Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Czemu? Jak ktoś jest głupi i rozdaje kasę, to trzeba brać.
Cytat:Uważam, ze nie mam prawa żyć z pieniędzy, które siłą sie komuś zabiera.
A ja bym powiedział, że to jest odzyskiwanie własnych pieniędzy zabranych wcześniej w ramach podatków.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 309
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
lumberjack napisał(a):Czemu? Jak ktoś jest głupi i rozdaje kasę, to trzeba brać.
A ja bym powiedział, że to jest odzyskiwanie własnych pieniędzy zabranych wcześniej w ramach podatków.
Przy okazji legitymizując system, który mi nie odpowiada?
Dziękuję, ale nie...
Przecież to byłby brak konsekwencji
Reputacja:
1,399
A kiedy się wg Ciebie legitymizuje obecny system?
Kiedy nie sprzeciwia się pobieraniu podatków?
Kiedy będąc w złej sytuacji życiowej dzwoni się po policję (prośba o pomoc skierowana do podatkobiorcy)?
Kiedy korzysta się z państwowego sądownictwa albo kiedy studiuje się na państwowej uczelni?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
Ależ oczywiście...
Podałeś bardzo dobre przykłady...
I żeby nie było...
Niezgodę na legitymizację systemu odnosiłem tylko i wyłącznie do siebie.
Nie oczekuję od innych, ze beda mnie naśladować.
Ty sobie rób co chcesz i jak chcesz
Reputacja:
1,399
W takim razie każdy jest praktycznie, prędzej czy później, skazany na legitymizację tego systemu. To nie jest brak konsekwencji tylko brak wyboru. Tylko niewyobrażalnie duży łut szczęścia może sprawić, że przez całe życie nie będzie potrzebna pomoc policji, pogotowia czy sądu.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
0
Tak, niemal każdy
Ale w wielu sytuacjach gdy wydaje sie to "brakiem wyboru", tak naprawdę okazuje sie jedynie "brakiem konsekwencji".
Bo konieczności korzystania z wielu "państwowych sektorów" przy odrobinie dobrej woli ( i ogromowi cieżkiej pracy) da sie uniknąć.
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Czyli planujesz dać wyraz sprzeciwu wobec obecnego systemu za pomocą niekorzystania z przynależnych ci praw, wynikających z opłat, które i tak uiszczasz?
Ja z pewnością nie mógłbym tak postępować.
Cytat:Bo konieczności korzystania z wielu "państwowych sektorów" przy odrobinie dobrej woli ( i ogromowi cieżkiej pracy) da sie uniknąć.
No właśnie o to mi chodzi. Zamierzasz unikać korzystania z pomocy państwa, ponieważ jesteś na państwo zły?
Liczba postów: 251
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Chodzi o to że państwo jest jak Robin Hood zabiera bogatym daje biednym a przy okazji państwo czyli grupa trzymająca władze się dorobi
Tu ne cede malis
Reputacja:
1,399
Cytat:No właśnie o to mi chodzi. Zamierzasz unikać korzystania z pomocy państwa, ponieważ jesteś na państwo zły?
To kwestia zasad, nie rozumu. Rysneer ma widocznie silny kręgosłup moralny, co jest godne szacunku.
Ja zaś jestem bardziej pragmatycznie ukierunkowany.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 5,511
Liczba wątków: 41
Reputacja:
25
von.grzanka napisał(a):No właśnie o to mi chodzi. Zamierzasz unikać korzystania z pomocy państwa, ponieważ jesteś na państwo zły?
Hehe. Bo są ludzie mądrzy i głupi. Niektózi nie chcą korzystać z instytucji państwa, marnując swoje podatki.
Nazgul napisał(a):Niby z jakiej racji masz dostawać kase skradzioną innym podatnikom.Wg mnie państwo wogóle nie powinno finansować obywateli.Skoro sobie nie potrafią poradzić to ich problem
Na szczęscie należysz do polskiej mniejszości ignorantów którzy za nic mają ludzkie, rodzinne tragedie. Gratuluję  . Od tego jest państwo aby być przyjazne obywatelom.
EH
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
Skywalker napisał(a):Elementy polityki socjalnej polegają na solidarności. Płacisz podatki z których korzystają wszyscy. Równierz ty jeśli znajdziesz się w trudnej sytuacji. Na przykład zostaniesz nagle zwolniony z pracy a znalezienie kolejnej będzie bardzo trudne. W czasie poszukiwania nowej pracy państwo pomoże ci przeżyć te kilka miesięcy.
Co to za argument? Przecież te pieniądze które mi się rabuje, sam mógłbym sobie odkładać na czarną godzinę. Do tego zadne państwo nie jest mi potrzebne.
Poza tym, o jakiej "solidarności społecznej" piszesz? Jeżeli w danej grupie choć jedna osoba jest zmuszona czynić coś wbrew swej woli, to "solidarność" pryska jak bańka mydlana. Więc może darujmy sobie przytaczanie takich fajnie wyglądających pozorów.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
0
Rothein
Całą tę dyskusje można podsumować tak - osiągnęliśmy w obecnym stanie pewną stabilizację. Nie jest to może najlepszy system, ale uważam, że skoro świat nie jest doskonały, żaden system nie może być doskonały. Kapitalizm w obecnym wydaniu (nie zupełnie wolny rynek a pewna równowaga pomiędzy nim a wtrącaniem się państwa) uważam za system, który daje najwięcej korzyści przy jednoczesnym minimalizowaniu sytuacji dla nas niekorzystnych.
To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
von.grzanka napisał(a):Rothein
Całą tę dyskusje można podsumować tak - osiągnęliśmy w obecnym stanie pewną stabilizację. Nie jest to może najlepszy system, ale uważam, że skoro świat nie jest doskonały, żaden system nie może być doskonały. Kapitalizm w obecnym wydaniu (nie zupełnie wolny rynek a pewna równowaga pomiędzy nim a wtrącaniem się państwa) uważam za system, który daje najwięcej korzyści przy jednoczesnym minimalizowaniu sytuacji dla nas niekorzystnych.
To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.
no nie do końca. ma znacznie za dużo utrudnien typu papierkowego.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Reputacja:
0
A czy ja mówię, że u nas ten system jest rozwinięty idealnie? Nie, można go dopracować i na rzecz tego zamierzam działać.
Reputacja:
0
To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.Tysiącleciamy prób?Tysiać lat temu chyba nikt nie mówił o opiece socjalnej.Najlepszy jest chyba dla nierobów dla których inny muszą opłacać lecznie nauke i wszystko inne.GW ci powiedziała,że to jest najpeszy system czy sama tak myślisz
Tu ne cede malis
Liczba postów: 5,511
Liczba wątków: 41
Reputacja:
25
Rothein napisał(a):Co to za argument? Przecież te pieniądze które mi się rabuje, sam mógłbym sobie odkładać na czarną godzinę. Do tego zadne państwo nie jest mi potrzebne.
Jeżeli komuś żywioł zabierze dosłownie wszystko co ma to nawet największe oszczędzanie gówno pomoże. Rząd Polski w ciągu roku odbudował domy ofiarom zeszłorocznego tornada na Opolszczyźnie. Dlaczego mam tego nie popierać. Z naszych podatków wzięto tylko marne procenty. A kiedyś też możemy być w sytuacji ekstremalnej. A czy ty też masz odłożone oszczędności o wysokości twojego majątku??
Cytat:Poza tym, o jakiej "solidarności społecznej" piszesz? Jeżeli w danej grupie choć jedna osoba jest zmuszona czynić coś wbrew swej woli, to "solidarność" pryska jak bańka mydlana. Więc może darujmy sobie przytaczanie takich fajnie wyglądających pozorów.
Nie ma systemu idealnego. Można jednak stworzyć system w którym ci co sobie dają radę to zawsze będą lepsi. Natomiast tym którym od urodzenia są zerem pomaga się. Jak coś komuś nie pasuje to trudno. W każdej rodzinie znajdą się czarne owce.
Z drugiej strony czy anarchia jest systemem idealnym?? Nie znam osobiście osoby która tak twierdzi. Ja sam też nią nie jestem. Tobie marzy się anarchia z której też mnóstwo ludzi nie byłoby zadowolonych.
EH
Liczba postów: 226
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Nazgul napisał(a):To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.Tysiącleciamy prób?Tysiać lat temu chyba nikt nie mówił o opiece socjalnej.Najlepszy jest chyba dla nierobów dla których inny muszą opłacać lecznie nauke i wszystko inne.GW ci powiedziała,że to jest najpeszy system czy sama tak myślisz
A rozdawanie zboza w Rzymie? To nie byl socjal?
"Najwyzszy czas" ci powiedzial, ze kapitalizm to najlepszy system czy sam tak myslisz?:lol2:
Reputacja:
0
Oczywiście,że był ale tak się nie nazywa.Rzym jednak nie istnieje.Został zniszczony bo nie miał pieniędzy.Z tą gazetą to nawet dobrze trafiłeś  .Czasami czytam ale myśle sam.Nie zgadzam się np.z ich bzdurnymi teoriami o tym,że ewolucja to wyssane z palca głupoty
Tu ne cede malis
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
w rzymie inny system, zresztą również niewydajny. utrzymywali się na powierzchni i rozwijali dzięki podbojom i osadnictwu na nowych terenach.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Dodałem ankietę, mam nadzieję, że się podoba. Ewentualne uwagi nie tu, ale via PW...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
|