Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Buhahahahahahaaa!!!!
No nie ma co!
Wstrząsające!
Cytat:[FONT="]Bernard Gui sam pisał, iż przez 15 lat pełnienia funkcji inkwizytora w hrabstwie Tuluzy wydał 931 wyroków[/FONT][FONT="]. Z tego „zaledwie” 41 były orzeczeniem kary śmierci, 40 potępień zbiegłych, 69 nakazów ekshumacji (z tego 66 nieboszczyków spalono, 3 gdzieś porzucono), 308 wyroków tzw. wiecznego więzienia (czyli bezterminowego, bo o uwolnieniu decydowali inkwizytorzy na zasadzie własnego widzimisię), oraz inne kary – 22 osobom nakazał zburzenie domu (była to kara za np. podejmowanie gościną heretyków), 136 nakazał oznakować krzyżami, 17 odbyć pielgrzymkę, 1 wziąć udział w krucjacie. Dodatkowo 139 łaskawie wypuścił z wiecznego więzienia (nie wiadomo po jakim okresie), nakazując im jednak noszenie krzyży, a 135 pozwolił zdjąć hańbiące krzyże, ale pod warunkiem odbycia pielgrzymki.[/FONT]
Kazał pielgrzymki odbywać!!!
CO ZA POTWÓR!!!!!!!!!!
Wiesz co...
Wróć jak sobie kupisz mózg, ok?
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
Maniac napisał(a):Kolejny katol od siedmiu boleści. Nawet mało się starając znajdziesz tego wiele, trzeba tylko spróbować. w kościołku dziś byłeś? pałeczke księdzu obrobiłeś że taki wyszczekany?
Czyli nie potrafisz podać żadnych przykładów? Żadnej listy naukowców, ni czarownic uśmierconych przez Kościół?
Maniac napisał(a):http://ryuuk.salon24.pl/399643,swieta-in...jej-ofiary 30 sekund i pierwszy przykład ale to wszystko oczywiście w imię boga
Najkrwawszy z inkwizytorów w ciągu całej swej kariery uśmiercił 40 osób.
Rewolucja francuska zabijała tyle dziennie.
Zaś w jednym bolszewickim więzieniu mordowano taką ilość między przerwą obiadową a fajrantem.
Reputacja:
39
No nie umie.
Mało umie, ale rzeczywiście,wyszczekany.
Liczba postów: 249
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
pozwolę sobie zacytować "Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje" twój bog twoje kredki, twoi księża gwałcący dzieci, i szkoda gadać.......
Pedofilia w kościele i pedalstwo to pewnie też u klechów w imie boga?
Reputacja:
39
Musieli cię strasznie ci księża twoi gwałcić jak byłeś dzieckiem.
To by wyjaśniało wiele.
Ale i tak nie doczekamy się żadnych informacji i zbrodniach kościoła, tylko będą hasła.
09.12.2012, 20:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.12.2012, 22:12 przez exodim.)
Liczba postów: 249
Reputacja:
0
Palmer Eldritch napisał(a):Czyli nie potrafisz podać żadnych przykładów? Żadnej listy naukowców, ni czarownic uśmierconych przez Kościół?
Najkrwawszy z inkwizytorów w ciągu całej swej kariery uśmiercił 40 osób.
Rewolucja francuska zabijała tyle dziennie.
Zaś w jednym bolszewickim więzieniu mordowano taką ilość między przerwą obiadową a fajrantem.
A choćby Joanna d'Arc, taka chyba najbardziej znana. A pewnie według was przed spaleniem na stosie wszystkich pytano o imię by ktoś kiedyś mógł podać je za przykład? Palenie na stosie i o mordach chorych dzieci było na lekcjach historii jak nie pamiętacie lub jeszcze nie przerabialiście polecam postudiować trochę książek historii
idiota napisał(a):Musieli cię strasznie ci księża twoi gwałcić jak byłeś dzieckiem.
To by wyjaśniało wiele.
Ale i tak nie doczekamy się żadnych informacji i zbrodniach kościoła, tylko będą hasła.
a tak tak powiedz nam więcej o tym traumatycznym przeżyciu, bolało, połykałeś?
Reputacja:
39
Chyba drukowanych w ZSRR...
Dziękuję za ujawnienie szczegółów, ale nie trzeba było.
Liczba postów: 2,536
Liczba wątków: 24
Maniac napisał(a):Palenie na stosie i o mordach chorych dzieci było na lekcjach historii jak nie pamiętacie lub jeszcze nie przerabialiście polecam postudiować trochę książek historii O mordach chorych dzieci nam na historii nigdy nie mówili... Pamiętam tylko, że na biologii coś wspominali i na wychowawczej
Liczba postów: 5,511
Liczba wątków: 41
Reputacja:
25
Maniac Ja też byłem niegdyś antyklerykałem który chciał bić księży, palić kościoły i w każdym widział pedofila bez wyjątku. Ale tak było za gówniarza kiedy przechodziłem okres buntu. Dziś jestem po prostu ateistą i dziwię się że mój prawie równieśnik i ojciec zarazem aż tak sączy jadem. Mi kościół katolicki nigdy krzywdy nie zrobił, do niczego nigdy nie byłem zmuszany, nie widzę powodów do tego aby żywić taką nienawiść do księży i w ogóle do kogokolwiek za to że wierzy w zmartwychwstanie Jezusa itp.
Cytat:w kościołku dziś byłeś? pałeczke księdzu obrobiłeś że taki wyszczekany?
Każdemu wierzącemu zadajesz takie pytania co niedzielę?
EH
Reputacja:
39
On je zadaje każdemu.
Wierzący, nie...
Na jedno.
Maniac napisał(a):A choćby Joanna d'Arc, taka chyba najbardziej znana.
Joannę zamordowano z przyczyn politycznych, a jej proces był farsą. Dwadzieścia lat po jej śmierci (na tamte czasy - ekspresowo) Papież ją zrehabilitował i uznał za męczennicę.
Cytat:Kilka głównych nieprawidłowości procesu Joanny d'Arc:
*biskup Cauchon nie miał kompetencji do prowadzenia tego procesu,
całość procesu została sfinansowana przez rząd angielski,
*Notariusz kleru Nicolas Bailly zlecił zbieranie zeznań przeciwko Joannie, jednakże nie mógł znaleźć żadnych dowodów ją obciążających, a bez takich dowodów sąd nie miał podstawy do wszczęcia procesu,
*sąd naruszył również prawo kościelne odmawiając Joannie prawa do radcy prawnego,
*po rozpoczęciu pierwszego publicznego przesłuchania Joanna d'Arc skarżyła się, że wszyscy obecni na procesie to angielscy stronnicy nastawieni wrogo w stosunku do niej, jej prośba o „duchownych ze strony francuskiej” została zignorowana.
Protokół z procesu ukazuje inteligencję Joanny d'Arc. Zapisem, który uzyskał największą sławę, jest próba dokładności rozumienia zagadnień teologicznych, której poddano Joannę: „Zapytana czy wie, czy jest w Łasce Bożej odpowiedziała: „Jeżeli nie jestem, Bóg może mi jej udzielić, a jeżeli jestem Bóg może mnie w niej utrzymać”. W tym pytaniu ukryta jest naukowa pułapka. Doktryna Kościoła utrzymywała, że nikt nie jest pewien czy jest w Łasce Bożej. Gdyby odpowiedziała "tak" byłaby skazana za herezję, gdyby zaś odpowiedziała "nie" przyznałaby się do winy. Notariusz Boisguillaume potwierdził później, że w momencie, gdy sąd usłyszał odpowiedź: „ci, którzy ją przesłuchiwali osłupieli ze zdumienia”. Dla George'a Bernarda Shawa ten dialog był tak przekonujący, że część jego sztuki „Saint Joan” jest dosłownym tłumaczeniem protokołu z procesu.
Kilku funkcjonariuszy sądu zeznało później, że część protokołu została zmieniona na niekorzyść Joanny d'Arc. Wielu duchownych służyło pod przymusem, w tym inkwizytor Jean Lemaitre. Anglicy nawet kilka razy grozili mu śmiercią. Zgodnie z inkwizytorskimi wytycznymi, Joanna powinna być zamknięta w kościelnym więzieniu pod nadzorem kobiecej straży (np. sióstr zakonnych). Natomiast Anglicy zamknęli ją w świeckim więzieniu strzeżonym przez ich własnych żołnierzy. Biskup Cauchon nie pozwolił jej odwołać się do Rady Soboru Florenckiego i papieża, który powinien przerwać to postępowanie. Dwanaście artykułów oskarżenia podsumowujących wyrok sądu pozostawało w sprzeczności z protokołem procesu. Pozwana będąca analfabetką podpisała dokument, który zawierał przyznanie się do winy, pod groźbą natychmiastowej egzekucji. Sąd natomiast zastąpił ten dokument innym w oficjalnym protokole.
Cytat:A pewnie według was przed spaleniem na stosie wszystkich pytano o imię by ktoś kiedyś mógł podać je za przykład?
Samo to pytanie pokazuje jaki z Ciebie dyletant.
Zanim kogoś spalono na stosie odbywał się proces zgodny z procedurami zaczerpniętymi z prawa rzymskiego. Nie mogło się obyć bez ustalenia tożsamości podsądnego. :lol2:
Oskarżony miał prawo do obrońcy, istniała zasada domniemania niewinności, itp. Wreszcie, zanim kogoś spalono, miał on czas na odwołanie herezji i uniknięcie kary śmierci (w zamian musiał iść na pielgrzymkę, albo zmawiać pacierze).
Cytat:Palenie na stosie i o mordach chorych dzieci było na lekcjach historii jak nie pamiętacie lub jeszcze nie przerabialiście polecam postudiować trochę książek historii
Z tymi dziećmi to taka brednia, że jak nic usłyszałeś ją pod sklepem od jakiegoś menela-antyklerykała.
Reputacja:
39
Maniek ma wyobrażenie takie, jakby tainkwizycja to było takie brutalniejsze NKWD albo CzKa, które nawet nie pytają jak się zabijany nazywa.
Jest głupszy niż holenderskie ustawy przewidują...
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
A wy jesteście jeszcze głupsi. Za każdym razem jak będzie przychodził jakiś "antyklerykał" wy zamierzacie się nad nim pastwić? Albo pomóżcie mu wyzdrowieć albo z nim nie gadajcie.
Maniac - musisz wiedzieć, że na tym forum jest mało antyklerykałów. Znajdzie się jakiś stary lewak albo zaprogramowany agent Watykanu. Ale generalnie, to większość tutaj wyrosła z tego, jeżeli kiedykolwiek to miała.
"Łołoło Zły Kościół! Księża pedofile!! Ługa Buga Ługa Buga!! Oddawać moje pieniążki z tacy złodzieje !! Ło ło Buga !!" -
nie rób tak.
Ja rozumiem, że masz pragnienie utożsamiania się z grupą i chęć wspólnego "boju" przeciw wyimaginowanemu wrogu. Ale to raczej nie tutaj(przynajmniej nie w taki niemerytoryczny sposób), lecz na racjonalista.pl
Liczba postów: 4,999
Liczba wątków: 99
Reputacja:
30
Oj pierdolicie bez sensu jak to wydorosleliscie z antyklerykalizmu. Prawda jest taka, ze metamorfoze jaka przeszli tutaj co niektorzy da sie wylacznie porownac do np. aktywnego czlonka PZPR, ktory po obaleniu komuny zamiast na partyjne zebrania dwa razy w tygodniu chodzi na msze. Przechodzenie w jedna skrajnosc w druga.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski! ☭
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Tgc, poruszyłeś bardzo ważną kwestię. Antyklerykalizm jest ważny dla dalszego rozwoju państwa i społeczeństwa. Bez wpływu religii na życie wszystkim żyje się po prostu lepiej. Już nawet reklamy robią z księżmi, zakonnikami (Red Bull) na przykład. Niedługo będą ich na konserwach umieszczać. :lol2:
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
nonkonformista napisał(a):Bez wpływu religii na życie wszystkim żyje się po prostu lepiej.
Dokładnie jak w komunizmie.
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Maniac napisał(a):o mordach chorych dzieci było na lekcjach historii
Mnie o mordach chorych dzieci uczyli na biologii. Pamiętam, że np jak mają ospę to na mordach im krosty wyskakują :lol2:
Swoją drogą takiego okazu jak Maniac to jeszcze nie mieliśmy na forum. Niedouczonych antyklerykalnych fanatyków tworzących własną wizję historii kilku by się znalazło. (chociaż chyba nie aż tak niedouczonych) Ale ten najwyraźniej dodatkowo najwyraźniej ma nastawienie homofobiczne. Wyjątkowo ciekawy przypadek :lol2:
Reputacja:
60
Palmer Eldritch napisał(a):Dokładnie jak w komunizmie. Dlaczego? Spójrz na dzisiejszy Zachód i Południe (świecka Francja, świeckie Czechy, świeckie Niemcy itd.) Im nie żyje się lepiej bez religii?
Poza tym komunizm (w wersji leninowsko-stalinowskiej) jest parareligią z kultem wodza, świątynią wodza (mauzoleum Lenina), pomnikami wodza itd.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 951
Reputacja:
1
Reputacja:
60
Nudziarzu, tu jedna religia została zastąpiona inną.
A mnie chodzi o świat bez żadnej religii. W Czechach jakoś o meczetach nie słyszałem.
A czy Czechom dobrze się żyje bez Boga? Jak sądzisz?
|