To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy istnieje ateistyczny system moralny?
Skywalker napisał(a):Są sprawy które są tak oczywiste że dyskusja na temat ich zasadności byłaby śmieszna. Osoby które takie sprawy podważają mają niemal na pewno sobie tylko zrozumiały świat. Dlatego wybacz ale szkoda mi klawiatury na dyskusję o tym czy powinniśmy karać człowieka za złe czyny.

No tak, niektóre rzeczy można przyjmować bezkrytycznie, a każdy kto próbuje dyskutować na pewno jest zdziwaczałym samotnikiem. Jak ty kurwa zostałeś ateistą?

Cytat:Powiedz mi tylko czy tylko ty nigdy nikogo nie ukarałeś ani się zemściłeś a tylko mówisz jak Jezus: "zmień się"

Gdybym uznał że moja reakcja spowoduje mniejsze cierpienie u "karanego" niż brak reakcji u mnie - owszem.
Odpowiedz
nihilista napisał(a):A jaki jest sens kary?
- zemsta (zadośćuczynienie ofierze, rodzinie ofiary)
-eliminacja zagrożenia-przestępcy (więzienie ,KŚ)
-odstraszanie od chęci łamania normy
-resocjalizacja(mój pogląd jest taki ,że to sam przestępca powinien się zająć swoją resocjalizacją, a nie inni, ponieważ i tak jej wyniki zależą od jego woli. Jeżeli się zresocjalizuje to na dobre mu to wyjdzie, jeżeli nie, to nic się nie stało-został/jest ukarany).
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
nihilista napisał(a):No tak, niektóre rzeczy można przyjmować bezkrytycznie, a każdy kto próbuje dyskutować na pewno jest zdziwaczałym samotnikiem. Jak ty kurwa zostałeś ateistą?

Normalnie. A ty jesteś drugą osobą po Jezusie o której słyszę że nie popiera karania ludzi. Jesteś bardziej święty od JP2 Duży uśmiech Wiesz co by się działo na Ziemi gdyby za przestępstwa nie groziła żadna kara?? Nawet boję się myśleć. Natomiast resocjalizacja jest bardzo trudna, droga i rzadko się udaje. W przypadku seryjnych morderców o wiele tańszy i skuteczniejszy jest odstrzał.

Cytat:Gdybym uznał że moja reakcja spowoduje mniejsze cierpienie u "karanego" niż brak reakcji u mnie - owszem.

Czytałem kilka razy i dalej nie wiem o co ci chodzi Uśmiech

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Zbysze.k napisał(a):- zemsta (zadośćuczynienie ofierze, rodzinie ofiary)
-eliminacja zagrożenia-przestępcy (więzienie ,KŚ)

W ośrodku resocjalizacyjnym też nie stanowi dla nikogo zagrożenia.

Cytat:-odstraszanie od chęci łamania normy

Coś cienko to odstraszanie działa Uśmiech

Cytat:-resocjalizacja(mój pogląd jest taki ,że to sam przestępca powinien się zająć swoją resocjalizacją, a nie inni, ponieważ i tak jej wyniki zależą od jego woli.

Po pierwsze model skandynawski sprawdza się w resocjalizacji lepiej, a po drugie wolę można wspomagać. Bo niby czemu nie?

Cytat:Jeżeli się zresocjalizuje to na dobre mu to wyjdzie, jeżeli nie, to nic się nie stało-został/jest ukarany.

A jednak lepiej żeby się zresocjalizował.
Odpowiedz
nihilista napisał(a):W ośrodku resocjalizacyjnym też nie stanowi dla nikogo zagrożenia.

Coś cienko to odstraszanie działa Uśmiech

Po pierwsze model skandynawski sprawdza się w resocjalizacji lepiej, a po drugie wolę można wspomagać. Bo niby czemu nie?

A jednak lepiej żeby się zresocjalizował.

Ehhh, nie mam dzisiaj siły i ochoty aby kolejny raz zaczynać dyskusje ze zwolennikiem skandynawskiej formy resocjalizacji. Jest tu na forum już wątek o karze, w innych się już wielokrotnie przewijał.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Normalnie. A ty jesteś drugą osobą po Jezusie o której słyszę że nie popiera karania ludzi. Jesteś bardziej święty od JP2 Duży uśmiech

Yeah, jestem wyjątkowy jak wszyscy!

Cytat:Wiesz co by się działo na Ziemi gdyby za przestępstwa nie groziła żadna kara?? Nawet boję się myśleć. Natomiast resocjalizacja jest bardzo trudna, droga i rzadko się udaje. W przypadku seryjnych morderców o wiele tańszy i skuteczniejszy jest odstrzał.
Na jakiej podstawie twierdzisz że resocjalizacja jest mniej opłacalna od zwykłego więzienia?

Cytat:Czytałem kilka razy i dalej nie wiem o co ci chodzi Uśmiech
Ech, mszczę się - ktoś trochę cierpi. Nie mszczę się - ja cierpię bardziej od niego.
Odpowiedz
Nie widzicie panowie, że nihilista wychodzi po prostu z założenia iż cierpienie jest złe? Jaki z ciebie nihilista, nihilisto? Wstyd...

Dzisiejszy wymiar kary się sprawdza i tyle. Tzn, że jest dobry (skuteczny w moim rozumieniu), a jak by zaostrzyć kary to byłby zapewne jeszcze lepszy (czyt. lepiej by odstraszał). Kara jest bardziej ekonomiczna od resocjalizacji, a przy tym okazuje się skuteczną formą utrzymania porządku społecznego, czy to ci nie wystarcza nihilisto?
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz
nihilista napisał(a):Na jakiej podstawie twierdzisz że resocjalizacja jest mniej opłacalna od zwykłego więzienia?

No niestety w dzisiejszej Polsce utrzymanie więźniów jest (chyba) droższe ale to da się zmienić.

Cytat:Ech, mszczę się - ktoś trochę cierpi. Nie mszczę się - ja cierpię bardziej od niego.

I o to chodzi Uśmiech

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Kara, ma symbolicznie odstraszać przed złym i antyspołecznym czynem.
Liczy się wychowanie moralne i społeczne. Ateiści aczkolwiek nie wszyscy, ale ci co odrzucają normy religijne, często posługują się normą moralną laickiego humanizmu.
W latach poprzednich kiedy nie było jeszcze religii w szkole, panowało wychowanie obywatelskie pro społeczne.
Przy obecnym wychowaniu religijnym. (pewnie "zbysze.k" znowu da mi minusa, trudno tak już mam) Niemoralność u młodzieży się nasila, a przestępczość wzrasta.
Przyczyny tego stanu upatruję w zbyt materialnym konsumpcyjnym kapitalistycznym stylu życia. Oraz w oderwanym od rzeczywistości religijnym systemie wartości moralnych.
Wiem sam po sobie, że odrzucając religię, jako nie zgodną z obecnym stanem wiedzy naukowej, (ewolucjonizm,(stwierdzam stanowczo, nie da się pogodzić religii z nauką, ci co twierdzą inaczej, to albo ignoranci, albo religijni manipulanci)) odrzuciłem też religijny system moralny.
Przy okazji system spowiedzi, też nie sprzyja dobru społecznemu, dlatego że koi sumienie i powoduje że grzesznik(przestępca) znowu wraca do czynienia zła.
Podobnie było w starym Izraelu grzesznicy składali na ofiarę barana albo gołębia i dalej grzeszyli, ale za to kapłani mieli co jeść.
Odpowiedz
Resocjalizacja, sracja...Kara ma być karą przede wszystkim...I jakoś nie czuję oporu przed zadawaniem cierpienia tym, którzy nie czują oporu przed zadawaniem cierpienia innym. Co ja jakiś katol jestem ? Ząb za ząb>>>nadstawianie drugiego policzka Oczko

BTW- w ogóle świat stanąl na głowie- katole bronią kary śmierci a ateisci (!) i nihiliści (!!!!) w Jezusa się bawią...
Odpowiedz
defender napisał(a):Resocjalizacja, sracja...Kara ma być karą przede wszystkim...I jakoś nie czuję oporu przed zadawaniem cierpienia tym, którzy nie czują oporu przed zadawaniem cierpienia innym. Co ja jakiś katol jestem ? Ząb za ząb>>>nadstawianie drugiego policzka Oczko

BTW- w ogóle świat stanąl na głowie- katole bronią kary śmierci a ateisci (!) i nihiliści (!!!!) w Jezusa się bawią...

Tak to już jest katole są za karą śmierci, a ateiści są przeciw każe śmierci.
Odpowiedz
Cytat:Tak to już jest katole są za karą śmierci, a ateiści są przeciw każe śmierci.

Nie jesteś rzecznikiem ateistów...Nie dałem Ci prawa, byś wypowiadał się w moim imieniu, więc z laski swojej ogranicz się do siebie i Twoich wyupranych przez ideolo koleżków
Odpowiedz
defender napisał(a):Nie jesteś rzecznikiem ateistów...Nie dałem Ci prawa, byś wypowiadał się w moim imieniu, więc z laski swojej ogranicz się do siebie i Twoich wyupranych przez ideolo koleżków

Nie rozumiem tej prowokacji.
Odpowiedz
aniolgabriel napisał(a):Nie rozumiem tej prowokacji.

"Wszyscy" ateiści są przeciwko KŚ ?
Odpowiedz
defender napisał(a):"Wszyscy" ateiści są przeciwko KŚ ?

Ateiści-humaniści tak, ale nie wszyscy ateiści to humaniści.
Odpowiedz
Cytat:Gdyby się głębiej zastanowić to w pewnym sensie tak.

Rozwiń, proszę...

Cytat:Ej, spokojniej, chodziło Ci o grupę? Widzisz, ja też do niej przynależę i nie czuje się 'wypranym' przez cokolwiek. Po prostu kleru nie lubię.

A co to ma do kleru ?
Odpowiedz
Jakoś S.Lem kreowany przez wielu na wielkiego humaniste nie miał problemów z optowaniem za KŚ.
NN
Odpowiedz
Cytat:Możesz być super tolerancyjny wobec czyichś przekonań ale pewnych rzeczy pogodzić się nie da. Tak więc, chcąc nie chcąc masz przeciwieństwo.

Sory, ale nie rozumiem nic...Jakich rzeczy nie da się pogodzić ? Ateizmu i KŚ ? Czemu ?
Odpowiedz
Nie wiem jakim cudem nie wiara w Boga ma ciągnąć za sobą jakiś określony światopogląd i przekonania dotyczące życia społeczno-politycznego.
NN
Odpowiedz
AndrE napisał(a):Przyznam wprost, że odjebałem nie lada gafę, KŚ przeczytałem jako KK i nie zwróciłem uwagi na wypowiedź aniolgabriel. Chyba czas się wyspać, dobrze, że przynajmniej się zreflektowałem. Sorry Panowie za ślepą uliczkę w dyskusji.

Nie popełniłeś żadnej gafy wszystko jest w porządku.
Chyba tylko uległeś ich psychomanipulacji.
--
Wyjaśniam po prostu tacy ateiści, jak ja są już na wyższym poziomie kultury, natomiast są tu klerykalni agenci podszywający się pod ateistów, będący jeszcze na poziomie krajów barbarzyńskich tacy to kochają jeszcze "karę śmierci".
--
PS..
było napisać "KŚ"=kara śmierci.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości