To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Ambitny) film
von.grzanko,

to prawda. Pamiętam ogromne emocje po wyjściu z kina. Podobne, towarzyszyły pierwszemu obejrzeniu "Plutonu" - Olivera Stone'a.

Nie potrafię opisać wrażenia, ale oba były dla mnie przełomami w percepcji wojny i "kamieniami milowymi" w pokazywaniu konfliktów wojennych w kinie.
Odpowiedz
12 angry men.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):12 angry men.
Świetny film. Na MGM leciał? Przegapiłam Smutny
Żeby było śmieszniej, akcja całego filmu dzieje się w jednym pomieszczeniu.

A co do Jądra Ciemności - jest jeszcze wersja kinowa z 93 roku z Malkovichem w roli Kurtza i Timem Rothem w roli Marlowa.
.
.
.
.

Odpowiedz
The Shawshank Redemption

Gdyby ktoś chciał wiedzieć, zaliczam filmy z top 100 IMDb. Język
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Film Banksy'ego - Exit through the gift shop. Jak dla mnie genialnie obrazuje problem hohsztaplerstwa w sztuce - tutaj w sztuce ulicy - i poddaje w wątpliwość popularną tezę, szczególnie ochoczo głoszoną przez reklamy producentów oprogramowania do tworzenia grafiki/muzyki, że artystą może być każdy. Banksy też tak myślał. Po przygodzie z pewnym nietuzinkowym Francuzem - postacią niesamowitą, jeśli obejrzycie film, zobaczycie jak stworzono potwora - już tak nie twierdzi, choć sam nie wie chyba właściwie dlaczego :p
Film inspirowany nieudanym <dlaczego - obejrzyjcie> filmowym portretem Banksy'ego autorstwa wspomnianego Francuza - miłośnika mocnych wrażeń a.k.a. hype'u.
Oprócz półboga-Banksy'ego inne sławy stritartu.
:!: Błyskotliwy, proszę koniecznie obejrzeć :!:
.
.
.
.

Odpowiedz
"The remains of the day" Jamesa Ivory'ego na podstawie świetnej książki Kazuo Ishiguro. Film jest, według mnie oczywiście, zdecydowanie lepszy od książki. Perfekcyjny służący Stevens całkowicie oddany pracy swemu lordowi, w tle sytuacja po I wojnie światowej, narodziny faszyzmu, salonowe rozmowy, układy itd. Genialne aktorstwo. Jeden wielki popis Hopkinsa (Oscar należał mu się bardziej niż Hanksowi za "Filadelfię"), Emma Thompson równie dobra.
Odpowiedz
anima vilis,

dzięki za jego przypomnienie ? Genialne kino, jeden z tych obrazów które awansują kino do rangi sztuki. Uśmiech
Muszę obejrzeć ponownie.
Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=27E4Qfj7iEY

Ten film wniósł do kina prawdziwe drugie dno Oczko
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
Odpowiedz
Obejrzałem dziś "Sekretne życie pszczół". Mam mieszane uczucia, z jednej strony cukierkowy polukrowany świat z wyobrażeń nastolatki - druga Ania Shirley, z drugiej świetnie zrobiony film, pełen prawdziwych emocji. Doskonale zagrany i zrealizowany.
Dobre "kobiece" kino, do obejrzenia we dwoje. Uśmiech
Odpowiedz
W końcu udało mi się na spokojnie obejrzeć "Liban ", kolejne po " Walcu z Baszirem " izraelskie rozliczenie z wojną libańską z początku lat `80`tych.

I jestem pod wrażeniem brudu, przypadku, klaustrofobii czołgowej klatki - bardzo polecam ! ( póki co nie umiem powiedzieć czy bardziej zapada w pamięć niż " Walc z Baszirem )

Kończąc - sceny z wnętrza czołgu, mocno mi się skojarzyły ze świetnym, a zapomnianym nie tylko u nas, filmem Kevina Reynoldsa - The Beast/Bestia z 1988r.

Tam epizod zagubionego czołgu rosyjskiego w górach Afganistanu i genialnie zwizualizowanej nocnej śmierci stada dzikich zwierząt, podobnie konflikt w obcej sobie załodze ! ( wart przypomnienia, acz nigdzie nie potrafię go znaleźć )
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Odpowiedz
Filmy z Kevinem Spacey'm takue jak: K-Pax, American Beauty, Tajemnice Los Angeles, Podejrzani, Siedem.

Polecam
Odpowiedz
Wotanskrieger napisał(a):Stary, ten film to KULT! Teraz już takich filmów nie robią. Oglądasz tylko jakieś gówniane ludziki komputerowe a napięcie jest mniej więcej takie jak na meczu szachowym. Ble.

btw. widziałeś film "lewiatan"?

Pod tym mogę się podpisać.

Nie znalazłem tu 'Full Metal Jacket', a film moim zdaniem warty polecenia. Natomiast dopiero po przeczytaniu 'The Short-Timers' Hasforda, mogę powiedzieć, że prawie się nasyciłem.
Odpowiedz
Troll Hunter z całą pewnością przypadnie do gustu administracji tegoż forum... a i sam ostrze sobie kły na to dzieło. Uśmiech
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
Odpowiedz
flowtation napisał(a):Filmy z Kevinem Spacey'm takue jak: K-Pax, American Beauty, Tajemnice Los Angeles, Podejrzani, Siedem.

Polecam

Uwielbiam Podejrzanych. Uśmiech
Zmień sobie nicka na Kaiser Soze. Duży uśmiech
Odpowiedz
Mam ostatnio zajawkę na filmy szpiegowskie. Wczoraj oglądałem W sieci kłamstw, a dzisiaj może sobie pójdę na Szpiega Duży uśmiech
[url=http://www.filmweb.pl/film/W+sieci+k%C5%82amstw-2008-298590][/url]
Odpowiedz
Ja ostatnio ogladnelem Star Trek: The Motion Picture i jestem pozytywnie zaskoczony. Widac bardzo duza inspiracje Odyseja Kosmiczna.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
El Commediante, Spy Game z Bradem Pitem calkiem calkiem, a swietny film, Rekrut z Pacino i Farellem bije inne na glowe ;-)
Odpowiedz
angorek333 napisał(a):Troll Hunter z całą pewnością przypadnie do gustu administracji tegoż forum... a i sam ostrze sobie kły na to dzieło. Uśmiech
właśnie zapuszczam, :7

edit:
fajny, całkiem fajny,
Odpowiedz
Tgc napisał(a):Ja ostatnio ogladnelem Star Trek: The Motion Picture i jestem pozytywnie zaskoczony. Widac bardzo duza inspiracje Odyseja Kosmiczna.
Film, który do mnie z początku nie trafił. Jako nastoletni brzdąc oczekiwałem laserów, wybuchów, walk kosmicznych, darthów waderów w czarnych strojach... a tu filozoficzne gadki, nudna fabuła i tak dalej.
Film doceniłem dopiero 15 lat później... Bardzo dobry.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
"Lamia" http://www.filmweb.pl/film/Wrota+do+piek...009-466366
Niedawno odświeżone arcydzieło...
Ma w sobie wszystko to czego możecie szukać w kinie pokroju VHS HELL + efekty, przyzwoitą grę aktorską i mało ziarnisty obraz...

-"W końcu, Ona (jakiś szamano/kultysto/egzorcysto/witchhunter o Lamii) przyjdzie, żeby Cię zabrać"
-"Zabrać mnie? Dokąd?"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: