Gdy na świecie zacznie źle się dziać, i ukażą nam się znaki czasów, i pojmiemy, że przewrót jest już bliski, proponuję, odstrzelmy Avx, gdyz zaprawdę powiadam wam, że potencjalnie i egoistycznie wszyscy na tym skorzystamy.
| Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram: Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
| Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber) | 39.48% |
122 | 39.48% |
| "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) | 22.01% |
68 | 22.01% |
| Interwencjonizm | 9.39% |
29 | 9.39% |
| Socjalizm | 8.09% |
25 | 8.09% |
| Komunizm | 5.50% |
17 | 5.50% |
| Nie wiem | 1.62% |
5 | 1.62% |
| Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala | 13.92% |
43 | 13.92% |
| Razem | 309 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
Socjalizm vs. liberalizm
|
|
25.04.2009, 21:56
26.04.2009, 22:54
Liczba postów: 4,045
Liczba wątków: 85 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 1 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista
Mam pytanie do libertarian.
Jakiś czas temu wprowadzono obowiązkowe, profilaktyczne badania lekarskie, mające być w zalożeniu częścią pracowniczych badań okresowych, które w zalożeniu mają wykrywać nowotwory szyjki macicy u kobiet na wczesnym etapie. Kobiety przyjęły projekt z aprobatą, twierdzac, że przymus je zmobilizuje i być może uchroni przed ryzykiem ciężkiej choroby, a nawet śmierci. Tylko środowisko feministek oponowało. Uwazacie takie odgórne zalecenia za dopuszczalne, czy też staniecie po stronie feministek?
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
26.04.2009, 23:02
Przymus w takich sprawach nie jest niczym dobrym. Jezeli kobieta chce sama moze sie zglosic na takie badania. To podobna sytuacja jak ta z palaczami.
"I watched with glee
As your kings and queens Fought for ten decades For the Gods they made" Guns'n'roses - Sympathy For The Devil "Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania." Aldous Huxley "This is your life and it's ending one minute at a time" Fight Club
26.04.2009, 23:06
Liczba wątków: 85 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 1 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista
Jednak, powtarzam, same kobiety są na ogół za obowiązkiem przeprowadzenia tego typu badań. Jest to przymus mile widziany. I, co istotne, korzystny.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
26.04.2009, 23:06
U libertarian przeraża mnie lekko niesamowita wiara w człowieka, który doskonale sam będzie wiedział co jest dla niego najlepsze.
Niestety większość ludzi nie jest inteligentna ani zaradna. Zasadniczo też jestem przeciw ograniczaniu wolności wyboru ale... takie badania w niczym nie zaszkodzą, mogą tylko pomóc (im wcześniej wykryty nowotwór tym większa szansa wyleczenia). IMHO jest to ograniczenie (nakaz) pozytywne.
26.04.2009, 23:07
Albo jest zwyczajnie leniwa, jak w tym przypadku.
26.04.2009, 23:11
To też
Myślę, że wśród tych głupich feministek znajdzie się duża grupa takich leniwych, które więcej energii włożą w protest przeciwko tym badaniom, niż zajęłoby im po prostu przejście na takie badania
26.04.2009, 23:17
No tak bo najlepiej zeby panstwo odgrywalo role troskliwej mamusi i kiierowalo zyciem ludzi. Ograniczanie wolnosci zaradnym ze wzgledu na glupich/leniwych.
"I watched with glee
As your kings and queens Fought for ten decades For the Gods they made" Guns'n'roses - Sympathy For The Devil "Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania." Aldous Huxley "This is your life and it's ending one minute at a time" Fight Club
26.04.2009, 23:20
No to mi kurwa powiedz w jaki sposób ten nakaz ogranicza wolność zaradnym :lol2: ? Chyba dość logiczne, że zaradny będzie się badał regularnie. Czyli dla niego to nie jest problem
A niezaradny? Cóż... niezaradność to jeszcze nie powód żeby umierać, jeśli ma to kogoś uchronić od śmierci to będę na tak.
26.04.2009, 23:20
Progmast napisał(a):Przymus w takich sprawach nie jest niczym dobrym. Jezeli kobieta chce sama moze sie zglosic na takie badania. To podobna sytuacja jak ta z palaczami. Niczym dobrym??? Hmmm. Do nie dawna zaliczałem cię do tej bardziej myślącej grupy liberałów. Co kobieta straci przez te badanie?? Nie obejrzy "Mody na sukces"?? Cytat:No tak bo najlepiej zeby panstwo odgrywalo role troskliwej mamusi i kiierowalo zyciem ludzi. Jak nie państwo to kto?? ![]() EH
26.04.2009, 23:21
Czyli stajesz po stronie feministek, Progmaście?
Nawet zaradne mogą odczuwać strach, wstyd, albo zwyczajnie nie mieć ochoty. Czy nie sądzisz, ze ten przymus może uratować życie bliskiej Twemu sercu osobie? Lub osobie bliskiej jakiemuś innemu sercu?
26.04.2009, 23:29
Ok trzeba przyznac, ze akurat ten nakaz to nie znowu jakis wielki atak na wolnosc, jednak na przyzwalaniu na takie wlasnie regulacje dajemy panstwu podstawy do tworzenia kolejnych.
Widze, ze wyznajecie zasade " cel uswieca srodki ". Badzmy konsekwentni i zakazmy alkoholu, papierosow i niezdrowej zywnosci.
"I watched with glee
26.04.2009, 23:35
Pan o swoje bydło dbac musi... bo inaczej co to za Pan?
Nie będzie mi potem żal tych ludzi, gdy władza pod pozorem 'humanitaryzmu' będzie pozbawiać ich rodziń, dzieci, mienia a nawet życia, tak jak nie nie żal mi losu bolszewii mordowanej przez stalina. Sami tego chcieliście, grzegorze dyndały!
26.04.2009, 23:38
Progmast napisał(a):" cel uswieca srodki ". W większości wypadków tak. Zasadniczo zawsze wtedy kiedy zysk z doraźnego celu jest wyższy aniżeli koszty owych środków I nie chodzi tu tylko o pieniądze, ogólnie.Progmast napisał(a):Badzmy konsekwentni i zakazmy alkoholu, papierosow i niezdrowej zywnosci. Chcesz wpaść w błędne koło? Idźmy dalej i zakażmy sprzedaży benzyny bo ktoś ją może wypić i się otruć ![]() Jeśli chodzi o badania to przede wszystkim ludzie je olewają se strachu albo lenistwa. Na pewno coś spowodowało, że taki przymus został wydany. Nie popełniaj błędu Avx'a i nie wpadaj w sidła ideologii (jakiejkolwiek). Wszelakie podjęte już oraz planowane działania należy oceniać pragmatycznie, nie ideologicznie. W myśl ideologii masz oczywiście rację w tym konkretnym przypadku. Ale czy życiowo również ?
26.04.2009, 23:43
Widzisz pragmatycznym jest zakazanie alkoholu i fajek
.
"I watched with glee
26.04.2009, 23:48
Nie jest
Zabierasz ludziom wybór pomiędzy zdrowiem a przyjemnością. Poza tym alkohol ma też działanie lecznicze ![]() W przypadku badań zabierasz wybór pomiędzy zrobieniem badań a... niezrobieniem :lol2: Prościej mówiąc z pragmatycznego punktu widzenia mobilizujesz osobę do zbadania się - czegoś co może jej uratować nawet życie. Jest zysk - nie ma strat. W przypadku zakazu fajek, alkoholu czy jak jest teraz obecnie także narkotyków są i zyski i straty. Zależy co jest priorytetem Jeśli zabawa to na pewno byłoby to działanie niepragmatyczne
27.04.2009, 15:14
To moze inaczej. Idziesz sobie ulica i spotykasz bardzo bogatego jegomoscia. Czemu go nie zabijesz(nikt cie nie widzi i masz pewnosc, ze cie nie zlapia)?Pragmatyzm by na to zezwalal. Jak widac nie nalezy kwestionowac ideologicznych zasad
.
"I watched with glee
27.04.2009, 15:44
Liczba wątków: 85 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 1 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista Aryman napisał(a):Nie będzie mi potem żal tych ludzi, gdy władza pod pozorem 'humanitaryzmu' będzie pozbawiać ich rodziń, dzieci, mienia a nawet życia, tak jak nie nie żal mi losu bolszewii mordowanej przez stalina. Sami tego chcieliście, grzegorze dyndały!Przerysowujesz do absurdu, aby zminimalizować słabe strony libertarianizmu. Musisz jednak przyznać, ze system z przymusem profilaktyki jest bardziej przyjazny dla jednostki, niz zimnokrwisty libertarianizm. A skoro w jednej dziedzinie zrobiła sie luka, to pewnie i w innych nie będzie inaczej. Bo w libertariańskiej rzeczywistosci najmniejszy błąd kosztuje przeciętnie zbyt wiele.
27.04.2009, 15:55
Czemu miałbym minimalizować słabe strony libertarianizmu? Nie jestem zwolennikiem tego nurtu, jeśli o to Ci chodzi.
Z tym przerysowaniem to obyś miał rację. Ja tylko przypominam, że niejednokrotnie w historii tyranie były budowane na wzniosłych ideach.
27.04.2009, 15:59
avidal napisał(a):Tylko środowisko feministek oponowało. Zdecydowanie po stronie feministek. avidal napisał(a):Przerysowujesz do absurdu, aby zminimalizować słabe strony libertarianizmu. Musisz jednak przyznać, ze system z przymusem profilaktyki jest bardziej przyjazny dla jednostki, niz zimnokrwisty libertarianizm. A skoro w jednej dziedzinie zrobiła sie luka, to pewnie i w innych nie będzie inaczej. Bo w libertariańskiej rzeczywistosci najmniejszy błąd kosztuje przeciętnie zbyt wiele. rzeczowniki: jugendamty, urzędnik, podejrzenie pedofilii, machina nie do zatrzymania (są przykłady), podejrzenie przemocy (żart dziecka, zemsta dziecka, donos sąsiada), klaps, usunięcie rodzica z domu, sąd post factum (!). Model szwedzki. Założenia były zimnokrwiste? Nie, jak najbardziej "pro". Zostawiając sobie furtkę prawną pod hasłem "wyższe dobro" dajesz zielone światło każdemu, kto zechce ją wykorzystać. Wystarczy, aby informacje o innych, wykazanych przy okazji, chorobach tych kobiet trafiały do zakładów ubezpieczeń (niejawna praktyka - nie nowość :]). Zwyżka ubezpieczenia, wpis do kartoteki. W nielibertariańskiej rzeczywistości błąd nie kosztuje nic państwo. Kosztuje wiele jednostkę, która też ma niewielke, jeśli w ogóle szanse na obronę. Z tym, że nie pojedynczą jednostkę, lecz wszystkie. @Aryman - zwłaszcza tyranie. Im większy zapał w ideowości, tym krwawsze potem efekty, bo nie wszyscy są równo ideowi.
Null pointer exception
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości

Myślę, że wśród tych głupich feministek znajdzie się duża grupa takich leniwych, które więcej energii włożą w protest przeciwko tym badaniom, niż zajęłoby im po prostu przejście na takie badania
A niezaradny? Cóż... niezaradność to jeszcze nie powód żeby umierać, jeśli ma to kogoś uchronić od śmierci to będę na tak.
![[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]](http://images2.fanpop.com/image/photos/10100000/Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg)