FLAUFLY
Od siebie dodam jedynie, że totalitaryzm wyklucza wolność, gdyż ingeruje w każdą sferę życia swoich w tym przypadku niewolników.
W systemach totalitarnych władze wymagają od jednostki nie tylko podporządkowania się, ale również zaakceptowania ideologii i publicznego manifestowania tej akceptacji. Totalitaryzm "wolnościowy" staje się wolnościową totalitarną dyktaturą.
Absolutnie nie dla takich idei z mojej strony.
SIR SKINNER
Kto, wyzyskując przymusowe położenie innej osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, zawiera z nią umowę, nakładając na nią obowiązek świadczenia niewspółmiernego ze świadczeniem wzajemnym
Wyzysk to występek polegający na wykorzystaniu przymusowego położenia innej osoby i zawarciu z nią umowy, nakładając na nią obowiązek świadczenia niewspółmiernego z świadczeniem własnym.
Przymusowość położenia polega na tym, że sytuacja majątkowa pokrzywdzonego grozi niemożnością zaspokojenia podstawowych potrzeb jego i jego rodziny, co skłania go do zaciągnięcia zobowiązania niewspółmiernego do świadczenia wzajemnego.
AVX
Przecież nawet bezczynnością możemy wyjść z kryzysu:
Przykładem jest Birma, gdzie junta wojskowa totalnie zignorowała problem jakim był Tajfun. Zginą dziesiątki tysięcy osób i również wyjdziemy z kryzysu, być może nawet szybciej niż ze sterowaniem. Oto przykład braku interwencji.
Takie państwo to chyba na księżycu, oczywiście z kasy przysyłanej z Ziemi.
Polecam Ci film "OSADA" (The Village). Musiałoby wystąpić u Ciebie coś analogicznego.
Inaczej drogi AVX, możemy jedynie sobie pomarzyć.
Ale przyznam, że z chęcią bym w Twoim idealnym państwie zamieszkał, przynajmniej na jakiś czas w ramach obserwacji i partycypacji naukowej.
Cytat:Ale tu się rozchodzi o pewne wartości. Nawet system totalitarny mógłby być "lepszy" od innych jeśli przyłożyć do niego pewnego rodzaju system wartości. W moim przypadku najbardziej cenioną wartością jest wolność i przez ten pryzmat patrzę na wszelkie doktryny społeczno-polityczne.Rozumiem i jestem gotów się nawet z tym zgodzić. Bo któż z nas nie chciałby być wolny? Wolności w sensie ideowym pragną ludzie uświadomieni, ponadprzeciętni, zaradni, kreatywni. Niewola, opieka, sterownie jest odpowiednie dla ludzi słabych, bezradnych, którzy bez czyjejś pomocy skazani są na porażkę. Można nawet odwołać się do Nietzschego. (Taka dygresja)
Od siebie dodam jedynie, że totalitaryzm wyklucza wolność, gdyż ingeruje w każdą sferę życia swoich w tym przypadku niewolników.
W systemach totalitarnych władze wymagają od jednostki nie tylko podporządkowania się, ale również zaakceptowania ideologii i publicznego manifestowania tej akceptacji. Totalitaryzm "wolnościowy" staje się wolnościową totalitarną dyktaturą.
Absolutnie nie dla takich idei z mojej strony.
SIR SKINNER
Cytat:zatem czekam na rozwiniecie...Może daleko nie szukając USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. KK, Art. 304
Kto, wyzyskując przymusowe położenie innej osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, zawiera z nią umowę, nakładając na nią obowiązek świadczenia niewspółmiernego ze świadczeniem wzajemnym
Wyzysk to występek polegający na wykorzystaniu przymusowego położenia innej osoby i zawarciu z nią umowy, nakładając na nią obowiązek świadczenia niewspółmiernego z świadczeniem własnym.
Przymusowość położenia polega na tym, że sytuacja majątkowa pokrzywdzonego grozi niemożnością zaspokojenia podstawowych potrzeb jego i jego rodziny, co skłania go do zaciągnięcia zobowiązania niewspółmiernego do świadczenia wzajemnego.
AVX
Cytat:Dlaczego się ma zrzekać ? Byłoby to dość dziwne, fakt. Wystarczy, żeby rozumiał Austriacką doktrynę ekonomiczną i popierał kilka innych podstawowych liberalnych założeń. W takim przypadku wręcz ma rządzić, jak najdłużej się da, żeby utrzymywać idealny, wolnościowy system.Musiałby być to idealista z pasją, dla którego zasady są ważniejsze niż wszystko inne, gotowy poświęcić za nie życie. Oczywiście władzy nie przejmuje się samemu, do tego dochodzi kwestia zobowiązań w stosunku do tych, którzy Ci pomagają a także tych, którzy Ci tej dyktatury mogą pozbawić.
Cytat:Według Austriackiej szkoły nie. Kryzys bez interwencji skończyłby się prędzej, kapitał powinien jak najszybciej wycofać się, poprzez bankructwa, z działów, które okazały się przeinwestowane.Szkoły niestety nie znam, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Choć wydaje się interesująca, to moje obawy dotyczą kwestii: Świat na pewno wyszedł by w końcu z kryzysu, natomiast czy ktokolwiek do tych kalkulacji matematycznych dodał czynnik ludzki?
Przecież nawet bezczynnością możemy wyjść z kryzysu:
Przykładem jest Birma, gdzie junta wojskowa totalnie zignorowała problem jakim był Tajfun. Zginą dziesiątki tysięcy osób i również wyjdziemy z kryzysu, być może nawet szybciej niż ze sterowaniem. Oto przykład braku interwencji.
Cytat:Interwencjonizm, interwencjonizm. FED powołano w 1913 roku. Sprawie winny jest FED i jego nieodpowiedzialna polityka kredytowaNie można wykluczyć, choć nie podzielam Twojego stanowiska.
Cytat:W państwowych szkołach też poziom jest tak żałosny, że FlauFly był nauczany jakiejś idiotycznej teorii rozszerzającej się ziemiZawsze może być gorzej...
Cytat:W XIX wieku też nie było, to prawda; jednak był to okres najbardziej do tego zbliżony. Powtarzam, że porównanie 1800 z 1900 ukazuje błąd rozumowania Marksa. Wyzysk nie narastał, mimo tego, że na poważnie ograniczenia rynku wprowadzono później.Wyzysk nie narastał, ale wyzysk istniał. W Rosji i Ukrainie - oligarchiach, wyzysk również nie narasta, bo ustanowiła się jakby to powiedzieć za ewolucjonistami - sytuacja ewolucyjnie stabilna.
Cytat:Ależ skąd, te same. Lud wierzy w Boga z tego powodu, z jakiego wierzy w wszelkie inne błędne idee. Wierzy w Boga z podobnego powodu, dla którego Niemcy uwierzyli w narodowy socjalizm. I z tego samego powodu, dla którego teraz lud wierzy w socjalizm i demokrację.Rozumiem, że jedynie elity wierzą w idealny kapitalizm oraz doktrynę libertariańską?
Cytat:Lud jest zwyczajnie bezrefleksyjny i bardzo podatny na propagandę.Jeżeli mogę polecić kolejną literaturę: Jean Baudrillard "W cieniu milczącej większości". Dlatego choćby preferuję określenie masy, a nie lud.
Cytat:Naruszenia regulaminu nie będą u nikogo długofalowo tolerowane.Już i tak dawno powinienem wylecieć jak również znaczna ilość innych użytkowników. Wydaje mi się AVX, że nie był to dobry straszak z Twojej strony, ale pozwolę Ci wycofać się z tego z honorem :]
Przy okazji cieszy mnie, że w tym poście już ich nie ma.
Cytat:Ja nie. Lud jest za głupi do rewolucji, musiałaby przeprowadzić ją pewna elita. Nie mówię o Europie i Ameryce Północnej, bo tam reżimy są za silne. Jednak obalenie jakiegoś bananowego kraju Afrykańskiego, lub secesja części jego terytorium, o ! To już nie jest niewykonalne, gdyby mieć odpowiednie środki finansowe. Nikt nie mówi, że liberalna rewolucja musi mieć miejsce w kraju rozwiniętym. Wręcz przeciwnie, kraje rozwinięte mają trochę za silną armię i struktury bezpieczeństwa.Pomijasz zupełnie czynniki polityki międzynarodowej oraz multum powiązań politycznych, o których zarówno ja jak i Ty nie mamy pojęcia, a o których ja jedynie gdzieś tam otarłem się o nie na studiach.
Takie państwo to chyba na księżycu, oczywiście z kasy przysyłanej z Ziemi.
Cytat:Wystarczyłoby zniszczyć jeden reżim, chociażby nawet była to jakaś dziura na środku Pacyfiku czy bananowa republika Afryki, by udowodnić wyższość radykalnego liberalizmu nad wszystkimi innymi systemami. Momentalnie takie miejsce niewyobrażalnie by się wzbogaciło inwestycjami zagranicznymi, stając się nowym Hongkongiem; a właściwie czymś więcej.Musiałbyś uzyskać protekcje jakiegoś mocarstwa rządzonego na "klasycznych" zasadach, który by chronił Twoją nową bananową republikę przed całokształtem uwarunkowań ideologiczno-polityczno-społecznych. Musiałbyś zamknąć swoje państwo przed wpływem świata zewnętrznego i skończyłoby się jak na Kubie, czy Korei Północnej.
Polecam Ci film "OSADA" (The Village). Musiałoby wystąpić u Ciebie coś analogicznego.
Inaczej drogi AVX, możemy jedynie sobie pomarzyć.
Ale przyznam, że z chęcią bym w Twoim idealnym państwie zamieszkał, przynajmniej na jakiś czas w ramach obserwacji i partycypacji naukowej.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL

Zresztą podkreśla to ostatnie zdanie. Zbyt duże wpływy Australii, poza tym Tonga to mimo wszystko kraj Brytyjskiej Wspólnoty Narodów, o ile dobrze pamiętam. Można łatwo podbić, raczej nie sposób utrzymać.
hock: