Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Cytat:o linii trans-syberyjskiej w ogole nie wspominam bo to tez oczywiste
no i prosze:
http://gadzetomania.pl/2010/02/14/koleja...le-russia/
 hock:
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Najbardziej utkwiła mi w pamięci seria Mad Max 
do dziś mam sentyment do filmu i głownego bohatera
(Nawet maturka bedzie o Mad Maxie po częsci  )
-----------------------------------------
New blood joins this earth
And quickly he's subdued
Through constant pained disgrace
The young boy learns their rules
-----------------------------------------
<div_prefs id="div_prefs"></div_prefs><div_prefs id="div_prefs"></div_prefs><div_prefs id="div_prefs"></div_prefs><div_prefs id="div_prefs"></div_prefs><div_prefs id="div_prefs"></div_prefs>
Liczba postów: 2,322
Liczba wątków: 50
Reputacja:
13
Wookie napisał(a):"Nadzór"! Niby polskie, niby z lat 80-tych, a bardzo dobre!
"Przesłuchanie". Cytuję siebie, bo opis powyżej pasuje również do tego filmu.
Liczba postów: 5,461
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Obejrzałem "Solaris" z 2002. Cóż, pomija ogrom głębi i wątków z książki Lema, zmienia znaczenie wielu kwestii, ale to i tak piękna opowieść o miłości, którą naprawdę warto zobaczyć. Polecam. Jak i książkę, jeszcze głębszą...
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Wczoraj zobaczyłem Chłopca w pasiastej piżamie. Ciekawy film, mogę polecić.
Liczba postów: 1,347
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Głupiec napisał(a):Trainspotting. Świetny. Polecam również książkę
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Reputacja:
10
Oglądałem Autora Widmo, Polańskiego. W zasadzie warty uwagi.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
EL
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Witajcie,
trochę wyłamuję się z konwencji, ponieważ chcę zasygnalizować film którego jeszcze nie widziałem.
Dowiedziałem się właśnie, że Niemcy zrobili za duże pieniądze ekranizację książki amerykańskiej pisarki Donny Woolfolk Cross - "Której imię wymazano".
Książka oparta jest na średniowiecznej legendzie z IX wieku, o Joannie, niezwykłej kobiecie która w męskim przebraniu, osiągnęła szczyty kościelnej hierarchii - została papieżem. Całkiem sprawnie napisana.
Dlatego z ciekawością oczekuję na jej filmową realizację.
Ma się nazywać "Papieżyca Joanna"
Pozdrawiam
Liczba postów: 4,996
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
quills - zatrute pióro. o Markizie, w czasie napoleońskim.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.
konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.
"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach."
Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Liczba postów: 12,313
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
666gonzo666 napisał(a):quills - zatrute pióro. o Markizie, w czasie napoleońskim. Oglądałem, film faktycznie wciągający acz nieco przejaskrawiony.
Reputacja:
10
Księżniczka Mononoke.
EL
Reputacja:
0
Cytat:Księżniczka Mononoke.
Tak, ciekawe
Ja obejrzałem jeszcze raz "Urodzonych morderców" i w sumie myślę, że można film uznać za ambitny. Wiele mówi o naturze człowieka: podatności na manipulację przez TV, o siedzącej w nas chęci oglądania cudzego cierpienia i niemoralnej siły; o tym, jak złe dzieciństwo potrafi wpłynąć na człowieka itd.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.
Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Liczba postów: 1,477
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
forge napisał(a):Ja obejrzałem jeszcze raz "Urodzonych morderców"
Wymiękłem po jakichś max 30 minutach, forma tego filmu była beznadziejnie tragiczna.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Reputacja:
0
Cytat:Wymiękłem po jakichś max 30 minutach, forma tego filmu była beznadziejnie tragiczna.
Forma właśnie była jedną z najlepszych rzeczy jakie widziałem. Przesadzona, przekoloryzowana - zupełnie jak historia, którą opowiada. Forma jest częścią przesłania - telewizja wszystko przekształca, koloryzuje, dramat rodzinny zmienia w komedię, z tragicznych wydarzeń robi sensację. Tak to wygląda.
Liczba postów: 4,630
Liczba wątków: 68
Reputacja:
3
"Dekalog" Kieślowskiego urzekł mnie swoją prostą formą mówienia o trudnych sprawach. Muszę niektóre filmy obejrzeć raz jeszcze by dotrzeć do ukrytych symboli. Nie skończyłam jeszcze wszystkich (zostały mi em... 1-3 + 7) ale i tak jestem pod ogromnym wrażeniem. Szczególnie dla V(Krótki film o zabijaniu), VI(Krótki film o miłości), IV i IX.
Dom zły - widział ktoś? Oglądałam i mam mętlik w głowie, chyba kolejny film na powtórne obejrzenie - ilość wątków nieco mnie przytłoczyła, jak i forma ich mieszania się ze sobą. Aczkolwiek polecam.
Ogólnie staję się fanką polskiego kina. Chyba.
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Mojwa napisał(a):Dom zły - widział ktoś? Oglądałam i mam mętlik w głowie, chyba kolejny film na powtórne obejrzenie - ilość wątków nieco mnie przytłoczyła, jak i forma ich mieszania się ze sobą. Aczkolwiek polecam. Ano, jak dla mnie mocny polski thriller z prawdziwego zdarzenia.
Polecam ci też obejrzeć DŁUG Krauzego z genialną kreacją Chyry; smaczku dodaje fakt, że inspiracją filmu była prawdziwa historia. Jeden z ważniejszych, imo, polskich filmów pięknie obrazujących nasz młody kapitalizm.
.
.
.
.
Liczba postów: 1,639
Reputacja:
8
MightyYu napisał(a):Polecam ci też obejrzeć DŁUG Krauzego z genialną kreacją Chyry; smaczku dodaje fakt, że inspiracją filmu była prawdziwa historia. Jeden z ważniejszych, imo, polskich filmów pięknie obrazujących nasz młody kapitalizm. historie poznalam na dlugo przed filmem. czytalam na ten temat calkiem niezly artykul, a takze wywiad z uczestnikami tej sprawy.. i w tym swietle jak dla mnie film byl.. sama nie wiem.. nie tyle, ze kiepski, ale czegos mi w nim brakowalo.
ale uwazam, ze Gonera rowniez byl swietny. Borcuch mi tam totalnie nie pasowal.
I am virgin
I'm a whore
Giving nothing
The taker
The maker of war
|