To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Avx napisał(a):Ciągle milczenie nt. tego, po co zbudowano Mur Berliński.
Powtarzam pytanie.

Zbudowali go parakomuniści. Ale to jest system gardzący socjalizmem. Przykłady: dzisiejsze Chiny czy chociażby masakry robotników w PRLu i innych demoludach.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Nie pytam ciebie, tylko bie, który jest rasowym komuchem kochającym PRL.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Nie pytam ciebie, tylko bie, który jest rasowym komuchem kochającym PRL.

Ech... no tak Oczko. Ale ty też nie zapominaj o mojej kwestii z tematu "Proszę mnie uważać za anarcho-kapitalistę". Czekam

EH
Odpowiedz
Cytat: @bie
Parę uwag
- robotnika/pracownika wyzyskuje "opiekuńcze" państwo zabierając mu na wstępie 50% dochodów (ZUS, podatki itp.), kolejne 20-30% jest kradzione za pomocą akcyzy i VAT w postaci podwyższonych cen towarów, usług i paliwa.
W zamian dostaje:
- gównianą edukację
- gównianą opiekę zdrowotną
- gównianą emeryturę
- gównianą policję
- debili u władzy
- dziuraw drogi
- biurokrację
- sponsorowanie meneli i pasożytów społecznych
itd

I tak na marginesie twoje postulaty o likwidacji dużych zakładów są bardzo zbliżone do postulatów Avx

Zgadza się. Rozwiązaniem jest zwiększenie poziomu usług publicznych i nakładu środków na nie przeznaczanych.

Odnośnie Avx - ja wcale nie mam zamiaru likwidować wielkich zakładów, ja mówię o tym, żeby je uspołecznić.

Cytat: Co do informacji z Der Spiegel - uważałbym na nie. Kiedyś drukowali pamiętniki Hitlera, które okazały się nie być owymi pamiętnikami...

Te dane akurat są prawdziwe. Uśmiech

Cytat: To ty kilka postow wczesniej wrzuciles ten cytat: Krytyka PKB

To właśnie miałem na myśli. Chciałem wam udowodnić że wskaźnik taki jak PKB na mieszkańca nie jest w żadnym wypadku miarodajny. Natomiast jeśli chodzi o ten drugi HDI, też można powątpiewać w jego obiektywność, skoro na pierwszych miejscach stawia taki kraj np. jak Irlandia albo USA, w którym dochodzi do rzeczy o których wspomiałem. Jeśli poczytna niemiecka gateta określa opiekę zdrowia USA jako 3cioświatową, to coś tu jest nie tak.

Cytat: Ciągle milczenie nt. tego, po co zbudowano Mur Berliński.

Mur berliński zbudowano gdyż trwała zimna wojna i mało co nie doszło do wybuchu 3 wojny światowej. Była to normalna granica między krajami,tylko że mająca oddzielać nie tylko dwa kraje - ale dwa skrajnie wrogie obozy polityczne. Nie można było dopuścić do tego, żeby po NRD panoszyli się szpiedzy bądź agenci, druga rzecz - należało kontrolować ruch graniczny.

Dlaczego się nie pytasz swoich ulubieńców w USA dlaczego odgrodzili południowe stany od Meksyku drutem kolczastym albo tereny palestyńczyków na bliskim wschodzie?

Cytat: Nie pytam ciebie, tylko bie, który jest rasowym komuchem kochającym PRL.

Do PRLu mam stosunek wyważony. Potrafię dostrzec to, co było w nim dobre, podobnie jak to, co było słabą stroną. Ogólnie jest to temat dość złożony.

A tutaj macie np. takie coś:

Wzrost gospodarczy niektórych krajów dla porównania (2008 )

1. kraje socjalistyczne

Kuba: 5.3% (pomimo trwającego od 50 lat embarga gospodarczego)
Chiny: 12%
Wenezuela: 5.7%
Białoruś 8.1%
Wietnam: 6.3%

2. kraje kapitalistyczne

Irlandia: -0.7%
Łotwa: -0.4%
Estonia: -1.5%
USA: 1.4%
UE ogólnie: 1.5%

Uśmiech
Odpowiedz
bie napisał(a):Zgadza się. Rozwiązaniem jest zwiększenie poziomu usług publicznych i nakładu środków na nie przeznaczanych.
Jak? Zatrudnisz kolejną armię urzędasów do kontrolowania urzędasów wydających nasze pieniądze? I jak to sfinansujesz? Podnosząc podatki i składki ubezpieczeniowe?
W kapitalizmie to wola i wybór klientów nakręca podnoszenie standardów i jakości usług. W socjalizmie nie ma takiego mechanizmu.
Miłość to ekonomia, tu się handluje DNA.
Odpowiedz
A co masz do urzędasów? Urzędasów w firmach prywatnych jakoś zostawiasz w spokoju a jest ich znacznie więcej i robią znacznie gorsze rzeczy? Dlaczego nie ktytykujesz biurokracji w firmach prywatnych?

Cytat: I jak to sfinansujesz?

(1) Dochód z bogactw naturalnych: węgiel, miedź itd. zostanie przeznaczony na fundusz rozwoju społecznego
(2) Zlikwiduje się niepotrzebny etatyzm i ograniczy się koszta funkcjonowania państwa
(3) Dochód z prosperujących przedsiębiorstw państwowych
(4) Wycofa się polskich żołnierzy z Iraku i Afganistanu oraz wystąpi się z NATO. Spytaj się sikorskiego po co nam F16 za 16 mld dolarów.

Cytat: Z robotnikami mają tyle wspólnego..

Co to ma do rzeczy kto skąd pochodzi?
Odpowiedz
bie napisał(a):A co masz do urzędasów? Urzędasów w firmach prywatnych jakoś zostawiasz w spokoju a jest ich znacznie więcej i robią znacznie gorsze rzeczy? Dlaczego nie ktytykujesz biurokracji w firmach prywatnych?
Skąd ty te "niesamowite" informacje bierzesz??? W jaki sposób ci "krwiożerczy" burżuje mieliby pozwolić na rozrost biurokracji i marnowanie pieniędzy? To domena socjalizmu i państwa

bie napisał(a):(1) Dochód z bogactw naturalnych: węgiel, miedź itd. zostanie przeznaczony na fundusz rozwoju społecznego
(2) Zlikwiduje się niepotrzebny etatyzm i ograniczy się koszta funkcjonowania państwa
Te punkty wykluczają się wzajemnie. Przecież fundusz musi być zarządzany, kontrolowany, rozliczany. Kopalnie to też przedsiębiorstwa muszą generować zysk i płacić górnikom. Czy może w ramach budowy Nowego Komunistycznego Raju będą zapieprzać za michę ryżu i bóg zapłać?
Punkt drugi jest niemożliwy do zrealizowania w ustroju socjalistycznym. Socjalizm=etatyzm=biurokracja.
bie napisał(a):(3) Dochód z prosperujących przedsiębiorstw państwowych
Czyli chcesz rabować robotników z ich wypracowanej ciężko krwawicy.
bie napisał(a):(4) Wycofa się polskich żołnierzy z Iraku i Afganistanu oraz wystąpi się z NATO. Spytaj się sikorskiego po co nam F16 za 16 mld dolarów.
Taa... I wstąpić do ZBiR-a czy odbudować Układ Warszawski?
Irak i Afganistan to:
- świetne poligony na których nasi szweje mogą się ostrzelać i nabrać doświadczenia.
- potencjalne tereny wielomiliardowych inwestycji (i zysków) ale tym powinna się zająć nasza dyplomacja ale od czasów Skubiszewskiego nie potrafią znaleźć własnej dupy z mapą i kompasem.
Odpowiedz
bie napisał(a):wystąpi się z NATO. Spytaj się sikorskiego po co nam F16 za 16 mld dolarów

Może jeszcze armię rozwiązać Zdezorientowanyhock:

Cytat:Wycofa się polskich żołnierzy z Iraku i Afganistanu

Polskich żołnierzy nie ma w Iraku a w Afganistanie mają świetny i duży poligon.

EH
Odpowiedz
bie napisał(a):A co masz do urzędasów? Urzędasów w firmach prywatnych jakoś zostawiasz w spokoju a jest ich znacznie więcej i robią znacznie gorsze rzeczy? Dlaczego nie ktytykujesz biurokracji w firmach prywatnych?
bo to ich sprawa. nie idą na to publiczne pieniądze. a jak to będzie nieopłacalne to po prostu zbankrutują a nie zwiększą podatki.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Cytat: Skąd ty te "niesamowite" informacje bierzesz??? W jaki sposób ci "krwiożerczy" burżuje mieliby pozwolić na rozrost biurokracji i marnowanie pieniędzy? To domena socjalizmu i państwa

Powiedz mi w takim razie czym się różni urzędnik państwowy np. księgowy od urzędnika prywatnego np. księgowego?

Cytat: Punkt drugi jest niemożliwy do zrealizowania w ustroju socjalistycznym.

Bzdura. Powiedz mi lepiej skąd ty bierzesz takie rewelacje.

Cytat: Czyli chcesz rabować robotników z ich wypracowanej ciężko krwawicy.

A wiec jednak przyznajesz sam ze istnieje "rabowanie robotników". NA to pytanie odpowiedziałem już w jednym z wcześniejszych postów, ale powtórzę.

To co w systemie kapitalistycznym trafia do kieszeni właściciela w systemie socjalistycznym wraca do robotnika w formie bezpłatynych usług na wysokim poziomie.

Odnośnie NATO - i "świetnych poligonów" - powiem tylko tyle że mi jest wstyd za nasz kraj. Więcej do tego tematu nie chcę wracać.

Odnośnie podatków - moim zdaniem w ustroju kapitalistycznym spełniają swoją funkcję, natomiast w ustroju socjalistycznym są niepotrzebne.
Odpowiedz
bie napisał(a):Co to ma do rzeczy kto skąd pochodzi?

To, że najczęściej socjalistami uważającymi kapitalizm za system zbrodniczy są synalkowie bogatych kapitalistów, żyjący najczęściej na garnuszku u rodziców. Ciekawi mnie czy ty też jesteś takim hipokrytą.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
bie napisał(a):Powiedz mi w takim razie czym się różni urzędnik państwowy np. księgowy od urzędnika prywatnego np. księgowego?
Księgowy robi za co mu płacą i robi to dobrze. Urzędnik robi cokolwiek albo nic.
bie napisał(a):Bzdura. Powiedz mi lepiej skąd ty bierzesz takie rewelacje.
Istnienie Wielkiego Dzielniczego i Armii Pomniejszych Podziałowców jest elementem niezbędnym w socjalizmie.
bie napisał(a):A wiec jednak przyznajesz sam ze istnieje "rabowanie robotników".
Nie. Ty chciałeś transferować zyski które można przeznaczać na inwestycje i premie. Robotnik dostaje tyle ile jest warta jego praca, doświadczenie i jak odpowiedzialna jest jego praca. Najbardziej wyzyskiwani czują się zwykle ci co nic nie robią.

bie napisał(a):To co w systemie kapitalistycznym trafia do kieszeni właściciela w systemie socjalistycznym wraca do robotnika w formie bezpłatynych usług na wysokim poziomie.
Kapitalista nie może ot tak sobie zgarniać pieniędzy, bo konkurencja zabierz mu klientów i podkupi pracowników. Musi inwestować w firmę, w pracowników. Z tych pieniądzy, po przefiltrowaniu przez US, budżet, KC i Armię Urzędasów do robotnika wrócą ochłapy. Nie lepiej żeby dostał te kasę i sam zdecydował na co ją wydać czy może jest na to za głupi?

bie napisał(a):Odnośnie NATO - i "świetnych poligonów" - powiem tylko tyle że mi jest wstyd za nasz kraj. Więcej do tego tematu nie chcę wracać.
Jak mawiał mój ŚP. dziadek "Wstyd to kraść i z dupy spaść"

bie napisał(a):Odnośnie podatków - moim zdaniem w ustroju kapitalistycznym spełniają swoją funkcję, natomiast w ustroju socjalistycznym są niepotrzebne.
To jak chcesz ten cały burdel tzn. darmowe usługi finansować? Czy wszyscy będą zapieprzać za friko?
Odpowiedz
bie napisał(a):A tutaj macie np. takie coś:

Wzrost gospodarczy niektórych krajów dla porównania (2008 )

1. kraje socjalistyczne

Kuba: 5.3% (pomimo trwającego od 50 lat embarga gospodarczego)
Chiny: 12%
Wenezuela: 5.7%
Białoruś 8.1%
Wietnam: 6.3%

2. kraje kapitalistyczne

Irlandia: -0.7%
Łotwa: -0.4%
Estonia: -1.5%
USA: 1.4%
UE ogólnie: 1.5%

Uśmiech

Krytykujesz PKB kiedy jest niewygodne, popierasz kiedy jest wygodne, przedstawiając statystykę procentową PKB wzrostu. Jeżeli PKB nagle zaakceptowałeś, to odnieś się do wcześniejszych statystyk porównujących np. Kubę z Portoryko (ten sam region, ta sama grupa kulturowa, do końca XIX wieku ta sama historia) w skali długofalowej (lat kilkudziesięciu), a nie obecnego dwurocznego dołka. Dołka sprowokowanego gospodarczym interwencjonizmem, dodajmy.
http://www.forum.ateista.pl/showthread.p...ryzys+2006

[Obrazek: kuba_2.jpg]

----
USA oddziela się murem od Meksyku nie dlatego, że obawia się masowej ucieczki do Meksyku swoich obywateli, a z dokładnie przeciwnego powodu.

NRD oddzielało się, żeby jego obywatele nie mogli opuszczać terytorium. Czy bie próbuje temu zaprzeczać ?
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Cytat: Ciekawi mnie czy ty też jesteś takim hipokrytą.

Nie. Jestem emigrantem. Przez 4 lata pracowałem w fabryce jako robotnik. Teraz zostałem przeniesiony na inne stanowisko, ale traktuje się mnie jako stażystę więc zarabiam mniej. Właściciel firmy uzasadnia to kryzysem gospodarczym, chociaż liczba zamówień nie spadła.

Dwa lata temu razem z kilkoma osobami usiłowałem założyć związek zawodowy, wiedząc że nasze zarobki są niemal dwukrotnie niższe niż zarobki robotników krajowych za tą samą pracę. Przeznaczło się nas do najgorszych, najniebezpieczniejszych prac, na co nie chcieliśmy się zgodzić. Niestety, część osób zastraszono a same związki nie były nami zainteresowene, gdyż firma jest zbyt mała. Podobno w grę weszła również korupcja. Ze mnie uczyniono natomiast wroga publicznego numer jeden i naprawdę mam wiele szczęścia, że udało mi się wybrnąć z tego obronną ręką.

Więc zdecydowanie nie. Nie jestem takim hipokrytą.
Odpowiedz
ho hoo ! 99 strona ! mam nadzieję, że na symbolicznej 100nej dowiem się w końcu kto wygrał ten długi pojedynek ;]
[url="http://www.youtube.com/watch?v=_A_arjPCKXA"]
[/url]
Odpowiedz
hehe wątpię Uśmiech

Cytat: Księgowy robi za co mu płacą i robi to dobrze. Urzędnik robi cokolwiek albo nic.

Uważasz że urzędnik nie robi tego za co mu płacą? Czy że nie płacą mu za to co robi? Uśmiech

Cytat: Istnienie Wielkiego Dzielniczego i Armii Pomniejszych Podziałowców jest elementem niezbędnym w socjalizmie.

Widać wiesz o socjaliźmie więcej ode mnie.

Cytat: To jak chcesz ten cały burdel tzn. darmowe usługi finansować? Czy wszyscy będą zapieprzać za friko?

Chyba pisałem - z zysku wypracowanego przez przedsiębiorstwa uspołecznione.

Cytat: Dołka sprowokowanego gospodarczym interwencjonizmem, dodajmy.

Rozwój państw socjalistycznych jest ciągły, kapitalistycznych natomiast odbywa się w cyklach. A kryzysy nie są spowodowane "interwencjonizmem" a nadprodukcją, niemożnością pochłonięnia towarów przez kapitalistyczny rynek.
Odpowiedz
bie napisał(a):Rozwój państw socjalistycznych jest ciągły,

Tak, dołek w latach '80 był przejawem rozwoju ciągłego.

Upadły też bez powodu. Kilkanaście krajów się ciągle rozwija i nagle upada Oczko

Typowe dla komuchów gadanie o Amerykańskich służbach specjalnych oczywiście jeszcze bardziej Blok Wschodni pogrąża. Państwa komunistyczne z tak nieudolnym wywiadem, że pod wpływem garstki agentów się rozpadają od środka - to też sugeruje, że są "państwami" co najwyżej trzeciego świata Szczęśliwy Oczywiście to bzdura; akurat wywiad i kontrwywiad były jednymi z nielicznych rzeczy, które w ZSRR i spółce działały względnie efektywnie. Co im wiele nie pomogło, kiedy się cała gospodarka rozpieprzyła... xD

bie napisał(a):kapitalistycznych natomiast odbywa się w cyklach. A kryzysy nie są spowodowane "interwencjonizmem" a nadprodukcją, niemożnością pochłonięnia towarów przez kapitalistyczny rynek.

http://www.forum.ateista.pl/showthread.p...ryzys+2006

FED ustaliłby stopę procentową na wyższym poziomie - kryzysu by albo nie było, albo był bardzo słaby... Choć oczywiście to półśrodek, bo tak interwencjonistyczna organizacja jak FED jest do rozwiązania i zastąpienia rozliczeniami opartymi o jednostki wagowe metali szlachetnych.

Czytaj linki, które wrzucam.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
bie napisał(a):Uważasz że urzędnik nie robi tego za co mu płacą? Czy że nie płacą mu za to co robi? Uśmiech
Miałeś ty kiedykolwiek kontakt z urzędnikami?
bie napisał(a):Widać wiesz o socjaliźmie więcej ode mnie.
Jak byłem młody i głupi też byłem socjalistą. Potem zacząłem sam zarabiać na siebie.
bie napisał(a):Chyba pisałem - z zysku wypracowanego przez przedsiębiorstwa uspołecznione.
Czyli zakłady dobrze prosperujące będą finansować te działające źle w imię powszechnej równości. A towarzysze się przypną do rozdzielni kasy
Odpowiedz
Dobra przestaje pisac w tym temacie bo to jak grochem o sciane. Ostatnie zdanie:

Socjalizm( jak to socjalisci wielokrotnie udowodnili) nie dziala, czysty kapitalizm jest zas dla wiekszosci spoleczenstwa nie do przyjecia( i predzej czy pozniej skonczy sie rewolucja)
Odpowiedz
Mollarii napisał(a):Dobra przestaje pisac w tym temacie bo to jak grochem o sciane. Ostatnie zdanie:

Socjalizm( jak to socjalisci wielokrotnie udowodnili) nie dziala, czysty kapitalizm jest zas dla wiekszosci spoleczenstwa nie do przyjecia( i predzej czy pozniej skonczy sie rewolucja)

bo jednego komucha, zatwardziałego czy też z zatwardzeniem, jedna cholera go wie, za huja nie przekonasz.
masz sporo racji w tym co tu piszesz, ale większość społeczeństwa można zmienić - choć to proces, który trzeba rozłożyć na lata.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości