To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Socjopata1 napisał(a):Teraz zaklinasz rzeczywistość - zapytaj czekających pół roku na wizytę u lekarza czy czekających 2 lata na operację czy ich zdaniem sobie radzi:]
Odwrotnie: Zapytaj ich dlaczego czekają te 2 lata? Bo może ich nie stać na prywatną służbę zdrowia? Mieliby kasę, toby nie czekali. Tak chociaż za 2 lata mają szansę na zabieg, bądź w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia - natychmiast.

Cytat:Nikt by nawet nie pomyślał o prywatyzacji służby zdrowia, gdyby publiczna służba zdrowia działała. Tak więc zamieniłeś przyczynę ze skutkiem miejscami.

Jak wcześniej wspomniałem - uniwersalna (publiczna) służba zdrowia jest pomysłem bardzo młodym. Prywatna występowała praktycznie od początku istnienia służby zdrowia.

Analogicznie nikt by nie pomyślał o uniwersalnej służbie zdrowia, gdyby państwowa służba zdrowia działała.

Cytat:Nie zauważyłem, by mieli najlepiej. Niby dlaczego? Wykupi sobie ubezpieczenie zdrowotne, które będzie tańsze, bo będzie konkurencja.
Spotkałeś kiedyś biednego lekarza?

Cytat:No, likwidacja uzdrowi ją natychmiastowo i skutecznie:]
W myśl zlikwidujmy i nie ma problemu Oczko Lecz tak się zapewni powszechną ochronę zdrowia obywateli, których będzie na to stać.

Cytat:Patologia to błąd w działaniu, więc twierdzenie, że pełni swoją funkcję, ale patologicznie jest wewnętrznie sprzeczne.
Dlatego użyłem słowa często, poza tym dla jednego pełni dla drugiego nie. Różne czynniki mają na to wpływ. Np: po "menela" wyślą karetkę, wykąpią, nakarmią i przebadają, przywrócą do zdrowia. Niektórzy takiego szczęścia nie mają. System wymaga reform.

Cytat:Bo korporacje mają ingerować, jak każdy inny podmiot gospodarczy - gdy państwo przestanie się wpieprzać, to w myśl definicji będzie to wolny rynek. Nawet jeśli na początku będzie lokalny, to korzyści z niego wypływające szybko przekonają innych.
A inne państwa? Czy państwo nie jest swego rodzaju podmiotem gospodarczym? Na "wolnym" rynku państwa właśnie taki charakter przyjmują. Stają się instytucją polityczną poszczególnych środowisk. Zaprzeczają tym samym swej istocie i nadrzędnemu interesowi.

Cytat:Czyli znowu potwierdzasz, że publiczna służba zdrowia nie działa, ergo potwierdzasz moje stanowisko:]
Gdy np: kogoś nie stać na zabieg, zostanie wyrzucony ze szpitala i umrze tzn. że prywatna służba zdrowia nie działa? Podałem patologiczne przykłady, kwestie które trzeba naprawić.

Czy jak policja przypadkowo postrzeli i zabije niewinnego obywatela, tzn. że nie działa? Oczko

Cytat:Teraz też cierpią jak sam przyznajesz, a wolny rynek i zmniejszone opodatkowanie spowodują, że będzie ich mniej cierpiących, więc same korzyści.
Dlaczego miałoby być mniej cierpiących. To przecież uniwersalna służba zdrowia (reformy socjalne cywilizowanego zachodu - np: Wlk. Brytania po wojnie 1948 r.) była reakcją na to, aby było mniej cierpiących, nie odwrotnie.

Cytat:Bo są, wszyscy poza aparatem rządowym, który ma niedosyt władzy i biurokracji, a wprowadzając publiczną służbę zdrowia zwiększy jeszcze poziom biurokracji i będzie miała idealną podstawę do zwiększenia podatków. Kradzież pod płaszczykiem troski o obywatela - czy może być coś piękniejszego?
Jaka kradzież? To już zakrawa o absurd. Przecież prawo dotyczy każdego i każdy z nas płaci, więc każdy z nas w momencie choroby uzyskuje pomoc. Co to niby za kradzież?

Cytat:Gdzież to wyczytałeś, że społeczeństwo tego chce? Nic mi o tym nie wiadomo, żeby jaśnie Obama kogokolwiek pytał o zdanie.
No chyba pytał, skoro ustawa przeszła Oczko

Cytat:Już pisałem, że możliwość takich działań jest właśnie wyrazem nastawienia "wolny rynek tak, ale ktoś to musi kontrolować", a więc de facto komunizmu. Z tego wynika, że komunistycznym zakusom zawdzięczamy sytuację z notariuszami.
A dlaczego go musi kontrolować? Bo akurat (pomijając tych nieszczęsnych notariuszy) "wolny" rynek prowadził do szeregu patologii. Gdyby było tak pięknie to nikomu do głowy socjalizmy i komunizmy by nie przychodziły. Wystarczy prześledzić ich genezę.

Cytat:Niby czemu nie? Medicover to zrobił? W mojej dzielnicy jest 5 różnych prywatnych lecznic. Widocznie da się.
Zaczął od zera? Czy zarabiając na ludzkim cierpieniu (tzn. lecząc tylko tych, którzy mają sporo kasy) rozszerzył swoją działalność na kolejne placówki?

Cytat:Sprzęt jest tyle wart, ile przynosi zysku - jeśli tylko kosztuje a zysku nie przynosi, nie jest nic warty. Właśnie taka sytuacja była w publicznej służbie zdrowia. Ile obecnego sprzętu w szpitalach dostarczył WOŚP, itp.?
WOŚP nie powinien sprzętu dostarczać to swoją drogą, jestem "przeciwnikiem" systemowym tej akcji. Sprzęt jest tyle wart, na ile wyceni go producent (minimum jest oczywiste). Ten sprzęt trzeba zakupić, albo nie będzie możliwe pełnienie funkcji ochrony zdrowia.

Cytat:Twierdzisz, że takowa istnieje - a teraz już jej nie widzisz?
Twierdzę, że istnieją prywatne dzięki prywatyzacji (działanie państwa), a nie dzięki podjęciu działalności gospodarczej opartej na służbie zdrowia (powstanie samoistne jako reakcja na zapotrzebowanie rynku).

Cytat:Jak w każdym innym sektorze - nie widzę problemu. Masz ileś hipermarketów, ileś dostawców usług telekomunikacyjnych, ileś dostawców artykułów spożywczych, itd. Państwo ich stworzyło?
A ja widzę problem. Nie stać Cię, nie jesteś leczony. Mimo, że pełno świetnie wyposażonych klinik, dokładnie jak z centrami handlowymi. I nie mówimy tutaj o zwykłej grypie, lecz o poważnych zabiegach.

Cytat:I owszem, jako wrzód na zadku, który trzeba usunąć:p
Oczko

Cytat:Przecież już to opisywałem:

1. Z podatków gdy nie ma jeszcze wydatków na publiczną służbę zdrowia, bo nie istnieje.
Zatem możliwe jest powołanie zupełnie nowej instytucji w całej swej złożoności.
Cytat:2. Bo podatki nie da się zwiększać w tempie geometrycznym tak jak rosną koszty związane z utrzymaniem publicznej służby zdrowia oraz innych socjalistycznych wymysłów.
No właśnie, okazuje się, że utrzymanie publicznej służby zdrowia rośnie. A dlaczego zatem nie miałoby rosnąć utrzymanie prywatnej służby zdrowia. A jeżeli rośnie, to kto na tym traci?
Cytat:3. Przyczyni się do tego, że ta pula nie będzie konieczna - nie powinno jej w ogóle być, więc to bardzo dobry efekt.
To z czego pokryjesz ciągle rosnące koszty leczenia? Pula jest pulą czy znajduje się w publicznych czy prywatnych rękach. Dlaczego w prywatnych miałaby być mniejsza?

Cytat:Czyli powiadasz, że lekarze złośliwie ustalają termin na za 2 lata, a przez ten czas sobie bimbają?:>
Nie złośliwie, lecz pragmatycznie.

Cytat:Przykro mi, prawda jest taka, że przy znajomościach, zajmujesz czyjeś miejsce - czas poświęcony Tobie ten lekarz powinien poświęcić komuś innemu, kto był w kolejce przez Tobą.
Nie zajmuje czyjegoś miejsca. Okazuje się, że ono cały czas jest wolne - sztucznie.

Cytat:Słusznie, na jednokrotną płatność bezpośrednią, która zmotywuje go dodatkowo by lepiej pracować, bo pieniądze będą szły za pacjentem.
To jest oczywiste - przecież to rynek. Ale właśnie tego nie chcę. Pieniądze idą za pacjentem w przypadku publicznej służby zdrowia, a pacjent z pieniędzmi w przypadku prywatnej.

Cytat:Pisałem dlaczego rosną - to efekt istnienia publicznej służby zdrowia. Gdy nie będzie publicznej służby zdrowia, nie będzie na nią podatków, więc więcej kasy Ci zostanie, ergo będzie Cię stać.
Rosną - to efekt istnienia kapitalistycznej gospodarki ukierunkowanej na zysk. Nawet gdybym nie płacił podatków i zarabiał to co teraz brutto to i tak nie byłoby mnie stać na większość zabiegów po obecnie ustalonych cenach. Dodasz, że płace by wzrosły, gdyby nie było podatków - a ja się zapytam, dlaczego miałyby wzrosnąć? Proszę oto wypłata brutto zamienia się w netto, a szef może dalej zwiększać zysk.

Cytat:Gdybyś miał wybór kupować u pośrednika, który stoi obok wytwórcy, płacąc mu dodatkowo jego prowizję, albo u wytwórcy, który tej dodatkowej prowizji Ci nie policzy, bo nie będzie pośrednika - u kogo byś wolał kupić?
U tego, który zagwarantuje mi zakup pożądanej przeze mnie usługi/produktu. Jeżeli pośrednik jest wymagany aby to miało miejsce, to u pośrednika.

Cytat:Zgadnij jaka jest różnica między rynkiem usług zdrowotnych a rynkiem komputerów. W jednym sektorze istnieje takie cuś z przymiotnikiem "publiczna" a w drugim nie. I o dziwo to w tym sektorze, gdzie istnieje publiczne cuś koszty wzrastają, a w tym gdzie nie ma publicznego cosiaOczko koszty z czasem się zmniejszają.
Bez komputera możesz przeżyć i możesz sobie na niego pracować nawet 10 lat - taka jest różnica. Gdy dopadnie Cię choroba, czasami nie mamy czasu i możliwości zapracowania na swoje leczenie nawet miesiąca.

Cytat:Pytam więc ponownie - lekarze złośliwie ustalają termin na za 2 lata, a w tym czasie zbijają bąki?:>
Nie złośliwie, lecz pragmatycznie. Dużo też zależy od placówki (wymusza na lekarzu określoną liczbę danych skierowań - np: niepubliczny ZOZ) i samego lekarza (etyka).

Cytat:Nie wiem, ale widocznie dość, by zarabiać tyle ile zarabia:]
Czy sam fakt istnienia nieprawidłowości i niesprawiedliwości uzasadnia i usprawiedliwia ich występowanie? To kolejne zagrożenie "wolnego" rynku.

Cytat:Już pisałem jak to będzie wyglądać - końcowo i tak efektem będą wyższe pensje lekarzy. Rynku nie da się oszukać, można tylko ukryć i zakłócić przejściowo jego działanie.
Wyższe pensje lekarzy - możliwe (oczywiście tych najbardziej chciwych i ukierunkowanych na zysk). Ja patrzę przez pryzmat pacjenta, gdyż lekarzem niestety nie jestem.

Cytat:To nie rozwala systemów zdrowia - prywatne podmioty jakoś coraz to nowe wyskakują, chociaż muszą ponosić te same koszty. Oczywiście zmniejszyłyby się po sprywatyzowaniu służby zdrowia.
A co same się rozwalają? Nie muszą ponosić tych samych kosztów, gdyż nie muszą wszystkich leczyć.

Cytat:Bo z pustego to i Salomon nie naleje - wyższe opodatkowanie jedynie do pewnego stopnia jest korzystne (krzywa Laffera), a zwiększanie socjalu jest zawsze możliwe, co nieustannie obserwujemy.
Nie może być tak, że prywatny przedsiębiorca, czy potężne korporacje świadczą na rzecz państwa swoje usługi. Uczynią one wszystko, aby koszt tych usług zwiększyć właśnie z racji tego, że państwo automatycznie te usługi musi zamówić.

Cytat:Jest na to rozwiązanie - prywatna służba zdrowiaDuży uśmiech
Można też zastosować rozwiązanie Pol Pota z Kambodży - likwidacja służby zdrowia w ogóle Oczko

Cytat:Nie możemy, bo lobby prywatyzacyjne jest wyrazem dążenia do samoodpowiedzialności, a lobby socjalistyczne wyrazem dążenia do kradzieży. Do rządzenia się cudzymi pieniędzmi zawsze znajdą się chętni.
Co do kradzieży patrz wyżej.

Cytat:Uzasadnij. Prywatna służba zdrowia istnieje i prężnie działa. Wojsko nie.
Wojsko też (najemnicy - siły operacyjne), podobnie jak policja (Brazylia), tylko że oczywiście dla tych co mają kasę.

Cytat:Spiskowa teoria dziejów:] Nawet gdyby tak było to najwyraźniej publiczna służba zdrowia daje temu pożywkę, więc to kolejny argument by ją zlikwidowaćDuży uśmiech
Podobnie jak prywatna daje pożywkę socjalnej i odwrotnie Duży uśmiech Tak można w koło. Chodzi o cel jaki ma dana inststytucja pełnić a nie tylko i wyłącznie o zysk.

Cytat:Jakie?
No te sprywatyzowane.

Cytat:Znowu spiskowa teoria dziejów, ale zakładając że tak jest to znowu argument przeciw socjalizmowi - przy nastawieniu "państwu wara od gospodarki" nie miałoby sens plasowanie swoich ludzi w rządzie:]
Sens plasowania swoich w rządzie, sens rządzenia (władzy) istnieje zawsze i wszędzie. Tutaj ewidentnie błąd.

Cytat:Już pisałem, że zawdzięczamy to publicznej służbie zdrowia, co też uzasadniłemDuży uśmiech

Kolejny argument przeciw socjalizmowi:]
Zależy jak się patrzy Oczko

Cytat:A istnieje taki zwierz? Przykład proszę:]
Kanada, Wlk. Brytania, Niemcy...

Cytat:Też, ale o Stanach też można to powiedzieć - sam fakt jak nikła część ich PKB ówcześnie była przejadana przez administrację wskazuje jak wolnorynkowo sobie żyliDuży uśmiech
Dziki zachód Oczko

Cytat:Niby dlaczego? Dlaczego myślisz, że studiowałem prawo z taką dużą ilością osób?
Dlaczego istnieje więcej niż jedna sieć hipermarketów?
Dlaczego istnieje więcej niż jeden wulkanizator?,itd.
Zapomniałeś komu zawdzięczasz publiczne i powszechne szkolnictwo? Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
parę szczegółów
dlaczego płace wzrosną? - pracodawca, który nie podniesie płac, straci tych świetnych pracowników, których podkupi konkurencja.
z zabiegami - nie stać cię - bierzesz pożyczkę, potem ją spłacasz - tak samo można mówić że nie stać ludzi na mieszkania po obecnych cenach.
dobrym przykładem jest tu mój dziadek - zaćma na jednym oku, więc co prawda nie była to pozyczka, ale kilka(naście) miesięcy oszczędzał z emerytury(na rękę 1600 zł)(poszedł prywatnie na operację).
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Jedzenie można wyżebrać na ulicy, na której zresztą też można żyć. Zdrowia natomiast tam nie znajdziesz.

Odpowiedz
Rexerex napisał(a):Jedzenie można wyżebrać na ulicy, na której zresztą też można żyć. Zdrowia natomiast tam nie znajdziesz.

A gdzie niby je znajdziesz? W utopii w której wszystko jest za darmo a rzeki mlekiem i miodem płyną?
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Wotanskrieger napisał(a):A gdzie niby je znajdziesz? W utopii w której wszystko jest za darmo a rzeki mlekiem i miodem płyną?
Za darmo? Wojsko czy administracja państwowa też jest za darmo Oczko Gratuluję!

666gonzo666 napisał(a):parę szczegółów
dlaczego płace wzrosną? - pracodawca, który nie podniesie płac, straci tych świetnych pracowników, których podkupi konkurencja.
Wyszkoli się nowych, tańszych, godzących się na dane warunki płac. Zasada rynkowa.
Cytat:z zabiegami - nie stać cię - bierzesz pożyczkę, potem ją spłacasz - tak samo można mówić że nie stać ludzi na mieszkania po obecnych cenach.
Mnie nie stać na mieszkanie po obecnej cenie. A regularnie pracuję i nie zarabiam jak na nasze warunki mało. Nie biorę kredytu, gdyż nie chcę być niewolnikiem. Miałem jednak szczęście w życiu, że mieszkanie zapewnili mi przezorni rodzice, bo gdyby nie to, zapewne zdecydowałbym się na niewolnictwo bądź mieszkał dalej z rodzicami.
Cytat:dobrym przykładem jest tu mój dziadek - zaćma na jednym oku, więc co prawda nie była to pozyczka, ale kilka(naście) miesięcy oszczędzał z emerytury(na rękę 1600 zł)(poszedł prywatnie na operację).
Miał szczęście, że chorował jedynie na zaćmę. Mojej babci zrobiono zabieg z publicznych pieniędzy. Mogła przeznaczyć swoją emeryturę na rozwój wnuków.

Apeluję abyś nie pisał dwóch postów zaraz pod sobą. Robisz to nagminnie. Skywalker
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
zawsze pozostaje prywatny sponsor.

a nie zawsze koszt szkolenia nowych pracowników będzie tańszy niż zaoferowanie najlepszym na rynku wyższej płacy, niż mają.
pewnie myślałes że dzisiaj nie umrzesz? niespodzianka!

rexerex na moda!
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Miał szczęście, że chorował jedynie na zaćmę. Mojej babci zrobiono zabieg z publicznych pieniędzy. Mogła przeznaczyć swoją emeryturę na rozwój wnuków.

Komuś zabrano aby dac Twojej babci, i być może ten komu zabrano, przez to ze mu zabrano, nie mógł już niczego dac swoim wnukom. "Sprawiedliwość".

Publiczne pieniądze nie spadają z nieba.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Odpowiedz
Koleś napisał(a):zawsze pozostaje prywatny sponsor.

a nie zawsze koszt szkolenia nowych pracowników będzie tańszy niż zaoferowanie najlepszym na rynku wyższej płacy, niż mają.
Dlatego będzie niewielu lekarzy dla (potencjalnie) ogromnej ilości osób i to spowoduje, że na prawdziwą służbę zdrowia będzie stać nielicznych. Reszta będzie liczyła na dobre geny. I dobór naturalny i "wolny" rynek, wszyscy będą szczęśliwi Oczko

Wotanskrieger napisał(a):Komuś zabrano aby dac Twojej babci, i być może ten komu zabrano, przez to ze mu zabrano, nie mógł już niczego dac swoim wnukom. "Sprawiedliwość".

Publiczne pieniądze nie spadają z nieba.
Wszystkim zabrano, nie komuś. Wszystkim powinni dać, nie wybranym. Babcia w okresie swojej działalności zarobkowej płaciła podatki i nadal płaci, już nie pracując. My wszyscy płacimy dokonując praktycznie każdej transakcji kupna-sprzedaży itd.

A teraz co mają babci powiedzieć? Płaciłaś przez x lat na służbę zdrowia, a teraz idź i płać za wszystkie zabiegi? lex retro non agit. To jest właśnie przykład kradzieży.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Wszystkim zabrano, nie komuś. Wszystkim powinni dać, nie wybranym.

Ale to nie jest możliwe. Nie dadzą wszystkim bo nie mają z czego. I nie będą mieli.

Gocek napisał(a):A teraz co mają babci powiedzieć? Płaciłaś przez x lat na służbę zdrowia, a teraz idź i płać za wszystkie zabiegi? lex retro non agit. To jest właśnie przykład kradzieży.

I dlatego należy to zlikwidować. Nie będzie kradzieży, ani niesprawiedliwości typu "jeden dostał, inny nie - oboje płacili".
Odpowiedz
mamy jeszcze możliwość utrzymywania - na przykład z akcyzy na narkotyki - tych którzy płacili (i obecnie płacą), więc już mają "umowę", za to nowi robią na nowych zasadach.
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Wotanskrieger napisał(a):Ale to nie jest możliwe. Nie dadzą wszystkim bo nie mają z czego. I nie będą mieli.
Ale przecież nie wszyscy zapadają na wszelkie możliwe choroby. W przypadku prywatnej służby zdrowia to skąd niby mieliby zatem mieć? Wydaje się to wręcz immanentnie niemożliwe. Pożyczka na nowotwór? Pożyczka na odciętą nogę? Kto Ci niby tej pożyczki udzieli? Jaki bank?

Dzisiaj planujesz budowę domu, jutro sprzedajesz cały majątek i zadłużasz rodzinę, bo jesteś chory np: na nowotwór. Możesz oczywiście się z tym pogodzić i spokojnie umrzeć, chociaż i tego Ci dzisiaj zabraniają.

Cytat:I dlatego należy to zlikwidować. Nie będzie kradzieży, ani niesprawiedliwości typu "jeden dostał, inny nie - oboje płacili".
To już jest kwestia przyjętego systemu sprawiedliwości. W obecnym systemie zakłada się, że płacimy wszyscy mniej lecz solidarnie, w przypadku gdy kogoś spotka nieszczęście nie musi się martwić o fundusze na leczenie i związane z tym formalności, spory itd. Jak kogoś nieszczęście za życia nie spotka, to i tak przecież dużo nie traci. Dzięki temu każdy czuje się bezpiecznie. Nie oznacza to przecież, że ludzie pragną chorować.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Dlatego będzie niewielu lekarzy dla (potencjalnie) ogromnej ilości osób i to spowoduje, że na prawdziwą służbę zdrowia będzie stać nielicznych.

Prawo popytu i podaży, im mniej lekarzy tym więcej zarabia lekarz i bardziej opłaca się zostać lekarzem...
Elementarz ekonomiczny...

Kiedy ktoś zaprzecza zasadzie popytu i podaży, czuję się jak w dyskusji z kreacjonistą lub kimś zaprzeczającym prawu grawitacji... Trochę to i zabawne, i przerażające...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo-  Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Prawo popytu i podaży, im mniej lekarzy tym więcej zarabia lekarz i bardziej opłaca się zostać lekarzem...
Wracamy zatem do notariuszy... no bo kto by nie chciał być notariuszem? ;p

Lekarza jeszcze musi ktoś wyszkolić i potem zatrudnić w odpowiedniej placówce. Jakoś to Twoje elementarne prawo ekonomii nijak się ma do rzeczywistości. Być może jest zbyt proste, dla tej kompleksowej sprawy. A być może nie ma potrzeby zatrudniania tylu lekarzy, bo kto określi normy? Może optymalny zysk przedsiębiorcy przyniesie 1 lekarz na 10000 obywateli, a może 1 na 50000 obywateli. Determinuje ilość lekarzy nie troska o zdrowie narodu, lecz zysk. Ludzi i tak jest za dużo, więc ich życie jest mało warte - to też mówi elementarne prawo ekonomii. Popyt jest stały, ewentualnie się zwiększa.

Podobnie jest z nadwyżką dóbr i wszelkimi wynikającymi z nadmiaru kryzysami.

Powtórzę raz jeszcze wolny rynek nie istnieje, to co niektórzy proponują to jakieś jego skrzywienia, prowadzące niestety do ludzkiego cierpienia.

Urynkowienie służby zdrowia spowoduje jedynie ograniczenie ilości osób, które będą miały możliwość z jej korzystania. Nadal najważniejszy będzie zysk, a nie zdrowie poszczególnych ludzi. Będziemy mogli tak długo leczyć tych ludzi jak to tylko możliwe, ile się da wyciągnąć z pacjenta forsy.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Notariuszem zostaje nie ten, kto chce, bo to rynek regulowany. Przez PAŃSTWO.
Zawód lekarski też jest silnie kontrolowany. Po zniesieniu wszelkich ograniczeń (tak wykonywania zawodu jak i handlu lekami oraz narkotykami) byłby zalew wybitnie tanich studentów, lekarzy z Ukrainy, Kenii czy znachorów. Choć oczywiście jakość pracy takich osób byłaby gorsza i ja osobiście wolałbym więcej zapłacić za lepszego specjalistę.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Nie będe zakładał nowego wątku. Myśle ,że tu pasuje.
Chciałbym poruszyć kwestie prywatyzacji służby zdrowia. Mam pewne przemyślenia ,ale najpierw chciałbym się zwrócić do jej zwolenników w tych o to pytaniach:

1.Jak miałaby wyglądać prywatyzacja służby zdrowia. Co, jak i na jakich zasadach miałoby zostać sprywatyzowane?
2.Jak wyglądałoby finansowanie usług medycznych?
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Avx napisał(a):Prawo popytu i podaży, im mniej lekarzy tym więcej zarabia lekarz i bardziej opłaca się zostać lekarzem...
A poziom wysycenia rynku lekarzami? To też elementarne. I nie, nie jestem przeciwny prywatyzacji służby zdrowia, jednak kiedy podajesz coś jako elementarne, nie pomijaj także innych elementarnych zasad.

Bo może się tak zdarzyć, że w całkowicie wolnym systemie, aby utrzymać znośne ceny i znośny poziom usług medycznych dla wszystkich, trzeba będzie tylu lekarzy, że ich płace (zgodnie z prawami wolnego rynku) będą za małe, by opłacało im się nimi zostać. Oczywiście może też być tak, że nie każdego będzie stać na służbę zdrowia, jednak nie chciałbym mieszkać w takim kraju.

Czy potrafisz wskazać wyliczenie opłacalności bycia lekarzem w kraju, w którym służba zdrowia jest dostępna dla wszystkich po niewygórowanej cenie (powiedzmy cenie prywatnych usług medycznych dzisiaj)? I jeżeli mówię "służba zdrowia", nie mam na myśli stomatologa czy lekarza rodzinnego, ale lekarzy prowadzących prywatne szpitale, kierujących terapią raka czy schizofrenii. Ile w kraju bez publicznej służby zdrowia, w którym pracowaliby dobrze opłacani lekarze, kosztowałaby operacja przeszczepu nerki?
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Gocek napisał(a):A być może nie ma potrzeby zatrudniania tylu lekarzy, bo kto określi normy? Może optymalny zysk przedsiębiorcy przyniesie 1 lekarz na 10000 obywateli, a może 1 na 50000 obywateli.

Przedsiębiorca nie ma w tej sprawie nic do gadania, może sobie nawet wymyślić, że fajny zysk zapewni mu jeden lekarz na sto tysięcy obywateli. I cóż z tego ? Przedsiębiorca to nie socjalistyczny prawodawca i nie ma mocy sprawczej zabronić konkurencji wejścia na rynek.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx napisał(a):Notariuszem zostaje nie ten, kto chce, bo to rynek regulowany. Przez PAŃSTWO.
Zawód lekarski też jest silnie kontrolowany. Po zniesieniu wszelkich ograniczeń (tak wykonywania zawodu jak i handlu lekami oraz narkotykami) byłby zalew wybitnie tanich studentów, lekarzy z Ukrainy, Kenii czy znachorów. Choć oczywiście jakość pracy takich osób byłaby gorsza i ja osobiście wolałbym więcej zapłacić za lepszego specjalistę.
A dlaczego jest regulowany przez państwo? Bo to funkcja państwowa, mająca charakter prawny. Służba zdrowia również jest państwowa i studenci medycyny szkolą się na państwowych Akademiach Medycznych, swoją drogą mamy podobno bardzo dobrych lekarzy.

Notariusz w zakresie swoich uprawnień działa jako osoba zaufania publicznego, korzystając z ochrony przysługującej funkcjonariuszom publicznym. Czynności dokonane przez notariusza mają charakter dokumentu urzędowego. Przy dokonywaniu czynności notarialnych notariusz jest obowiązany czuwać nad należytym zabezpieczeniem praw i słusznych interesów stron oraz innych osób, dla których czynność ta może powodować skutki prawne. Rolą notariuszy w systemie prawnym Rzeczypospolitej Polskiej jest zapobieganie sporom sądowym poprzez zapewnienie pewności i bezpieczeństwa obrotu. Dlatego, z formalnego punktu widzenia, notariusze nie wykonują usług jak adwokaci czy radcowie prawni lecz dokonują czynności notarialnych, podobnie jak sądy.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Chciałem to dać do artykułów internetowych, ale pomyślałem, że może ktoś by chciał o tym podyskutować:
Fiskus zdziera coraz mniej z Polaków. I to o miliardy

Odpowiedz
Socjopata1 napisał(a):Skąd zresztą wniosek, że zagranicą będą chcieli polską energię za wyższą cenę? Skąd wniosek, że ich krajowi dostawcy energii nie będą w stanie dostarczyć im tańszej energii niż importowanej?

Wniosek ten opieram np. na tym że polscy konsumenci wybierają importowane chińskie ciuchy zamiast rodzimych. Wolny rynek zaspokaja potrzeby prywatne a nie narodowe.

Cytat:Tak samo byłoby z restauracjami - na wolnym rynku konieczność walki o klienta wymusiłaby konieczność dodatkowego potwierdzania jakości świadczonej usługi restauracyjnej a co za tym idzie dobrowolne poddawanie się rygorom higienicznym i kontrolom, by dostać albo utrzymać dodatkową "gwiazdkę". I byłby to system znacznie skuteczniejszy, bo większa ilość podmiotów prowadzących restauracje (wskutek wolnego rynku) walczyłaby o tą samą ilość klientów.

Pomysł jest dobry ale póki co nie działa. Choć mógłby.

Cytat:Nie mam do nich 100% zaufania, ale mam zaufanie do mechanizmów eliminacji "czarnych" owiec - jeśli ktoś ewidentnie oszukuje rynek szybko go wyeliminuje, bo nikt nie chce zostać oszukany.

Nie mówię tu tylko o oszukiwaniu samego rynku ale o wyzysku pracowników. W warunkach czysto kapitalistycznych nie byłoby na to żadnych regulacji prawnych. W tym sensie byłoby wszystko ok. Jeżeli komuś praca nie pasuje to teoretycznie może ją opuścić. Tylko problem zaczyna się wtedy gdy za bardzo nie ma się innej alternatywy w wyborze pracy. Z drugiej strony, jak już wspomniałem system musi zadowalać jak największą rzeszę obywateli. Tak więc kontrola nad stopniem wyzysku powinna mieć miejsce.

Cytat:Jestem ubezpieczony - odpowiedzialni ludzie tak robią, zamiast liczyć na jakieś ochłapy od Państwa.

Ale ubezpieczenie nie pomoże ci w znalezienu nowej pracy po wyjściu ze szpitala.

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości