To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Cytat: Ludzie doskonale zdaja sobie sprawe czym jest kapitalizm i socjalizm i nie akceptuja w pelni zadnego z tych systamow. Z obu wybieraja te elementy ktore im pasuja.
Obecnie najpopularniejszym systemem jast kapitalizm z elementami socjalizmu. W koncu podstawa socjalizmu jest to ze cala gospodarka nalezy do panstwa, istnieje gospodarka planowa a nie wolny rynek.
Oczywiscie mozna sie spierac na ile wspolczesne panstwa sa prawdziwie kapitalistyczne ale nie zmieni to faktu ze bardziej sa niz nie sa.

To prawda. Ja jednak uważam że to się zmieni. Kryzys kapitalizmu będzie się pogłębiał i konieczne się staną rozwiązania systemowe, które wyeliminują źródło problemów a nie tylko złagodzą ich skutki. Elementy interwencjonistyczne można stosować na któtką metę, to jest coś jak terapia objawowa. Kapitalistyczny system nie może długo przetrzymać. Chociażby ze względu na kończące się zasoby naturalne. W miarę pogłębiania kryzysu widoczne się stanie to, że bez racjonalnego gospodarowania zasobami może być naprawdę krucho. A to już wymaga rozwiązań systemowych.

Prawda jest taka, że nie ma innej alternatywy. Albo socjalizm albo kapitalizm. A że kapitalizm wcześniej czy później się wykolei, możemy powtórzyć za Różą Luksemburg: "socjalizm albo barbarzyństwo".
Odpowiedz
ta jasne. wykończ energię wiatru. a na pewno, kiedy surowce energetyczne będą się kończyć, znajdą się gotowi zainwestować właśnie w źródła odnawialne. że część surowców się skończy to nie znaczy że nie znajdzie się dobrych substytutów.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Nie przeczę że te problemy można rozwiązać. Mówię że nie jest to tylko możliwe w ramach istniejącego systemu gospodarczo-społecznego.
Odpowiedz
jest. ponieważ przy zbliżaniu się do końca eksploatacji zawsze znajdzie się ktoś na tyle sprytny by wyszukać alternatywę i na tym zarobić.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Odpowiedz
Hehe fakt. Uśmiech To że ktoś na tym zarobi, to pewne, nie wiem jednak czy cały system się utrzyma, no bo przecież jest jeszcze cała reszta, no i masa tych którzy na tym stracą.
Odpowiedz
jeśli będą WYSTARCZAJĄCO sprytni sami spróbują znaleźć tą alternatywę. a jak nie? adieu!

Odpowiedz
Mollarii napisał(a):Uwazasz ze becikowe, podatek progresywny ,zus oznaczja socjalizm?:
Ale co ma do rzeczy podatek progresywny czy liniowy. Przecież mogą być stawki 1% 2% 5% a może być dla wszystkich 40% to tylko głupia propaganda używana przez PIS i PO przed wybormi 2005.A tak wogóle to podatki to zwykłe okradanie ludzi. Przecież dziś sumując VAT,składke medyczną,podatek dochodowy,akcyze i Radio Maryja statystyczny obywatel traci co najmniej połowe swej pensji.I to jest właśnie ten utopijny socajalizm.Zabrać bogatym samemu się dobrabic a ochłapy oddać żulom aby mieli za co się zapić na smierć.
Odpowiedz
Nazgul napisał(a):
Mollarii napisał(a):Uwazasz ze becikowe, podatek progresywny ,zus oznaczja socjalizm?:
Ale co ma do rzeczy podatek progresywny czy liniowy. Przecież mogą być stawki 1% 2% 5% a może być dla wszystkich 40% to tylko głupia propaganda używana przez PIS i PO przed wybormi 2005.A tak wogóle to podatki to zwykłe okradanie ludzi. Przecież dziś sumując VAT,składke medyczną,podatek dochodowy,akcyze i Radio Maryja statystyczny obywatel traci co najmniej połowe swej pensji.I to jest właśnie ten utopijny socajalizm.Zabrać bogatym samemu się dobrabic a ochłapy oddać żulom aby mieli za co się zapić na smierć.

Znaczy sie wedlug ciebie zyjemy w socjalistycznej utopii?:wall:

Nauczta się cytować, jeden i drugi. kkap
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Jaka?? Państwo dąży do zwiększenia bezpieczeństwa w miejscach pracy. Pracodawca z kolei do maksymalnych oszczędności. Odpowiedź nasuwa się sama komu zależy bardziej na naszym dobru.

Jasno wychodzi, że pracodawcy...
A to z tego powodu, że korzystniej jest mieć pracę niebezpieczną niż mieć bezpieczne bezrobocie
Odpowiedz
Może nie w utopijnym a na pewno w socjalizmie.Polska jak i wszystkie kraje europejskie jest krajem socjalistycznym.Ten ustrój w naszym państwie jeszce nie jest taki zły.Wystarczy popatrzeć na Francja,Hiszpanie czy Niemcy to dopiero patologia.
Tu ne cede malis
Odpowiedz
akurat kraje europejskie nie mają takich problemów, ale tam tak jakby łatwiej np założyć własną firmę. oczywiście zbyt socjalna polityka bankowa odbiła się niezłą czkawką w postaci kryzysu

Odpowiedz
Jak to nie mają problemów. Na Zachodzie stracisz prace to przez rok państwo ci wypłaca 90% poprzedniej pensji.Potem też niewiele gorzej w RFN zasiłek dla bezrobotnych to około 1500 euro.I to nie jest problem że na takich nierobów całe życie uczciwy obywatel musi pracować.To jest paranoja.
Tu ne cede malis
Odpowiedz
wiem że jest za wysokie ale nic nie jest idealne. staram się być bardziej pragmatykiem w sprawach gospodarki, by móc spokojnie głosić wolność światopąglądową(liberalizacja gospodarki - a przede wszyskim uproszczenie procedur - w takim stopniu dopóki nie zacznie to komuś mocno przeszkadzać. ważne by rozpocząć ten proces, za to preferuję skupienie się na prawie do aborcji, eutanazji, narko, związków homoseksualnych, [również prawie do pojedynków, ale to drobiazg] i tego typu)

Odpowiedz
Nazgul napisał(a):Na Zachodzie stracisz prace to przez rok państwo ci wypłaca 90% poprzedniej pensji.

Coś w tym złego??

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Coś w tym złego??

można długo debatować nad tym, czy taka wysokość nie skłoni do opie*dalania się przez ten rok.

Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Coś w tym złego??

Nic, pod warunkiem, że wypłaca ci wyłacznie ze zgromadzonych przez Ciebie pieniedzy...

JEśli natomiast zabiera innym, by wypłacić tobie to już jest "coś" złego
Odpowiedz
Rysneer napisał(a):Nic, pod warunkiem, że wypłaca ci wyłacznie ze zgromadzonych przez Ciebie pieniedzy...

JEśli natomiast zabiera innym, by wypłacić tobie to już jest "coś" złego

Elementy polityki socjalnej polegają na solidarności. Płacisz podatki z których korzystają wszyscy. Równierz ty jeśli znajdziesz się w trudnej sytuacji. Na przykład zostaniesz nagle zwolniony z pracy a znalezienie kolejnej będzie bardzo trudne. W czasie poszukiwania nowej pracy państwo pomoże ci przeżyć te kilka miesięcy. Oczywiście jednak zasiłek o wysokości pensji to lekka przesada.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Elementy polityki socjalnej polegają na solidarności. Płacisz podatki z których korzystają wszyscy. Równierz ty jeśli znajdziesz się w trudnej sytuacji. Na przykład zostaniesz nagle zwolniony z pracy a znalezienie kolejnej będzie bardzo trudne. W czasie poszukiwania nowej pracy państwo pomoże ci przeżyć te kilka miesięcy. Oczywiście jednak zasiłek o wysokości pensji to lekka przesada.

no właśnie, on jest po to by utrzymać człowieka by w końcu ruszył się do pracy, a nie po to by sobie na nim odpoczywał...

Odpowiedz
Jak to co w tym złego??? Niby z jakiej racji masz dostawać kase skradzioną innym podatnikom.Wg mnie państwo wogóle nie powinno finansować obywateli.Skoro sobie nie potrafią poradzić to ich problem
Tu ne cede malis
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Elementy polityki socjalnej polegają na solidarności. Płacisz podatki z których korzystają wszyscy. Równierz ty jeśli znajdziesz się w trudnej sytuacji. Na przykład zostaniesz nagle zwolniony z pracy a znalezienie kolejnej będzie bardzo trudne. W czasie poszukiwania nowej pracy państwo pomoże ci przeżyć te kilka miesięcy. Oczywiście jednak zasiłek o wysokości pensji to lekka przesada.

No to ciebie zmartwię...
I owszem, płacę podatki, ale nie dlatego by czuć się "socjalnie bezpieczniej" tylko dlatego, ze za ich niezapłecanie grozi mi sankcja...

Będąc natomiast (dwukrotnie) w bardzo złej sytuacji życiowej, nawet przez myśl mi nie przeszło, by iść do "podatkobiorcy" po pieniądze...
Uważam, ze nie mam prawa żyć z pieniędzy, które siłą sie komuś zabiera.
Tak mnie wychowano i tak wychowuję swoją córkę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości