To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
A w Poznaniu jest całe osiedle Bajkowe, na którym jest ul. Królewny Śnieżki, Kopciuszka, Grimma, Wieczorynki, Janosika, Smoka Wawelskiego, Szeherezady, Lisa Witalisa, Guliwera czy nawet Krasnoludków, Sierotki Marysi czy Pana Kleksa Uśmiech Jako dziecko zawsze chciałam tam mieszkać Duży uśmiech
...bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.
[Obrazek: file.php?id=13]
Odpowiedz
mnie najbardziej podobały się ulice Kwitnącej Akacji i Złotej Jesieni Uśmiech
Odpowiedz
Furia napisał(a):Tam mówi się "Tomaszowi tacie" zamiast "tacie Tomasza".

Austriacyzm. Takoż "dem Onkel seine Hütte" zamiast "die Hütte des Onkels".
Odpowiedz
Grim napisał(a):Mnie się podobał zawsze powrót na jednostkę podczas jesieni.
Przyimek 'na' wskazuje jednoznacznie, że osoba, która go używa ma zamiar być na jakiejś powierzchni.
Czy pisząc w ten sposób, wyrażasz myśli, że chcesz być na dachu jednostki? (jak mniemam wojskowej). Chyba nie.

Prawidłowo powinno być:

Mnie się zawsze podobał powrót do jednostki.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Rusycyzm?
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):Rusycyzm?
Tak.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Niemniej powinieneś docenić formę "mnie" zamiast "mi" Oczko

Koniec offtopa.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):Niemniej powinieneś docenić formę "mnie" zamiast "mi" Oczko

Koniec offtopa.
Doceniam, doceniam.
Grimie, doceniam, że nauka nie poszła w las.
To nie offtop (raczej utarło się już pozatemacie Język) Chyba, że jesteś przeciwnikiem tego słowa.
Odpowiedz
Mój kolega używa słowa "tematoff".
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Przyimek 'na' wskazuje jednoznacznie, że osoba, która go używa ma zamiar być na jakiejś powierzchni.
Czy pisząc w ten sposób, wyrażasz myśli, że chcesz być na dachu jednostki? (jak mniemam wojskowej). Chyba nie.

Prawidłowo powinno być:

Mnie się zawsze podobał powrót do jednostki.

A jednak jest utarte powiedzenie "powrót na stare śmieci" i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś tam wcisnął "do" (starych śmieci).
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):A jednak jest utarte powiedzenie "powrót na stare śmieci" i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś tam wcisnął "do" (starych śmieci).

Albo "idę na pocztę", a nie "do poczty". Uśmiech
Odpowiedz
Poza tym, jeśli Grim miał na myśli jednostkę pływającą, to chyba "na" będzie bardziej odpowiednie. Najlepiej poczekać, aż on sam skomentuje.
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
exodim napisał(a):A jednak jest utarte powiedzenie "powrót na stare śmieci" i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś tam wcisnął "do" (starych śmieci).
Bo jak powiedziałeś, Exodimie 'to stały zwrot', czyli frazeologizm, który cały coś znaczy, a nie poszczególne jego elementy.
Nie powiesz przecież: 'Raz krowie śmierć' tylko 'raz kozie śmierć',
'Na pochyłe drzewo każda koza skacze', a nie 'Na pochyłe drzewo każda żaba wchodzi' itd.

'Stare śmieci' jest również frazeologizmem, bo znaczy jako całość.
Przecież mówiąc 'stare śmieci' nie komunikujesz, że one są stare (tak jak komunikujesz, że idziesz na kuchnię).
W zwrocie (błędnym!) 'Idę na kuchnię' - znaczą najpierw wszystkie elementy z osobna, a dopiero na końcu jako zdanie.
'Idę' znaczy wykonuję kroki
'na' - że na dach kuchni
'kuchnię' - miejsce, gdzie przyrządza się posiłki, trzyma jedzenie itd.

Widzisz różnicę teraz?
Odpowiedz
Uważam, że to wyrażenie Grima nie jest niepoprawne, przynajmniej w potocznym komunikacie jak post na tym forum.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Wg mnie „na jednostkę” znaczy „na teren jednostki wojskowej”, a „do jednostki” znaczy „do grupy osób tworzących jednostkę wojskową”. Ale to tylko moja, niczym niepoparta opinia.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Cytat:...Placu Krakowskim
nazwę plac, ulica, aleja piszemy małą literą, gdyż nie jest to nazwa własna.
plac Kościuszki, aleja Róż, plac Wilsona, ulica Stefana Jaracza itd.
Odpowiedz
Ale nie zawsze :-)
W Krakowie mamy:
Plac Nowy
Aleję Róż
Drogę Rokadową
i jak najbardziej są to nazwy własne.
Ba, mamy nawet Ulicę Krokodyli :-D
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Ale nie zawsze :-)
W Krakowie mamy:
Plac Nowy
Aleję Róż
Drogę Rokadową
i jak najbardziej są to nazwy własne.
Ba, mamy nawet Ulicę Krokodyli :-D
o proszę, czyli wbrew zaleceniom słownika ortograficznego... zgłupieć można.
z drugiej strony widać: zasady ortograficzne sobie, życie sobie.
Odpowiedz
To o Szosie Chełmińskiej i Szosie Bydgoskiej w Toruniu nie muszę chyba wspominać. I nie, nie jest to „ulica Szosa Bydgoska”, tylko po prostu Szosa.

EDIT: Jeszcze się to moderowania nie przyzwyczaiłem: po serii kliknięć na przycisk Edit zamiast Quote, przed chwilą kliknąłem na Quote zamiast Edit...
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Windziarz napisał(a):EDIT: Jeszcze się to moderowania nie przyzwyczaiłem: po serii kliknięć na przycisk Edit zamiast Quote, przed chwilą kliknąłem na Quote zamiast Edit...

Nie wciśnij przypadkiem jakiegoś "banning". Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości