To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seriale
On twierdzi, że nie ma uczuć, ale fakty są inne. Tak to często jest - co innego ludzie myślą sami o sobie, co innego pokazuje rzeczywistość Oczko
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Cytat:On twierdzi, że nie ma uczuć, ale fakty są inne.

wydaje mi sie ze na przestrzeni serii uczucia po prostu zaczynaja sie przebijac przez niego. Poniewaz zachowanie Dextera nie jest uwarunkowane genetycznie tylko wynika z dzieciecej traumy mozna stwierdzic ze kolejne wydarzenia sa pewnego rodzaju terapia dla niego. W pierwszej serii np. ewidentnie przeciez konfrontuje sie z wlasna przeszloscia i tym kim jest a takie konfrontacje to wszak najlepsza metoda na leczenie traumy. Wyraźnie widać jak w miare postepujacego "leczenia" Dexter coraz mocniej wiaze sie emocjonalnie z Ritą i z dziecmi.
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Może i tak. W każdym razie chodzi o to, że umiejętność odczuwania uczuć w nim kompletnie nie zanikła, a została co najwyżej stłumiona.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Tak, mówię wszystko o pierwszym sezonie bo i na nim się zatrzymałem. Nie odpowiada mi nastrój drugiej części, Dexter stał się za bardzo ludzki.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
grzanko. nie wiem czy wiesz, ale w serial dexter jest zaangazowany Lindsay. wiec serial mozna odebrac jako uzupelnienie ksiazek - ciag dalszy, co za tym idzie ewolucje bohatera. bo jego uczucia tak naprawde wyszly na jaw przy ricie.

a 4 sezon pod wzgledem jego "uczuciowosci" byl genialny. bo do tej pory byla to maszyna do zabijania, ktora chciala sie "nauczyc" czuc to co czuc powinna do rity i jej dzieci. moim zdaniem punktem przelomowym bylo *spoiler* zabicie niewinnego.

od trinity chcial sie nauczyc jak pogodzic zycie rodzinne z takim a nie innym "hobby". i mysle, ze chcial sie tez nauczyc jak czuc to co czuc powinien do rodziny - tylko, ze okazalo sie, ze trinity czuje to mniej niz sam dexter.

zmiana tematu. kto ogladal poczatek konca LOST? jestem wgnieciona, zmiazdzona i jeszcze przetrawiam. genialny poczatek sezonu. i czuje, ze bedzie sie dzialo.
I am virgin
I'm a whore
Giving nothing
The taker
The maker of war
Odpowiedz
Kilgore Trout napisał(a):Wyraźnie widać jak w miare postepujacego "leczenia" Dexter coraz mocniej wiaze sie emocjonalnie z Ritą i z dziecmi.

Jestem na 4 serii Dexa i muszę przyznać, że serial stracił swój potencjał. Za dużo tych wtrącających się w nie swoje sprawy Rit, hiperrealnego różowego domku, Dextera jako tatusia. Rodzinocentryzm zabija ten serial skuteczniej niż główny bohater swoje ofiary.

Kriss V. napisał(a):a 4 sezon pod wzgledem jego "uczuciowosci" byl genialny. bo do tej pory byla to maszyna do zabijania, ktora chciala sie "nauczyc" czuc to co czuc powinna do rity i jej dzieci.
od trinity chcial sie nauczyc jak pogodzic zycie rodzinne z takim a nie innym "hobby". i mysle, ze chcial sie tez nauczyc jak czuc to co czuc powinien do rodziny - tylko, ze okazalo sie, ze trinity czuje to mniej niz sam dexter.
zmiana tematu. kto ogladal poczatek konca LOST? jestem wgnieciona, zmiazdzona i jeszcze przetrawiam. genialny poczatek sezonu. i czuje, ze bedzie sie dzialo.

I tu leży pies pogrzebany: powinien coś czuć do Rity i dzieci, niby dlaczego? Znowu to całe dostosowywanie się: musisz być rodzinny, koleżeński (przynosić pączki do pracy) itd.
Odpowiedz
Ja oglądam House'a. Można powiedzieć, że fanatycznie Uśmiech
Wszyscy idą w życiu pod prąd... o ironio

Wszelkie moje stare, socjalistyczne, lewicowe wpisy należy uznać za nieważne i ich najlepiej nie czytać.

Odpowiedz
Marcinlet napisał(a):I tu leży pies pogrzebany: powinien coś czuć do Rity i dzieci, niby dlaczego? Znowu to całe dostosowywanie się: musisz być rodzinny, koleżeński (przynosić pączki do pracy) itd.
bo chce byc "normalny". bo czuje, ze to co robi i brak uczuc to nie do konca tak jak "powinno" (cokolwiek by to nie znaczylo) byc.

nie jest calkowicie odciety od uczuc. i nie zyje w prozni. nie obcy jest mu strach, podniecenie, ekscytacja. czemu nie milosc?

a napisalam, ze sie uczy i czerpie wzorce z otoczenia bo nie mial takich wzorcow w swoim zyciu i nie wie jak to powinno wygladac. jesli nie wiemy jak cos ma funkcjonowac to rozgladamy sie po otoczeniu i patrzymy jak robia to inni.

a "normalne" funcjonowanie jest wynikiem tego, ze ogranicza swoje "mordercze" zapedy. trzeba wypelnic czyms taka pusyke, chociazby przynoszeniem paczkow do pracy.
I am virgin
I'm a whore
Giving nothing
The taker
The maker of war
Odpowiedz
Nie oglądam seriali, chyba, że naprawdę nie mam już co ze sobą zrobić. Jedyny godny polecenia to "Lśnienie". Oglądałam House'a ale mnie znudził w trakcie 5 serii. Fringe też nie był zły, choć z czasem też można było zasnąć.
"Życie nie ustaje w zadziwianiu nas ironią."
under the RedHotMoon
Forgive but do not forget, or you will be hurt again. Forgiving changes the perspectives. Forgetting loses the lesson.
[Obrazek: 1972np0.gif]
Odpowiedz
Cytat:nie jest calkowicie odciety od uczuc. i nie zyje w prozni. nie obcy jest mu strach, podniecenie, ekscytacja. czemu nie milosc?

dokladnie, to nie jest serial o szalonym psychopacie dla ktorego jedyna radosc to mordowanie ludzi Uśmiech dziwne ze ten fakt tak niektorych rozczarowuje...

chociaz taki serial tez bylby ciekawy, gdyby na przyklad zrobic serial z perspektywy brata Dextera albo Trinity. Nie wiem tylko jak z etyka takiego dziela, kto by sie identyfikowal z takimi bohaterami?

Cytat:kto ogladal poczatek konca LOST? jestem wgnieciona, zmiazdzona i jeszcze przetrawiam. genialny poczatek sezonu. i czuje, ze bedzie sie dzialo.

heh, no prawde mowiac jestem pelen obaw Uśmiech naprawde chce zeby to wyszlo
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)

Odpowiedz
Cytat:dokladnie, to nie jest serial o szalonym psychopacie dla ktorego jedyna radosc to mordowanie ludzi Zdezorientowanymile: dziwne ze ten fakt tak niektorych rozczarowuje...
Może dlatego, że pozbawionego uczuć Dexa łatwo było zrozumieć. W momencie gdy zaczyna odczuwać różne emocje, ciężko jego "hobby" usprawiedliwić.
Odpowiedz
Mushi napisał(a):Może dlatego, że pozbawionego uczuć Dexa łatwo było zrozumieć. W momencie gdy zaczyna odczuwać różne emocje, ciężko jego "hobby" usprawiedliwić.
tylko, ze on sie tych uczuc uczy. chce byc z rita i jej dziecmi - musi wiec nauczyc sie jak z nimi zyc, jak funkcjonowac w rodzinie, nauczyc sie co do nich czuc.

co "czuje" do przestepcow dobrze wie. sa zli, a on ich eliminuje, krotka pilka. i nie dziwi mnie to, ze odkrywajac w sobie uczucia nie zmienia podejscia do tego co robi. ciekawostka jednak jest jedno z jego morderstw z ostatniej serii - kiedy zabija niewinnego i zalamuje sie po tym. bo tym samym traci usprawiedliwenie dla swojego hobby. zabijajac niewinnego nie moze tego usprawiedliwic "wyzszym celem" jakim jest eliminacja zlych ludzi ze spoleczenstwa. a na dodatek, o ironio, uswiadamia sobie, ze teraz jest bardziej podobny do trinity niz chcialby byc. bo jego fascynacja trinity to chec bycia takim jak on (poki nie okazuje sie, ze "szczesliwa" rodzina trinity to tylko pozory). niestety ten niewinny na koncie dextera zbliza go do trinity, jednak nie od tej strony od ktorej dexter chcial.

jeszcze poza tym. gra lightowa byla genialna
I am virgin
I'm a whore
Giving nothing
The taker
The maker of war
Odpowiedz
Ostatnio jestem fanem 'how i met your mother', boski serial imo, polecam ^^
Odpowiedz
Fry napisał(a):Ostatnio jestem fanem 'how i met your mother', boski serial imo, polecam ^^

Niezdecydowany, nieeeee
Pozwole sobie użyć linka ,którego niedawno wrzucił tu Tgc przy okazji wątku o wyborach prezydenckich.
http://www.nooooooooooooooo.com/

Mi się podoba "On, ona i dzieciaki", "Diabli nadali."
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Zbysze.k napisał(a):Niezdecydowany, nieeeee
Pozwole sobie użyć linka ,którego niedawno wrzucił tu Tgc przy okazji wątku o wyborach prezydenckich.
http://www.nooooooooooooooo.com/."

Odczepcie się od mojej rodziny!!

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Zbysze.k napisał(a):Mi się podoba "On, ona i dzieciaki", "Diabli nadali."
Yuk!! :wall:
Nie mogę się zgodzić niestety, himym rządzi, a te co wymieniłeś to badziew przecież :S ajajaj odmienne gusta zupełnie mamy : D

btw. tak dla potwierdzenie teorii - co sądzisz o scrubsach? ;p
Odpowiedz
Fry napisał(a):btw. tak dla potwierdzenie teorii - co sądzisz o scrubsach? ;p
arrrghhhhh! Tytuł angielski nic mi nie mówił, ale gdy wpisałem w google i odkryłem ,że to "Hoży doktorzy" z CC toNiezdecydowany
Delikatnie mówiąc "nie przepadam."
Ciekawy jestem jak to wpłynie na twoją teorie, przedstaw jąUśmiech
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Zbysze.k napisał(a):arrrghhhhh! Tytuł angielski nic mi nie mówił, ale gdy
Ciekawy jestem jak to wpłynie na twoją teorie, przedstaw jąUśmiech
Potwierdziło ją Uśmiech Chodziło mi o to co już napisałem post wcześniej, że mamy zupełnie różnoimienne gusta. Ja osobiście Scrubsów ubóstwiam niemalże xD

Może wymieńmy sobie jakieś rzeczy, których nie lubimy, to będziemy wiedzieli za czym się rozglądać! xD
Odpowiedz
hmmm, a Californication lubisz?
To raz. A dwa, co sądzisz na temat "Chłopaki z baraków" i "Reno 911"?(o ile znasz)
Myśle ,że odpowiedzi na te pytania ostatecznie powiedzą nam czy mamy tak zupełnie odmienne gusta.Oczko
NN
Odpowiedz
Zajebiste dla mnie jest "My name is Earl"
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości