To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Minarchizm. Duuużo kapitalizmu + trochę socjalizmu. Nie wiem do czego to pasuje.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Jeśli chodzi o nową ankietę, "Wolny rynek (w rozumieniu libertariańskim)" jest nie tylko dla akapów, wrzuciłem tam wszystko począwszy od radykalnego liberalizmu i konserwatywnego liberalizmu, łącznie z nimi. Akap między innymi. Nie chciałem się już bardziej rozdrabniać...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Jam ma podobnie co lumberjack, ale zaznaczyłem najbliższy odpowiednik. Ewentualnie można by dodać minarchizm jako opcję w ankiecie, bo to dość popularny kierunek.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Założenie moje jest takie, że wszyscy, co należą na naszym forum do grupy "Libertarianie i radykalni liberałowie" mogą zaznaczyć opcję nr 1. Dwójka to furtka dla pseudoliberałów a'la Republikanie w USA; żeby mi nie narzekali, że muszą zaznaczać interwencjonizm (i żeby, bogowie brońcie, nie zaznaczali prawdziwego wolnego rynku ! Jakby takie PO zaczęło go zaznaczać, to by ankietę totalnie zafałszowało)... Chociaż według mnie są interwencjonistami Język
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
To można mnie przenieść do opcji nr jeden plx? Uśmiech
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Trochę poprawiłem ankietę, zaraz spróbuję przenieść.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
ech. dokładnie pomiędzy systemem amerykańskim a radykalnym liberalizmem(no i dalej nie lubię Kolibrów)
ale dlatego że jestem przeciwny wpierdalaniu się państwa w gospodarkę, to jednak 1.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Proponowałbym zastąpić " "Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA) " czymś takim: "socjalizm rynkowy"

PS. No dobra, aż tak źle, jak w UE tam nie jest
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
Miałem podobny dylemat co gonzo ale pomiędzy socjalizmem i interwencjonizmem. Jednakże ja chciałbym państwa gdzie socjal i wolny rynek występują fifty-fifty. Więc to chyba interwencjonizm?? Jeśli się mylę to niech bogowie-modzi przeniosą mnie o oczko niżej.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Skoro fifty-fifty to czemu w stopce masz "z przewagą wolnego rynku" w jej poddziale "Socjalista".

PS. Nie chcę Cie urazić, ale nie uważasz, że takie machanie flagą w stopce z wypisanym całym swoim programem światopoglądowym jest trochę w złym smaku?
There is a crack in everything. That’s how the light gets in.
Odpowiedz
ja tam wolny rynek, ale nieco bardziej amerykańsko(no, może nie aż tak, ale jednak dosyć blisko)
pewnie myślałes że dzisiaj nie umrzesz? niespodzianka!

rexerex na moda!
Odpowiedz
Klfov napisał(a):. Nie chcę Cie urazić, ale nie uważasz, że takie machanie flagą w stopce z wypisanym całym swoim programem światopoglądowym jest trochę w złym smaku?

W złym smaku to może być umieszczenie w podpisie nekrofilskiej sceny. A ja ze swoich poglądów jestem dumny. Niegdyś było mnóstwo nieporozumień jeśli chodziło o poglądy jakie prezentuję. Pełno oskarżeń o belszewizm itp. Teraz dzięki stopce to się zmieniło.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
i wszystko jasne. ale jeszcze do interwencjonizmu nie mamy do czynienia z socjalizmem Duży uśmiech.
a czemu skoro trzy osoby są za gospodarką jak w usa, ankieta pokazuje tylko 2 ?
pewnie myślałes że dzisiaj nie umrzesz? niespodzianka!

rexerex na moda!
Odpowiedz
Von.grzanki nie powinna pokazywać, przeniosłem jego głos wyżej zgodnie z jego życzeniem; ale nie potrafię usunąć wyświetlania jego nick'a Smutny
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
http://www.tvn24.pl/2269611,12690,0,3,1,...wideo.html

Od ponad 20 lat grupa starszych pań z Gdańska pomaga biednym i bezdomnym. Kobiety zbierają używaną odzież, a następnie rozdają ją potrzebującym. Zdarza się, że w zamian za ubrania otrzymują pieniądze wówczas przekazują je na posiłki dla dzieci. Teraz okazało się, że ich działalność jest nielegalna i powinny ją zlikwidować.

Socjalizm zakazuje wolnej pomocy prywatnej (no, łaskawie zezwala po czymś w stylu przysłowiowego wypełnienia 10 formularzy, koniecznie zielonym atramentem; czyli po dokuczliwej procedurze biurokratycznej i opłatach na swoją rzecz). Dozwolona jest tylko zbiurokratyzowana pomoc rządowa.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
http://www.tvn24.pl/2261509,0,0,1,1,bez-...wideo.html

Cytat:Od początku roku ciągłe opóźnienia z wypłatą pensji, a potem od czerwca całkowity brak pieniędzy i niepewność. Tak jest w szwalni Mogilnie. Na dodatek przesądzone już są zwolnienia.
[Obrazek: 628750.jpg]
Odpowiedz
Avx napisał(a):http://www.tvn24.pl/2269611,12690,0,3,1,...wideo.html

Od ponad 20 lat grupa starszych pań z Gdańska pomaga biednym i bezdomnym. Kobiety zbierają używaną odzież, a następnie rozdają ją potrzebującym. Zdarza się, że w zamian za ubrania otrzymują pieniądze wówczas przekazują je na posiłki dla dzieci. Teraz okazało się, że ich działalność jest nielegalna i powinny ją zlikwidować.

Socjalizm zakazuje wolnej pomocy prywatnej (no, łaskawie zezwala po czymś w stylu przysłowiowego wypełnienia 10 formularzy, koniecznie zielonym atramentem; czyli po dokuczliwej procedurze biurokratycznej i opłatach na swoją rzecz). Dozwolona jest tylko zbiurokratyzowana pomoc rządowa.
i właśnie ten element mnie najbardziej drażni w wszelkich typach kontroli państwowej. UTRUDNIENIA we wszystkim. latanie by cokolwiek załatwić, i zbyt rozbudowane przepisy.... o dziwo, zwolennicy właśnie kontroli przez państwo o tym elemencie często zapominają.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
666gonzo666 napisał(a):i właśnie ten element mnie najbardziej drażni w wszelkich typach kontroli państwowej. UTRUDNIENIA we wszystkim. latanie by cokolwiek załatwić, i zbyt rozbudowane przepisy.... o dziwo, zwolennicy właśnie kontroli przez państwo o tym elemencie często zapominają.
Zbyt rozbudowane przepisy i częste widzimisie urzędników często sprawia problemy. Znam to niestety z autopsji - prowadzę działalność.

Polskie prawo narzuca obowiązek rejestracji jakiegokolwiek rodzaju działalności. Mało tego. Jest jeszcze prawo energetyczne, ale to już inna bajka - bo tu z pewnością to prawo zostało złamane.

Zaznaczam, że nie jestem zwolennikiem upupienia owych pań. Przedstawiam tylko jak się do tego odnosi prawo.

Ustawodawca powinien raz a dobrze uregulować sprawę działalności charytatywnej.

Dziwi mnie jednak, że te miłe panie, przez 20 lat nie wpadły na pomysł, że może by tak wybadać czy US nie będzie miał do nich pretensji.
[Obrazek: 628750.jpg]
Odpowiedz
Proponuję nie regulować działaności charytatywnej w ogóle.
A rejestrację firm znieść. Jeśli ktoś się na dokumentach (chociażby umowa kupno-sprzedaż) określa jako firma, to w świetle prawa i sądów jego działalność gospodarcza powinna być firmą. I tyle.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):A rejestrację firm znieść. Jeśli ktoś się na dokumentach (chociażby umowa kupno-sprzedaż) określa jako firma, to w świetle prawa i sądów jego działalność gospodarcza powinna być firmą. I tyle.

Jest to uproszczenie z kategorii nadmiernych. Brak zaufanej trzeciej strony (np. rejestr sądowy spółek), spowodowałby, że w zależności od sytuacji można by się wypierać, że dana umowa została rzeczywiście zawarta z firmą a nie z osobą fizyczną. Poza tym nic nie stało by na przeszkodzie, żebym ja podpisał umowę w imieniu cudzej firmy. Innymi słowy obciążenie sądów wzrosło by niebotycznie, bo krętactwo i oszustwo jest inherentną cechą gatunku ludzkiego.
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości