To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
W bogatym spoleczenstwie smietniki sa lepiej wyposazone...
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
to, czy przeklada sie to pozytywnie na zycie nedzarzy zalezy od rozkladu bogactwa, a nie od stopnia zamoznosci krezusow. niechby i smietniki byly ze zlota, to jesli bedzie ich kilka, a zebrakow miliony, niewielki bedzie z nich pozytek.
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
Jezeli mowimy o bogatym spoleczenstwie to mamy na mysli bogata klase srednia, ktora jest jego podstawa.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Aldous Huxley

Fight Club
Odpowiedz
Progmast napisał(a):W bogatym spoleczenstwie smietniki sa lepiej wyposazone...
za to socjalizm każe je wypełniać. nikomu jakiś niski podatek nie zaszkodził.
Odpowiedz
Cytat:nikomu jakiś niski podatek nie zaszkodził.
Nikomu jeszcze odrobina fekaliów doustnie nie zaszkodziła...
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
ech... nie o to mi chodziło.... podatki są ogólnie złe. tylko że czasem jest to zło konieczne....
należało by je zmiejszyć i ograniczyć. ale nie całkiem likwidować.
Odpowiedz
Oczywiscie podatki na wojsko, policje i sadownictwo sa konieczne, ale to jedyne usprawiedliwione podatki poniewaz bez nich nie mogloby istniec panstwo.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Aldous Huxley

Fight Club
Odpowiedz
dodałbym do tego parę przydatnych działów, jak szpitale(ale parę procent, większość skomercjalizować)
Odpowiedz
Jedynie w okresie przejsciowym z kontrolowanego rynku jak teraz do liberalizmu.
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Aldous Huxley

Fight Club
Odpowiedz
możliwe. mówimy jednak o najbliższym czasie.
Odpowiedz
przy okazji - może jakiś mod lub admin zmienić tytuł z liberalizm na liberalizm gospodarczy lub kapitalizm?? byłoby dużo lepiej...
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Progmast napisał(a):Oczywiscie podatki na wojsko, policje i sadownictwo sa konieczne, ale to jedyne usprawiedliwione podatki poniewaz bez nich nie mogloby istniec panstwo.

Muszę się kiedyś zebrać w sobie i napisać jakiś trochę dłuższy tekst, dotyczący moich wątpliwości co do pewnych rozwiązań w systemie czysto libertariańskim. Jak dla mnie, jest parę kwestii, które powinny być regulowane i wspierane przez państwo, jak chociażby ratownictwo medyczne, straż pożarna (ogólnie służby kryzysowe) czy pewna opieka nad ludźmi, którzy nie ze swojej winy nie mają środków do życia.
Liberalizm jest rzecz jasna najefektywniejszy, ale przede wszystkim, w kwestii urządzania ustroju, powinien się liczyć zdrowy rozsądek.

666gonzo666 napisał(a):przy okazji - może jakiś mod lub admin zmienić tytuł z liberalizm na liberalizm gospodarczy lub kapitalizm?? byłoby dużo lepiej...

Nie, nie może, ponieważ ów temat wrósł już się na stałe w forum i każdy user, który trochę tu siedzi, wie co tu znajdzie.
Odpowiedz
kkap napisał(a):Jak dla mnie, jest parę kwestii, które powinny być regulowane i wspierane przez państwo, jak chociażby ratownictwo medyczne, straż pożarna (ogólnie służby kryzysowe) czy pewna opieka nad ludźmi, którzy nie ze swojej winy nie mają środków do życia.
Liberalizm jest rzecz jasna najefektywniejszy, ale przede ,w kwestii urządzania ustroju, powinien się liczyć zdrowy rozsądek.

Słusznie. Wyobraźmy sobie sytuację gdy służby sprywatyzowane służby antykryzysowe odmawiają działania z powodu jego nierentowności.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
W czasach liceum, przed wyborami parlamentarnymi w 2007 roku moja szkoła organizowała debaty z kandydatami. W jednej z nich brali udział poseł Matyjaszczyk z SLD, posłanka Rozpondek z PO i jakiś kretyn z UPR. Zeszło na prywatyzację służby zdrowia (wówczas byłem jej wielkim zwolennikiem), Matyjaszczyk starł się z tym idiotą w dyskusji i dość ładnie go wypunktował, kretyn z UPR twierdził iż służba zdrowia powinna być w pełni płatna i prywatna. Matyjaszczyk zapytał więc jak osoba zarabiająca 800 zł może wyleczyć się z raka, idiota od razu z automatu jak maszynka stwierdził, że owa osoba zarabia 800 zł ponieważ drugie 800 zł zabiera mu opiekuńcze państwo. Matyjaszczyk zadeklarował, że da prywatnie z własnej kieszeni 1600 zł osobie chorej na raka miesięcznie na leczenie, zakładając, że nie będzie korzystać z państwowej służby zdrowia, ale ma poważne wątpliwości, czy to wystarczy. Dało mi to trochę do myślenia, doszedłem do wniosku iż pewna część służby zdrowia powinna zostać jednak w rękach państwowych, chodzi mi o ratownictwo medyczne i oddziały takie jak właśnie onkologia, gdzie ciężko liczyć na zyski, a koszty na leczenie idą niesamowicie wysokie.

Miałem ogólnie jakiś czas temu pewien okres, w którym byłem niemal całkowicie przekonany co do słuszności rozwiązań prawicowych, w tej chwili uważam, że owszem, na pewno są skuteczniejsze niż rozwiązania lewicowe, ale nie we wszystkich kwestiach (chodzi mi oczywiście teraz tylko i wyłącznie o względy gospodarcze). Dlatego nie deklaruję się ani jako lewica ani prawica, jeśli mogę się jakkolwiek określić to nazwę się umiarkowanym liberałem, nie mającym nic wspólnego z żadną ścisłą ideologią.
Odpowiedz
Odniosę się krótko do zarzutu z tematu o narkotykach, gdzie pomyłkowo wylądował mój przeniesiony już post.

klfov napisał(a):Drogi Kkapie, nie każda osoba, która należy do ugrupowania, którego idei nie podzielasz jest kretynem. Bo kretynem wg. twojej definicji jest, jak rozumiem "ktoś, kto ma pogląd odmienny od kkapowego"? Taką postawę można z twojego postu wyczytać. Proponuję otworzyć się na poglądy inne niż twoje oraz nauczyć się tolerancji wobec innych. Nie trzeba afirmować cudzych poglądów, ale powinno się je tolerować. Bez tego drugiego człowiek staje się zwykłym prostakiem, niezdolnym do dyskusji opartej o rzeczowe argumenty, a co najwyżej o argumenty ad hominem, które kończą się jednym wielkim flejmem.

Pisałem o jednym kretynie - było napisane "kretyn z UPR", nie kretyni. Owszem, do samej UPR mam stosunek negatywny, śmierdzi mi konserwatyzmem, a to dla mnie coś, czego nie umiem przełknąć bez obrzydzenia. Są tam i rzecz jasna pewne jednostki, które mają coś sensownego do powiedzenia, siedzą tam głównie ze względu na wolność gospodarczą. Jednak Korwin i jemu podobni to banda kretynów i nie zamierzam, szukać bardziej wyrafinowanego słownictwa, aby ich określać.
Dziękuję ^^
Odpowiedz
osobiście jestem bardziej liberałem niż socjalistą. rzeczywiście jednak sprawa ze szpitalami nie wygląda zachęcająco.

KM odpada. konserwatyzm w życiu? odpada. zwłaszcza zmuszenie wszystkich do niego.
Odpowiedz
Ten argument ze szpitalami zawsze mnie rozwala. Ludzie są gotowi płacić miliony na super samochody, domy, zabawy, narkotyki, dziwki i wszelą rozrywkę ale na najcenniejszą rzecz w ich życiu i ważną tylko dla nich chcą aby wszyscy płacil. Skoro tak się martwici o tych wszystkich "społecznie niedostosowanych" to załóżcie fundację i finansujecie szpitale gdzie będziecie ich leczyć. Za swoje pieniędze.
Co mnie obchodzi zdrowie ludzi nie tylko ze mną niespokrewnionych ale i kompletnie nieznanych? Dlaczego mam na nich łożyć?
Miłość to ekonomia, tu się handluje DNA.
Odpowiedz
Dlatego, ze wielu moze więcej?
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
Mr R.I.P. napisał(a):Ten argument ze szpitalami zawsze mnie rozwala. Ludzie są gotowi płacić miliony na super samochody, domy, zabawy, narkotyki, dziwki i wszelą rozrywkę ale na najcenniejszą rzecz w ich życiu i ważną tylko dla nich chcą aby wszyscy płacil. Skoro tak się martwici o tych wszystkich "społecznie niedostosowanych" to załóżcie fundację i finansujecie szpitale gdzie będziecie ich leczyć. Za swoje pieniędze.
Co mnie obchodzi zdrowie ludzi nie tylko ze mną niespokrewnionych ale i kompletnie nieznanych? Dlaczego mam na nich łożyć?
ale nie chodzi mi o leczenie! tylko o ratowanie życia po wypadku.

zresztą nie ten wątek.

kapitalizm jest wydajniejszy. i starczy.
Odpowiedz
KOLEŚ
Cytat:kapitalizm jest wydajniejszy. i starczy.
Kapitalizm jest systemem stworzonym przez bogatych, dla bogatych.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości