To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
zielony napisał(a):Pierwszy przykład z brzegu: homeopatia. Pełna wolność gospodarcza. A wszystko oparte na jednym, gigantycznym oszustwie. Istotą kapitalizmu jest kult zysku, dlaczego więc nie za wszelka cenę? Wiara w to, że kapitaliści będą dobrzy dla innych, jest co najmniej tak samo naiwna jak wiara w realność komunizmu.

Kapitalizm nie jest oparty na wierze, że wszyscy będą dobrzy. Bo taka wiara nie ma sensu. Kapitalizm jest oparty na wierze, że każdy chce dla siebie i swojej rodziny jak najlepiej. Jeśli ktoś uważa, że pomoże mu homeopatia - wolna droga. Będzie więcej zasobów w przyszłości dla potomków tych, co racjonalniej rozporządzają swoim zdrowiem.
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Dlatego, ze kult zysku nie jest istotą kapitalizmu. Istotą kapitalizmu jest swobodna i dobrowolna wymiana dóbr miedzy uczestnikami rynku
To już prędzej uwierzę w krasnoludki. Twoja definicja pasuje jak ulał do... komunizmu. :lol2:
Pokaż mi kapitalistę, który nie zniszczy konkurenta jeśli tylko nadarzy się okazja (nie ważne czy prawna, czy pozaprawna).
Bart napisał(a):Kapitalizm nie jest oparty na wierze, że wszyscy będą dobrzy. Bo taka wiara nie ma sensu.
No przecież ja tego nie napisałem. I dlatego, kurwa, mi się nie podoba. Jak moje buty, które noszę, bo nie mam innych.
Co do homeopatii, to nie chodzi o to, co komu się wydaje co mu pomoże, ale o to, że pomysł paru szarlatanów (jednego w szczególności) został z premedytacją wykorzystany przez kapitalistów do okradania ludzi. Ciekawe, czy oni leczą się homeopatycznie?
O istnieniu Boga dowiedziałem się z ostatnich "Faktów TVN"
Odpowiedz
pilaster napisał(a):Dlatego, ze kult zysku nie jest istotą kapitalizmu. Istotą kapitalizmu jest swobodna i dobrowolna wymiana dóbr miedzy uczestnikami rynku

Nieprawda liczy się tylko kult zysku, nikt z bogatych dzisiaj nie dba o to by otworzyć kolejną fabryke i zatrudniać ludzi. Dzisiaj się spekuluje, kupi się taką walutę, zachwieje się takim kraikiem, a później innym i jest zysk:lol2:.

Kolejna produkcja jak jest NADPRODUKCJA na rynku jest bezsensowna.
Za dużo problemów, lepiej pospekulować. Dlatego Wall Street dawno już oderwała od rzeczywistości.

Bankierzy wręcz wzieli w zakładnika gospodarkę i powiedzieli kongresmenom.

Albo nam dacie 700 mld $ w ciemno albo rozpier..... całą ekonomię
hahahahaha

I co i dali bo się bali o swoje ciepłe posadki i bonusy:lol2:
Odpowiedz
zielony napisał(a):Co do homeopatii, to nie chodzi o to, co komu się wydaje co mu pomoże, ale o to, że pomysł paru szarlatanów (jednego w szczególności) został z premedytacją wykorzystany przez kapitalistów do okradania ludzi. Ciekawe, czy oni leczą się homeopatycznie?

W kapitalizmie nikt ci nie każe "leczyć" się homeopatycznie, więc w czym problem? W socjalizmie zaś masz odgórną "służbę" zdrowia.

pitbbpl napisał(a):Bankierzy wręcz wzieli w zakładnika gospodarkę i powiedzieli kongresmenom.

Albo nam dacie 700 mld $ w ciemno albo rozpier..... całą ekonomię
hahahahaha

I co i dali bo się bali o swoje ciepłe posadki i bonusy:lol2:

Człowieku, czy ty się zastanawiasz nad tym co piszesz? Uśmiech Gdzie w tym przykładzie masz choćby cień wolnego rynku? Wszak to interwencjonizm w czystej postaci!
Odpowiedz
Cytat:W kapitalizmie nikt nikogo nie zmusza do "leczenia" się homeopatycznie
do picia coca-coli i jedzenia w mcdonaldzie tez niby nikt nie "zmusza" a niemal wszyscy piją i jedzą. System może być bardziej subtelny ale jest zarazem gigantycznym amoralnym mechanizmem manipulacji. Manipulacja, perswazja to wszystko nic innego jak wyrafinowane sposoby zdobywania absolutnej kontroli.

manipulacja -> kontrola -> przymus
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Bart napisał(a):Człowieku, czy ty się zastanawiasz nad tym co piszesz? Uśmiech Gdzie w tym przykładzie masz choćby cień wolnego rynku? Wszak to interwencjonizm w czystej postaci!

SKĄD SIĘ WZIĄŁ INTERWENCJONIZM ??

Z SOJUSZU BANKIERÓW, CZYSTY KAPITALIZM UPADŁ DAWNO TEMU!!!

1913 KONIEC KAPITALIZMU.
Odpowiedz
Cytat:do picia coca-coli i jedzenia w mcdonaldzie tez niby nikt nie "zmusza" a niemal wszyscy piją i jedzą. System może być bardziej subtelny ale jest zarazem gigantycznym amoralnym mechanizmem manipulacji. Manipulacja, perswazja to wszystko nic innego jak wyrafinowane sposoby zdobywania absolutnej kontroli.

Najważniejsze że nawet jeśli ktoś cię do czegoś nakłania to de facto cały czas masz wolną wolę. Możesz wedle woli być tak jak inni lub starać się być indywidualistą. W socjalizmie musisz robić to co inni.
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):do picia coca-coli i jedzenia w mcdonaldzie tez niby nikt nie "zmusza" a niemal wszyscy piją i jedzą. System może być bardziej subtelny ale jest zarazem gigantycznym amoralnym mechanizmem manipulacji. Manipulacja, perswazja to wszystko nic innego jak wyrafinowane sposoby zdobywania absolutnej kontroli.

W socjalizmie zaś za manipulacją idzie przymus. Jesz w macu? Pijesz colę? Pewnie nie. Więc jakoś można się oprzeć, prawda? Masz wybór. W socjalizmie go nie ma.

Można sobie wierzyć w światowy spisek korporacji, ale nawet jeśli on istnieje - to co z tego? Mogę kupować i spożywać to, co mi się podoba. A co robią inni, ich sprawa. Skutki nie mogą być gorsze, niż podczas kolektywizacji.

Posty pitbbpl pomijam, bo w tym momencie argument nobilitowałby idiotyzm. To nie moja złośliwość, tylko suche stwierdzenie faktu.
Odpowiedz
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1..._jest.html
Ich juz totalnie tam pojebalo Niezdecydowany Jezeli to wejdzie w zycie to prognozuje zwiekszony ruch na rynku papierosnic. Sam zreszta sie w taka zaopatrze Uśmiech Ech ludzie, ktorzy uwielbiaja mowic mi jak mam zyc, srac, co jesc, pic i palic...
"I watched with glee
As your kings and queens
Fought for ten decades
For the Gods they made"

Guns'n'roses - Sympathy For The Devil

"Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania."

Aldous Huxley

"This is your life and it's ending one minute at a time"
Fight Club
Odpowiedz
Bart napisał(a):Można sobie wierzyć w światowy spisek korporacji, ale nawet jeśli on istnieje - to co z tego?

Na głupotę i naiwność nie ma rady, weź sobie niebieską pigułkę i śpij dalej.
Odpowiedz
Cytat:Na głupotę i naiwność nie ma rady, weź sobie niebieską pigułkę i śpij dalej.
Powiedział facet snujący fantasmagorię o idealnym komunistycznym społeczeństwie :]
Odpowiedz
Bart napisał(a):Można sobie wierzyć w światowy spisek korporacji, ale nawet jeśli on istnieje - to co z tego?

Wszystko jest w porządku dopuki konsument nie jest oszukiwany w reklamach, i w sieciach handlowych. Niestety takie oszustwa trudno udowodnić. Taka instytucja jak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów powinna działać i chronić obywateli przed kapitalistycznymi manipulacjami.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Cytat:W socjalizmie zaś za manipulacją idzie przymus.

Dobra, dobra, wygodnie jest "bronić" kapitalizmu atakując "socjalizm" (termin o bardzo niejasnym obecnie znaczeniu, zresztą podobnie jak "kapitalizm") ale po prawdzie jest to po prostu próba skierowania dyskusji w inną stronę. Dlaczego każdy kto krytykuje x jest automatycznie posądzany o y?

To co mówie o systemie gigantycznej, chorej manipulacji to oczywiście duże uproszczenie ale generalnie wydaje mi się bliskie prawdy. Rzut oka na to czym jest "manipulacja" (celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem/interesem.[wiki]) i wychodzi że masz najwyżej iluzje wolnego wyboru, jesteś więc podwójnie zniewolony. To truizm ale nie ma chyba nic bardziej smutnego niż niewolnik któremu się wydaje że jest wolny i chwali system który go zniewala.

Systemy komunistyczne (przynajmniej z obecnej perspektywy) oceniamy jasno, kapitalizm jest bardziej perfidny bo ukrywa się za bardzo wyrafinowaną maską.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Dobra, dobra, wygodnie jest "bronić" kapitalizmu atakując "socjalizm" (termin o bardzo niejasnym obecnie znaczeniu, zresztą podobnie jak "kapitalizm") ale po prawdzie jest to po prostu próba skierowania dyskusji w inną stronę. Dlaczego każdy kto krytykuje x jest automatycznie posądzany o y?

To co mówie o systemie gigantycznej, chorej manipulacji to oczywiście duże uproszczenie ale generalnie wydaje mi się bliskie prawdy. Rzut oka na to czym jest "manipulacja" (celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem/interesem.[wiki]) i wychodzi że masz najwyżej iluzje wolnego wyboru, jesteś więc podwójnie zniewolony. To truizm ale nie ma chyba nic bardziej smutnego niż niewolnik któremu się wydaje że jest wolny i chwali system który go zniewala.

Systemy komunistyczne (przynajmniej z obecnej perspektywy) oceniamy jasno, kapitalizm jest bardziej perfidny bo ukrywa się za bardzo wyrafinowaną maską.

Pełna zgoda to tacy pożyteczni idioci, którym się wydaję że są wolni i wychwalają zgniliznę pod niebiosa. System zawsze takich potrzebuje.
Odpowiedz
Marxon6 napisał(a):Powiedział facet snujący fantasmagorię o idealnym komunistycznym społeczeństwie :]

Idealnym, nie komunistycznym.
Odpowiedz
zielony napisał(a):Pokaż mi kapitalistę, który nie zniszczy konkurenta jeśli tylko nadarzy się okazja (nie ważne czy prawna, czy pozaprawna).

Kapitalista, który będzie dążył do wykończenia konkurencji, na wolnym rynku przegra z tym, który skoncentruje się na zaspokajaniu potrzeb klientów. Bo nawet po wykonczeniu konkurencji, na co przecież trzeba przeznaczyć jakieś nakłady, natychmiast wyrośnie nowa. Oczywiscie inaczej jest w ustroju socjalistycznym, kiedy konkurencję wykańczają, wyręczajac w tym kapitalistów, urzędnicy na koszt podatników.

Cytat:Co do homeopatii, to nie chodzi o to, co komu się wydaje co mu pomoże, ale o to, że pomysł paru szarlatanów (jednego w szczególności) został z premedytacją wykorzystany przez kapitalistów do okradania ludzi.

Pacjenci płaca za homeopatię dobrowolnie, zatem o jakimkolwiek okradaniu nie ma mowy. Co najwyżej o zorganizowanym oszustwie 8)

Cytat:Ciekawe, czy oni leczą się homeopatycznie?

A zielony się leczy? Nie? to co go obchodzi, czy leczą się inni?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Taka instytucja jak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów powinna działać i chronić obywateli przed kapitalistycznymi manipulacjami.

A dlaczego taka instytucja miałaby się kierować dobrem klientów? A nie swoim własnym?

Odpowiedz
Bart napisał(a):Posty pitbbpl pomijam, bo w tym momencie argument nobilitowałby idiotyzm. To nie moja złośliwość, tylko suche stwierdzenie faktu.
pitbbpl napisał(a):Posty pitbbpl pomijam, bo w tym momencie argument nobilitowałby idiotyzm. To nie moja złośliwość, tylko suche stwierdzenie faktu.
Obaj przesadzacie. W formie.

Bart, ja sobie snuję fantasmagorie o idealnym społeczeństwie, a Ty osiągnąłeś już widać kres swoich poszukiwań. Jest Ci dobrze. Gratuluję. Wszelkie porównania do "realnego socjalizmu" (tak, tak, taki termin istnieje) są nie na miejscu. Jego smród już nie zagłusza nam co najmniej lekkiego smrodku kapitalizmu.

Co do homeopatii, nadal nie rozumiesz. Pewien lek na "O" jest najlepiej sprzedawanym "lekiem" w kraju. Znajdziesz go w co drugim domu. Sądzisz, że na skutek wolnego wyboru, czy może jednak gigantycznej manipulacji?
O istnieniu Boga dowiedziałem się z ostatnich "Faktów TVN"
Odpowiedz
zielony napisał(a):Co do homeopatii, nadal nie rozumiesz. Pewien lek na "O" jest najlepiej sprzedawanym "lekiem" w kraju. Znajdziesz go w co drugim domu. Sądzisz, że na skutek wolnego wyboru, czy może jednak gigantycznej manipulacji?

Jedno nie wyklucza drugiego. Wolny wybór podlega manipulacji.
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Odpowiedz
zielony napisał(a):Pewien lek na "O" jest najlepiej sprzedawanym "lekiem" w kraju. Znajdziesz go w co drugim domu. Sądzisz, że na skutek wolnego wyboru, czy może jednak gigantycznej manipulacji?

A zielony go używa? Nie? Czyli jednak nie poddał się manipulacji. Nawet będąc poddawanym manipulacji ma się wolną wolę jej ulegniecia lub nie.

W przypadku państwowego przymusu, nie.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości