To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
caute napisał(a):sjp.pl :777
Hę?
akwariowy «odnoszący się do akwarium, hodowany w akwariach»
Rybki akwariowe.
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=777
|. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/
Odpowiedz
<tłumaczę>prosiłeś po polsku, wiec otrzymałeś adres słownika języka polskiego </tłumaczę>
Odpowiedz
caute napisał(a):czemu nie spróbować, nie widze przeszkód, serjalnie ukażcie mi ta przeszkode wolnomysliciele, proszę, bo inaczej będe tkwił w błędzie przeświadczony że dodruk pieniędzy jest słuszny

Zagarnięcie dóbr ludzi, którzy oszczędzali (oszczędności stają się bezwartościowe praktycznie). Bezsens jakiegokolwiek oszczędzania (chyba, że w kruszcach), wydawanie pieniędzy najlepiej zaraz po ich otrzymaniu, przez to bardzo chaotyczny charakter gospodarki; częściowo bezsens logicznego planowania wydatków. Ogólna niepraktyczność używania "prawnego środka płatniczego".

Z egoistycznego punktu widzenia - nie zmartwiłoby mnie to. Nie mam znaczących oszczędności w złotówkach, a chaos monetarny sprzyjałby kontr-ekonomii.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Cytat:Zagarnięcie dóbr ludzi, którzy oszczędzali (oszczędności stają się bezwartościowe praktycznie). Bezsens jakiegokolwiek oszczędzania (chyba, że w kruszcach), wydawanie pieniędzy najlepiej zaraz po ich otrzymaniu, przez to bardzo chaotyczny charakter gospodarki; częściowo bezsens logicznego planowania wydatków. Ogólna niepraktyczność używania "prawnego środka płatniczego".

Z egoistycznego punktu widzenia - nie zmartwiłoby mnie to. Nie mam znaczących oszczędności w złotówkach, a chaos monetarny sprzyjałby kontr-ekonomii.

na wszystko są zaradcze środki moge je wymyślać na poczekaniu, ale skoro nie widzisz preszkód dla ja w tym, czyli gitara gra, powiem że tu nikt nikogo nie okrada tu się ludzi obdarowywuje,
Odpowiedz
Obdarowywujesz ich bezwartosciowymi(albo raczej tracacymi wartosc w momecie obdarowania) swistkami papieru.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
caute napisał(a):na wszystko są zaradcze środki moge je wymyślać na poczekaniu,

:lol2: Zapewniam, że takowych środków nie ma.

caute napisał(a):powiem że tu nikt nikogo nie okrada tu się ludzi obdarowywuje,

Zniknięcie realnej wartości oszczędności jest w praktyce ich kradzieżą.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Cytat:Obdarowywujesz ich bezwartosciowymi(albo raczej tracacymi wartosc w momecie obdarowania) swistkami papieru.
a co nadaję wartość pieniądza? bo czyż nie jest to to że jezeli pracujesz to pieniądz które masz ma wartość, a gdy pracujesz i masz tych pieniedzy 200000 to nic nie traci na wartości nic się nie dzieje prócz zwiekszonego popytu, a nie zmiejszona jest wartośc pieniądza,ludzie pracują jak pracowali etc mysle że zdrowy rozsądek utrzyma się każdego któremu się wytłumaczy co to znaczy praca i jej koniunkcja z wartością pieniądza, oraz dobrobyt płynący z rozsądku socjalistycznego który jest życiem wydawaniem i pracą a kapitalizm oszczedzaniem i wyzyskiwaniem etc one te izmy następują po sobie czemu nie teraz. ha ha ha trzemu nie wydrukować ku temu pieniądze toż to spokój i utopii spełnienie, a jeżeli nie to cóż kołowacizna przewrótów lub tez dojście do falansteru który będzie rajem, czyli panśtwo stanie się rodziną z krwi i kośc hahaha kto nie chce utopi wydawać żyć pracować musi byc kamieniem żyjąc i nigdy niezasmakując choćby tej ideii.

za odpowiedz na pytanie czy to dobry pomyśł wydrukować pieniądze czy nie i
za wszelką mozliwą pomoc w zrozumieniu dlaczego wydrukowanie pieniedzy to śmietnisko - bede serdecznie wdzięczny?
Odpowiedz
caute napisał(a):a co nadaję wartość pieniądza?

Podaż pieniądza i, w pewnym stopniu, zaufanie do niego.

caute napisał(a):bo czyż nie jest to to że jezeli pracujesz to pieniądz które masz ma wartość, a gdy pracujesz i masz tych pieniedzy 200000 to nic nie traci na wartości nic się nie dzieje prócz zwiekszonej podaży, a nie zmiejszona jest wartośc pieniądza,

Zwiększona podaż to zmniejszona wartość.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Jak czytam posty Caute, to zaczynam uważać, że Ate>cośtam naprawde umiał pisać składnie i zrozumiale....
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
Cytat:Zwiększona podaż to zmniejszona wartość.
wróc jeśli masz ochote do mojego poprzedniego posta bo musiałem text edytowac bo się przejeżyczyłem z natłoku mysli

Cytat:Jak czytam posty Caute, to zaczynam uważać, że Ate>cośtam naprawde umiał pisać składnie i zrozumiale....

saggitariusie ja cie rozumie, czy mógłbys mi coś poradzić na to "składnie ...", jakaś rada?
Odpowiedz
Kropki, przecinki, te sprawy Język Każdy ma swój styl pisania, ale jak czytam Twoje posty, to naprawde czasami brakuje mi oddechu, i mam trudności z załapaniem o co kaman Język
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
caute jeśli chcesz to dodrukuj te pieniądzę i daj mi te 200 000 zł. Właśnie kończy mi się srajtaśma :].

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Cytat:caute jeśli chcesz to dodrukuj te pieniądzę i daj mi te 200 000 zł. Właśnie kończy mi się srajtaśma
\

chce, ale sam gdy wszystko przeciwko temu, nie dam rady, ale racja pieniądz to tylko papier, mimo to mieć 200000 zł a ich nie mieć to różnica 777
Odpowiedz
Jak miałem 8 lat to się kiedyś tak ojca zapytałem.
zetodwudziestoslaw

"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."

"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Odpowiedz
i co ci dopowiedział...
Odpowiedz
A jak myslisz?
zetodwudziestoslaw

"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."

Odpowiedz
nie myśle w tej sprawie a ty mi powiesz czy się dobrze bawisz?
Odpowiedz
Odpowiedz podobno do tych jaka dostales tutaj od wieeeeelu uzytkownikow
zetodwudziestoslaw

"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."

Odpowiedz
Co to jest inflacja - dla dzieci i caute

Bosze! Ja na prawdę zaczynam się bać demokracji. Takie coś powinno być podstawą do odebrania prawa głosu albo przynajmniej do żądania odszkodowania od szkoły.
[url="http://www.youtube.com/watch?v=ccJp6C1xdZ8"]
A jak chcesz wiedzieć jakie są skutki manipulowania globalnym popytam za pomocą fiducjonarnego pieniądza, co jest na KRÓTKĄ METĘ możliwe to patrz....[/url]
Pękła bańka, wszystko stanęło: Resident Evil, opuszczone miasto (jak słusznie zauważyli komentatorzy)....
Odpowiedz
Fajne bylo to dzieciece myslenie.Dodrukujmy sobie pieniedzy i wszyscy beda bogaci.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości