To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy istnieje ateistyczny system moralny?
replique napisał(a):Żeby daleko nie szukać, przypomnę historię katharów - kilkaset tysięcy poszło pod miecz i ogień a w Bèziers, ostatnim bastionie katharskim, poszli pod miecz wszyscy bo bóg miał rozpoznać swoich...

Kilkaset tysięcy w średniowiecznym miasteczku? Duży uśmiech

Cytat:Ilu żydów wytłukł kościół, po odebraniu Maurom południowej Hiszpanii...

Eee? No ilu? Pewnie kilka milionów...

Cytat:... że o cywilizacjach Majów, Azteków, czy Inkóów nie wspomnę...

Wspomnij, wspomnij, pośmiejemy się. Duży uśmiech Czy Twoim zdaniem Cortez i Pizarro byli przedstawicielami Kościoła? I wiesz jakich potworności dopuszczały się te cywilizacje?

Cytat:PeeS - miałem napisać: sam sobie poszukaj jednak kilka przykładów masz:
Polikarp ze Smyrny.
O ja pierdolę... Polikarp był męczennikiem chrześcijańskim zabitym przez Rzymian. Skąd pomysł, że zabił go Kościół? :lol2:

Eulogiusz

O ja pierdolę po raz drugi... Kolejny męczennik chrześcijański, zabity podczas "prześladowań Cesarza Waleriana". Ty w ogóle czytasz to co wklejasz, osiołku?

Jacques de Molay

De Molay został zabity przez Króla Francji dla pieniędzy. Król Filip Piękny chciał psuć pieniądze poprzez obniżanie zawartości złota w złocie. Oczko De Molay stanowczo się temu przeciwstawiał a miał ku temu możliwości, bo był ówczesnym bankierem numer 1

Nie chcę mi się dalej pisać. Do pastwienia się nad Twoją bezbrzeżną ignorancją wrócę jutro. Uśmiech
Odpowiedz
exodim napisał(a):No to widocznie Jezus zmienił zdanie, bo mój fragment jest późniejszy chronologicznie Zdezorientowanymile:

Tylko krowy nie zmieniają zdania, czy jak tam to się mówi
Przestań już się bawić w osobiste interpretacje Biblii, bo trudniej stwierdzić, czy jeszcze tylko śmieszne, czy już żałosne.

To samo nonkonformista...

:roll:

Cytat:No, ale czyje rozkazy wykonywał podpalacz? Władzy świeckiej, osobnej od władzy kościelnej.
Czy bez działań władzy kościelnej skierowanych wobec niego byłby zabity? Nie? Czy zależność tego, że dokonano ezgekucji wynika bezpośrednio z działań KK? Tak? Więc nie widzę powodu, aby ich nie winić.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
System moralny istnieje tak długo, jak istnieje człowiek. Czyli wiele milionów lat. Żadna religia nie jest wyznacznikiem moralności. Takie cechy tylko sobie przypisuje, aby być lepszą. Zanim człowiek nauczył się mówić, miał swoją moralność. A wtedy jeszcze nie wierzył w żadne bóstwa. Codzienne życie polegało na .. przeżyciu.
Odpowiedz
Czarownica777 napisał(a):System moralny istnieje tak długo, jak istnieje człowiek. Czyli wiele milionów lat.

Że co? :lol2:
Skąd o tym wiesz?

Cytat:Żadna religia nie jest wyznacznikiem moralności.

Że jak? :lol2: A Dekalog i podobne, to co?

Cytat:Zanim człowiek nauczył się mówić, miał swoją moralność. A wtedy jeszcze nie wierzył w żadne bóstwa.

A jak niby ją przekazywał, skoro nie umiał mówić? Telepatycznie?

Cytat:Codzienne życie polegało na .. przeżyciu.

To tak jak życie wilka i zająca. One też mają "wyższą moralność", którą odkryły zanim zaczęły mówić i zanim powstały pierwsze religie? Duży uśmiech
Odpowiedz
Że co?
Skąd o tym wiesz?
Z wykopalisk.
Że jak? A Dekalog i podobne, to co?
A dekalog to co? To tylko moralność człowieka. Ot co.

A jak niby ją przekazywał, skoro nie umiał mówić? Telepatycznie?
Wierzący nie wierzą w nic innego, tylko w Boga. A tu nie potrzeba telepatii, tu trzeba mózgu, który służy człowiekowi. Wystarczy język migowy. Ale ty nie wiesz, że takim ludzie się posługiwali.
To tak jak życie wilka i zająca. One też mają "wyższą moralność", którą odkryły zanim zaczęły mówić i zanim powstały pierwsze religie?
Życie Wilka i Zająca jest na wyższym poziomie, niż wasz, wierzących w Boga.
Odpowiedz
exodim napisał(a):No to widocznie Jezus zmienił zdanie, bo mój fragment jest późniejszy chronologicznie Uśmiech

Tylko krowy nie zmieniają zdania, czy jak tam to się mówi

Mógłby zmienić zdanie, jeśli byłby człowiekiem, a nie wszech-cośtamcośtam Bogiem i w związku z tym wszystko co powiedział jest święte, niezmienne i na pewno spójne. Jeśli był człowiekiem - chrześcijaństwo kłamie. Jeśli jest Bogiem, który zmienia zdanie... tak, jasne.
So many Christians, so few lions...
http://makingthematrix.wordpress.com/mkbc
Odpowiedz
Czarownica777 napisał(a):Życie Wilka i Zająca jest na wyższym poziomie, niż wasz, wierzących w Boga.

Dziękujemy. Do widzenia!
Odpowiedz
Exodim, co do Twojego cytatu z Nowego Testamentu, to tutaj jest pewne wyjaśnienie: http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/83e10

Cytat:Z tekstu tego wynika, że chodzi o prawdę, iż Jezus nie obiecuje swoim wyznawcom łatwego życia. Za przywiązanie do Niego spotka ich prześladowanie...
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):A Dekalog i podobne, to co?
Nie zabijaj...
Tak..
"Nie pozwolisz żyć czarownicy". Itd. itp.
Moralność narodu wybranego. Dziękuję za moralność schizofreniczną. Taką jest też moralność chrześcijańska. (Prawo o miłowaniu nieprzyjaciół jakoś nie jest wcielane w życie, podobnie jak to o oddawaniu innym płaszcza, gdy proszą o suknię itd.).
To moralność wybiórcza. Moralność na wyczucie.
Odwołując się do dekalogu, można sobie tylko problemów narobić. A już na pewno problemów psychicznych (Z jednej strony zakaz zabijania z drugiej 'wyrzynanie ostrzem miecza' całych narodów). I absolutnie nie tłumaczy ich fakt, że to 'nie zabijaj' było skierowane tylko do członków narodu wybranego (nie zabijaj innego Żyda).
'Nie zabijaj' to nie zabijaj. Zawsze wszędzie i dla każdego.
A jak się jednych chroni, a innych zabija z błogosławieństwem Jahwe, to o kant dupy potłuc taki dekalog.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Czy musisz uzywac przeklenstw na tej stronie?A moze zapomniales na jakiej stronie piszesz?
Odpowiedz
Witam to mój pierwszy post tutaj i w sumie tylko tu piszę dlatego że nie wiem gdzie zacząć i się przywitać. Od dziecka byłem wychowywany w "wierze katolickiej", która to w mojej rodzinie jest bardzo silnie zakorzeniona. Ja osobiście od ok 15 lat (mam 26) kompletnie nie wierze w boga, jezusa, czy innego szatana, a na widok księży mam chęć po prostu przywalić mu w ryj (ale to historia z lat szkoły pdst utrwalona w mej pamięci na która przyjdzie czas). Dlaczego tu trafiłem? A dlatego że chce poznać innych ludzi, którym wiara w jakieś wymyślone "bóstwa" nie robi wody z mózgu i mają własny rozum odseparowany od tego w co wierzą i wciskają ludziom klechy.

ps. kolega nonkonformista poruszył istotny wątek mej silnej niechęci do chrześcijaństwa odnośnie przykazania "nie zabijaj" gdzie to kościół zabijał kobiety jako czarownice, chore dzieci jako kare za grzechy rodziców, wyznawców innych religii jak i niewierzących. I niech powie jakiś wielki chrześcijanin czy to było robione zgodnie z nauką ich jezusa, skoro ludzie mający pielęgnować wiarę sami postępowali niezgodnie z jej zasadami i ją niszczyli?
Odpowiedz
Maniac napisał(a):a na widok księży mam chęć po prostu przywalić mu w ryj

Rozumiem że w młodości byłeś pobity przez księdza?

Grim napisał(a):Czy musisz uzywac przeklenstw na tej stronie?A moze zapomniales na jakiej stronie piszesz?

"O kant dupy potłuc" tak bardzo cię uraziło? To w miarę wolne forum i jeżeli takie coś wydaje ci się mocne to chyba ty pomyliłeś strony Język

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Maniac napisał(a):a na widok księży mam chęć po prostu przywalić mu w ryj (ale to historia z lat szkoły pdst utrwalona w mej pamięci na która przyjdzie czas).

Gratuluję!

Cytat:Dlaczego tu trafiłem? A dlatego że chce poznać innych ludzi, którym wiara w jakieś wymyślone "bóstwa" nie robi wody z mózgu i mają własny rozum odseparowany od tego w co wierzą i wciskają ludziom klechy.

Niektórym wodę z mózgu robi niewiara.
Na przykład komu? Na przykład Tobie. Dałeś temu świadectwo pisząc o waleniu w ryj przypadkowych ludzi.

Cytat:ps. kolega nonkonformista poruszył istotny wątek mej silnej niechęci do chrześcijaństwa odnośnie przykazania "nie zabijaj" gdzie to kościół zabijał kobiety jako czarownice, chore dzieci jako kare za grzechy rodziców, wyznawców innych religii jak i niewierzących. I niech powie jakiś wielki chrześcijanin czy to było robione zgodnie z nauką ich jezusa, skoro ludzie mający pielęgnować wiarę sami postępowali niezgodnie z jej zasadami i ją niszczyli?

Dawaj przykłady tych kobiet zabitych przez Kościół za czary, czekamy już na to tutaj od dłuższego czasu. Może masz jeszcze listę 10 naukowców zabitych przez Kościół?

A z tymi dziećmi chorymi za karę to już nieźle pojechałeś. Skąd ta rewelacja? :lol2:

Gemini napisał(a):Czy musisz uzywac przeklenstw na tej stronie?A moze zapomniales na jakiej stronie piszesz?

Przyszedł nowy, nie wita się i zaczyna od rozstawiania po kątach. :roll:
Odpowiedz
Forge napisał(a):Czy bez działań władzy kościelnej skierowanych wobec niego byłby zabity? Nie?
Czy zależność tego, że dokonano ezgekucji wynika bezpośrednio z działań KK? Tak? Więc nie widzę powodu, aby ich nie winić.
Trudno mówić o winie kogoś, kto wyraził tylko opinię o tym, co powinno się stać z jakimś tam człowiekiem.
Opinia, owszem, przyczyniła się (najwyraźniej) do śmierci tego człowieka, ale to nie opinia, ani nie organy wydające tę opinię jakąś osobę posłały na tamten świat.

Forge napisał(a):Exodim, co do Twojego cytatu z Nowego Testamentu, to tutaj jest pewne wyjaśnienie: http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/83e10
Niech i tak będzie. W tym kontekście nadal oznacza to konieczność obrony przed nieprzyjacielem.
A że najlepszą obroną jest atak...
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Palmer EldritchTy naprawdę jesteś .......... czy to tylko gra pozorów? Chcesz przykłady? używanie google nie boli.

Nie obrażaj innych uczestników dyskusji.
Potraktuj to jako nieformalne ostrzeżenie - kolejna obelga spowoduje nałożenie kary w postaci 5 punktów ostrzeżeń.
-exodim
Odpowiedz
Cytat:Nie obrażaj innych uczestników dyskusji.
Potraktuj to jako nieformalne ostrzeżenie - kolejna obelga spowoduje nałożenie kary w postaci 5 punktów ostrzeżeń.
-exodim

Ciekaw jestem, czy podobnie potraktujesz tez np. tego użyszkodnika forum, czy tez to tylko twoja katolicka hipokryzja, czyli taka próba cenzurowania niewygodnych dla siebie forumowiczów Duży uśmiech
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Odpowiedz
Maniac napisał(a):Palmer EldritchTy naprawdę jesteś .......... czy to tylko gra pozorów? Chcesz przykłady? używanie google nie boli.
To jak, kmiocie, nie boli,to użyj i przedstaw.

Ale nie przedstawisz, bo gówno znajdziesz.

Odpowiedz
idiota napisał(a):To jak, kmiocie, nie boli,to użyj i przedstaw.

Ale nie przedstawisz, bo gówno znajdziesz.
Kolejny katol od siedmiu boleści. Nawet mało się starając znajdziesz tego wiele, trzeba tylko spróbować. w kościołku dziś byłeś? pałeczke księdzu obrobiłeś że taki wyszczekany??
Odpowiedz
No to jak tak wiele, to czemu nie przedstawiłeś jednej?

No bo i wcale nie jest wiele, a ty zwyczajnie powtarzasz jak katarynka to, co ci nagrało się w głowie.

A pałeczkę to ty idź zrób tacie.

Odpowiedz
http://ryuuk.salon24.pl/399643,swieta-in...jej-ofiary 30 sekund i pierwszy przykład ale to wszystko oczywiście w imię boga
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości