To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Przyszłość wbrew pozorom zmierza w dobrą stronę. XXI wiek będzie przypominał XIX gdzie było kilka konkurujących ze sobą organizmów (państw, unii, etc) i dlatego był to wiek największego jak dotąd kapitalizmu. Osobiście uważam, że w XXI będą to USA, Brazylia, Indie, Chiny, Rosja i być może nawet UE. A to oznacza przesunięcie środka ciężkości w stronę kapitalizmu, ponieważ w warunkach ostrej konkurencji cywilizacje nie będą się pieprzyć w lewicowe bzdury tylko pomyślą o tym, aby mieć silną gospodarkę zdolną produkować ogrom technologii także militarnej. Motywacją bowiem nie będzie chwalenie się w ONZtowskich indeksach a chęć przetrwania.

Żyjemy nadal w czasie wakacji od historii spowodowanych dominującą pozycją USA, która się powoli zacznie kończyć. Z punktu widzenia bieżących interesów Polski to raczej źle, ale na dłuższą metę to konkurencja pobudza rozwój.
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
Zacznijmy od tego, że ograniczenia prędkości są kretyńskie. Wyglądają trochę jakby miały określać prędkość minimalną a nie maksymalną.
Odpowiedz
Tsumoso napisał(a):( No i wiadomo, że przy takim systemie minimalna kara by została... by np. bezrobotny nie był bezkarny... chociaż wtedy to nie bardzo by miał kasy na benzynę i samochód Język )

Wiesz, w Polsce to raczej normalna sytuacja Oczko

W sumie jakby się zastanowić nad funkcją prewencyjną to faktycznie ma to jakiś sens, chociaż zbyt sprawiedliwe rozwiązanie to nie jest Język
Odpowiedz
Tsumoso napisał(a):- większy majątek -> większa odpowiedzialność -> większa kara ... uderzałoby to głównie w nieodpowiedzialnych głupich milionerów (typu "wygrałem w totolotka, ololololol")
- jak ktoś ma sporo kasy to go walą mandaciki po kilkaset zł, pierdoli system, łamie zasady i ma gdzieś czy go złapią czy nie bo to tylko "grosze" dla niego -> adekwatne kary natomiast rzeczywiście byłyby tak samo skuteczne

Bo właśnie o to w socjaliźmie chodzi. To najbardziej racjonalne i sprawiedliwe podejście. Tylko liberalny beton który wytyczył sobie skostniałe idee nie chce nawet tego przemyśleć.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Bo właśnie o to w socjaliźmie chodzi. To najbardziej racjonalne i sprawiedliwe podejście. Tylko liberalny beton który wytyczył sobie skostniałe idee nie chce nawet tego przemyśleć.
Jeszcze żaden liberał tego nie skomentował, więc nie wiem skąd taka treść tego postu.
Po drugie liberałowie to raczej komentują podatki, że bogaty płaci 40%, a biedny tylko 20% swojego dochodu, a nie podatki wprost wproporcjonalne(tutaj jest mandat wprost wproporcjonalny jakbyś nie zauważył).
Po trzecie mandat jest karą, to tak samo jak kara za bazgranie po czyiś oknach. A podatek jest sam w sobie niesprawiedliwy.
-Co teraz zrobisz?
-Zamknę oczy i pomodlę się, abyś zniknął.

JID: godlark@jabster.pl
Odpowiedz
godlark napisał(a):Jeszcze żaden liberał tego nie skomentował, więc nie wiem skąd taka treść tego postu.
Po drugie liberałowie to raczej komentują podatki, że bogaty płaci 40%, a biedny tylko 20% swojego dochodu, a nie podatki wprost wproporcjonalne(tutaj jest mandat wprost wproporcjonalny jakbyś nie zauważył).
Po trzecie mandat jest karą, to tak samo jak kara za bazgranie po czyiś oknach. A podatek jest sam w sobie niesprawiedliwy.

No właśnie Oczko
Odpowiedz
godlark napisał(a):A podatek jest sam w sobie niesprawiedliwy.

No to niech Cię ochrania anarchokapitalistyczna milicja Avx'a, jeźdź po prywatnych drogach i co 100 metrów płać myto właścicielowi, sprawy załatwiaj w niezawisłych prywatnych sądach a w razie wojny Twojej ojczyzny będą bronić goryle rzucające bananami.
Podatki są naturalną częścią funkcjonowania państwa. Rozwodzić się możemy nad ich skalą oraz dysponowaniem, ale nie nad samym sensem.
Odpowiedz
kkap napisał(a):No to niech Cię ochrania anarchokapitalistyczna milicja Avx'a, jeźdź po prywatnych drogach i co 100 metrów płać myto właścicielowi, sprawy załatwiaj w niezawisłych prywatnych sądach a w razie wojny Twojej ojczyzny będą bronić goryle rzucające bananami.
Podatki są naturalną częścią funkcjonowania państwa. Rozwodzić się możemy nad ich skalą oraz dysponowaniem, ale nie nad samym sensem.

Niekoniecznie. Można przecież rozważać inne, alternatywne źródła dochodu. Oczywiście nie będą to tak wielkie dochody ale i tak popieram państwo możliwie minimalne. Uśmiech
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Bo właśnie o to w socjaliźmie chodzi. To najbardziej racjonalne i sprawiedliwe podejście. Tylko liberalny beton który wytyczył sobie skostniałe idee nie chce nawet tego przemyśleć.

Bzdura ! Socjalizm to chimera której naczelną maksymą jest ''oskubać bogatych i dać darmozjadom''
Odpowiedz
Xenomorph napisał(a):Bzdura ! Socjalizm to chimera której naczelną maksymą jest ''oskubać bogatych i dać darmozjadom''

To jest tylko twoje zdanie. Nienawidzisz komunistów (słusznie) i przez to przenosisz swoją frustrację na każde inne, mniej lub bardziej lewicowe poglądy. Tsumoso słusznie zauważył na przykładzie mandatów że ci najlepiej zarabiający w każdym aspekcie są ponad prawem. Czy to normalne że w państwie prawa pieniądze decydują o przywilejach??

I pamiętaj że dziś nie ma podziału na darmozjadów i pracujących. Jest tylko podział na lepiej i gorzej urodzonych!!

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):To jest tylko twoje zdanie. Nienawidzisz komunistów (słusznie) i przez to przenosisz swoją frustrację na każde inne, mniej lub bardziej lewicowe poglądy. Tsumoso słusznie zauważył na przykładzie mandatów że ci najlepiej zarabiający w każdym aspekcie są ponad prawem. Czy to normalne że w państwie prawa pieniądze decydują o przywilejach??

I pamiętaj że dziś nie ma podziału na darmozjadów i pracujących. Jest tylko podział na lepiej i gorzej urodzonych!!

Farmazony.

Nienawidze komunizmu bo był najgorszym systemem w dziejach ludzkości. Tacy lewacy jak ty chcą socjalizmu bo wychodzą z założenia że może z ''krwawej'' rewolucji coś wam skapnie do kieszeni, kosztem oczywiście wrednych burżujów. Nie uwzględniasz tego że ktoś może dojść do wszystkiego ciężką i mozolną pracą, ty chcesz mu to kurwa zabrać ! taka gnida jak ty chce zabrać człowiekowi wszystko, człowiekowi który w pocie czoła osiągnął zasłużony luksus.
Niestety historia pokazała i nadal pokazuje że wasze mrzonki o równości nie prowadzą do niczego innego jak tylko do katastrofy. Socjalizm się nie sprawdził. I to raczej ty przenosisz swoją frustrację, pisał o tym już pilaster, powiem ci czemu jesteś sfrustrowany - bo jesteś biedny, a dlaczego jesteś biedny boś głupi.

Kapitalizm ma niewątpliwie tę cechę że daje równy start. Owszem są bogaci i biedni, ale biedny może być bogaty a bogaty może stać się biedny, kwestia pracy i indywidualnych decyzji zyciowych. A twoj chory system mówi ''nie ma bogaczy wszyscy mają tyle samo niezaleznie od zasług'' Twoj system przyjmuje pasażerow na gapę, którzy myślą że dzięki rewolucji mogą coś zyskać, tak działał bolszewizm, więc kurwa nie wciskaj mi tutaj kitu i nie dźwigaj mi ciśnienia.
Odpowiedz
Może trochę przyhamujemy, ty Skywalker też, każdy prawie twój post zawiera jeśli nie krzyki to uszczypliwe prowokacje o tym jacy Ci liberałowie są źli - trochę to niskie. Ale żeby być sprawiedliwym (:>) to druga strona często zachowuje się podobnie, siebie nie wykluczając. Zapalmy fajkę pokoju i wróćmy do dyskusji.
Odpowiedz
Klfov napisał(a):Zapalmy fajkę pokoju i wróćmy do dyskusji.

Nie palę marihuany
Odpowiedz
Kto tu pisze o marihuanie? :lol2:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fajka_pokoju
Odpowiedz
Klfov napisał(a):Kto tu pisze o marihuanie? :lol2:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fajka_pokoju

Wódkę byś lepiej zaproponował.

Nie będę palił fajki pokoju z kimś kto popiera socjalizm. Ten system jest jak jazda autobusem, socjaliści to ci którzy jeżdżą bez biletu i myślą że kontrola ich nie obejmie, jednocześnie chcą by wszyscy jeździli bez biletów a już najlepiej jakby ci którzy owe bilety mają, oddali im je za darmo.
Odpowiedz
Xenomorph napisał(a):Tacy lewacy jak ty chcą socjalizmu bo wychodzą z założenia że może z ''krwawej'' rewolucji coś wam skapnie do kieszeni, kosztem oczywiście wrednych burżujów.

Po pierwsze nie popieram żadnych rewolucji!! Po drugie nie jestem radykałem. Mówię tylko o podatku progresywnym. Poza tym wytłumacz mi (jeszcze raz to przypomnę) jaką karą jest mandat za prędkość o wysokości 100 zł dla kogoś kto zarabia 900 zł a jaką karą dla kogoś kto zarabia 40 000 zł. Wniosek: Bogatszych niektóre aspekty prawne nie tyczą.

Cytat:Ten system jest jak jazda autobusem, socjaliści to ci którzy jeżdżą bez biletu i myślą że kontrola ich nie obejmie,

To ty kasujesz bilety?? Zdezorientowanyhock:.

Cytat:I to raczej ty przenosisz swoją frustrację, pisał o tym już pilaster, powiem ci czemu jesteś sfrustrowany - bo jesteś biedny, a dlaczego jesteś biedny boś głupi.

Mogę ci wymienić mnóstwo milionerów których największym życiowym wysiłkiem było przejście przez macicę swojej superbogatej matki. Gdzie ta ciężka praca?? Gdy ktoś bogatym się po prostu urodził??

I odwrotnie znam bardzo pracowitych i zdolnych ludzi którzy są i będą zerem przez mało znane nazwisko. Mój kumpel ma duży talent reżyserski. Złożył podanie na studia do łódzkiej filmówki. Podanie mu odesłano, nawet nie otwierając koperty!!. Oczywiście opłatę rekrutacyjną zgarneli Smutny.

Każdy kto na to zasłużył i zapracował ma prawo do dużego majątku. Ale dziś w dużej mierze to fikcja.

EH
Odpowiedz
http://partnerstwo.onet.pl/1546244,3502,...tykul.html
Cytat:Połowa miejsc na listach wyborczych dla kobiet. Połowa miejsc w rządzie. Jeśli premier byłby mężczyzną, wicepremier – kobietą. Zamiast rakiet – żłobki, przedszkola i zasiłki dla matek. Kazimiera Szczuka w wywiadzie dla onet.pl mówi, jak wyglądałaby Polska pod rządami feministek.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Po pierwsze nie popieram żadnych rewolucji!! Po drugie nie jestem radykałem. Mówię tylko o podatku progresywnym. Poza tym wytłumacz mi (jeszcze raz to przypomnę) jaką karą jest mandat za prędkość o wysokości 100 zł dla kogoś kto zarabia 900 zł a jaką karą dla kogoś kto zarabia 40 000 zł. Wniosek: Bogatszych niektóre aspekty prawne nie tyczą.

To jest jeden z wielu polskich absurdow prawnych. Koniecznym rozwiazaniem bylo by wyliczanie wysokosci mandatu z uwzglednieniem dochodow ukaranego. Oczywiscie istnieja kraje, gdzie takie rozwiazanie funkcjonuje.
http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID...3ccc63b62f
W skrocie:
Cytat:Fiński milioner został ukarany grzywną wysokości 11 888 euro za przekroczenie prędkości. Jechał z prędkością 82 km/h w miejscu, gdzie nie było wolno przekraczać 60 km/h - poinformował w czwartek dziennik "Savon Sanomat".
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Na temat feminizmu, równouprawnienia etc itd - spojrzenie antropologa:

http://wyborcza.pl/1,76842,5311862,Rowno...logia.html
Odpowiedz
Tgc napisał(a):To jest jeden z wielu polskich absurdow prawnych. Koniecznym rozwiazaniem bylo by wyliczanie wysokosci mandatu z uwzglednieniem dochodow ukaranego. Oczywiscie istnieja kraje, gdzie takie rozwiazanie funkcjonuje.
http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID...3ccc63b62f
W skrocie:

Pogrobowcy Lenina chcą podobnie jak ich guru wyrżnąć bogaczy i rozdać złoto hołocie. Nikt z was czerwonych nie uwzględnia tego że ktoś może być milionerem dzięki własnej pracy. Ktoś dochodzi do pieniędzy trudną i mozolną pracą i nagle pojawia się taki skywalker czy tqc i zabiera mu majątek, za powód podając że po prostu ''Pan ma za dużo pieniędzy a ja nie mam nic.''

Tacy ludzie jak wy zgotowali piekło Michaiłowi Chodorkowskiemu
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości