Liczba postów: 4,163
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
Koleś napisał(a):ambitne! JEDEN Z NAJLEPSZYCH FILMÓW! wprost uwielbiam. jak można gadać w filmie o niczym, a jednocześnie do tego niczego przyciągnąć widzów. bo pały w amsterdamie nie mają prawa cię przeszukać!
:rotfl:
Ojej? przecież tak się nie da. O WIELKOŚCI M jak miłość świadczy jego szeroka publiczność!
Jestem świeżo po seansie filmu "From Within", dosyć mało znanego reżysera Phedon'a Papamichael'a. Przerażająca opowieść o małomiasteczkowych społecznościach, funkcjonujacych za pomocą religii, a właściwie za pomocą manipulacji religijnych podrzegaczy [ aluzja... zwłaszcza do USA, gdzie najczęściej spotykane są skupiska kontrolowane przez szalonych ewangelistów ]
Krótki opis filmu :
„From Within” Phedona Papamichaela traktuje o przemianie młodej bohaterki, która pod wpływem niepokornego i krytycznie nastawionego do świata chłopaka z bezwarunkowo posłusznej i lojalnej członki kościoła staje się buntowniczką starającą się o elementarną sprawiedliwość w świecie znajdującym się pod dyktatem jedynie słusznej ideologii. Mając świadomość gigantycznej hipokryzji mieszkańców jej rodzinnego miasteczka nie tylko nie potrafi przejść do porządku dziennego nad krzywdą niewinnej osoby, lecz także boli ją zaprzedanie chrześcijańskich ideałów konfliktowi podsycanemu przez nienawiść. Zaczyna ją przerażać nie tylko czające się coraz bliżej nieznane, nadnaturalne niebezpieczeństwo, lecz także, a może przede wszystkim, jej najbliżsi, którzy z błyskiem fanatyzmu w oczach próbują bez skrupułów pozbyć się Aidana jak i jej samej.
Reszta do poczytania na : http://horror.com.pl/filmy/recka.php?id=1812
Myślę że ten film dostarczy coniektórym wojującym ateistom, dodatkowych argumentów potwierdzających tylko, jak bardzo ludzie podatni są na wpływy religijne. Jeśli ktoś oglądał The Mist to wie o czym mówię, i z całą pewnością powinien zobaczyć From Within polecam ten film.
pzdr
Liczba postów: 310
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Bloo napisał(a)::rotfl:
Ojej? przecież tak się nie da. O WIELKOŚCI M jak miłość świadczy jego szeroka publiczność! przypomnę tylko że quentinowi udało się za scenariusz do pulp fiction zgarnąć oskara.
pulp i m jak miłość? dwie róźne sprawy(...)inna bajka. inna książka. inny kurwa gatunek literacki.
Reputacja:
0
Pogrubione przeze mnie zdanie ma się nijak do rzeczywistości, także tralalala, siulululu ja jestem mondry a ty gupi!
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cytat:przypomnę tylko że quentinowi udało się za scenariusz do pulp fiction zgarnąć oskara.
pulp i m jak miłość? dwie róźne sprawy(...)inna bajka. inna książka. inny kurwa gatunek literacki.
Oskar nie jest synonimem jakości. Taka "NEWYGODNA PRAWDA" też go dostała.
Nie twierdzę, że Tarantino nie robi dobrych filmów, ale na pewno za ambitne kino się nie bierze.
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
"Q.T. czli jak nieambitne kino zrobić ambitnym."
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 230
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
A tak w ogóle to Pulp Fiction to nie dostał OSKARA tylko palmę w Canne. Za najlepszy obraz roku 1994. Można to przeczytać na filmweb.pl i na okładkach płyt DVD. Ale to nie znaczy, że nie mam 2 wersji tego filmu, na DVD oczywiście i że nie pisałem o nim na maturze :-)
Stanie w kościele tak samo czyni cię katolikiem
jak stanie w garażu czyni cię samochodem.
Boga nie ma
wyjechał w interesach.
Liczba postów: 1,143
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Pulp fiction to film dziwny, ciekawy, wciągający, nietypowy, genialny, wywołujący skrajne emocje, z kultowymi dialogami i scenami... ale żeby ambitny...?
zetodwudziestoslaw
"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."
"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Aglet napisał(a):A tak w ogóle to Pulp Fiction to nie dostał OSKARA tylko palmę w Canne. Za najlepszy obraz roku 1994. Można to przeczytać na filmweb.pl i na okładkach płyt DVD. Ale to nie znaczy, że nie mam 2 wersji tego filmu, na DVD oczywiście i że nie pisałem o nim na maturze :-) to to niby co za informacja ?:
Film ten uhonorowano Złota Palmą na festiwalu w Cannes. Tarantino dostał Złoty Glob za scenariusz i siedem nominacji do Oscara – walkę o miano najlepszego filmu przegrał z filmem Forrest Gump, ale ostatecznie otrzymał wraz z Avarym statuetkę za najlepszy scenariusz oryginalny.
oskar za scenariusz.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 756
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Oskara dostał Milioner z ulicy, czy jakoś tak. Dostać oskara jest synonimem braku jakości.
To samo z Noblem, przynajmniej w literaturze.
Umówmy się, żaden rasista czy antysemita nagrody by nie dostał, nawet gdyby jego dzieło było megawybitne.
A tak w ogóle to decyduje nie jakość a polityka. Plwajmy na te wyróżnienia, przynajmniej ja tak robię... i Kazik.
Reputacja:
0
Slumdog m(i)a fajną ścieżkę dźwiękową i jest całkiem dobry. Nagrody to nie jedyny wyznacznik jakości, ale na pewno nie bez znaczenia (nie mówię nawet o tym konkretnym przypadku).
Liczba postów: 362
Reputacja:
0
Dr. Strangelove, polecam. Fajny też jest Przypadek Kieślowskiego (powstał też niemiecki remake tego filmu Lola Rennt czy jakoś tak  ), Złodzieje rowerów, Podwójne ubezpieczenie. Jedne z moich ulubionych filmów.
Liczba postów: 756
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Slumdog - wizja Indii oczami Amerykanów (choć reżyser UK) która ma tyle wspólnego z prawdą, co Wizja Borata o Kazachstanie.
Oczywiście, możesz sugerować się nagrodami, to wolny kraj.
Liczba postów: 1,934
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
Slumdogto totalne gówno ! Zasłem nieomalże , że omal nie zasłem.
Ale palecam wam zajebisty film fajny DOGVILLE jest to film króty powinien zostać obejżany przez każdego choć nieco co nieco poszukującego człeka, tyle głupot bo bani się tłuczo może w życiu się jeszcze czegoś nauczę czego nie zobaczę tego nie pojmę w dni gniewne lub w dni spokojne,
Reputacja:
0
Superstar napisał(a):Slumdogto totalne gówno ! Zasłem nieomalże , że omal nie zasłem.
Mhmmm...
Uznaję Twoje prawo do krytyki, ale mam prawie pewność, że TAKIE nastawienie do tego filmu jest jedynie dziecięcym buntem. "Ten film jest dla mnie słaby, więc nie wiem za co dostał tyle Oscarów. To totalne gówno!"
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Przeinicowany świat, Rosyjski film na podstawie powieści o tym samym tytule...
Naprawdę, bardzo ambitne s-f. Chociaż powiem szczerze, że chwalę dzień przed zmierzchem, bo nie obejrzałem jeszcze całego, tylko jakieś 70 %
Teoretycznie  można ten film znaleźć w necie, napisy też, tylko poszukać...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Massraksz! A czytałeś może oryginał?
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Czytałem, dość dawno. Wg. mnie film jest lepszy od książkowego oryginału (jak na razie), co się - delikatnie mówiąc - nieczęsto zdarza (pierwszy raz widze taki przypadek).
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 953
Reputacja:
0
Cytat:Dr. Strangelove, polecam.
Ja też, mój ulubiony film Kubricka.
Liczba postów: 1,934
Liczba wątków: 46
Reputacja:
0
adVice - Kiedy mnie się naprawdę nie podobał.
Kubricka wszystko mnie się podobało, uwielbiam ten klimat, no może nie wszystko ale jego szlagiery oglądałem po kilka razy, magia.
|