To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Nonkonformisto, czy zwrot "w dniu wczorajszym" jest poprawny? Takim cudeńkiem posłużyła się dzisiaj jakaś urocza niewiasta w TVN24.
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Odpowiedz
kolawiec napisał(a):Nonkonformisto, czy zwrot "w dniu wczorajszym" jest poprawny? Takim cudeńkiem posłużyła się dzisiaj jakaś urocza niewiasta w TVN24.
Lepiej po prostu powiedzieć wczoraj.
'W dniu wczorajszym' jest bardzo pretensjonalne, a że niektórzy chcą być ą,ę i myślą, że dzięki takim wypowiedziom tacy będą, to się grubo mylą.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
kolawiec napisał(a):Nonkonformisto, czy zwrot "w dniu wczorajszym" jest poprawny? Takim cudeńkiem posłużyła się dzisiaj jakaś urocza niewiasta w TVN24.

A czemu ma być to niepoprawne? Bo dłuższe? :roll:
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Lepiej po prostu powiedzieć wczoraj.
'W dniu wczorajszym' jest bardzo pretensjonalne, a że niektórzy chcą być ą,ę i myślą, że dzięki takim wypowiedziom tacy będą, to się grubo mylą.

e, zwykłe chędożenie.

XD
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Z dzisiejszych postów:

Nazwy województw piszemy małą literą. Samo słowo 'województwo' również, gdyż nie jest ono nazwą własną. Zastanawiam się, skąd ta dziwna moda zapisywania nazw mieszkańców miast, nazw województw itd. dużymi literami.

Prawidłowo powinno być: Sędziszów Małopolski - województwo podkarpackie

Co to jest "duża litera" ?
Ja znam tylko wielkie litery...
Odpowiedz
biegacz napisał(a):Co to jest "duża litera" ?
Ja znam tylko wielkie litery...
Wystarczy duża, po co wielka.
Byle nie pisać "z dużej litery".
http://pl.wiktionary.org/wiki/du%C5%BCa_litera
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Wystarczy duża, po co wielka.
Byle nie pisać "z dużej litery".
http://pl.wiktionary.org/wiki/du%C5%BCa_litera
Może, może, mnie kiedyś za "dużą literę" polonistka beształa, ale to stare dzieje.
Odpowiedz
biegacz napisał(a):Co to jest "duża litera" ?

Tu masz kilka:
[Obrazek: 220px-HollywoodSignJAN09.jpg]
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Smok Eustachy napisał(a):Myślisz, że ktokolwiek mówi gramatycznie dzięki zaryciu w podstawówce na blachę jakiejś durnej odmiany?

Czemu nie? Na tej samej zasadzie wielu wierzy w Jezusa. Szczególnie gdy liczba "zarywających" jest "przytłaczająca". ^^
Odpowiedz
Avx napisał(a):W/w
W skrótach nie używamy znaków nieliterowych. To tak dla przypomnienia. Wyżej wymieniony skrót powinien wyglądać następująco: ww.
Podobnież nie piszemy przecież i/t/d, tylko itd.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Avx napisał też owo sławne "tą" w nieodpowiednim kontekście.

Innym częstym błędem jest nieodmienianie "ów", który to błąd sam popełniałem przez długi czas.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):Avx napisał też owo sławne "tą" w nieodpowiednim kontekście.

Innym częstym błędem jest nieodmienianie "ów", który to błąd sam popełniałem przez długi czas.
Dzięki za czujność. O 'tą' już było. Wyłapuję tylko nowe błędy. Mam nadzieję, że chociaż dwie osoby poza nami czytają ten wątek i starają się poprawić swoją wymowę/pisownię.

Pisałeś/mówiłeś zatem:
Nie widziałem ten i ów.
Nie zrobiłem ten i ów? Język Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. :>
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Pisałeś/mówiłeś zatem:
Nie widziałem ten i ów.
Nie zrobiłem ten i ów? Język Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. :>

Oj uwierz mi, takich ludzi jest mnóstwo, ale najczęściej używają oni słowa „ów” jako nieodmiennej przydawki, w stylu: „zobaczyłem ów człowieka”.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Dlaczego nie używamy takich słów jak dżdż (dżdżysty) czy nienacek (z nienacka)?
Odpowiedz
kolawiec napisał(a):Dlaczego nie używamy takich słów jak dżdż (dżdżysty)

Czy przymiotnik "dżdżysty" ma brata w rzeczowniku? :roll:

kolawiec napisał(a):... czy nienacek (z nienacka)?

Znienacka, Kolawcze... Znienacka.
Odpowiedz
Furia napisał(a):Czy przymiotnik "dżdżysty" ma brata w rzeczowniku? :roll:

Kiedyś (jakieś 400 lat temu) nie mówiono "deszcz", jeno "deżdż".

Było też słowo "dżdża", które oznacza "deszczyk o malutkich kroplach", ale tu się nie będę mądrzył, bo dowiedziałem się o tym przed chwilą. Uśmiech
Odpowiedz
Furia napisał(a):Znienacka, Kolawcze... Znienacka.

:lups:
Odpowiedz
Furia napisał(a):Czy przymiotnik "dżdżysty" ma brata w rzeczowniku? :roll:

(...)Wyraz deżdż był wymawiany tak, jak to wynika z zapisu, czyli z dźwięczną grupą spółgłoskową żdż, która następnie ulegała ubezdźwięcznieniu (jeśli była w wygłosie, tzn. na końcu wyrazu). Stąd deżdż > deszcz, ale: dżdża, dżdżu... Powstały więc formy supletywne, temat mianownika różnił się zdecydowanie od tematu przypadków zależnych. Później ukształtował się nowy model odmiany, dostosowany do mianownika, tzn. deszcz, deszczu, deszczowi... A dawny temat przetrwał już tylko szczątkowo, m.in. w przymiotniku dżdżysty czy rzeczowniku dżdżownica.

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6336

Więc jak już to "deżdż" można stosować, jako archaizm.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Wracając jeszcze do dżdżu:
W naszej popularnej dżdżownicy możemy ów rdzeń dostrzec.
Po prostu był to robak, który wychodził z ziemi krótko po deszczu. Ale to już etymologia słów. Nie mniej ciekawa niż rozważania o dżdżownicy.
Odpowiedz
Czy napisać "tu, na forum Ateista.pl" byłoby takim samym błędem jak napisać "w mieście Łodzi"?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości