To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
nonkonformista napisał(a):Rusycyzm. Lepiej: "na razie".
Swoją drogą, to pokazuje, jak bardzo zruszczyliśmy swój ojczysty język.
Wystarczyło 40 lat komunizmu.
Chyba przy pożegnaniu nie mówisz: "To ja spadam! Póki co! Tylko chyba: To ja spadam! Na razie!"

To nie komunizm, tylko carat. Przecież Warszawa, Łódź, Kielce, Lublin, itd. należały do Rosji przez sto lat.
Odpowiedz
Mi to jednak zal nonkonformisty.
Biedactwo musi być ciągle sfrustrowane w tym nie respektującym norm gramatycznych społeczeństwie.
"Non"konformista nie lubi nonkonformistów językowych Język
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Taaa, a ja nie lubię nonkonformistów własnościowych, którzy próbują nonkonformistycznie zagarnąć czyjąś własność. :>
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
(Drapiąc się po głowie)
Złodziejstwo ?
Gdzie ?
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Nigdzie. Po prostu podszedłem do znaczenia słowa "nonkonformizm" również nonkonformistycznie co Ty i przedstawiłem jeden z wyników.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Mmm... Ale to nie ta sama skala chytry lisie.
Jeżeli "błąd" frustruje cie tak samo jak złodziej to i twoich nerwów mi żal Smutny
Zwłaszcza ze spędzasz sporo czasu w internecie, na zdrowie ci to nie wyjdzie.
-Konfucjusz
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):Mi to jednak zal nonkonformisty.
Biedactwo musi być ciągle sfrustrowane w tym nie respektującym norm gramatycznych społeczeństwie.
"Non"konformista nie lubi nonkonformistów językowych Język
Mnie po prostu zależy na języku polskim.
W przeciwieństwie do ciebie. Język
'Mi' na początku. Jak grochem o ścianę.
Podaj adres szkoły w Brukseli, proszę. Wyślę tam swoje papiery, bo kiepską polonistkę/kiepskiego polonistę mieliście.
Chybaś uczył się polskiego w Belgii, prawda?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Mnie po prostu zależy na języku polskim.
W przeciwieństwie do ciebie. Język
'Mi' na początku. Jak grochem o ścianę.
Podaj adres szkoły w Brukseli, proszę. Wyślę tam swoje papiery, bo kiepską polonistkę/kiepskiego polonistę mieliście.
Chybaś uczył się polskiego w Belgii, prawda?

To jak i wiele swoich poprzednich "serdecznych" komentarzy możesz sobie wsadzić w odbyt (Chociaż nie, zapomniałem ze lubisz sobie wpychać rożne rzeczy w tyłek...) bo jak kiedyś pisałem już na tym forum nigdy nie chodziłem do Polskiej szkoły.

Hastur może pamięta jak na początek mojego istnienia na tym forum okaleczałem niestety Polski język za co słusznie przyznał mi wtedy minusa Duży uśmiech
Od tamtej pory swoją ortografie bardzo poprawiłem ( I to na pewno nie dzięki nonkonfomisty ironii ... ) i tylko czasami muszę wykorzystywać "Mozillowy korektor" do poprawiania swoich słów.

Po wymowie za to gwarantuję ci ze nie poznałbyś ze urodziłem się poza Polską a swoje braki w ojczystym języku rekompensuję dość bogatym słownictwem francuskojęzycznym* za pomocą którego będę mógł tutaj pozwolić sobie na studia.

* A stwierdzam to po tym ze kiedyś nie raz znajomi nic nie rozumieli z tego co mówiłem a nauczyciele mówili mi ze jestem niby inteligentny chociaż się nie uczyłem a moje oceny szkolne również o inteligencji nie mogły świadczyć... :roll:

[SIZE=2][SIZE=2]
[/SIZE]
[/SIZE]
-Konfucjusz
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):Mmm... Ale to nie ta sama skala chytry lisie.
Jeżeli "błąd" frustruje cie tak samo jak złodziej to i twoich nerwów mi żal Smutny
Zwłaszcza ze spędzasz sporo czasu w internecie, na zdrowie ci to nie wyjdzie.

Nie frustruje. Po prostu zwracam uwagę na bezzasadność Twojego zarzutu.
Odpowiedz
Śmierć Szczurów napisał(a):Nie frustruje. Po prostu zwracam uwagę na bezzasadność Twojego zarzutu.

To jest ten niby zarzut ?
CM napisał(a):"Non"konformista nie lubi nonkonformistów językowych :p

A to: :p, pewnie świadczy o wielkiej powadze tego zarzutu...
-Konfucjusz
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):Hastur może pamięta jak na początek mojego istnienia na tym forum okaleczałem niestety Polski język za co słusznie przyznał mi wtedy minusa Duży uśmiech
Od tamtej pory swoją ortografie bardzo poprawiłem ( I to na pewno nie dzięki nonkonfomisty ironii ... ) i tylko czasami muszę wykorzystywać "Mozillowy korektor" do poprawiania swoich słów.
Tyle tych minusów sadzę na lewo i prawo, że ledwo pamiętam poszczególne, ale faktycznie coś mi się kojarzy Uśmiech Czasem się i ziarno uda zasiać...
Odpowiedz
CreatedMind napisał(a):Od tamtej pory swoją ortografie bardzo poprawiłem ( I to na pewno nie dzięki nonkonfomisty ironii ... ) i tylko czasami muszę wykorzystywać "Mozillowy korektor" do poprawiania swoich słów.
I bardzo Ci się to chwali!!!

Ale z tym MI na początku to popracuj.
Pamiętaj - zaczynamy zdanie od MNIE.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Dzięki, postaram się o tym myśleć na przyszłość.
-Konfucjusz
Odpowiedz
Hans Wegeżynsten napisał(a):I jak wam teraz ?! Głupio ?! eee ? Widzicie : Mu nie przeszkadza, że robicie z niego klauna..
Boże, Allahu i Buddo - widzicie i nie grzmicie!
Hans - Mu to robi krowa, jak ma wymię pełne mleka.
Odpowiedz
NotInPortland napisał(a):Wczoraj doszły: Avignon
Nazwa tego francuskiego miasta już od dawna jest spolszczona i zapisywana w formie
Awinion.

Słyszałeś chyba o awiniońskiej obiediencji, prawda?
No właśnie. Wszędzie pisze się obiediencja awiniońska, a nigdzie nie spotkałem się z zapisem avignońska. Język
Podobnie przecież od dawna już piszemy: Paryż, Madryt, Kolonia, Norymberga itd.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
I Trewir.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Mój kumpel jechał kiedyś (epoka przedGPS-owa) do Akwizgranu.
I błądził biedak, bo nie wpadł na to, że oryginalnie to Aachen.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Nazwa tego francuskiego miasta już od dawna jest spolszczona i zapisywana w formie
Awinion.

Słyszałeś chyba o awiniońskiej obiediencji, prawda?
No właśnie. Wszędzie pisze się obiediencja awiniońska, a nigdzie nie spotkałem się z zapisem avignońska. Język
Podobnie przecież od dawna już piszemy: Paryż, Madryt, Kolonia, Norymberga itd.

Dokładnie mówiąc "obediencja", ale to może się pomylić. Uśmiech
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):To są uroki polskiej gramatyki.
Od jednego do czterech w liczebnikach mamy składnię zgody (liczebnik zgadza się z rzeczownikiem w liczbie, rodzaju i przypadku), natomiast od pięciu mamy składnię rządu (gdzie liczebnik wymaga rzeczownika w dopełniaczu). Tylko tak to można wyjaśnić.

- "Dlaczego mamy taką regułę?"
- "Bo mamy taką regułę"

:roll:

Oczywiście, w jakiś sposób wynika to z historii języka... jednak nawet, gdyby odpowiedź nie wskazywała na procesy historyczne, które do takiej sytuacji doprowadziły, a jedynie wskazała np. na dziedziczenie po prajęzyku, uznałbym ją za bardziej pouczającą, niż odpowiedź "bo tak".

Być może w grę wchodziło dziedziczenie po bałtosłowiańskiej wspólnocie językowej:

Wikipedia napisał(a):http://en.wikipedia.org/wiki/Balto-Slavi...isoglosses
(...)
replacement of PIE genitive singular of thematic nouns with ablative
(...)

Ablatyw to przypadek rzeczownika, odpowiadający na pytanie "z czego, od czego" - więc konstrukcja liczebnik+rzeczownik w dopełniaczu (odpowiadająca dawniejszej liczebnik+rzeczownik w ablatywie) miałaby znaczenie np. "czterech z nich", "czwórka z nich", itp. Analogiczne konstrukcje istnieją w niektórych językach uralskich - tam dawny ablatyw stał się partytywem, przypadkiem używanym do wyrażania relacji całość -część, a także używanym z liczebnikami.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Aachen.
Rzut beretem dalej Monastyr / Münster
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: