Liczba postów: 5,511
Liczba wątków: 41
Reputacja:
25
kkap napisał(a):Moje wnioski: System państwowej pomocy socjalnej jest chujowy i bardziej szkodzi prawdziwie potrzebującym niż pomaga. Należy go zlikwidować. Dziękuję
No nie spodziewałem się aż tak radykalnego podsumowania. Dlaczego likwidować a nie zreformować?? W dzisiejszej Polsce istnieje opieka socjalna ale jest ona obsługiwana według liczb a nie według realnych potrzeb (potrzebującego) człowieka. Jest to system dla administracji wygodny ale prowadzi do chorych absurdów o których napisałeś. Ja widzę opiekę socjalną jako system dofinansowania przez państwo osób które:
a) nie są w stanie fizycznie ani umysłowo pracować
b) ulegną ciężkiemu schorzeniu, którego leczenie będzie wymagało dużych nakładów finansowych
c) zostaną zwolnione z pracy a państwo nie znajdzie im odpowiedniego miejsca zatrudnienia (należy się jedynie niski zasiłek przez pół roku aby umożliwić przeżycie bezrobotnego).
d) są rodzicami wielu dzieci i pracują choć pensja i tak nie wystarczy im na utrzymanie.
e) są dziećmi bez prawnych opiekunów (utrzymanie w domach dziecka)
Opisałem jedynie schematyczne i podstawowe przypadki. Nie ma miejsca na finansowanie darmozjadów. Wy patrzycie na socjalizm jako na system który hoduje żuli. W praktyce jest w tym dużo prawdy ale w teorii przecież może być zupełnie inaczej. Wystarczy trzymać się prostej zasady: "Możesz pracować to pracuj".
kkap napisał(a):...i pierdoli głupoty, jak to nie zostanie panem świata, wielkim biznesmenem.
Kogoś mi to przypomina
EH
Liczba postów: 9,488
Liczba wątków: 295
Reputacja:
20
Wyznanie: Ateista
Skywalker napisał(a):Kogoś mi to przypomina 
Nie jestem na rencie i będę zatrudniony w najbliższym czasie, zresztą tymczasowo już byłem.
Porównanie chybione u podstaw (każdy kto zna forum doskonale wie, że odnosisz się do mnie =P ).
Skywalker napisał(a):realnych potrzeb
Potrzebuję mercedesa. Tutaj będę nawet skromny - nie musi być nowy; wręcz lubię klasyczne produkcje; 20-letni za 5 tysięcy złotych będzie OK; plus dwa tysiące na wstępne naprawy, by mieć pewność, że nie wysiądzie niespodziewanie. Czyli jakieś siedem.
To jest moja aktualna potrzeba.
Czy Skywalker mi ją sfinansuje ? ;D
Jak to Skywalker załatwi, to poproszę nową kamerę, i nowego kompa, może wynajem mieszkania, i może jednak następnych kilka tysięcy na dodatkowe naprawy i specjalistyczną konserwację auta z punktu pierwszego, i może tapicerkę w nim wymienić na nową, i może jeszcze...... (...)
Potrzeby ludzkie są nieograniczone :]
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Avx napisał(a):Nie jestem na rencie i będę zatrudniony w najbliższym czasie, zresztą tymczasowo już byłem.
Porównanie chybione u podstaw (każdy kto zna forum doskonale wie, że odnosisz się do mnie =P ).
Nawet jeśli nie do Ciebie, to dobrze że się przyznałeś
Avx napisał(a):Potrzeby ludzkie są nieograniczone :]
To dlaczego nie zaspokajasz swoich realnych potrzeb?
Reputacja:
20
El Commediante napisał(a):To dlaczego nie zaspokajasz swoich realnych potrzeb?
Nie rozumiem ? Wszystkie potrzeby są realne.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Reputacja:
25
Avx napisał(a):Potrzebuję mercedesa. Tutaj będę nawet skromny - nie musi być nowy; wręcz lubię klasyczne produkcje; 20-letni za 5 tysięcy złotych będzie OK; plus dwa tysiące na wstępne naprawy, by mieć pewność, że nie wysiądzie niespodziewanie. Czyli jakieś siedem.
W zamyśle chodziło mi o potrzeby niezbędne dla godnego przeżycia.
EH
Reputacja:
20
Co to znaczy "godnego" ? Wiesz, jak to niesamowicie względne ?
BARDZO NIEAKTUALNE.
Reputacja:
25
Avx napisał(a):Co to znaczy "godnego" ? Wiesz, jak to niesamowicie względne ?
Wiem o tym. Chodzi o to aby człowiek nie był głodny, miał gdzie spać i miał ciepło.
EH
Reputacja:
20
Aby darmowe noclegownie dla bezdomnych tego nie zapewniają ?
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Skywalker napisał(a):Wiem o tym. Chodzi o to aby człowiek nie był głodny, miał gdzie spać i miał ciepło.
sky, a nie lepiej zwolnić z podatku te organizacje, które same się tym zajmą?
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Reputacja:
25
666gonzo666 napisał(a):sky, a nie lepiej zwolnić z podatku te organizacje, które same się tym zajmą?
To dobry pomysł ale nie rozwiąże wszystkich problemów.
Avx napisał(a):]Aby darmowe noclegownie dla bezdomnych tego nie zapewniają ?
Pisałem już o tym że jeśli ktoś jest w stanie pracować to musi pracować. Darmowe noclegownie niech już będą "z litości" bo przy -20 stopniach naprawdę ciężko się wyspać.
EH
Reputacja:
20
Te noclegownie często są prywatne chyba ? Caritas i pokrewne klimaty ?
BARDZO NIEAKTUALNE.
Reputacja:
25
Avx napisał(a):Te noclegownie często są prywatne chyba ? Caritas i pokrewne klimaty ?
Nie wiem, nie wnikałem nigdy w to.
EH
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Skywalker napisał(a):To dobry pomysł ale nie rozwiąże wszystkich problemów. ale dużo lepiej byłoby od niego zacząć. płacić można ale w ostateczności, a nie od razu, skoro są inne metody
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 1,319
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
Wyłączyłem po "A right is a gift from God, that extends from our humanity".
Liczba postów: 1,319
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
von.grzanka napisał(a):Wyłączyłem po "A right is a gift from God, that extends from our humanity". Nie rozumiem co ma do rzeczy jak ten pan uzasadnia pochodzenie praw. Humaniści powiedza, że prawa wynikają z faktu bycia człwiekiem. Co to zmienia? Odmawiasz mu prawa do bycia wierzącym na zasadzie "wierzy to plecie bzdury"?!
W chrześcijaństwie najbardziej lubię to, że nie jest islamem - Pat Condell
Liczba postów: 4,392
Liczba wątków: 29
Reputacja:
7
von.grzanka napisał(a):Wyłączyłem po "A right is a gift from God, that extends from our humanity". Ja obejrzałem do końca i w sumie nie zrozumiałem do czego koleś dąży
Liczba postów: 697
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Wolny rynek- utopia.
Socjalizm- tak samo.
Coś pomiędzy..Model estoński. Niskie podatki+swoboda działalności gospodarczej+podstawowy pakiet socjalny nie wykluczający najgorzej sytuowanych. Gwarantuje wzrost gospodarczy, zachowując jednocześnie stabilizację społeczną...
Reputacja:
20
defender napisał(a):Wolny rynek- utopia.
Żadna tam utopia, bo ja wcale nie twierdzę, że każdy będzie zadowolony.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Liczba postów: 697
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Avx napisał(a):Żadna tam utopia, bo ja wcale nie twierdzę, że każdy będzie zadowolony.
Kraju wolnorynkowego nie ma, nie było i nie będzie nawet w świecie Tolkiena. Na szczęście nikt nie próbował. Socjalizm próbowano wprowadzić, skończyło się jak wiemy...Zamiast wzniosłych idei o powszechnej równości i szczęsliwości, dostaliśmy autorytaryzm, cenzurę i inwigilację...
Najlepiej znac proporcje- tyle wolnego rynku ile tylko możliwe i tyle socjalizmu ile absolutnie niezbędne.
|