To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Ayn Rand chyba napisała "O cnocie egoizmu" Uśmiech Ale nie wiem dokładnie o co chodzi, bo nie czytałem tej książki.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
SIR SKINER
Cytat:Gocku, nie Tobie decydowac co jest spaczeniem, a co nie. Ja tam Amiszy w pewnym stopniu podziwiam, choc uwazam ze opieraja swa filozofie na blednym rozumieniu swiata. I powiem szczerze, ich wybor jest o wiele bardziej zdrowszy niz wybory wielu z nas, ktore en mass, wcale nie sa dyktowane jakimis naturalnymi potrzebami, a nakrecajaca sie spirala marketingu i zazdrosci.
Przecież mogę wyrazić swoją opinię na temat np: spaczenia religią. Świadkowie Jehowy np: nie dopuszczają transfuzji krwi - moim zdaniem jest to spaczenie, wynikające z wiary, religii.
Cytat:bez niego nikt by nie mial okazji sie skarzyc.
Teraz też nie ma.
Cytat:bo cala jest oplacana z podatkow.
Nawet gdyby cała była złodziejstwem (co jest absurdalną generalizacją), to bynajmniej nie jest to wynikiem finansowania jej z podatków, lecz z tragicznych regulacji prawnych, rozwiązań organizacyjnych, patologii środowiska lekarskiego, atrofii moralności oraz zjawiska, które można scharakteryzować w następujący sposób: Najgorsze co może lekarza spotkać, to chory pacjent - czyli klient. Czy to jest logiczne rozwiązanie w sferze usług?
Cytat:wode wypilem - czekam na postep w genetyce... na wycieczke nie jade.
Skoro nie wiesz, to nie gadaj...
Cytat:ech... panstwo nic nie daje, bo nic nie posiada. panstwo zabiera i rozdziela. raz dobrze, raz zle, jak popadnie.
Zabiera jak również rozdziela wszystkim, wedle obowiązującego prawa, dla dobra i rozwoju jak również bezpieczeństwa obywateli. Raz lepiej, raz gorzej, trzeba czynić wszystko aby było lepiej.
Cytat:na chwile obecna nijak, taka smutna prawda. nawet gdyby zlikwidowac polska mafie na jej miejsce wejdzie 5 innych i po ptokach... nie znaczy to, ze nie mozna panstwa ograniczyc.
Nie będzie państwa, to będzie mafia bezpaństwowa, czy inny twór polityczny.
Cytat:no tak, bo tylko panstwo moze nalozyc sobie kaganiec i nie wchodzic w uklady z korporacjami finansujacymi jego dlug.
o tym jak sie konczy takie obopolne wlazidupstwo mozemy sie przekonac obsrwujac jak rozwija sie najwiekszy kryzys finansowy od prawie 80 lat. poprzedni skonczyl sie wielka ropierducha pod nazwa IIWS.
I co myślisz, że państwa dążą do wojny światowej? Zastanów się lepiej nad interesami poszczególnych "wolno rynkowych" korporacji, które na wojnie się wzbogacają, jak również o bankierach. Strzelasz nie do tej bramki...
Cytat:jakiej "wspolnoty"?
europejskiej
Cytat:nie staralbym sie nawet.
A powinieneś, aby nie wygadywać sofizmatów politycznych.
Cytat:nawet jesli to co ustalily jest szkodliwe w nowej rzeczywistosci. dletego panstwo nigdy nie bedzie tak elastyczne jak spoleczenstwo.
Nie. Legislacja podlega ewolucji i ciągle się kształtuje, jak również akomoduje w nowej rzeczywistości. Tylko trzeba pracować i rozwiązywać bieżące problemy, a nie ścigać czarownice...
Cytat:jestem przekonany, ze w 1788 wiekszosc swiata tez nie wyobrazala zycia bez feudalizmu.
Na pewno nie wyobrażała sobie życia bez państwa...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):spoleczenstwo - kazdy chce ochrony swojej wlasnosci.

Bingo. Tylko w społeczeństwie jest bardzo wiele osób, które chcą cudzej własności :] Kto sankcjonuje prawo, które zabrania takich praktyk? Państwo.
A kto będzie sankcjonował kiedy państwa nie będzie? Każdy na swoją rękę? Tak by było i to jest nieuniknione, ale wówczas ZAWSZE słabszy dostałby w dupę.

Anarchizm podobnie jak i komunizm były by idealne przy założeniu, że człowiek jest z natury jednostką idealną i dąży do realizacji swoich celów, bez krzywdzenia drugich osób. Niestety tak nie jest, dlatego te obie idee mogą być jedynie utopijne :] Bart swojego czasu o tym wspominał, a jego cytat był dość popularny.
Odpowiedz
Państwo też opiera się na tym, że rządący oraz pracownicy insytucji państwowych to idealni ludzie, którzy będą przestrzegać prawa, nie będę nadużywać władzy.

Niestety nie mogę przewidzieć jak się będzie zachowywali ludzie, gdy będzie anarchia. Lecz jedno mogę powiedzieć, niektórzy ludzie będą się organizować i tworzyć wspólnoty sąsiedzkie. Mogą wynajmować strażników itp.
-Co teraz zrobisz?
-Zamknę oczy i pomodlę się, abyś zniknął.

JID: godlark@jabster.pl
Odpowiedz
godlark napisał(a):Niestety nie mogę przewidzieć jak się będzie zachowywali ludzie, gdy będzie anarchia. Lecz jedno mogę powiedzieć, niektórzy ludzie będą się organizować i tworzyć wspólnoty sąsiedzkie. Mogą wynajmować strażników itp.

Ale kiedy strażnicy uznają, że im się to opłaca mogą zabić tą wspólnotę bez konsekwencji i zabrać ich własność Oczko

Jasne, że w państwie są wypaczenia. Ale... nie możemy też przyjmować, że wszyscy ludzie są źli, podli etc. Takie jednostki znajdą się wszędzie, niezależnie od systemu politycznego. Tylko, że w państwie da się je kontrolować. Powinien też istnieć lepszy aparat kontroli władzy, coby dało się wykrywać łatwo wypaczenia. W anarchii nie da się powstrzymać przestępcy bo nie ma systemu prawnego, który by to jakkolwiek sankcjonował. Wygrywać będzie silniejszy. Słabszy odpada. Prawo buszu? Dzięki, nie piszę się. Wolę starą, dobrą socjaldemokrację Uśmiech
Odpowiedz
kkap napisał(a):Bingo. Tylko w społeczeństwie jest bardzo wiele osób, które chcą cudzej własności :] Kto sankcjonuje prawo, które zabrania takich praktyk? Państwo.
A kto będzie sankcjonował kiedy państwa nie będzie? Każdy na swoją rękę? Tak by było i to jest nieuniknione, ale wówczas ZAWSZE słabszy dostałby w dupę.

Anarchizm podobnie jak i komunizm były by idealne przy założeniu, że człowiek jest z natury jednostką idealną i dąży do realizacji swoich celów, bez krzywdzenia drugich osób. Niestety tak nie jest, dlatego te obie idee mogą być jedynie utopijne :] Bart swojego czasu o tym wspominał, a jego cytat był dość popularny.

Caly czas próbuję to powiedzieć. Dobrze że jest ktoś kto rozumie ze samo hasło "ku wolności", nikomu jeszcze tej wolności nie zagwarantowało.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):wlasnie na dluzsza mete egoizm napedza sprawiedliwosc. o strategiach ewolucyjnych naprodukowal sie pilaster, wiec nie bede tego zbednego trudu powtarzac.

Zakładając ze każdy człowiek [od początku homo sapiens] jest egoistą, i przyjmując że egoizm napędza [na dłuższą metę] sprawiedliwość, to dziś, tu i teraz, musielibyśmy żyć w najsprawiedliwszym ze światów [społeczeństw]. Tak nie jest. Więc co nie gra? Spisek przeciwko "strategiom ewolucyjnym"?Duży uśmiech
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Ciężko się tak dyskutuje. Czy Gocek mógłby zapoznać się z artykułami przedstawicieli wolnorynkowej Austriackiej Szkoły Ekonomicznej ? Ja "Manifest Komunistyczny" czytałem, żeby było lepiej polemizować z jego tezami Duży uśmiech Proponuję Gockowi zapoznać się w takim razie z Austriakami, poznać dokładniej m.in. moje argumenty. Bo naprawdę, nie jestem w stanie na wszystko obszernie odpisać tutaj.

Instytut Ludwiga von Misesa polecam.
http://www.mises.pl/

Artykulik o samym patronie Instytutu:
http://www.mises.pl/48/
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Ja "Manifest Komunistyczny" czytałem, żeby było lepiej polemizować z jego tezami

Przeczytałeś cały manifest komunistyczny? I wszystko co wiesz to czerpiesz z manifestu komunistycznego? Łał!
Odpowiedz
Eros napisał(a):Zakładając ze każdy człowiek [od początku homo sapiens] jest egoistą, i przyjmując że egoizm napędza [na dłuższą metę] sprawiedliwość, to dziś, tu i teraz, musielibyśmy żyć w najsprawiedliwszym ze światów [społeczeństw]. Tak nie jest.

Nie jest? Czyżby zatem eros potrafił wskazać system sprawiedliwszy od wolnorynkowego kapitalizmu?

Z resztą strategie ewolucyjne działają zawsze w oparciu o warunki zewnętrzne. Przypominam W socjalizmie Mengele, w kapitalizmie Judym. No w końcu cour de w jakim szpitalu jest "sprawiedliwsza" obsługa. w prywatnym, czy w państwowym?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Gocek napisał(a):SIR SKINER

Przecież mogę wyrazić swoją opinię na temat np: spaczenia religią. Świadkowie Jehowy np: nie dopuszczają transfuzji krwi - moim zdaniem jest to spaczenie, wynikające z wiary, religii.
mozesz, o ile Twoje opinie nie dyskwalifikuja takich zachowan wyrzucajac je poza dyskusje.
Cytat:Teraz też nie ma.
wtedy nikogo by nie bylo. bez kredytu bylo by nie wiele wiecej.

Cytat:Nawet gdyby cała była złodziejstwem (co jest absurdalną generalizacją), to bynajmniej nie jest to wynikiem finansowania jej z podatków,
wlasnie tak jest. i nie jest to wynikiem lecz istota tego stanu rzeczy.
Cytat: lecz z tragicznych regulacji prawnych, rozwiązań organizacyjnych, patologii środowiska lekarskiego, atrofii moralności oraz zjawiska, które można scharakteryzować w następujący sposób: Najgorsze co może lekarza spotkać, to chory pacjent - czyli klient. Czy to jest logiczne rozwiązanie w sferze usług?
a to jest tego wynikiem...

Cytat:Skoro nie wiesz, to nie gadaj...
czego nie wiem?

Cytat:I co myślisz, że państwa dążą do wojny światowej? Zastanów się lepiej nad interesami poszczególnych "wolno rynkowych" korporacji, które na wojnie się wzbogacają, jak również o bankierach. Strzelasz nie do tej bramki...
ale wszyscy oni realizuja swoje interesy poprzez panstwo.
Cytat:europejskiej
UE ma uproscic/zredukowac prawo? mocny zart:mrgreen:
Cytat:Nie. Legislacja podlega ewolucji i ciągle się kształtuje, jak również akomoduje w nowej rzeczywistości.
pocieszny jestes... wiesz ile trwa proces legislacyjny od momentu pojawienia sie problemu do wprowadzenia w zycie aktu prawnego? od kilku do kilkudziesieciu lat. ewolucja, akomodacja? dobreUśmiech

kkap napisał(a):Ale kiedy strażnicy uznają, że im się to opłaca mogą zabić tą wspólnotę bez konsekwencji i zabrać ich własność

Jasne, że w państwie są wypaczenia. Ale... nie możemy też przyjmować, że wszyscy ludzie są źli, podli etc.
jak to? przeciez jak wynajme ochrone to mnie zajebia ochroniarze, jak nie wynajme to mnie zajebia sasiedzi. ergo - ludzie sa ZLI! i tylko moc wielkiego ptaka na fladze sprawia, zesmy sie wzajemnie nie zajebali jeszcze.:mrgreen:

Eros napisał(a):Zakładając ze każdy człowiek [od początku homo sapiens] jest egoistą, i przyjmując że egoizm napędza [na dłuższą metę] sprawiedliwość, to dziś, tu i teraz, musielibyśmy żyć w najsprawiedliwszym ze światów [społeczeństw]. Tak nie jest. Więc co nie gra? Spisek przeciwko "strategiom ewolucyjnym"?
masz jakis oderwany od rzeczywistosci model, ktory by sie zamknac potrzebuje dodatkowych zalozen. m.in brak fluktuacji trendu ewoluchyjnego. a pozatym, skad pewnosc, ze nie zyjemy w takim swiecie?
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
Eros napisał(a):Przeczytałeś cały manifest komunistyczny?

Tak, przeczytałem, a co ? Owszem - on wcale nie jest długi; nie twierdzę, że to jakieś wielkie osiągnięcie (chociaż bzdury czasem czyta się ciężko odrobinkę, więc może jednak :razz: ). "Kapitału" już mi się nie chciało czytać (no, fragmenty znam; ale to głównie z artykułów polemicznych z "Kapitałem"...).

Eros napisał(a):I wszystko co wiesz to czerpiesz z manifestu komunistycznego? Łał!

Nie, nie jestem idiotą i marksistą :->

Chyba nie rozumiem tej ironii - o co Ci człowieku chodzi ?
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
SIR SKINER
Cytat:mozesz, o ile Twoje opinie nie dyskwalifikuja takich zachowan wyrzucajac je poza dyskusje.
Moja opinia niczego nie dyskwalifikuje. Amisze na zasadzie analogii do Świadków Jehowy, czy innych związków wyznaniowych są "spaczeni" religią. Są wyjątkiem!
Cytat:wtedy nikogo by nie bylo. bez kredytu bylo by nie wiele wiecej.
Raz grawitacja, raz kredyt. Już nie wiem do czego odnosi się ta wypowiedź.
Cytat:wlasnie tak jest. i nie jest to wynikiem lecz istota tego stanu rzeczy.
Lecz istota nie tkwi w finansowaniu służby zdrowia przez państwo.
Cytat:czego nie wiem?
Na wycieczce nie byłeś...
Cytat:ale wszyscy oni realizuja swoje interesy poprzez panstwo.
Bo państwo jest słabe, a powinno być mocniejsze. Tutaj tkwi istota. Na tym przykładzie możesz zobaczyć zwiastun tego, co będzie się działo, gdy państwo będzie słabsze...
Cytat:UE ma uproscic/zredukowac prawo? mocny zart
Cały czas to czyni i wywiera presję na Polskę. Poczytaj i się dowiedz.
Cytat:pocieszny jestes... wiesz ile trwa proces legislacyjny od momentu pojawienia sie problemu do wprowadzenia w zycie aktu prawnego? od kilku do kilkudziesieciu lat. ewolucja, akomodacja? dobre
Kilkudziesięciu lat? Chyba w Burkina Faso. Proces legislacyjny możesz sobie zobaczyć w podręczniku do Wiedzy o Społeczeństwie. Zrzucasz opieszałość populistycznej władzy na barki państwa.
Zobacz jak łatwo można wprowadzić zmiany w prawie dotyczące np: pedofilii. Dzisiaj pomysł, jutro projekt, pojutrze ustawa.
AVX
Fakt muszę poczytać o tej szkole. A Manifestu komunistycznego to ja nawet nie czytałem jeszcze. :p
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz

Moja opinia niczego nie dyskwalifikuje. Amisze na zasadzie analogii do Świadków Jehowy, czy innych związków wyznaniowych są "spaczeni" religią. Są wyjątkiem!
Gocek, po pierwsze idziesz za daleko - juz bardziej wyjatkiem sa ludzie "spaczeni" ateizmem, jako ze sa w zdecydowanej mniejszosci do wierzacych. czy zatem, po drugie, brak potrzeby wiary ateistow jest w jakis sposob nienaturalny i mozna go wedle uznania wyrzucic poza dyskurs?
Cytat:Raz grawitacja, raz kredyt. Już nie wiem do czego odnosi się ta wypowiedź.
bo bez kredytu rozwoj cywilizacji by sie nie utrzymal, tak jak bez grawitacji nie ostalby sie ziemski ekosystem...

Cytat:Bo państwo jest słabe, a powinno być mocniejsze. Tutaj tkwi istota. Na tym przykładzie możesz zobaczyć zwiastun tego, co będzie się działo, gdy państwo będzie słabsze...
bzdura. panstwo ma byc silne, ale ma tez byc male. istota nie jest sila panstwa a ilosc kompetencji. jesli panstwo nadaje sobie prawo do dzialan niekontraktowych na rynku to sila rzeczy wystawia sie na wplywy roznych grup interesu, jesli jest demokratyczne. najwiecej zyskuja na tym duzi gracze - korporacje i zwiazki. traca zwykli ludzie.

Cytat:Cały czas to czyni i wywiera presję na Polskę. Poczytaj i się dowiedz.
ok, wierze. nawet w to ze eurobiurwa jest mniej destrukcyjna od polskiej. ale redukcje prawa inaczej sobie wyobrazam.

Cytat:Kilkudziesięciu lat? Chyba w Burkina Faso. Proces legislacyjny możesz sobie zobaczyć w podręczniku do Wiedzy o Społeczeństwie. Zrzucasz opieszałość populistycznej władzy na barki państwa.
Zobacz jak łatwo można wprowadzić zmiany w prawie dotyczące np: pedofilii. Dzisiaj pomysł, jutro projekt, pojutrze ustawa.
a pedofile spuscili sie desantem wczoraj po poludniu.
Blog opuszczony
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):masz jakis oderwany od rzeczywistosci model, ktory by sie zamknac potrzebuje dodatkowych zalozen. m.in brak fluktuacji trendu ewoluchyjnego. a pozatym, skad pewnosc, ze nie zyjemy w takim swiecie?

Nie mnie się pytaj. Poczytaj za to posty libertarianina Avx,a. Pretensjonalizm malkontenta. Albo Pilaster. Gdybyśmy żyli w najsprawiedliwszym ze światów, ten stan nie zmieniałby się, ponieważ nie istniałoby nic sprawiedliwszego co można by sobie wyobrazić. Zmiany pojawiają się wtedy, kiedy jacyś ludzie są niezadowoleni z zastanego stanu rzeczy. Anarcho-kapitaliści chcą ziszczenia anarcho-kapitalistycznej wizji dlatego, ponieważ obecny stan wydaje się im niesprawiedliwy. Stąd moja pewność.
Odpowiedz
Eros napisał(a):Nie mnie się pytaj. Poczytaj za to posty libertarianina Avx,a. Pretensjonalizm malkontenta. Albo Pilaster. Gdybyśmy żyli w najsprawiedliwszym ze światów, ten stan nie zmieniałby się, ponieważ nie istniałoby nic sprawiedliwszego co można by sobie wyobrazić. Zmiany pojawiają się wtedy, kiedy jacyś ludzie są niezadowoleni z zastanego stanu rzeczy. Anarcho-kapitaliści chcą ziszczenia anarcho-kapitalistycznej wizji dlatego, ponieważ obecny stan wydaje się im niesprawiedliwy. Stąd moja pewność.
nie, zalozyles iz tu i teraz konczy sie ewolucja, a czlowiek staje sie istota doskonala. zupelnie bez sensu... co innego uznac, ze zyjemy w najsprawiedliwszym z dotychczas stworzonych przez nas ustrojow, a co innego uznac, ze nie da sie stworzyc lepszego.
Blog opuszczony
Odpowiedz
SIR SKINER
Cytat:Gocek, po pierwsze idziesz za daleko - juz bardziej wyjatkiem sa ludzie "spaczeni" ateizmem, jako ze sa w zdecydowanej mniejszosci do wierzacych. czy zatem, po drugie, brak potrzeby wiary ateistow jest w jakis sposob nienaturalny i mozna go wedle uznania wyrzucic poza dyskurs?
Niedługo powiesz, że spaczeni są ludzie wykształceni, bo stanowią mniejszość.
Przykład Świadków Jehowy (transfuzja) oraz innych związków wyznaniowych np: pozbawianie kobiet łechtaczki (w oparciu o doktrynę religijną) jest spaczeniem i tyle.
Cytat:bo bez kredytu rozwoj cywilizacji by sie nie utrzymal, tak jak bez grawitacji nie ostalby sie ziemski ekosystem...
Kredyt kredytowi nierówny. Podobnie jak bez państwa rozwój cywilizacji by się nie utrzymał.
Cytat:bzdura. panstwo ma byc silne, ale ma tez byc male. istota nie jest sila panstwa a ilosc kompetencji. jesli panstwo nadaje sobie prawo do dzialan niekontraktowych na rynku to sila rzeczy wystawia sie na wplywy roznych grup interesu, jesli jest demokratyczne. najwiecej zyskuja na tym duzi gracze - korporacje i zwiazki. traca zwykli ludzie.
Dlaczego piszesz BZDURA, skoro w swojej wypowiedzi twierdzisz, że państwo ma być silne? Przecież dokładnie to napisałem...
Cytat:ok, wierze. nawet w to ze eurobiurwa jest mniej destrukcyjna od polskiej. ale redukcje prawa inaczej sobie wyobrazam.
Ok.
Cytat:a pedofile spuscili sie desantem wczoraj po poludniu.
Nie wiem, nie znam. Ale znam proces legislacyjny, także w trybie pilnym.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
sir_skiner napisał(a):nie, zalozyles iz tu i teraz konczy sie ewolucja, a czlowiek staje sie istota doskonala. zupelnie bez sensu... co innego uznac, ze zyjemy w najsprawiedliwszym z dotychczas stworzonych przez nas ustrojow, a co innego uznac, ze nie da sie stworzyc lepszego.

Jeżeli da się stworzyć lepszy to do roboty. Pytanie: lepszy dla kogo?

Skoro ludzie kierują się wyłacznie egoistycznym interesem własnym, to co znaczy "lepszy ustrój" kiedy pisze o tym wlaśnie egoista?Oczko
Odpowiedz
Gocek, zupełnie inaczej rozumiemy "siłę" państwa od ciebie. Moje państwo na pewno byłoby silne. W sensie: miałoby sprawnie działające służby bezpieczeństwa i nieźle zorganizowaną armię. Nie kłóci się to w żaden sposób z niekontrolowaną gospodarką czy prywatyzacją edukacji/lecznictwa/policji na lokalnym szczeblu (natomiast CBŚ i ABW nie tylko zostają państwowe, ale pewnie jeszcze dostają dodatkowe fundusze).
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Niedługo powiesz, że spaczeni są ludzie wykształceni, bo stanowią mniejszość.
pierwszy uzyles kryterium wyjatku do definicji spaczenia. wiec nie do mnie te uwagi.

Cytat:Kredyt kredytowi nierówny. Podobnie jak bez państwa rozwój cywilizacji by się nie utrzymał.
nie prawda. do tego nie jest potrzebne panstwo, tylko prawo i rynek.

Cytat:Dlaczego piszesz BZDURA, skoro w swojej wypowiedzi twierdzisz, że państwo ma być silne? Przecież dokładnie to napisałem...
nie dokladnie. w koncu obruszyles sie na pomysl ograniczania panstwa jako zamach na jego sile... co jest pomylka.

Cytat:Nie wiem, nie znam. Ale znam proces legislacyjny, także w trybie pilnym.
mowisz o procedurze biurokratycznej, a ja o realnych procesach. o dynamice w mikroskali. zanim problem urosnie do rozmiarow, ktore uruchomia tryb ustawodawczy mija szmat czasu, w ktorym czesto spolecznosc ma zwiazane rece przez anachroniczne prawo...

Eros
Cytat:Jeżeli da się stworzyć lepszy to do roboty. Pytanie: lepszy dla kogo?

Skoro ludzie kierują się wyłacznie egoistycznym interesem własnym, to co znaczy "lepszy ustrój" kiedy pisze o tym wlaśnie egoista?
po prostu lepszy. istnieje wiele odmian egoizmu, nie wszystkie zakladaja skurwysynska filozofie wspinania sie po cudzych karkach. zupelnie nie rozumiem co Ci po glowie chodzi? jakbym kierowal sie prymitywnym pedem do zloba, to bym krzyczal o zwielokrotnienie wysokosci swiadczen rentowych, jako ze sam pobieram, a nie mowil o likwidacji etatyzmu...
Blog opuszczony
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości