To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Przypadek Harolda Cricka
Zły dotyk
Przetrwać w nowym yorku
Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault :>
Odpowiedz
Grave of the fireflies

naprawde, nie ogladajcie tego. ten film jest traumatycznie smutny. to jest rozpacz, nie wzruszenie.

[Obrazek: Grave_of_the_Fireflies_DVDcover.jpg]
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Grobowiec Świetlików? Ktoś mi polecał, gdybym tak cholernie nie nienawidziła anime, to może bym obejrzała...

a ja w właśnie jestem po seansie Kiedy ucichną działa. Dobre, wojenne kino. Chociaż żeby ambitne...
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Shoah Lanzmanna. najważniejszy film XX w. i 9,5 godzinne arcydzieło dokumentu. tylko dla ludzi o mocnych nerwach, wbija w fotel niczym start rakiety, a jednocześnie wciąga i zaciekawia. pozycja obowiązkowa.
Odpowiedz
"Das Boot" Petersena. Może nie jest to taka "ambicja" w typie obecnego kina euro (czyt. długie i nudne przegadane filmy o niczym) - ale obejrzałem sobie to ostatnio w ramach faktu, iż gram w SilentHuntera - i film wgniata w fotel. Polecam, kto jeszcze nie oglądał.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
[Obrazek: Stalker_poster.jpg]

Andrei Tarkovsky - Stalker

AR-CY-KU*-*A-DZIE-ŁO

Ten film naprawde miazdzy na wszystkich poziomach. Od stylu, estetyki przez fabule az po liczne odnogi interpretacyjne. Jesli ktos czytal ksiazke Strugackich to zapewniam ze to zupelnie inny klimat... Ciezko mowic w ogole o filmie Tarkovskiego jako o filmie sf, to raczej cos w rodzaju kina... religijnego...

arcydzielo, naprawde, 10/10.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
ło!!
to tyn łod "solaris"!!!

Odpowiedz
Innego Tarkowskiego nie znam Uśmiech "Solaris" choc jest filmem absolutnie wspanialym nie zrobilo na mnie jednak nawet w polowie takiego wrazenia jak "Stalker". Obecnie jakbym mial wymienic najlepsze co w zyciu widzialem na ekranie telewizora to ex aequo:

- Stalker (Tarkowski)
- Szepty i krzyki (Bergman)
- Pieśni z drugiego piętra (Andersson)

Odpowiedz
Wiem, że to było dawno temu, ale pisaliście o "Requiem dla snu". Nie zgadzam się, że jest to film o narkotykach. To świetny obraz dotykający wielu aspektów społeczeństwa konsumpcyjnego.
Zachęcam krytyków filmu do przeczytania poniższej interpretacji:
http://www.ecriture.com.pl/articles/99/99.pdf
Bóg istnieje – a więc człowiek jest niewolnikiem. - M. Bakunin
[Obrazek: ubuntu.gif]
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Grave of the fireflies

naprawde, nie ogladajcie tego. ten film jest traumatycznie smutny. to jest rozpacz, nie wzruszenie.

[Obrazek: Grave_of_the_Fireflies_DVDcover.jpg]

Dla mnie ledwie wzruszenie, ale rzeczywiście końcówka była trochę smutna jak spalił siostrę.
[Obrazek: quasiuserbarfi1.png]
Odpowiedz
Specjalnie zdradziłeś zakończenie?
Back to the primitive
Fuck all your politics
Odpowiedz
specjalnie albo z glupoty. jakkolwiek by nie bylo ratuje mnie fakt ze ignoruje jednolinijkowe niepotrzebne posty Luka Wars juz od dawna.

W temacie natomiast ambitnych filmow:

[Obrazek: MV5BMTIwNDk4MDMzNV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTk0...SX600_.jpg]

Spalovac mrtvol (Palacz zwłok)

Nielatwo zakwalifikowac tego czeskiego dziwoląga gatunkowo. surrealistyczny horror psychologiczny? Uśmiech bardzo mroczna, groteskowa, niepokojaca opowiesc o opetanym smiercia dyrektorze krematorium w przeddzien nazistowskiej inwazji. Fantastyczne, troche chyba zapomniane kino. (oczywiscie na imdb ma obecnie 666 ocen)

Odpowiedz
A ja oglądałam wczoraj 'Pi'. Sama nie wiem, co mi się w nim tak cholernie podobało (no, może z wyjątkiem końcówki - nie tak chciałam to zobaczyć). Analitycznym się spodoba. + klimat podobny jak w Requiem dla snu - z tym, ze Requiem przy Pi wydaje się prostą, tłumocką historyjką, choć opowiedzianą w genialny sposób
[SIZE="1"]There's a feeling I get when I look to the west
And my spirit is crying for leaving
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees
And the voices of those who stand looking
and it makes me wonder
really makes me wonder[/SIZE]
Odpowiedz
Sama scena spalenia siostry nie była najważniejszą rzeczą w filmie. Mało znacząca informacja, nie znacie przyczyn etc.

KT, masz rację. Ktoś kiedyś napisał, że to forum wypala Uśmiech
[Obrazek: quasiuserbarfi1.png]
Odpowiedz
"Sam przeciw wszystkim" Gaspara Noe (1998), polecam!

[Obrazek: b00005k9o801lzzzzzzz1be.jpg]
I know what I am and I'm not scared.
Odpowiedz
Chiarra. napisał(a):Byłam wczoraj na tym filmie i nie wiem dlaczego zbiera takie zle recenzje od tych wszytskich, którzy najpierw byli zafascynowani cześćiąI?3-ka tak samo dobra jak poprzednie części,film nakręcony w podobnym klimacie ,główny bohater to ten sam aktor co w poprezdnich filmach,masakryczne metody karania,krew etc etc...czyli wszytsko ok.
Utarło sie ,że pierwsze częsci zawsze są lepsze ,a nieprawda!-poprostu jest to zwykle cos nowego,coś co nas zaskoczyło pod wieloma względami a to nowatorskie metody krecenia ,gra aktrów,lub tak jak w Matrixie efekty specjalne ....i póżniej idąc na kolejne częsci spodziewamy sie tego samego odczucia ,,zaskoczenia,,co wcześniej ,a przeciez nie jest to nic innego jak kontynuacja.
Ktos tutaj napisał ,że Piła nie niesie żadnego przesłania,noo sorry ,ale tez nieprawda .....przecież kazda z tych ofiar pokutuje,za brak szacunku do własnego ciała czy zycia....nooo ale ,każdy ma prawo do własnego zdania i opini Uśmiech
Film jak na taki gatunek(horror)moim zdaniem b.dobry
Pozdrwaiam.

Ale co jest nowatroskiego w pierwszej "Pile"??
Film jest mizerną zrzynką z tradycji gatunku gore, nowatorski może wydać się wylącznie tym widzom, którzy nie mieli wcześniej doczynienia z tego typu kinem.
I know what I am and I'm not scared.
Odpowiedz
Ken Russell - The Devils

ojajebie, naprawde, dawno tak swietnego filmu nie widzialem. Jeden z tych filmow ktore oglada sie majac ciagle mysl "ranyboskie nie wierze ze cos takiego nakrecili, co tu sie dzieje w ogole". Kompletny obled, galeria fantastycznych szalonych postaci. Oblakany lowca czarownic, grupa szalonych-opetanych zakonnic, groteskowa seksualnie niewyzyta obłąkana przelozona (Vanessa Redgrave) szaleni medycy-inkwizytorzy, szalony Ludwik XIII i szalony kardynal Richelieu. A wszystko w klimacie surrealistycznej, grosteskowej, wscieklej orgii. Naturalnie w tym pandemonium normalny czlowiek musi zostac rozerwany na strzepy. Doslownie.

Rzecz na podstawie ksiazki Aldousa Huxleya, ksiazka na podstawie prawdziwych wydarzen z 17-wiecznej Francji. Byly czasy. Kawalerowicz zrobil stonowana, piekna "Matke Joanne od Aniołów" a Russell szalone-wściekle-orgiastyczne-bluźniercze "The Devils". Yeah.

Odpowiedz
Oglądał ktoś Strzałka Wyspa / Island (2005) (ostatni piątek TVN)?
Wg mnie całkiem ciekawy film, trochę "zapożyczeń" z Seksmisji i trochę reklamowej komercji, ale całość prezentuje się całkiem nieźle. Vacariusowa wizja świata klonówUśmiech.
[Obrazek: nightwish3cn6.jpg]
Odpowiedz
Nie wiem czy był wspomniany, polski "Symetria". Przygnębiający, ale naprawdę świętny. imho ofcourse.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Odpowiedz
Scarface - i od razu kultowy u mnie: Paciono jesteś de best!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości