To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
AVX
Cytat:Chodziło nam o to, że w socjalizmie wszyscy są na równi niewolnikami państwa
Niech mi ktoś wyjaśni, skąd AVX czerpie inspirację do pisania takich bzdur?
Tokarczyk R., Współczesne doktryny polityczne, Zakamycze 2003.
Weź chłopie poczytaj trochę i przestań wypisywać takie bzdury, bo aż wstyd. Jakbym był libertarianinem, to bym nie wytrzymał, gdyby taki ignorant mnie reprezentował.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Niewolnictwo - jedna z najstarszych formacji społecznych. Oparta jest ona na wykorzystywaniu pracy danej osoby lub grupy osób bez wynagrodzenia. Osoby te są zniewolone, to znaczy, że należą do swojego pana, nie mogą zrezygnować z pracy u niego, on zaś może je kupować i sprzedawać.
Socjalizm wykorzystuje prace ludzi w zamian oferujac marnej jakosci "darmowe" uslugi.Nie mozna zrezygnowac z placenia podatkow, wiec jest to jakas forma niewolnictwa(oczywiscie w uproszczeniu).
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
Cytat:Niech mi ktoś wyjaśni, skąd AVX czerpie inspirację do pisania takich bzdur?
Weź chłopie poczytaj trochę i przestań wypisywać takie bzdury

Gocek od jakiegos czasu wydaje sie utrzymywac ze podawanie tytulow ksiazek to argument w dyskusji. W takim razie przebijam Gocka i zwyciezam dyskusje:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_anarchist_books

poczytaj troche "chłopcze" Uśmiech

Cytat:Socjalizm traktuje wszystkich równo!

rowno z trawą
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Gocek napisał(a):AVX

Niech mi ktoś wyjaśni, skąd AVX czerpie inspirację do pisania takich bzdur?
Weź chłopie poczytaj trochę i przestań wypisywać takie bzdury, bo aż wstyd. Jakbym był libertarianinem, to bym nie wytrzymał, gdyby taki ignorant mnie reprezentował.

Jej, przecież ja doskonale wiem, że mainstreamowa definicja jest inna :-D Po prostu wielu radykałom państwo socjalistyczne kojarzy się z niewolnictwem ze względu na obowiązkowość świadczeń; od anarchistów po konserwatywnych liberałów a'la Korwin to popularne porównanie Uśmiech

Progmast napisał(a):(oczywiscie w uproszczeniu).

No właśnie Uśmiech
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
to ciekawe, jak jeszcze kilkanascie stron temu Gocek z uporem godnym lepszej sprawy obstawal przy tym, ze zmierzamy w strone niewolnictwa z uwagi na postep gospodarczy, technologiczny i grozbe wykluczenia, nawet oparte o dobrowolna wymiane dobr i uslug, a jednoczesnie wypiera fakt istnienia niewolniczych rozwiazan opartych o wywlaszczenie.
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
KILGORE
Cytat:Gocek od jakiegos czasu wydaje sie utrzymywac ze podawanie tytulow ksiazek to argument w dyskusji. W takim razie przebijam Gocka i zwyciezam dyskusje:
Głupiemu to wszystko przeszkadza, zgodzisz się Kilgore?
Wracając do tematu:
Jak czytam ewidentne bzdury i niewiedzę merytoryczną w temacie, na który się dyskutuje, to uważam iż dobrze jest podać odpowiednią literaturę. Można również wyśmiewać się, czy popisywać się "błyskotliwymi" wypowiedziami, lecz uważam takie metody za mało skuteczne. Nie chodzi o zwycięstwo lecz wiedzę i poszerzanie horyzontów.
Jak chcesz uchodzić za mądrego, otocz się głupcami Fryderyk Nietzsche
Cytat:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_anarchist_books
poczytaj troche "chłopcze"
Ja Ci chłopcze podaję akademicki podręcznik traktujący w sposób obiektywny o doktrynach politycznych, a Ty mi podajesz jakąś listę książek anarchistycznych, na dodatek z wikipedii.
Z czym do ludzi?
Avx posiada wyraźne braki w wiedzy dotyczącej genezy i istoty socjalizmu. Myślę, że lektura Tokarczyka, wiele rzeczy by mu uświadomiła i przestałby wypisywać libertariańsko-anarchistyczne slogany, nie mający potwierdzenia w rzeczywistości.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Z czym do ludzi?

Z Bakuninem i Chomskym chłopcze. Nie odpowiadaja ci synu Bakunin i Chomsky? To moze Kropotkin i Proudhon? Chlopcze? Poczytaj troche. Masz tu inna liste jak ta z wikipedii ci nie odpowiada:
http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&keywords...oks&page=1

85,228 pozycji - poczytaj troche.

Cytat:[chodzi o] wiedzę i poszerzanie horyzontów.

Nie wiem kogo chcesz nabrac chlopcze.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
SIR SKINER
Cytat:to ciekawe, jak jeszcze kilkanascie stron temu Gocek z uporem godnym lepszej sprawy obstawal przy tym, ze zmierzamy w strone niewolnictwa z uwagi na postep gospodarczy, technologiczny i grozbe wykluczenia, nawet oparte o dobrowolna wymiane dobr i uslug, a jednoczesnie wypiera fakt istnienia niewolniczych rozwiazan opartych o wywlaszczenie.
Samo stwierdzenie zmierzamy, nie oznacza osiągnięcia tego stanu, to po pierwsze.
Po drugie czy nazwiesz system niewolniczy - libertarianizmem i kapitalizmem, niczego nie zmienia. Chodzi o tendencje, o której pisali między innymi: Marks (Kapitał), Fromm (Ucieczka od wolności), Popper (Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie), Bauman (Postmodernizm jako źródło cierpień), każdy z trochę innej perspektywy.
Po trzecie musiałbyś wyjaśnić co rozumiesz przez wolność, a co przez niewolnictwo. Wydaje mi się, że obracasz tymi pojęciami w sensie absolutnym, a w takim stanie one nie występują w rzeczywistości.

KILGORE
Cytat:Z Bakuninem i Chomskym chłopcze. Nie odpowiadaja ci synu Bakunin i Chomsky? To moze Kropotkin i Proudhon? Chlopcze? Poczytaj troche. Masz tu inna liste jak ta z wikipedii ci nie odpowiada:
Większość plejady Utopii walczącej nie jest mi obca chłopcze, więc daruj sobie te wstawki. Indoktrynować możesz AVX i samego siebie. Podałem literaturę akademicką - obiektywną, wykładaną na uczelniach i w języku polskim. Więc zejdź już ze mnie
Dodam, że są tam praktycznie przedstawione wszystkie doktryny polityczne. Żadna nie jest wyszczególniona, czy preferowana. Jest nawet feminizm, dla ciekawskich.
Cytat:Nie wiem kogo chcesz nabrac chlopcze.
W tej dziedzinie Ci nie dorównam - zwyciężyłeś. Kolejna bitwa niewolnika Kilgora o słuszność dogmatów libertariańskich wygrana.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Podałem literaturę akademicką - obiektywną, wykładaną na uczelniach i w języku polskim. Więc zejdź już ze mnie

Nie czepiam sie konkretnej ksiazki do ktorej odsylasz dyskutanta chłopcze tylko twojego paternalizmu i bijacego od ciebie przekonania o posiadaniu Prawdy na dany temat.

Cytat:Kolejna bitwa niewolnika Kilgora o słuszność dogmatów libertariańskich wygrana.

Nie tocze "bitew o slusznosc dogmatow libertarianskich" juz od dluzszego czasu.

Odpowiedz
KILGORE
Cytat:Nie czepiam sie konkretnej ksiazki do ktorej odsylasz dyskutanta chłopcze tylko twojego paternalizmu i bijacego od ciebie przekonania o posiadaniu Prawdy na dany temat.
Nie rozumiesz chłopcze jednej rzeczy. Mylisz posiadanie wiedzy z przekonaniem o posiadaniu prawdy. To samo można zarzucić każdemu dyskutantowi, jest to wygodna i skuteczna forma deprecjacji, szkoda że polega na apodyktycznym ocenianiu innych.
Odsyłam jedynie kolegę-dyskutanta do źródła wiedzy na temat, o którym najprawdopodobniej nie ma pojęcia. Zresztą dziwię się, że niektórzy libertarianie nie oponują przeciwko przedstawianiu w tak absurdalny sposób "wrogich" systemów. Brakuje widać szacunku dla przeciwnych światopoglądów i ludzi w ogóle.
Cytat:Nie tocze "bitew o slusznosc dogmatow libertarianskich" juz od dluzszego czasu.
To dla tego większość Twoich wypowiedzi w tym temacie jest nic nie warta i nie na temat. Teraz już rozumiem. Teraz zwalczasz określone jednostki...

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):SIR SKINER

Samo stwierdzenie zmierzamy, nie oznacza osiągnięcia tego stanu, to po pierwsze.
tym gorzej, jesli zagrozenia urojone przedkladasz nad realne.

Cytat:Po drugie czy nazwiesz system niewolniczy - libertarianizmem i kapitalizmem, niczego nie zmienia. Chodzi o tendencje, o której pisali między innymi: Marks (Kapitał), Fromm (Ucieczka od wolności), Popper (Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie), Bauman (Postmodernizm jako źródło cierpień), każdy z trochę innej perspektywy.
z perspektywy murzyna, ktory z natury zbyt glupi i nieporadny by sie samemu utrzymac, powinien byc wdzieczny za plantacje bawelny swego pana i to, ze mu jest dane je obrabiac za kolbe kukurydzy?
Cytat:Po trzecie musiałbyś wyjaśnić co rozumiesz przez wolność, a co przez niewolnictwo. Wydaje mi się, że obracasz tymi pojęciami w sensie absolutnym, a w takim stanie one nie występują w rzeczywistości.
zle Ci sie wydaje.
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
Cytat:Odsyłam jedynie kolegę-dyskutanta do źródła wiedzy na temat, o którym najprawdopodobniej nie ma pojęcia.

Nie odsylasz "kolegi-dyskutanta" tylko protekcjonalnie wysylasz ucznia do zbioru informacji ktory w swej madrosci autoryzowales. To ja cie odsylam do 85 tysiecy innych ksiazek. To nie jest argument w dyskusji tylko unik. Czyniac tak niestety nie roznisz sie od katolika machajacego mi Biblia przed nosem i mowiacego ze jak ja przeczytam to odkryje Prawde a na razie jestem bladzacym w ciemnosci dzieckiem.

Odpowiedz
Progmast napisał(a):Socjalizm wykorzystuje prace ludzi w zamian oferujac marnej jakosci "darmowe" uslugi.Nie mozna zrezygnowac z placenia podatkow, wiec jest to jakas forma niewolnictwa(oczywiscie w uproszczeniu).

W państwie liberalnym nie mogę uwolnić się od poczucia strachu. Ktoś mnie może przecierz zastrzelić bo nieświadomie wejdę na czyjyś teren prywatny. Albo jakaś mafia mająca układy z policją mnie upierdoli.

Strach i ciągła niepewnośc o jutro, o sytację finansową to także forma niewolnictwa (oczywiście w uproszczeniu).

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Czesto ci sie zdarza takie nieswiadome wedrowanie po miescie? To moze byc jakies zaburzenie neurologiczne, udalbym sie do specjallisty bo jeszcze sie nieswiadomie zapedzisz na poligon wojskowy.

Cytat:jakaś mafia mająca układy z policją

Rząd?

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Czesto ci sie zdarza takie nieswiadome wedrowanie po miescie? To moze byc jakies zaburzenie neurologiczne, udalbym sie do specjallisty bo jeszcze sie nieswiadomie zapedzisz na poligon wojskowy.

Wejście do lasu nie jest zaburzeniem neurologicznym. A właściciel mógłby go np. zaminować. A czemu nie?? A skąd mógłbyś wiedzieć że jest prywatny. Może nawet jakaś szosa mogłaby być prywatna.

Cytat:Rząd?

Tak ale tylko liberalny, bo tylko taki ma los obywateli w 100% w d**pie.

EH
Odpowiedz
Cytat:Tak ale tylko liberalny, bo tylko taki ma los obywateli w 100% w d**pie.

Chcialbym zeby rzad mial mnie w dupie.

- panie urzedniku, chcialbym zalozyc firme...
- zakladaj pan, mam to w dupie.
- nie chce posylac dziecka do panstwowej szkoly...
- a rob pan co chcesz, mam to w dupie.
- moge zapalic jointa? mam dobre ziolo...
- pal pan, mam to w dupie.

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Chcialbym zeby rzad mial mnie w dupie.

- panie urzedniku, chcialbym zalozyc firme...
- zakladaj pan, mam to w dupie.
- nie chce posylac dziecka do panstwowej szkoly...
- a rob pan co chcesz, mam to w dupie.
- moge zapalic jointa? mam dobre ziolo...
- pal pan, mam to w dupie.

Sądzę, że poprzednikowi chodzić mogło o to, iż w skład domniemanej zawartości dupy wejść mogłyby również:

-jestem niepełnosprawny
-pełzaj pan, mam to w dupie.
-jestem chory
-zdychaj pan, mam to w dupie.
-jestem słaby, nie poradzę sobie
-przetrwają najsilniejsi, mam to w dupie.
-wielcy panowie wykupili całą ziemię, nie mam po czym chodzić
-fruwaj pan, mam to w dupie.
Odpowiedz
- nie mam za co wyżywić dziecka
- a idź żebrać, mam to w dupie
- nie stać mnie już na dalsze leczenie
- a zdychaj, mam to w dupie
- spalili mi dom
- mogłeś sobie wykupić ochrone, mam to w dupie

Nie chciałbym żeby rząd miał mnie w dupie.

edit:

Nie plagiatuję postów. Poprzedni był wysłany w tym samym czasie :].

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):- nie mam za co wyżywić dziecka
- spalili mi dom

Nie chciałbym żeby rząd miał mnie w dupie.

Urzędnicy w kraju Skywalkera
- a kto panu wydał zgode na dziecko?
- nas też nie
- spalili mi dom
- to był państwowy dom a nie pana
Rząd nie rozwiązuje problemów, on je finansuje
Odpowiedz
Cytat:- nie mam za co wyżywić dziecka
- spalili mi dom

- zalezy mi, daj kase
- to straszne, zalezy mi, daj kase
- spalili mi dom
- bardzo mi zalezy, daj kase

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości