To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
Las Vegas Parano :>
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
wymieniał ktoś "requiem for a dream" ? mocny film
i fajna aktorka w jednej z głównych ról...
Odpowiedz
Lisbon Story, oglądał ktoś?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Lisbon Story, oglądał ktoś?
Z 10 lat temu, na fali podniecenia filmami Wendersa Oczko Oprócz pomysłu na kręcenie filmów nieskażonych okiem reżysera, kompletnie nic z filmu nie pamiętam, chyba tylko muzę zespołu Madradeus.
W sumie możnaby filmik odświeżyć Oczko
.
.
.
.

Odpowiedz
"Ludzkie Dzieci" ("Children of Men", 2006)

Kilgore Trout napisał(a):BO TAK. :] Nie no, nie wiem, podobal mi sie okropnie, coz moge dodac? Mial swietny klimat, fabule, zwroty akcji + kapitalne dlugie ujecie pod koniec Uśmiech
Trochę za mało zostało powiedziane tutaj o tym filmie, a właściwie o tym co na jego planie wyprawiała ekipa filmowa. Ambicja w ich przypadku musi być pisana przez duże "A".
Otóż ludzie, którzy nakręcili ten film są mistrzami świata w swojej dziedzinie. Oni najwidoczniej nie lubią się nudzić w trakcie wykonywania swojej pracy. Emocje jakie tam panowały podczas kręcenia tych słynnych mastershot'ów musiały sięgać zenitu. Nakręcenie 6-minutowej sceny akcji zawierającej efekty kaskaderskie, pirotechniczne, z dziesiątkami aktorów, jedną kamerą z ręki to wyczyn wprost nieprawdopodobny. Trudno sobie wyobrazić synchronizację tak wielu elementów na planie.

Poniżej dwa najsłynniejsze długie ujęcia z tego filmu:

Scena w samochodzie, 4 minuty
http://www.youtube.com/watch?v=en16i8BY4hI

Scena z walkami ulicznymi, 6 minut
http://www.youtube.com/watch?v=tQLrnN3qsDs
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
A tutaj making of
http://www.youtube.com/watch?v=4A55xTYXMpI
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Ja bym nie zachęcała.
Bo jeśli najpierw obejrzysz film, a potem weźmiesz się do książki, to twoja wyobraźnia nie będzie już pracować na pełnych obrotach. Lektura odświeży ci sceny z filmu, ale nie stworzy w twoim umyśle nic nowego.
.

A ja się nie zgodzę,
do nakręcenia filmu często się pomija rzeczy z książki albo w niektórych przypadkach scenariusz całkowicie zmienia niektóre fragmenty z książki.
Po przeczytaniu książki film może się nie spodobać bo np.czytając inaczej sobie wyobrażaliśmy bohaterów.
A kiedy się czyta książkę po obejrzeniu filmu startuje się z pewnym "bagażem" który tylko się wzbogaca o nowe rzeczy zawarte w książce.

A tak po za tym mi podobał się film Wachmen a konkretniej sposób w jaki przedstawiają swoich super bohaterów.
Czyli jako zwykłych ludzi którzy tak samo jak wszyscy zmieniają się pod wpływem otaczających ich okoliczności a nawet bardziej niż zwykli ludzie bo oni są cały czas otoczeni przez przemoc i "zło" które korumpuje dobrych ludzi.
Za to jeżeli ktoś szuka filmu o "super-bohaterach", którzy wszyscy mają jakieś super-moce to raczej się zawiedzie na tym filmieOczko
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Rassija 88
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
forge napisał(a):A tutaj making of
http://www.youtube.com/watch?v=4A55xTYXMpI

Zastanawia mnie, gdzie zrobiono cięcie w tej scenie z samochodem.
Na potrzeby filmu zbudowano jeżdżące studio jak na zdjęciu poniżej:

[Obrazek: comy.jpg]

a w ostatnich sekundach ujęcia, kamera tak po prostu "wysiada" razem z głównym bohaterem z samochodu i pokazuje Fiata Multipla bez żadnych filmowych przeróbek.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!
Odpowiedz
Głupiec napisał(a):Możecie mi polecić jakieś ciekawe, ambitne kino na temat narkotyków?

"Adam & Paul" Leonarda Abrahamsona
znajomi zachęcili mówiąc, że dobra komedia, ale dla mnie okazało się to dramatem. bardzo prawdziwy obrazek życia irlandzkich ćpunów.
"Guy gets on the subway and dies. Think anybody'll notice?"
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):A ja się nie zgodzę,
do nakręcenia filmu często się pomija rzeczy z książki albo w niektórych przypadkach scenariusz całkowicie zmienia niektóre fragmenty z książki.
Po przeczytaniu książki film może się nie spodobać bo np.czytając inaczej sobie wyobrażaliśmy bohaterów.
To mi przypomina moją próbę obejrzenia LOTR. Doznałam bolesnego rozczarowania bo przecież ELFY TAK NIE WYGLĄDAJĄ!
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
dzisiaj byłem w kinie na filmie Bracia i rzecz jasna polecam.
Odpowiedz
Głupiec napisał(a):Możecie mi polecić jakieś ciekawe, ambitne kino na temat narkotyków?

"My, dzieci z dworca ZOO"

Ostrzegam tylko ze to stary już film ale dla mnie dobry Oczko
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
o narkotykach to rowniez Miasto Boga, Gomorra I Skazany Na Bluesa z Polskich.
Odpowiedz
AdamDull napisał(a):o narkotykach to rowniez Miasto Boga, Gomorra I Skazany Na Bluesa z Polskich.

film, który wymieniłem wcześniej jest właśnie też o narkotykach

http://www.youtube.com/watch?v=lgo3Hb5vW...re=related
Odpowiedz
Niezły jest też motyw dragsów w Traffic. Nie tylko od strony biorących, ale też pokazujący sprzedaż, dystrybucję, przemyt i formy walki ze zjawiskiem.

Faktycznie, jak tak o tym pomyślę, to "Dzieci z dworca ZOO", "Trainspotting" i "Requiem dla snu" obrazują, jak zmienia się otoczka narkomanii w przeciągu trzech dekad - ta stylowa, "romantyczna" strona, pełna fajnej muzy i kolorowych dzieciaków - a syf jest ciągle ten sam. Syf najdobitniej pokazał Aronofsky w Requiem, bez dwóch zdań - są ludzie, którzy nie wytrzymują psychicznie na tym filmie. Apogeum chujozy, w jakie można się wplątać będąc uzależnionym <nie tylko od dragsów w przypadku tego filmu> nie pozostawi nikogo niewzruszonym. W Trainspotting taka masakrująca scena to chyba motyw niemowlaka - kto widział, ten pewnie pamięta. Angolskie gwiazdy muzyki <w większości> lat 90tych jako tło tej sieki. Trainspotting, w przeciwieństwie do pozostałych filmów, bywa jednak zabawny <pamiętna scena w kiblu z marmurami i srebrnymi klamkami> - i taka też jest książka, na podst. której powstał Oczko
.
.
.
.

Odpowiedz
Candy jest ciekawe, film o miłości i wplątanych w nią narkotykach.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Na mnie w requiemię głownię "oddziaływała" muzyka... chyba każdy co ją zna mnie rozumie ?!?
-Konfucjusz
Odpowiedz
Motyl i skafander, chociaż trochę smutna tematyka Smutny

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Babylon A.D.

zajebiście mi się podobał.
-Konfucjusz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości