To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Sofeicz napisał(a):Gdyby wpisali Salingera, to "Buszujacy w zbożu" od razu by podpadł.
Jest na liście. Miałam ją w gimnazjum.
Odpowiedz
Cholera, a mi się podobały prawie wszystkie lektury. Niektóre mniej, inne bardziej, ale chyba żadnej źle nie wspominam.
Na książki nudne, nieciekawe, źle napisane, lub po prostu niestrawne natykałam się zwykle poza kanonem lektur. Dumasa do dziś nie jestem w stanie czytać, choć niektórzy uważają że jest to literatura łatwa, lekka i przyjemna.
I nie, nie jest to kwestia nauczyciela. Moja polonistka w podstawówce była straszna.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Uprasza się Najjaśniejszą Moderację o wydzielenie wątku o gwarach, bo zrobił się ślunsko-kaszebszci bałagan.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Mówisz, masz ;-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Ostatnio kolega zwrócił moją uwagę na sposób, w jaki zaczęły mówić młode dziewczyny, szczególnie w stylu lolitek.
Chodzi o wymawianie końcówek wyrazów - ść, -ć i ogólnie zbitek -ści-
One mówią -sc, -c, -sci-.
Dotąd nie zwracałem na to uwagi ale teraz coraz częściej "rzuca mi się na uszy".
Brzmi to bardzo infantylnie.
Odpowiedz
Kosci zostały rzucone

lol
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Dokładnie: kosci, miłosc, złosc, częsc.
Why Leo?
Odpowiedz
Jak można tak mówić? Zęby od tego bolą.Niezdecydowany
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Ale Ty nie jestes młodą lolitką.
Ja też się dziwię (wym. dz-i-wię) - co to za zaraza?
Odpowiedz
Cytat:Ostatnio kolega zwrócił moją uwagę na sposób, w jaki zaczęły mówić młode dziewczyny, szczególnie w stylu lolitek.
Chodzi o wymawianie końcówek wyrazów - ść, -ć i ogólnie zbitek -ści-
One mówią -sc, -c, -sci-.
Dotąd nie zwracałem na to uwagi ale teraz coraz częściej "rzuca mi się na uszy".
Brzmi to bardzo infantylnie.

Jakoś nie zauważyłem. Znane mi młode dziewczyny tak nie mówią.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
Może to zjawisko regionalne?
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Dokładnie: kosci, miłosc, złosc, częsc.
Why Leo?
A nie były z Kresów?
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Z Kresów to by mówiły w ogóle milosc, zlosc itp. :p
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):Z Kresów to by mówiły w ogóle milosc, zlosc itp. :p
Oraz jesteś lotrem, Waclawie.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Na temat tej dziwacznej mody był też jeden z wykładów Katarzyny Kłosińskiej w Trójce "Co w mowie piszczy".
Znalazłem
http://chomikuj.pl/groteskaa/Radiowa+Tr*...c5*84ska,8
3 plik - "maniera sledzikowania"
Odpowiedz
Z dzisiejszych postów:
FlauFly napisał(a):Jaki nick wcześniej używałeś?
używać {kogo? czego?} nie!! {kogo? co?}

Zatem pytanie powinno brzmieć:

Jakiego nicku/a wcześniej używałeś?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Czy powiedzenie "jestem pewien" jest równoznaczne z "jestem pewny", czy to błąd? Proszę o pewną odpowiedź Język
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):Czy powiedzenie "jestem pewien" jest równoznaczne z "jestem pewny", czy to błąd? Proszę o pewną odpowiedź Język
Tak. Obie formy są poprawne.

Edycja:

Używanie 'dokładnie' zamiast 'właśnie'.
Mojwa napisał(a):dokładnie, między 16 a 21 jest wieeelka różnica. ale między 21 a 26 np już takiej nie ma.

Zdanie powinno brzmieć:

Właśnie, między 16 a 21 itd.

Przypominam, że owo 'dokładnie' używane w znaczeniu 'właśnie' jest bardzo pretensjonalne i niestety nadużywane.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Anglicyzm to chyba jest?
Forma poprawna ale niezalecana.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Cytat:...tak jak na konf. Wersalskiej
Przymiotniki utworzone od nazw państw, miast, regionów itd. piszemy małą literą.
a więc:

Wrocław, wrocławski, wrocławianin
Wersal, wersalski,
Polska, polski,
Bydgoszcz, bydgoszczanin, bydgoski itd.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości