To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Jednakże jest również systemem najlepszym dla biednych...
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Gocek napisał(a):KOLEŚ

Kapitalizm jest systemem stworzonym przez bogatych, dla bogatych.

Jeżeli mamy na myśli obecny realny kapitalizm, to jest interwencjonizm/korporacjonizm - zgadzam się.

"Kapitalizmu" bez dodatków, czy raczej "wolnego rynku" - tyczy się coś innego.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1...roszy.html

Krótko mówiąc - ja pierdolę...
Odpowiedz
kkap napisał(a):http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1...roszy.html

Krótko mówiąc - ja pierdolę...

za malo! takich przypadkow powinno byc wiecej i kary powinny byc surowsze - moze wtedy bydlo zrozumie, ze jest tylko bydlem w tym systemie... inaczej nic sie nie zmieni.
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
Jak takie rzeczy czytam, to ogarnia mnie gniew, nienawiść i myśl, że naprawdę wielkim czynem patriotycznym byłoby rozjebanie państwa, które pozwala na takie gnębienie zwykłych ludzi.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Jak takie rzeczy czytam, to ogarnia mnie gniew, nienawiść i myśl, że naprawdę wielkim czynem patriotycznym byłoby rozjebanie państwa, które pozwala na takie gnębienie zwykłych ludzi.
lumber, święta racja Uśmiech

własnie głupie papierkowe gnębienie ludzi sprawia że jestem przeciwnikiem państwowości.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Potępiam takie coś z całą stanowczością i mówię to jako zwolennik państwowości.
Czy leczenie pacjenta polega na jego likwidacji?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
pacjenta, którego nie ma nie trzeba leczyć.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Odpowiedz
Postronny napisał(a):Tylko czy historia jasno nie pokazuje, że jak pacjent mniejszy tym zdrowszy?
piszesz o obozach koncentracyjnych ? ... byli mniejsi, chudsi, ale czy zdrowsi ...

666gonzo666 napisał(a):pacjenta, którego nie ma nie trzeba leczyć.
ale gdzieś trzeba ciało ukryć/pochować ... likwidacja pacjenta nie jest taka prosta :p
Odpowiedz
Postronny napisał(a):Chyba nie rozumiesz do czego odnosi się analogia.
chyba do wieku Uśmiech wtedy 'młodszy' by lepiej pasowało :p
bo chyba nie do rozmiaru :p
Odpowiedz
Postronny napisał(a):Państwo<=>pacjent.
<=> - równoważność ? Uśmiech
więc Rosja,Austria oraz Prusy dokonujące rozbioru ( zmniejszania ) polski - tylko ją uzdrawiały ? :p
Odpowiedz
ktoś nie widzi że dalej państwa przy tym pozostaja.... koniec Offtopu bo się moderatorzy przyczepią....

(pomijając fakt że panśtwo ze względu na swoją ideę utrudnia porządny kapitalizm takimi pierdółkami)

Odpowiedz
Postronny napisał(a):Poddaję się.
a nie lepiej przyznać, że 'choroba pacjenta nie zależy od rozmiaru ?' :p

666gonzo666 napisał(a):ktoś nie widzi że dalej państwa przy tym pozostaja.... koniec Offtopu bo się moderatorzy przyczepią....
ale jednego pacjenta już nie ma ... ciesz się :p
Odpowiedz
NoBody napisał(a):a nie lepiej przyznać, że 'choroba pacjenta nie zależy od rozmiaru ?' :p

ale jednego pacjenta już nie ma ... ciesz się :p
umacniając innych wrogów.....

kłopotem w wolnym rynku na pewno jest cała robota papierkowa, utrudniająca zrobienie czegokolwiek, a którą zawsze państwo serwuje.

Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):umacniając innych wrogów.....
to 'lecz' następnych 'pacjentów' ...

666gonzo666 napisał(a):kłopotem w wolnym rynku na pewno jest cała robota papierkowa, utrudniająca zrobienie czegokolwiek, a którą zawsze państwo serwuje.
hehe, to rób umowy 'na gębę' ...
ciekawe tylko jak udowodnisz, że druga strona jej nie dotrzymała :p
Odpowiedz
Nie będę się tu rozwodził o tym kto ma racje, lewica czy prawica, powiem o czymś innym. Szanuję każdego człowieka, jego sposób myślenia, postrzegania rzeczywistości, jego poglądy. Poświęciłem sporo czasu by przeczytać cały ten temat (a przynajmniej ważniejszą połowę). Po przemyśleniu tego wszystkiego doszedłem do jasnych wniosków.

Tutaj, na forum wszyscy potrafili zachować kulturę i szacunek do poglądów drugiego człowieka. Dlaczego tak nie jest w rzeczywistości?! Dlaczego wciąż ludzie się zabijają w imie poglądów, wiary itp. ? Dlaczego nie można było dotąd wynaleźć systemu, w którym każdy pomimo różnic w poglądach szanował by innych. Co Was łączy, tu, na forum? To że każdy z nas odrzuca wiarę w bogów. Każdy ma odmienne poglądy polityczne, ale potrafimy się zjednoczyć w krytyce wiary. To jest nasza część wspólna. W rzeczywistości naszą częścią wspólną jest fakt, iż jesteśmy ludźmi! Pochodzimy z tej samej biologicznej rodziny! Nasze DNA jest zbieżne w 99%! Więc dlaczego wciąż zabijamy się nawzajem, dlaczego się nie na widzimy? Chodzi mi w tym momencie o takie rzeczy jak to, że komuniści nienawidzą kapitalistów,liberałów, faszyści nienawidzą wszystkich, Muzułmanie nienawidzą Chrześcijan, zbrodniarze tacy jak Hitler czy Stalin mordowali miliony ludzi. Polityka, systemy polityczne, religie, narodowości są rzeczami które się zrodziły w się tylko i wyłącznie w ograniczonym umyśle człowieka. Są to rzeczy sztuczne. Może miały zastosowanie kiedyś kiedy ludzi było mało, ale teraz gdy nasza planeta stała się dla nas malutką wioską, powinniśmy odrzucić te śmieszne podziały. Jest nas prawie (już można tak chyba podawać?) 7 miliardów. Żyjąc w takiej "ciasnocie" i do tego siebie nawzajem nienawidząc szybciutko doprowadzimy do tego, że kiedy człowiek zobaczy ślad człowieka na piasku to będzie płakał ze szczęścia. Nasz gatunek zbliża się do przepaści. Musimy się ocknąć i ZMIENIĆ SIĘ nim będzie za późno. Powinniśmy się wszyscy zjednoczyć, nie jako poszczególne narody, tylko jako Ziemianie, jako jeden rodzaj ludzki. Zaraz napewno posypie się krytyka, że to utopia, że to nie możliwe, że temu przeczy ludzka natura... Ludzka natura = pewne określone zachowania, powstały w procesie ewolucji. Inną "naturę" miał Homo Habilis, inną mamy My, Homo Sapiens (chociaż patrząc na to co ludzie robią, to to "sapiens" takie trochę naciągane). Życie ewolułuje w krytycznych dla niego momentach. Jak zabrakło pożywienia na drzewach, i klimat strasznie się zmieniał na niekorzyść, to małpy zeszły z drzewa by stanąć na dwóch nogach i szukać pożywienia i schronienia na ziemi. Jak późniejsi ludzie nie dawali rady ze zwierzętami, wymyślili broń i odzież, która miała częściowo chronić. Jak im było zimno i potrzebowali pieczonego mięsa, odkryli ogień. Gdyby nie ich działania prawdopodobnie owe gatunki by wymarły. Jakby małpy nie opuściły drzew, wymarły by z głodu. Ludzie bez broni padali by zbyt łatwo ofiarą dzikich zwierząt, i pewnie gatunek by wymarł. Jakby nie odkryli ognia, to praktycznie nici z dalszej ewolucji. Jak widać były kluczowe momenty gdy dany gatunek MUSIAŁ zmienić swoje "upodobania". Śmiem twierdzić, że teraz jest kolejny kluczowy element naszej ewolucji. (Trzeba pamietać, że ewolucja nigdy nie ustaje) Jeśli przegapimy ten moment, nasz gatunek wyginie. (Paradoksalnie sami się do tego przyczyniamy). Musimy całkowicie zmienić nasz sposób myślenia. Zamiast zastanawiać się kto ma rację, kogo nienawidzić, kogo zamordować, pomyśleć trzeba, że ten człowiek po drugiej stronie barykady jest taki sam! Może lubi długo spać - jak ja. Może lubi zupę pomidorową - jak ja. Może lubi ciepły, wiosenny zefirek. Może w słoneczny dzień lubi posiedzieć na łące i zachwycić się złożonością i pięknem natury. Może nad życie kocha swoją córeczkę. Ile milionów ludzi jeszcze zginie? Ile milionów dzieci straci swych kochających rodziców? Ile marzeń zostanie zaprzepaszczonych? Ile talentów zostanie zmarnowanych? Zabijając choć jednego człowieka, zabijasz całą ludzkość. Pomyśl, ile potomków mógł mieć. Gdyby kilka milionów lat temu, jakaś małpa zginęła by przed rozmnożeniem się - prawdopodobnie nas by tu nie było. Dlatego apeluję do wszystkich ludzi. Porzućmy nienaturalne podziały. Przestańmy się wyniszczać. Zamiast tego zacznijmy szanować siebie nawzajem. Zacznijmy szanować nasz świat. Głęboko wierzę, że zmieniając nasze schematy myślenia, wejdziemy na wyższy poziom istnienia. Że stworzymy świat bez tego zła które mamy teraz. Zamiast obrzucać się argumentami dlaczego kapitalizm jest lepszy od socjalizmu, czy na odwrót, zacznijmy szanować ludzi! To jest pojęcie równości. Każdy zasługuje na to samo. Traktuj innych tak, jakbyś sam chciał być traktowany. Jeśli scalimy się w jedno niepodzielne społeczeństwo to możemy dokonać nawet niemożliwego. Bo człowiek jest silny tylko i wyłącznie w grupie. Sam nie zdziała nic. Tylko razem, możemy uniknąć zagłady naszego świata, naszego gatunku. Więc chyba warto się zmienić, bo jesteśmy jedynym w swoim rodzaju, dziwacznym zjawiskiem we wszechświecie.

Mam nadzieję, że każdemu to da do myślenia. Może napisałem głupoty, może nie, każdy to sobie sam oceni.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
THG303 napisał(a):Mam nadzieję, że każdemu to da do myślenia. Może napisałem głupoty, może nie, każdy to sobie sam oceni.

Pozdrawiam.

Parafrazując Nietzschego: Wypowiedź dla wszystkich i dla nikogo.

Miło poczytać idealistyczne postulaty od czasu do czasu ;]
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
THG303 napisał(a):Szanuję każdego człowieka, jego sposób myślenia, postrzegania rzeczywistości, jego poglądy.

wiec jestes apogladowym idiotaSzczęśliwy
Cywilizacja to demokracja i podatki - P.Ikonowicz
Blog opuszczony
Odpowiedz
Prawda jest tylko jedna Oczko
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Miło poczytać idealistyczne postulaty od czasu do czasu ;]

ba, sam jestem idealistą i marzycielem a widzę że to nierealne Język

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości