To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W kwestiach gospodarczych popieram:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Wolny rynek (w rozumieniu Szkoły Austriackiej - libertarianizm/radykalny liberalizm/radykalny koliber)
39.48%
122 39.48%
"Wolny rynek" (w rozumieniu czegoś w okolicach współczesnego USA)
22.01%
68 22.01%
Interwencjonizm
9.39%
29 9.39%
Socjalizm
8.09%
25 8.09%
Komunizm
5.50%
17 5.50%
Nie wiem
1.62%
5 1.62%
Żadna z dostępnych odpowiedzi mnie nie zadowala
13.92%
43 13.92%
Razem 309 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 3.2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socjalizm vs. liberalizm
Ja wiem czy to aby kapitalizm? Ani wolnego rynku, występuje interwencjonizm, ani wolnej konkurencji... Jakąś piekielna trzecia droga raczej. Ale ad rem w takim razie co to jest socjalizm? Przecież już były uspołecznione środki produkcji, miało nie być egoizmu i miały działać spółdzielnie... W tych uspołecznionych środkach produkcji na porządku dziennym były szwindle i wznoszenie z zakładu (broń Boże nie kradzież! Tylko wznoszenie.) egoizmu jak do tej pory nikt nie zwalczył, spółdzielnie były przez socjalistów nawet zamykane jak np. Ta w Hrubieszowie stworzona przez Staszica działająca już 120 lat w chwili zamknięcia, bo burżuj założył. Ogólnie to można to ująć tak że spółdzielnie kuleją mimo że można je sobie otwierać jeżeli są chętni. Nie potrzeba też do tego socjalizmu. A mimo to jest mnóstwo bezrobotnych i się w spółdzielnie nie zrzeszają, chociaż to podobno recepta na dostatek i godne życie. A większość ludzi jak to większość jest po prostu głupia. I co na to poradzić? Że zadłużeni? A na co się zadłużają? Bo większość ma chore parcie na kolejne duperele. Nowe meble, konsolka, satelita, komputerek, laptopek, enta komóreczka, kolumienki, tablecik, plazma 65 cali, samochód z komisu i wiecznie nie mają pieniędzy... Ciekawe dlaczego? A im bardziej "niezaradni i biedni" tym to parcie większe. Ja osobiście nie znam nikogo kto by wegetował albo kogoś w sytuacji bez wyjścia. Kiszą się sami, bo wygodniej na dupie siedzieć niż coś zmienić i prędzej jutro Słońce nie wstanie niż to się zmieni. Tych w naprawdę trudnej sytuacji, prawie że bez wyjść nie ma znów tak wielu i to jest pewne że albo sami nie pójdą albo nie dostaną bo mają 20 złotych przychodu na głowę za dużo. I bez totalnej inwigilacji to się nie zmieni. Jak już szukają pomocy to prędzej im pomoże telewizja czy fundacja niż panie z opieki. Kuriozalne jest że dzieciate zdrowe menele dostają na własność mieszkanie, a dla chorego dziecka rodzice zbierają z jakąś fundacją plastikowe korki bo nie mają na wózek. I tak będzie zawsze, bo ktoś musi decydować czy ten to już ma za dużo czy tamten jest dość niezaradny czy tamten nie oszukuje czy tu się nikomu krzywda nie dzieje i tak krok po kroku rosnąć będzie urzędnicza patologia. Socjalizm jest w założeniu niewydajny i konserwuje ludzką głupotę, produkuje cwaniactwo i wyuczoną niezaradność. Silny i dbający o naród rząd, natomiast nigdy w demokracji nie zaistnieje. Bo nie może, zawsze politycy będą stawiać swój interes najwyżej. A w ich interesie jest być u koryta. A jak najłatwiej to zrobić? Obietnice i rozdawnictwo czyli sam socjalizm. Nie tędy droga.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Ale ni cholery sprawiedliwe nie jest to że zdrowi ludzie pobierają rentę, na którą składają się pracujący frajerzy.
Zgłoś do ZUS-u.
Teraz już nie tak łatwo dostać rentę na paluszek. Jest duża szansa, że renta zostanie odebrana.
Trzeba reagować na patologie, Neuromanto.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Ja wiem czy to aby kapitalizm? Ani wolnego rynku, występuje interwencjonizm, ani wolnej konkurencji... Jakąś piekielna trzecia droga raczej.
Socjalizmy są różne, to najbardziej rozwinięta (w sensie odłamów) doktryna polityczna. Socjalizm, o którym ja mówię, żeby się nie rozwijać, wziąłby przede wszystkim, za łeb finansjerę.

Dodam, że nie oznacza on uspołecznienia środków produkcji, jak w komunizmie, ani rezygnacji z gospodarki rynkowej. Tu chodzi o utemperowanie szerzących się patologii liberalnej gospodarki (np: akumulacja kapitalu, dzika prywatyzacja, jako rozkradanie majątku państwowego, wysokie bezrobocie i ludzie wykluczeni społecznie, powszechny dostęp do edukacji, elektryczności, służby zdrowia, transportu, internetu, wody itd.)
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):rozkradanie majątku państwowego

a co to jest majątek narodowy?

Gocek napisał(a):powszechny dostęp do edukacji, elektryczności, służby zdrowia, transportu

no przecież to wszystko jest powszechne? :wall:
to co trzeba zrobić to dokonać pełnej, totalnej prywatyzacji wszystkiego, żeby takie Gocki nie mogły kraść.
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Dodam, że nie oznacza on uspołecznienia środków produkcji, jak w komunizmie, ani rezygnacji z gospodarki rynkowej. Tu chodzi o utemperowanie szerzących się patologii liberalnej gospodarki (np: akumulacja kapitalu, dzika prywatyzacja, jako rozkradanie majątku państwowego, wysokie bezrobocie i ludzie wykluczeni społecznie, powszechny dostęp do edukacji, elektryczności, służby zdrowia, transportu, internetu, wody itd.)

Rzeczywiście, powszechny dostęp do edukacji i służby zdrowia w obecnej formie to patologie, ale raczej nie liberalnej gospodiarki.
Odpowiedz
Cytat:to co trzeba zrobić to dkonać pełnej, totalnej prywatyzacji wszystkiego, żeby takie Gocki nie mogły kraść.
Wtedy jeszcze bardziej kradłyby takie Korsarze.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):Wtedy jeszcze bardziej kradłyby takie Korsarze.

pytam się - co to jest majątek narodowy? kto go tworzy? operujesz zwrotami o których nie masz pojęcia
Na pomoc! mordują więźniów Bastylii!!!
Odpowiedz
korsarz napisał(a):pytam się - co to jest majątek narodowy? kto go tworzy? operujesz zwrotami o których nie masz pojęcia
To Ty operujesz zwrotami, o których nie masz pojęcia. Ja pisałem o majątku państwowym. A majątek narodowy możesz sobie sprawdzić w necie.

Majątek narodowy

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Zgłoś do ZUS-u.
Teraz już nie tak łatwo dostać rentę na paluszek. Jest duża szansa, że renta zostanie odebrana.
Trzeba reagować na patologie, Neuromanto.

Aj tam, każdy kto wyciągnie cokolwiek od państwa przyczynia się do upadku tego systemu. Chwała ludziom, którzy to robią Duży uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Aj tam, każdy kto wyciągnie cokolwiek od państwa przyczynia się do upadku tego systemu. Chwała ludziom, którzy to robią :mrgreen:

No ta, jak na prawdziwego patriotę na emigracji przystało, popieranie cwaniaków i oszustów zawsze spoko.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Spoko, pewnie nie raz go cwaniaki i oszuści jeszcze okradną Oczko Potem będzie u państwa dochodził sprawiedliwości.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Moje składki idą w tej chwili na emerytury ludzi, którzy sobie na nie zapracowali. Łapy precz, cwaniacy.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Cytat:Moje składki idą w tej chwili na emerytury ludzi, którzy sobie na nie zapracowali. Łapy precz, cwaniacy.

Bo na tym polega ZUS. Na solidarności społecznej. Ładnie tłumaczy to prof. Leokadia Oręziak w tym wywiadzie:
Cytat:Kiedy rozmawiam ze studentami o OFE, ich wiedza ogranicza się do tego, że to MOJE PIENIĄDZE. Są niesamowicie przywiązani do przekonania, że kiedyś będą mogli je sobie wziąć. Od kogoś usłyszałam, że jeśli jego ojciec umrze, to on składki po nim odziedziczy. ''A mam kredyt do spłacenia'' - powiedział. Pamiętam, że kiedy w 1999 roku wprowadzano reformę emerytalną, kuszono ludzi nie tylko palmami, ale też dziedziczeniem: będziecie mogli te pieniądze przejąć po najbliższych. Dla mnie to szokujące, bo wywraca zasadę zabezpieczenia społecznego do góry -nogami. Polega ona na tym, że składają się wszyscy, a biorą tylko aktualnie potrzebujący. A nie ich spadkobiercy. Właśnie po to, żeby pieniędzy starczyło.

Co pani mówi takiemu studentowi?

- Jeśli nie chcesz się składać na obecnych emerytów, to powinieneś swoje życie zawodowe zacząć na Księżycu. Tam nie ma nic. I nie będziesz musiał nikomu nic oddawać, bo nikomu nic nie będziesz winien. A tutaj wykorzystujesz ulice, mosty, domy, wiedzę, a także sztukę, literaturę, filmy i wszystko, co wytworzyły poprzednie pokolenia. I dlatego należy się twoim poprzednikom utrzymanie, najlepiej godziwe.
http://wyborcza.pl/magazyn/1,126715,1438...?pelna=tak
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Na wypadek, gdyby ktoś miał wątpliwości, "cwaniacy" odnosiło się do tych, którzy racjonalizują sobie kradzież w postaci wyciągania lewych zasiłków i rent.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Na wypadek, gdyby ktoś miał wątpliwości, "cwaniacy" odnosiło się do tych, którzy racjonalizują sobie kradzież w postaci wyciągania lewych zasiłków i rent.
To najbardziej mnie dobija. Jak ten system usprawnić? Sam jestem obecnych rozwiązań, przeciwnikiem. System pomocy społecznej funkcjonuje, lecz nie działa. Ale nie należy go likwidować (jakby chciały władze liberalne), lecz usprawnić.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Gocek napisał(a):To najbardziej mnie dobija. Jak ten system usprawnić? Sam jestem obecnych rozwiązań, przeciwnikiem. System pomocy społecznej funkcjonuje, lecz nie działa. Ale nie należy go likwidować (jakby chciały władze liberalne), lecz usprawnić.

Socjalizm dzielnie walczy z problemami, które sam stworzył.
Odpowiedz
Witold napisał(a):Socjalizm dzielnie walczy z problemami, które sam stworzył.
Wiem, wiem, wszystko co złe socjalizm. To taka modlitwa...

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Tworzycie te cudaczne potworki typu publicznej, darmowej, przymusowej edukacji czy publicznej, darmowej, przymusowej służby zdrowia, publicznych, darmowych, przymosowych ubezpieczeń. Sami widzicie, że nie działają tak jak powinny po czym chcecie je "naprawiać", natomiast w ogóle wam nie przyjdzie do głowy, że ta cała koncepcja przymusowej "solidarności" może być po prostu błędna.

W sowieckiej Rosji, błędy uczą się na tobie!
Odpowiedz
Od początku transformacji u władzy nie było partii zdecydowanie wolnorynkowej. Nie było rządu, który wprowadzałby reformy zdecydowanie wolnorynkowe. Wszystko oscylowało i nadal tak jest wokół kosmetycznych zmian. "Reformowania" tego, co wcześniej spieprzyli. Efekty ich "wysiłków" widzimy na co dzień. Szkoda, że ludzie znowu źle zagłosują.
Szkoda.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Witold napisał(a):Tworzycie te cudaczne potworki typu publicznej, darmowej, przymusowej edukacji czy publicznej, darmowej, przymusowej służby zdrowia, publicznych, darmowych, przymosowych ubezpieczeń. Sami widzicie, że nie działają tak jak powinny po czym chcecie je "naprawiać", natomiast w ogóle wam nie przyjdzie do głowy, że ta cała koncepcja przymusowej "solidarności" może być po prostu błędna.

W sowieckiej Rosji, błędy uczą się na tobie!
Przez wiele lat, działały tak jak powinny, nie tylko w Polsce. Moi dziadkowie mają przyzwoite emerytury. Ale reformy "wolno" rynkowe (bo ktoś chce się na emeryturach dorobić, bo z tego można zysk ciągnąć) doprowadzą do tego, że nie wiem, czy moi rodzice będą emerytury mieli, a że ja jej nie będę miał, tego jestem prawie pewien. To samo ze służbą zdrowia. Po co leczyć, skoro można zarabiać? Po co uczyć, skoro można zarabiać? A Ci co nie są w stanie sobie dać rady, niech zdychają..., sami są sobie winni. To nie dla mnie.

EL Duży uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości