To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Czemu? Jak ktoś jest głupi i rozdaje kasę, to trzeba brać.

Cytat:Uważam, ze nie mam prawa żyć z pieniędzy, które siłą sie komuś zabiera.

A ja bym powiedział, że to jest odzyskiwanie własnych pieniędzy zabranych wcześniej w ramach podatków.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Czemu? Jak ktoś jest głupi i rozdaje kasę, to trzeba brać.
A ja bym powiedział, że to jest odzyskiwanie własnych pieniędzy zabranych wcześniej w ramach podatków.

Przy okazji legitymizując system, który mi nie odpowiada?
Dziękuję, ale nie...
Przecież to byłby brak konsekwencji
Odpowiedz
A kiedy się wg Ciebie legitymizuje obecny system?

Kiedy nie sprzeciwia się pobieraniu podatków?
Kiedy będąc w złej sytuacji życiowej dzwoni się po policję (prośba o pomoc skierowana do podatkobiorcy)?
Kiedy korzysta się z państwowego sądownictwa albo kiedy studiuje się na państwowej uczelni?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ależ oczywiście...
Podałeś bardzo dobre przykłady...

I żeby nie było...
Niezgodę na legitymizację systemu odnosiłem tylko i wyłącznie do siebie.
Nie oczekuję od innych, ze beda mnie naśladować.

Ty sobie rób co chcesz i jak chcesz
Odpowiedz
W takim razie każdy jest praktycznie, prędzej czy później, skazany na legitymizację tego systemu. To nie jest brak konsekwencji tylko brak wyboru. Tylko niewyobrażalnie duży łut szczęścia może sprawić, że przez całe życie nie będzie potrzebna pomoc policji, pogotowia czy sądu.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Tak, niemal każdy Smutny

Ale w wielu sytuacjach gdy wydaje sie to "brakiem wyboru", tak naprawdę okazuje sie jedynie "brakiem konsekwencji".
Bo konieczności korzystania z wielu "państwowych sektorów" przy odrobinie dobrej woli ( i ogromowi cieżkiej pracy) da sie uniknąć.
Odpowiedz
Czyli planujesz dać wyraz sprzeciwu wobec obecnego systemu za pomocą niekorzystania z przynależnych ci praw, wynikających z opłat, które i tak uiszczasz?

Ja z pewnością nie mógłbym tak postępować.

Cytat:Bo konieczności korzystania z wielu "państwowych sektorów" przy odrobinie dobrej woli ( i ogromowi cieżkiej pracy) da sie uniknąć.
No właśnie o to mi chodzi. Zamierzasz unikać korzystania z pomocy państwa, ponieważ jesteś na państwo zły?
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Chodzi o to że państwo jest jak Robin Hood zabiera bogatym daje biednym a przy okazji państwo czyli grupa trzymająca władze się dorobi
Tu ne cede malis
Odpowiedz
Cytat:No właśnie o to mi chodzi. Zamierzasz unikać korzystania z pomocy państwa, ponieważ jesteś na państwo zły?
To kwestia zasad, nie rozumu. Rysneer ma widocznie silny kręgosłup moralny, co jest godne szacunku.

Ja zaś jestem bardziej pragmatycznie ukierunkowany. Język
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):No właśnie o to mi chodzi. Zamierzasz unikać korzystania z pomocy państwa, ponieważ jesteś na państwo zły?

Hehe. Bo są ludzie mądrzy i głupi. Niektózi nie chcą korzystać z instytucji państwa, marnując swoje podatki.

Nazgul napisał(a):Niby z jakiej racji masz dostawać kase skradzioną innym podatnikom.Wg mnie państwo wogóle nie powinno finansować obywateli.Skoro sobie nie potrafią poradzić to ich problem

Na szczęscie należysz do polskiej mniejszości ignorantów którzy za nic mają ludzkie, rodzinne tragedie. Gratuluję Smutny. Od tego jest państwo aby być przyjazne obywatelom.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Elementy polityki socjalnej polegają na solidarności. Płacisz podatki z których korzystają wszyscy. Równierz ty jeśli znajdziesz się w trudnej sytuacji. Na przykład zostaniesz nagle zwolniony z pracy a znalezienie kolejnej będzie bardzo trudne. W czasie poszukiwania nowej pracy państwo pomoże ci przeżyć te kilka miesięcy.

Co to za argument? Przecież te pieniądze które mi się rabuje, sam mógłbym sobie odkładać na czarną godzinę. Do tego zadne państwo nie jest mi potrzebne.

Poza tym, o jakiej "solidarności społecznej" piszesz? Jeżeli w danej grupie choć jedna osoba jest zmuszona czynić coś wbrew swej woli, to "solidarność" pryska jak bańka mydlana. Więc może darujmy sobie przytaczanie takich fajnie wyglądających pozorów.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Rothein

Całą tę dyskusje można podsumować tak - osiągnęliśmy w obecnym stanie pewną stabilizację. Nie jest to może najlepszy system, ale uważam, że skoro świat nie jest doskonały, żaden system nie może być doskonały. Kapitalizm w obecnym wydaniu (nie zupełnie wolny rynek a pewna równowaga pomiędzy nim a wtrącaniem się państwa) uważam za system, który daje najwięcej korzyści przy jednoczesnym minimalizowaniu sytuacji dla nas niekorzystnych.

To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Rothein

Całą tę dyskusje można podsumować tak - osiągnęliśmy w obecnym stanie pewną stabilizację. Nie jest to może najlepszy system, ale uważam, że skoro świat nie jest doskonały, żaden system nie może być doskonały. Kapitalizm w obecnym wydaniu (nie zupełnie wolny rynek a pewna równowaga pomiędzy nim a wtrącaniem się państwa) uważam za system, który daje najwięcej korzyści przy jednoczesnym minimalizowaniu sytuacji dla nas niekorzystnych.

To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.

no nie do końca. ma znacznie za dużo utrudnien typu papierkowego.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
A czy ja mówię, że u nas ten system jest rozwinięty idealnie? Nie, można go dopracować i na rzecz tego zamierzam działać.
Odpowiedz
To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.Tysiącleciamy prób?Tysiać lat temu chyba nikt nie mówił o opiece socjalnej.Najlepszy jest chyba dla nierobów dla których inny muszą opłacać lecznie nauke i wszystko inne.GW ci powiedziała,że to jest najpeszy system czy sama tak myślisz
Tu ne cede malis
Odpowiedz
Rothein napisał(a):Co to za argument? Przecież te pieniądze które mi się rabuje, sam mógłbym sobie odkładać na czarną godzinę. Do tego zadne państwo nie jest mi potrzebne.

Jeżeli komuś żywioł zabierze dosłownie wszystko co ma to nawet największe oszczędzanie gówno pomoże. Rząd Polski w ciągu roku odbudował domy ofiarom zeszłorocznego tornada na Opolszczyźnie. Dlaczego mam tego nie popierać. Z naszych podatków wzięto tylko marne procenty. A kiedyś też możemy być w sytuacji ekstremalnej. A czy ty też masz odłożone oszczędności o wysokości twojego majątku??

Cytat:Poza tym, o jakiej "solidarności społecznej" piszesz? Jeżeli w danej grupie choć jedna osoba jest zmuszona czynić coś wbrew swej woli, to "solidarność" pryska jak bańka mydlana. Więc może darujmy sobie przytaczanie takich fajnie wyglądających pozorów.

Nie ma systemu idealnego. Można jednak stworzyć system w którym ci co sobie dają radę to zawsze będą lepsi. Natomiast tym którym od urodzenia są zerem pomaga się. Jak coś komuś nie pasuje to trudno. W każdej rodzinie znajdą się czarne owce.

Z drugiej strony czy anarchia jest systemem idealnym?? Nie znam osobiście osoby która tak twierdzi. Ja sam też nią nie jestem. Tobie marzy się anarchia z której też mnóstwo ludzi nie byłoby zadowolonych.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Nazgul napisał(a):To po prostu najlepszy system gospodarczy, który został wypracowany tysiącleciami prób.Tysiącleciamy prób?Tysiać lat temu chyba nikt nie mówił o opiece socjalnej.Najlepszy jest chyba dla nierobów dla których inny muszą opłacać lecznie nauke i wszystko inne.GW ci powiedziała,że to jest najpeszy system czy sama tak myślisz

A rozdawanie zboza w Rzymie? To nie byl socjal?Duży uśmiech

"Najwyzszy czas" ci powiedzial, ze kapitalizm to najlepszy system czy sam tak myslisz?:lol2:
Odpowiedz
Oczywiście,że był ale tak się nie nazywa.Rzym jednak nie istnieje.Został zniszczony bo nie miał pieniędzy.Z tą gazetą to nawet dobrze trafiłeśUśmiech.Czasami czytam ale myśle sam.Nie zgadzam się np.z ich bzdurnymi teoriami o tym,że ewolucja to wyssane z palca głupoty
Tu ne cede malis
Odpowiedz
w rzymie inny system, zresztą również niewydajny. utrzymywali się na powierzchni i rozwijali dzięki podbojom i osadnictwu na nowych terenach.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Dodałem ankietę, mam nadzieję, że się podoba. Ewentualne uwagi nie tu, ale via PW...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości