To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Za Poradnią językową PWN:

Cytat:Dzień dobry,
zastanawia mnie, czy językoznawcy nie naśmiewają się z naszych polskich rolników. Nie wiem, czy kiedyś naprawdę mówili oni mełł czy pełł, jednak pod koniec XX wieku słowniki zanotowały w końcu wyrazy mielić i pielić, jednak z zastrzeżeniem reg. i pot. Ba, WSO PWN do teraz nie notuje hasła mielić. (...)
Cytat:Mielić i pielić to z pochodzenia formy regionalne, mazowieckie, które jednak – ze względu na znaczenie stolicy – upowszechniły się w całym kraju i zepchnęły swoich konkurentów, tzn. mleć i pleć, do defensywy. Oprócz prestiżu stolicy nie bez znaczenia było i to, że mleć i pleć reprezentują mało liczny i trudny wzór odmiany, por. mełła, pełła, mełty, pełty (zgodnie z tym wzorem powinniśmy jeść kotlety mełte, nie mielone!). O wiele łatwiej odmieniać nowe (stosunkowo nowe) mazowizmy, por. mieliła, pieliła, mielony, pielony. (...)
— Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski
Kotlety mełte.

Kotlety mełte.
Odpowiedz
"Mi" na początku zdania podobno jest popularne Duży uśmiech
Be the change you want to see in the world.

Idiotów nie sieją .
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):W odmianie wzorcowej i niepotocznej (a za taką uznaję forum!) wciąź obowiązuje zasada, że w rzeczownikach męskich nieżywotnych M=B, a nie M=D.

Gram w golfa czy w golf?
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Windziarz napisał(a):Gram w golfa czy w golf?
Oczywiście, że 'w golfa'.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Za to ubieram się w golf :-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Za to ubieram się w golf :-)
Jak najbardziej. Uśmiech
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):W odmianie wzorcowej i niepotocznej (a za taką uznaję forum!) wciąź obowiązuje zasada, że w rzeczownikach męskich nieżywotnych M=B, a nie M=D.
Wiem, czepiam się, ale zamiast M=D pewnie chciałeś D=B.

nonkonformista napisał(a):Oczywiście, że 'w golfa'.
D=B?
Czy „w” z dopełniaczem?
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe

Odpowiedz
Straszny bałagan w tym niewymawialnym języku.
Wysyłam list, plakat ale też wysyłam książkę, przesyłkę.
To jest jakaś gendergramatyka.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Windziarz napisał(a):Wiem, czepiam się, ale zamiast M=D pewnie chciałeś D=B.
W rzeczy samej.
Sofeiczu, to nie bałagan, to porządek. W każdym języku naturalnym są wyjątki.
A przykłady, jakie podałeś dotyczą dwóch różnych rodzajów.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):A przykłady, jakie podałeś dotyczą dwóch różnych rodzajów.
Właśnie - to bardzo niepolityczne. Feministki powinny postulować "Żądamy mianownika!".
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Właśnie - to bardzo niepolityczne. Feministki powinny postulować "Żądamy mianownika!".
I form żeńskich dla 'profesor', 'doktor', 'dziekan' itd. Język
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):I form żeńskich dla 'profesor', 'doktor', 'dziekan' itd. Język
A co, nie pasi Ci "profesora", "doktora", "dziekana" ?
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A co, nie pasi Ci "profesora", "doktora", "dziekana" ?
Pasiłoby, gdyby same zaiteresowane chciały, aby je tak nazywać.
Kobiety będące profesorami, dziekanami, rektorami używają form męskich, a te żeńskie brzmią pretensjonalnie.
Hans Wegeżynsten napisał(a):wysyłając tego posta wyskoczył mi 502
Mamy tutaj trzy błędy:
Interpunkcyjny: po 'posta' powinien być przecinek, gramatyczny oraz składniowy.
Z tego fragmentu wynika, że 502 wyskoczył jak i coś wysyłał.

Przypominam sztandarowe zdanie: Idąc do szkoły, świeciło słońce.
Imiesłowu przysłówkowego współczesnego możemy używać, gdy mówimy o takich samych podmiotach w obu zdaniach. Por:
Czytałem książkę i siedziałem w fotelu. (Podmiot domyślny 'ja'), więc można użyć imiesłowu:
Czytając książkę, siedziałem w fotelu.

Piłem herbatę. Ona wyglądała przez okno.
I przekształcenie: Pijąc herbatę, wyglądała przez okno, pokazuje nam, że czynność była wykonywana przez jedną osobę (podmiot domyślny: ona). Tymczasem w powyższych zdaniach mamy dwa różne podmioty: Piłem herbatę /podmiot domyślny: ja/. Ona /podmiot/ wyglądała przez okno, zatem zamiana na imiesłowowy równoważnik zdania jest niepoprawna.

Myślę, że wyjaśniłem przystępnie.

Trzeci błąd:
Wysyłając post (Nie napiszesz przecież wysyłając listu, prawda?)

Edycja:
Tunga napisał(a):zbierze się odpowiednia ilość ludzi
Powinno być liczba ludzi.
Liczba policzalne, ilość niepoliczalne. Tak zapamiętujemy.
Ilość cukru, mąki
Liczba godzin, dni, lat, ludzi.

Edycja 2:
W tytule wątku napisano:
Co sądzicie o pomysle ministra obrony w/s rezerwistów?[/quote]
Przypominam, że skróty w języku polskim nie mają żadnych nawiasów ukośników ani tego typu wstawek. W głowę zachodzę, skąd wzięły się te wszystkie w/w, w/s itd.

Piszemy:
ws. ww. jw. itp. p.n.e, npm. itd.
Odpowiedz
Skoro "gówniarz", to "gówniarzeria". A jednak wiekszosc pisze "gówniazeria". Blednie zatem?

nonkonformista napisał(a):Drogi Dziadzie Borowy (...)

Chyba "Dziadu"? Czy moze teraz ojciec do syna winien mowic "synie", a syn do ojca "ojcu"?
Odpowiedz
Furia napisał(a):Skoro "gówniarz", to "gówniarzeria". A jednak wiekszosc pisze "gówniazeria". Blednie zatem?

Błędnie. Prawidłowa forma to gówniarzeria

Furia napisał(a):Chyba Dziadu"? Czy moze teraz ojciec do syna winien mowic "synie", a syn do ojca "ojcu"?
Rozstrzygnięcie co do wołacza formy dziad.
Słownik poprawnej polszczyzny napisał(a):dziad m IV 1. W. dziadzie, pot. dziadu.
Zatem forma 'dziadu' jest formą potoczną.
Edycja:
DziadBorowy napisał(a):Z wielkiej litery
Nie z wielkiej litery (to rusycyzm!) tylko wielką literą, a najlepiej dużą - po prostu.
A więc dużą ewentualnie /niech będzie!/ wielką literą albo małą literą. Tak i tylko tak.
Odpowiedz
Nie mogę edytować, dlatego będzie post pod postem.

Śmierć Szczurów napisał(a):dziubek
dzióbek,

bo dziobać, dziobanie itd.
Odpowiedz
Faktycznie.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Aryman napisał(a):w Skyrim nie zobacze
Dwa błędy.
Po pierwsze: w Skyrimie (odmieniamy jak 'dym')
Po drugie: zobaczę.
Odpowiedz
Czy nic nie warty? Jestem w kropce. Jak byc powinno?
Odpowiedz
Furia napisał(a):Czy nic nie warty? Jestem w kropce. Jak byc powinno?
Niewarty.
"Nie" z przymiotnikami w stopniu równym piszemy łącznie.

Edycja:
Śmierć Szczurów napisał(a): Pendrive'a albo dysk zewnętrzny poszukuję

"Poszukiwać" łączy się z dopełniaczem. Zatem tytuł wątku powinien brzmieć:
Pendrive'a lub dysku zewnętrznego poszukuję
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości