To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
"Pani Profesorko"?
wtf?
Poważnie ktoś z was takiego zwrotu używał?

Może za komuny była jakaś moda na feminizm, u nas w szkole za taki zwrot do nauczycielki polskiego (konserwatystki językowej) byłaby chyba pała.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):"Pani Profesorko"?
wtf?
Z autopsji (lata 1964-77) mówiliśmy oficjalnie "Pani Profesor" a między sobą "profesorka > psorka > sorka" (ekonomia języka działa).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Nie będzie. I po raz kolejny powtarzam: uzus, uzus, uzus.

Z zada taki uzus. Cywilizowani ludzie mówią "pani profesor" i jakoś pokolenia Polaków z tym żyły, po czym przyszli .... ich mać reformatorzy i zaczęli wymyślać.:evil:
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
exodim napisał(a):"Pani Profesorko"?
wtf?
Poważnie ktoś z was takiego zwrotu używał?

Może za komuny była jakaś moda na feminizm, u nas w szkole za taki zwrot do nauczycielki polskiego (konserwatystki językowej) byłaby chyba pała.
Cytować siebie nie wypada, ale niech tam:

Cytat:Pani profesor to określenie oficjalne.
Witamy panią profesor doktor habilitowaną Annę Pierdzidupę.
Natomiast: Mam zajęcia z psorką Zielińską. Mam zajęcia z profesorką Nowak jest potoczne.
Mamy tu zatem użycie języka w zależności od stylu. Co wypada w jednym, brzmi pretensjonalnie w drugim. A co nie wypada w jednym, dopuszczalne jest w drugim. Podobnie jest z 'socjolożką', 'psycholożką'.
Tak to działa.
Śmierć Szczurów napisał(a):Z zada taki uzus. Cywilizowani ludzie mówią "pani profesor" i jakoś pokolenia Polaków z tym żyły, po czym przyszli .... ich mać reformatorzy i zaczęli wymyślać.
No patrz... Cywilizowani ludzie nie piszą 'ojebać' tylko 'zjeść' i jakoś pokolenia Polaków z tym żyły, po czym przyszła do nas komuna, wulgaryzując język, a niektórzy zaczęli tej wulgaryzacji bronić. Język
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Moja prababcia mówi: oni piły, oni jadły, oni spały Duży uśmiech
Ale wśród młodzieży chyab już nikt tak nie próbuje....
Odpowiedz
O co chodzi z mówieniem "żełądek" i "zabowiązania"?
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):O co chodzi z mówieniem "żełądek" i "zabowiązania"?
To może być wymowa gwarowa lub po prostu ktoś tak specjalnie pisze/mówi.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nieustannie słyszę wymawianie tych słów w ten sposób - od osób wokół, tych w innych miastach, a także ludzi (np. polityków) w telewizji i radiu.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Forge napisał(a):Nieustannie słyszę wymawianie tych słów w ten sposób - od osób wokół, tych w innych miastach, a także ludzi (np. polityków) w telewizji i radiu.
To w takim razie poważny błąd, który należałoby natychmiast wyeliminować.

Cytat:nie falsyfikowalna
Powinno być: niefalsyfikowalna.
Odpowiedz
Jak wygląda kwestia znaków interpunkcyjnych (konkretnie kropek), gdy chcemy zakończyć zdanie emotką? Stawiamy kropkę + uśmieszek czy wystarczy sam emot?

Przykłady (z tej strony, żeby daleko nie szukać):
nonkonformista napisał(a):(...) a niektórzy zaczęli tej wulgaryzacji bronić. :razz:
Kropka + emot
Vivaldi napisał(a):Moja prababcia mówi: oni piły, oni jadły, oni spały :mrgreen:
Sam emot

Drobiazg, ale mnie męczy Uśmiech Wykształciły się w ogóle jakieś zasady w tej kwestii czy wolna amerykanka?
Odpowiedz
Na oko zdecydowanie kropka + emot. Bez kropki wygląda nago. Oczko
Odpowiedz
Gdy patrzę na pisownię na różnych forach, widzę że zdania są podzielone, dlatego pytam. Może coś ustalimy. Uśmiech (tym razem kropka + emot, a co?)
Odpowiedz
WoKu napisał(a):Gdy patrzę na pisownię na różnych forach, widzę że zdania są podzielone, dlatego pytam. Może coś ustalimy. Uśmiech (tym razem kropka + emot, a co?)
Ustalmy może, że znaki interpunkcyjne, typu znak zapytania czy kropka stawiamy za nawiasem Duży uśmiech.
Pomoc statystyczna - Blog o statystyce
Odpowiedz
Na pewno?

Jak w takim razie zawrzeć w nawiasie zapytanie/wykrzyknienie niezależne od treści głównego zdania?

Od kiedy zauważyłem u siebie brak jednego jądra (ktoś jeszcze tak ma?), moja samoocena nieco spadła.

Kompletnie mi to nie wygląda z pytajnikiem poza nawiasem. :/
Odpowiedz
Chyba to w poradni PWN czytałem, że nie zaleca się łączenie kropki z emotkami. Powód jest bardzo praktyczny: znaki interpunkcyjne zazwyczaj stanowią część emotek od lewej, więc łączenie znaków interpunkcyjnych z emotkami może dawać wrażenie użycia innej emotki niż zamierzaliśmy. Tak czy siak ja zastępuję kropkę emotką, wyjątek robię tylko dla ! i ? Oczko

Odpowiedz
Dzięki Forge. W zasadzie robię dokładnie tak, jak Ty.
Zobaczymy jeszcze, co nonkonformista ma do powiedzenia w tej kwestii Oczko
Odpowiedz
Cytat:Gdy patrzę na pisownię na różnych forach, widzę że zdania są podzielone, dlatego pytam. Może coś ustalimy Uśmiech (tym razem kropka + emot, a co?)?
lub, bo zdanie traci sens

Cytat:Gdy patrzę na pisownię na różnych forach, widzę że zdania są podzielone, dlatego pytam. Może coś ustalimy? Zdezorientowanymile: Tym razem znak zapytania + emot, a co?
Czy teraz lepiej wygląda? Ale się uczepiłem, hehee.
Odpowiedz
Ja obstaję przy tym, że moje, mimo wszystko, jest poprawne. W praniu wyjdzie Uśmiech
Odpowiedz
Poprawne to na pewno nie jest, bo zadajesz pytanie a stawiasz kropkę. Uśmiech
Odpowiedz
Ja pytania nie zadawałem. "Może coś ustalimy" to było przypuszczenie. Ty zrobiłeś z tego pytanie Język
Dalej nie będę tego ciągnął. Przynajmniej nie dzisiaj. Idę spać :*
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: