To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kreacjonizm nie powinien mieszać się w teologię
lumberjack napisał(a):Odnośnie tematu.

Czy ktoś ma wykupiony dostęp do Polonia Christiana* on-line? Chciałbym poczytać artykuły, za które w życiu bym nie zapłacił, bo wiem, że będą w nich jakieś głupoty.

*Jest to katolicka gazeta, która ewidentnie walczy z teorią ewolucji.

http://www.poloniachristiana.pl/spis_tre...numer.html

Tak się składa, że kupiłem ten numer właśnie dla tego artykułu. Faktycznie przeliczyłem się, argumenty na temat rzekomego powiązania hitleryzmu z ewolucjonizmem są żałosne. Szkoda... ale nie załuję wydanych pieniędzy.

pzdr
Odpowiedz
Cytat:Dlaczego? Jaka jest inna możliwość? Świat stworzony przez byt świadomy, albo nie. Nie może być inaczej.
Jest wiele różnych kreacjonizmów, nieprawdziwość jednego z nich nie jest więc automatycznym potwierdzeniem ewolucji.
Odpowiedz
Xeno napisał(a):Tak się składa, że kupiłem ten numer właśnie dla tego artykułu. Faktycznie przeliczyłem się, argumenty na temat rzekomego powiązania hitleryzmu z ewolucjonizmem są żałosne. Szkoda... ale nie załuję wydanych pieniędzy.

pzdr

Nie żałujesz, więc było tam coś wartościowego? Coś odnośnie ewolucji (bo widzę, że popełnili 8 artykułów o niej)?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Cytat:Jest wiele różnych kreacjonizmów, nieprawdziwość jednego z nich nie jest więc automatycznym potwierdzeniem ewolucji.
Jest również wiele różnych teorii ewolucji, jednak wszystkie kreacjonizmy zakładają jedno: gatunki są tworzone de novo przez siłę stwórczą a wszystkie teorie ewolucji zakładają, że gatunki są tworzone z poprzednich form drogą naturą. Reszta to szczegóły.
The spice must flow
Odpowiedz
Tgc napisał(a):Wiec zarowno "exogenesis" jak i panspermia opisuja imo lepiej poglady realian i podobnych grup religijnych niz kreacjonizm.

Nic podobnego. Kreacjonizm to przekonanie, że organizmy żywe sa zbyt skomplikowane, żeby mogły powstać w wyniku procesów naturalnych i w związku z tym "musiały być" celowo zaprojektowane. Przez kogo, to już osobna kwestia.

Co do "polonii christiana", to faktycznie, artykuły były nędzne. Nie było w nich niczego ani o kreacjonizmie, ani nawet o ewolucji. Smutny
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
A o co chodziło w tym tekście o termodynamice podważającej ewolucję? Jak to uzasadniali? Uśmiech

Tak na marginesie - wydaje mi się, że pojawianie się takich katolickich tekstów walczących z nauką jest wynikiem tego, że Kościół sferą nauki się nie zajmuje. Jest to wygodna sytuacja dla katolików ceniących naukę, bo mogą oni bez problemu zajmować się nauką i jej apologią. Ta sytuacja jest niestety mieczem obosiecznym, bo jest wygodna również dla tych katolików, którzy starają się naukę zdyskredytować.

Mnie już same niektóre tytuły artykułów rozśmieszyły - "Ewolucjonizm zmierza do unicestwienia człowieka"... Uśmiech
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Jest również wiele różnych teorii ewolucji.

O absolucie 8O

A mógłbyś wymienić chociaż dwie ?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Ewolucja darwinowska i ewolucja lamarckistowska. Jestem przy tym pewny, że istnieje jeszcze więcej.

lumberjack napisał(a):A o co chodziło w tym tekście o termodynamice podważającej ewolucję? Jak to uzasadniali? Uśmiech

Nie wiem o co chodzi, bo nie czytałem tego tematu, ale strzelę, bo to dosyć śmieszna sprawa.

Tym argumentem był fakt, że stopień uporządkowania w układach zamkniętych nie może wzrastać. Miało to obalać teorię ewolucji zakładającą, iż organizmy cały czas ulegają doskonaleniu.

Nieszczęśni kreacjoniści zapomnieli jednak o Słońcu. Język
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Tym argumentem był fakt, że stopień uporządkowania w układach zamkniętych nie może wzrastać. Miało to obalać teorię ewolucji zakładającą, iż organizmy cały czas ulegają doskonaleniu.

Nieszczęśni kreacjoniści zapomnieli jednak o słońcu. Język

Gdy pierwszy raz zobaczyłem ten pomysł, nie mogłem się nadziwić, że ktoś w ogóle użył tekiego argumentu. Przecież to tak jak by obalać twierdzenie pitagorasa pomijając jedną z przeciwprostokątnych Smutny
Promowanie upodmiotowienia kobiet i ich uświadamianie poprzez budowanie potencjału przed katastrofami związanymi z klimatem celem każdego świadomego Europejczyka. Bez sprawiedliwości w dziedzinie klimatu nie da się osiągnąć prawdziwej równości płci

Odpowiedz
pilaster napisał(a):A mógłbyś wymienić chociaż dwie ?
Lamarkizm i darwinizm?

Natomiast co do kwestii kosmitów - mówił o tym choćby Dawkins - jeśli kreatorem są kosmici, to jak powstali oni? Chrześcijański kreacjonizm zakłada, że stworzyła nas istota prosta i wieczna.
Odpowiedz
Cytat:Chrześcijański kreacjonizm zakłada, że stworzyła nas istota prosta i wieczna.
Eeee, Prosta?:| W jaki sposób wszechwiedzący i wszechmocny bóg może być prosty?
Odpowiedz
Czyli my jesteśmy bytem złożonym w stosunku do naszego stwórcy. Czyli jak w pysk strzelił ewolucja rulez. :lol2:
Odpowiedz
Marxon6 napisał(a):Eeee, Prosta?:| W jaki sposób wszechwiedzący i wszechmocny bóg może być prosty?
i neskończony na dobitkę.
ale może.
nie wiem jak ale teologowie mówią, że może a on się znają.

Odpowiedz
Mówiąc różne teorie ewolucji bardziej chodziło mi o spory dotyczące, czy nowe gatunki powstają w procesie płynnym, czy skokowym oraz czy podstawą doboru jest jednostka, czy gen. Takie tam niuanse, ale pokazujące że sama teoria ewolucji stale się rozwija.
The spice must flow
Odpowiedz
Cytat:nie wiem jak ale teologowie mówią, że może a on się znają.

Bo oni opierają się na Objawieniu, czyli na tym co On im kiedyś powiedział. Niestety teraz już się do nich, nie wiadomo czemu, nie odzywa.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Bo oni opierają się na Objawieniu, czyli na tym co On im kiedyś powiedział. Niestety teraz już się do nich, nie wiadomo czemu, nie odzywa.
Jak nie jak tak? Ale nie offtopujmy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości