatorów. Czyli gangów które przejęły władze w anarcholiberalizmie.

W liberalizmie to zawsze ci jakiś gang przejmie władze i zrobi dyktaturę. Tak to już jest kiedy państwo-minimum jest słabe. Słabsze niż gangi.
Ale to ze jakiś gang przejmie tobie władze to nie oznacza ze państwo przestaje być liberalne. Bo kto ci zabrania stworzyć sobie armie i obalić dyktatora? Wystarczy tylko ze masz kasę i obalaj sobie jakiego tylko afrykańskiego dyktatora chcesz. Masz pełny liberalizm w Afryce. Możesz wzniecać swoje prywatne wojny jeśli ciebie na to stać i żadna europejska potęga ani USA nie będzie ci sie mieszać.
A nawet jak sie wmiesza to nadal masz liberalizm tylko ze wtedy choćbyś miał 100 miliardów $ to i tak okażesz sie słabszy. A zgodnie z zasadami liberalizmu gospodarczego słabszy przegrywa konkurencje. Czyli musiałbyś sobie tak prowadzić swoje prywatne wojny aby konkurencja sie tobą nie zainteresowała. Czyli najlepiej w jakimś bardzo biednym w surowce naturalne afrykańskim państwie. Jeśli tyko masz kasę i chcesz to możesz otwierać tam gang i przejąc władze w słabym liberalnym państwie.
Np. w Somalii do której mówiłeś ze bez miliona sie nie ruszasz. Z milionem mógłbyś tam utworzyć swój własny mały gang. Przejąłbyś władze nad innymi gangami i rządził. Oczko
Odpowiedz
Zgodnie z tą definicją każde państwo jest liberalne, łącznie z Koreą Północną, ponieważ dysponując odpowiednimi środkami finansowymi da się obalić prawie każdy rząd :roll:

BTW, ja nie jestem akapem, tylko minarchistą.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
No właśnie każde państwo jest liberalne. A nawet nie ma żadnych państw są tylko gangi i mafie. Tylko ze niektóre mafie są tak duże ze sie nazywają państwa.
Niektóre mafie są tez lubiane przez ludzi wtedy to sie nazywa państwo demokratyczne.
A kiedy mafia jest nielubiana, to takie państwo nazywa się dyktatura.

Popatrz na świat nie z punktu widzenia jednego państwa. Tylko tak jakbyś był obcym i patrzył z kosmosu. Mafie ze sobą na ziemi konkurują jak w liberalnej gospodarce.
Czyli to wszystko co tu sie dzieje to jest liberalizm. Nawet jeśli państwo jest komunistyczne to ogólnie jest liberalizm. Komunizm to może być tylko symulowany wewnątrz państwa. Ale na zewnątrz i tak będzie liberalizm. Bo liberalizm to takie uniwersalne prawo natury które ewoluowało z zasady silniejszy zjada słabszego.
Tą zasadę można tylko miejscowo nagiąć. Ale ogólnie całościowo sie nie da.
Miejscowo jakieś silne państwo od obywateli. Może zmusić silniejszych obywateli do nie zjadania słabszych obywateli. Ale kto przypilnuje państwa aby państwo silniejsze nie zjadała państw słabszych? Nikt. Czyli tu już jest liberalizm.
Patrząc tak z zewnątrz na świat ludzki to tu zawsze był liberalizm.
Odpowiedz
Vacarius napisał(a):Mafie ze sobą na ziemi konkurują jak w liberalnej gospodarce.

Problem w tym, że dużo za duże te mafie. Im większe, tym mniej ich mogą obchodzić poddani. Im system bardziej skomplikowany, tym trudniejszy do zarządzania. Kwestia skali.

Liberalizm definiuję jako wolność gospodarczą w skali dużo mniejszej niż międzypaństwowa.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Problem w tym, że dużo za duże te mafie. Im większe, tym mniej ich mogą obchodzić poddani.
Somalczycy którzy mają wiele małych mafii zamiast jednej dużej co innego powiedzą.
My w Polsce mamy tylko jedną mafie która zbiera haracz. Jest ona na tyle silna ze niszczy inne mniejsze mafie. I jest wtedy dobrze kiedy tylko jednej mafii płacisz haracz.
A kiedy przyjdzie do ciebie jakaś druga mafia po haracz to masz ogromy problem bo zbankrutujesz, kiedy będziesz obydwóm albo trzem mafiom płacił.
A wiec kiedy jest jedna duża mafia to jest lepiej niż miałoby być kilka słabszych mafii.

Avx napisał(a):Im system bardziej skomplikowany, tym trudniejszy do zarządzania. Kwestia skali.
Jeśli państwo okazuje sie za duże to sie rozpada. A jeśli nie jest za duże to ma sie dobrze. A nawet większe maja sie lepiej niż te małe. Tutaj wielkość państw jest regulowana tylko przez wolny rynek. Nikt z góry nie narzuca jak wielkie lub jak małe ma być państwo. Państwa są takie jakie potrafią utrzymać się na rynku.
A to ze państwa robią sie coraz większe świadczy o tym ze ich ewolucja następuje w kierunku robienia sie większym.

Z resztą ewolucja od zawsze następowała w tym kierunku. Większe według ewolucji jest lepsze. Dlatego z tych kilku żywych komórek powstał taki moloch jak człowiek. Który sobie bardzo dobrze radzi.
Ewolucja prowadzi do tworzenia gigantów. Bo oni sobie lepiej radzą.

Avx napisał(a):Liberalizm definiuję jako wolność gospodarczą w skali dużo mniejszej niż międzypaństwowa.
Takiego liberalizmu nie ma. Bo to tak jakbyś w organizmie człowieka pomiędzy żywymi komórkami chciał zrobić liberalizm.
Liberalizm jest tylko z zewnątrz. Bo wewnątrz organizmu zawsze są jakieś ograniczenia narzucane odgórnie. Bez tych ograniczeń człowiek by umarł. Czyli przegrał konkurencje z innymi formami życia.
I to samo państwa. Państwa które nie pobierają podatków, nie tworzą armii przegrały konkurencje. To tak jak człowiek zjada rośliny. Bo rośliny nie maja armii i nie potrafią uciekać.

Rośliny są bardzo liberalne w swojej budowie bo z każdego kawałka może wyrosnąć nowa roślina. Ale kiedy tylko jakiś bardziej scentralizowany organizm np. krowa. Postanowi sobie coś ugryźć to roślina nie ma szans.
I co lepiej być. Żywą komórką trawy czy żywą komórką krowy która zjada trawę?

Ewolucja już za nas wybrała. Lepiej jest być żywą komórką krowy. I dlatego jesteśmy ssakami i robimy z liberalnymi roślinami co chcemy. Oczko
Podobnie małe liberalne państewka są na łasce wielkich socjalistycznych. Gdybyśmy tylko chcieli to byśmy je zjedli. Ale niech jeszcze trochę urosną jak rośliny i zjemy je później. Duży uśmiech
(powiedziały Chiny o Hong Kongu. Duży uśmiech )

W ogóle to bardzo dobry pomysł tak zasadzić liberalne państewko a po kilku latach je pochłonąć.
To by sie przydało w Polsce. Wyznaczylibyśmy taki rejon najmniej uprzemysłowiony i zamieszkany i zrobili tam zero podatków zero biurokracji. Robimy to jako takie państwo satelitę w 100% zależnie od Polski. Byłoby ono w rankingu wolności gospodarczej wyżej niż Hong Kong. A wiec naiwni liberałowie którzy myśleliby ze tak będzie zawsze ściągaliby z całego świata do tego państwa.
A po kilkunastu latach kiedy byłby tam już jakiś przemysł. To pochłaniamy ten obszar opodatkowujemy i zarabiamy.

Utworzenie takiego państewka to chyba będzie jeden z punktów programu mojej partii. Duży uśmiech
Odpowiedz
Vacarius napisał(a):I jest wtedy dobrze kiedy tylko jednej mafii płacisz haracz.

OK, ale tylko wtedy, jeśli haracz jest niski. ;P

Vacarius napisał(a):Większe według ewolucji jest lepsze.

Skąd. "Najlepsze" ewolucyjnie są bakterie, są ich miliardy i występują we wszystkich środowiskach. W końcu ewolucji "chodzi" o to, żeby się rozmnożyć w jak największej liczbie egzemplarzy będąc najlepiej dostosowanym do środowiska. Bakterie rozmnażają się szybko, są wszędzie i nawet mocne skażenie wszystkich nie wybije. W takim sensie organizmy wielokomórkowe to w ogóle ślepy zaułek; no chyba, że rozniesiemy się poza Układ Słoneczny; tego bakterie nie potrafią.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Skąd. "Najlepsze" ewolucyjnie są bakterie, są ich miliardy i występują we wszystkich środowiskach. W końcu ewolucji "chodzi" o to, żeby się rozmnożyć w jak największej liczbie egzemplarzy
Gdyby tak było to po co ewolucja zrobiła ludzi?

Avx napisał(a):będąc najlepiej dostosowanym do środowiska.
Człowiek jest najlepiej dostosowany. Bo człowiek potrafi latać w kosmos. Żadna bakteria by tam nie dotarła gdyby nie większe organizmy. Ewolucja by tam nie dotarła gdyby nie większe organizmy.
Ewolucja w kosmos by nie dotarła gdyby wszystkie państwa były takie małe jak Luksemburg lub Hong Kong, Estonia, Finlandia, Somalia albo Puerto Rico.
Nawet USA dotarło w kosmos dopiero wtedy kiedy ograniczyli liberalizm.
Ale i tak ZSRR było pierwsze w kosmosie. A teraz kosmosem najbardziej interesują sie Chiny. I wyprzedzą USA, bo USA są zbyt liberalne aby w kosmos latać. Żaden liberał nie da ci kasy na coś co przyniesie zyski dopiero za 100-200 lat. Dlatego tu wygrają Chiny jeśli nie będą zwiększać liberalizmu.

Avx napisał(a):Bakterie rozmnażają się szybko, są wszędzie i nawet mocne skażenie wszystkich nie wybije.
No i co tym bakteriom to daje? Bakterie latają tam gdzie ich powietrze poniesie nie mają nóg nie mogą chodzić nie maja mózgu nie mogą myśleć. Co to za życie?
One żyją tylko po to aby większe mogło żyć. Są pożywieniem dla większych organizmów.
Zjadamy mniejsze organizmy i przyswajamy do swojego organizmu. Podobnie jak wielkie socjalistyczne państwo siłą zdobywa małe liberalne i robi z niego część siebie.
Odpowiedz
Vacarius napisał(a):Gdyby tak było to po co ewolucja zrobiła ludzi?

Pytanie trochę bez sensu. Ewolucja nie ma celu i nie ma sensu. To po prostu pewien proces. Przeżywają osobniki lepiej dostosowane do środowiska.

Bakterie wydają się pod tym względem najlepsze, bo są najbardziej wszechstronne. Człowiek czy inne złożone stwory są bardzo wybredne Oczko
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Pytanie trochę bez sensu. Ewolucja nie ma celu i nie ma sensu. To po prostu pewien proces. Przeżywają osobniki lepiej dostosowane do środowiska.
I to jest własne sens ewolucji. Robić takie formy życia które lepiej dostosowują sie do środowiska.
A duża forma życia potrafi tam żyć gdzie małe nie dotarłyby.

Z resztą mała bakteria sama nie potrafi sie poruszać. A wiec jeśli np otoczenie bakterii zacznie wysychać bo będzie szusa to ona umrze. A większe organizmy potrafią poruszać sie i pójdą w poszukiwaniu wody.
Większe jest lepiej dostosowane do zmieniającego sie środowiska. Małe w ogóle nie potrafi przeżyć kiedy środowisko sie nagle zmienia. I dlatego my jesteśmy tacy ogromni. Nawet na piechotę potrafimy przejść spory kawał drogi. A mamy na dodatek mózg i wymyśliliśmy rózne pojazdy. Możemy nawet opuścić całą planetę kiedy będzie ona ulegać zagładzie. A jednokomórkowce będą zdane na nas. Bo same nie potrafią zmieniać miejsca pobytu.

I to samo z UPRem. Dla UPR jest to nie pojęte ze otocznie może sie zmienić. UPRowcy nie wierzą ze środowisko może ulec zniszczeniu, ze siła ludzka może być zastąpiona maszynami. Liberalizm nie potrafi sie ruszyć z miejsca. Podobnie jak bakteria która wysycha i umiera w przypadku suszy.
Odpowiedz
A słyszał Vacarius o przetrwalnikach?
Rząd nie rozwiązuje problemów, on je finansuje
Odpowiedz
No i te przetrwalniku leżą na Saharze już kilka tysięcy lat. A człowiek sobie po prostu odszedł w inne miejsce kiedy sie zrobiła pustynia.

Człowiek sobie teraz całkiem nieźle żyje w europie a te biedne przetrwalniki nadal tam na Saharze leżą przysypanie kilkoma metrami pisaku i czekają aż na Saharze będzie sie dało znowu żyć. Co może nigdy nie nastąpić.
I dlatego większe jest lepsze. Bo my nie zdajemy sie na łaskę ślepego losu.
Odpowiedz
Nie powiem gdzie, ale bełkot, bełkot i jeszcze raz bełkot... Reszta sobie sama dopowie. Po co o tym piszę? Bo muszę. Nie da się tego czytać ciągle i choćby nie skomentować w jakikolwiek sposób. Zreszta jeśli chcecie, to możecie wykasować ten post. W sumie nie zalezy mi. Chciałem zakomunikować po prostu. Bełkot, bełkot, bełkot... :\
Odpowiedz
A dla mnie chiński to bełkot. Gdyż w ogóle nie mam pojęcia o czym Chińczycy mówią bo nie znam chińskiego.
Ale ja nie wtrącam sie w rozmowy chińczyków po to aby oznajmić im ze bełkoczą. Bo nie jestem idiota.
Odpowiedz
Dobrze, że ja chociaz dwa języki obce znam. Byłbym zupełnym idiotą, a tak to chociaż półidiotą. Inni ludzie mają zaś wiedzę o wszystkim. To dopiero geniusze. Mędrzec w lustrze widzi to, czego głupiec dostrzec nie umie.
Odpowiedz
Robisz offtop. Ten temat jest o socjalizmie i liberalizmie.
A wiec jeśli masz jakieś argumenty na temat socjalizmu albo liberalizmu to mów. A jeśli nie to spadaj. Bo psujesz ludziom dyskusje. A tak miło sie rozmawiało w tym temacie zanim ty sie pojawiłeś i zacząłeś trolować.
Odpowiedz
Toteż napisałem, jeśli chcecie wywalcie post i tyle. Nawet wszystki, nie zależy mi. Ten temat zdaje sie już dawno odbiegł od dyskusji, a zaczął być pier#$%$# o Chopinie. Chwilami więcej bełkotu niż meritum, a przeczytałem całe siedemnaście stron.
Spadać to sobie możesz. Stopuj Pan piętą. Dyskusję to własnie psują Ci, którzy czasami śmietnik merytoryczny sprawiają. Daję sobie spokój i spadam już. Jak będzie mi się chciało to się konkretnie włączę. Jeśli coś to usuńcie moje ostatnie posty. Rzeczywiście trochę nie pasują, a może trochę i tak... ehhh Nieważne. Miłej dyskusji. Nie wtrącam się już.
Odpowiedz
Niech jakiś moderator usunie offtop z tego tematu. Bo ktoś nowy niepotrzebnie będzie te posty czytał nie na temat.
Te ostatnie kilka postów od hehe i moje odpowiedzi na jego offtop można usunąć. A wcześniej pewnie tez sie coś znajdzie nie na temat.

Można ciąć od postu: Dzisiaj, 16:58

A na następny raz hehe powstrzymaj sie od takiego trolowania.
Odpowiedz
Nie pouczaj proszę, nie pouczaj. Najpierw zostań mistrzem w dziedzinie.
Odpowiedz
Cytat:a przeczytałem całe siedemnaście stron.

tak trzymać !! :ogorek:
LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ!
Odpowiedz
Ekstra socjalistyczny pomysł!
http://szwecja.pl/aktualnosci/w_szwecji_...ennie.html
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości