To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Jak to są błędy to lepiej nie mówić i problemach. Bez znaczenia jak kto pisze, ważne co ma w głowie i jak ułożone.
Strona ToTemat - artykuły i filmy tematyczne.
Odpowiedz
tomeh napisał(a):Jak to są błędy to lepiej nie mówić i problemach. Bez znaczenia jak kto pisze, ważne co ma w głowie i jak ułożone.
Po co zatem te wszystkie kodyfikacje, zmiany ortograficzne, słowniki wszelakie? Praca sobie a Muzom?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Cytat:Po co zatem te wszystkie kodyfikacje, zmiany ortograficzne, słowniki wszelakie?
By zabawić ludzi bez wyobraźni. Oczko

PS
Cytat: Organizować to można koncert, imprezę, urodziny, święta.
A małego konkursu już nie?
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a):By zabawić ludzi bez wyobraźni. Oczko

PS
A małego konkursu już nie?
Konkurs też można, ale mieści się on już w tym itp. Język
Typer natomiast to jakieś, jak napisałem ni przypiął, ni wypiął. Uśmiech
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Niezły typer z tego Kiryła.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Niezły typer z tego Kiryła.
Cokolwiek to znaczy. Język
Odpowiedz
A co powiesz na takiego potworka.

"[WZRUŚ DNIA] Spotkanie gorylich braci po trzech latach rozłąki. Zareagowali na to..."

Czy może być coś bardziej głupiego i debilnego ???
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A co powiesz na takiego potworka.

"[WZRUŚ DNIA] Spotkanie gorylich braci po trzech latach rozłąki. Zareagowali na to..."

Czy może być coś bardziej głupiego i debilnego ???
Słowotwórstwo gimnazjalistów?
Wzrusz byłoby bardziej zgodne z regułami.
Odpowiedz
Wzruś to taki mały wzrusz.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Słowotwórstwo gimnazjalistów?
Wzrusz byłoby bardziej zgodne z regułami.
Gimnazjalistów?
Ja to znalazłem na całkiem szacownym portalu (nazwę przemilczę).
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Gimnazjalistów?
Ja to znalazłem na całkiem szacownym portalu (nazwę przemilczę).
Jak widać na każdym kroku potrzebny korektor. Ale większość sądzi, że nie jest on potrzebny i nawet się do niego nie zwraca, sadząc byki, jakich mało.
Ot, poszanowanie dla własnego języka.
Odpowiedz
Dzisiaj Tgc w szczytowej formie:
Tgc napisał(a):(...) Natomiast odstetek zdeklarowanych ateistow zwrosl z 3% do 13%.

Tgc napisał(a):BTW swoja droga, ciekawe czy gdyby okazalo sie, ze jeden z pomnikow Lenina, ktory kiedys wysadzil jakis z dzialaczy antykomunistycznych byl poswiecony np. ofiara nazizmu to czy byscie podobnie protestowali ;u?
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Trzeba dwa razy przeczytać, żeby pojąć sens (może jemu właśnie o to chodzi)
Wg mnie powinien dostać przynajmniej osta za takie poniewieranie ojczyzny-polszczyzny.
Odpowiedz
Gdyby Tgc miał dostawać osta za każdy błąd ortograficzny na forum to już miałby około 200 banów na koncie Uśmiech
Odpowiedz
On po prostu nie stosuje polskich znaków diakrytycznych.
Albo jest leniwy (bo przecież trzeba wcisnąć dwa klawisze - a to bardzo męczy), albo ma to w dupie. Nie wiadomo, co gorsze.
To tak jakbyś z kimś rozmawiał i jednocześnie dłubał w zębach, nosie, dupie, pluł, pierdział i bekał.
Nawet gdybyś miał coś ciekawego do powiedzenia, cały efekt poszedłby się .........
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):On po prostu nie stosuje polskich znaków diakrytycznych. Albo jest leniwy (bo przecież trzeba wcisnąć dwa klawisze - a to bardzo męczy), albo ma to w dupie. Nie wiadomo, co gorsze...

Tgc napisał(a):Przegladajac miedzy innymi nasze forum dochodze do wniosku, ze jestem przedstawicielem zanikajacej grupy internautow nie uzywajacych polskich liter. (...) chodzi o to, ze polskie litery sa po prostu niepotrzebne.

Tgc uznał, że diakrytyków nie potrzebuje. Tyle. ^^
Odpowiedz
Furia napisał(a):Tgc uznał, że diakrytyków nie potrzebuje. Tyle. ^^
No tak. Laski nam nie robi. Język
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):On po prostu nie stosuje polskich znaków diakrytycznych.

A tam, to jestem w stanie mu jeszcze wybaczyć, zwłaszcza odkąd po moim upomnieniu wywalił znaki diakrytyczne z podpisu.

Ale mimo to popełnia orty, które po prostu widać, a przy braku krzaków stają się bardziej wkurzające.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Windziarz napisał(a):A tam, to jestem w stanie mu jeszcze wybaczyć, zwłaszcza odkąd po moim upomnieniu wywalił znaki diakrytyczne z podpisu.

Ale mimo to popełnia orty, które po prostu widać, a przy braku krzaków stają się bardziej wkurzające.
Ale nieużywanie znaków diakrytycznych również jest błędem. Skoro od wielu już lat istnieje taka techniczna możliwość przez naciśnięcie prawego alta i odpowiedniej litery, to dlaczego tego nie stosować. Argument o szybkości pisania mnie jakoś nie przekonuje. Niemcy i inni jakoś stosują swoje znaki i jakoś im się nie spieszy. No, ale oni mają swoje klawiatury. Ktoś wie, dlaczego my używamy amerykańskiej, a nie mamy swojej klawiatury z naszymi ogonkami i kreseczkami? Znowu papugowanie USA? Pytanie skierowane raczej do informatyków. No chyba, że ktoś inny mógłby udzielić odpowiedzi.
A jak Chińczycy piszą, skoro mają znaki, a klawiaturę pewnie też amerykańską? Wpisują dane słowo fonetycznie (ale znowu tu jest problem, bo fonetycznie według jakiej transkrypcji itd.) do edytora tekstu i pojawia im się odpowiedni znaczek? A co, jeśli ten znaczek ma kilka znaczeń? Zawsze mnie to ciekawiło, jak sobie z tym radzą.
Odpowiedz
Cytat:No, ale oni mają swoje klawiatury. Ktoś wie, dlaczego my używamy amerykańskiej, a nie mamy swojej klawiatury z naszymi ogonkami i kreseczkami? Znowu papugowanie USA? Pytanie skierowane raczej do informatyków.
Możesz sobie zmienić układ klawiatury na Polski (214).

Pozostaje techniczna kwestia przemianowania znaków na klawiaturze, ale być może są jakieś klawy pod układ nie-programistyczny.

edit, tu przykład takiej klawiatury.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości