To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Gdyby ktoś jeszcze miał ochotę spróbować, może jeszcze dziś :-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Gdyby ktoś jeszcze miał ochotę spróbować, może jeszcze dziś :-)
Wieczorem poszukam. A z tą cesarzową trudne wbrew pozorom.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
No więc tak: na wszystkie pytania nie odpowiedział nikt, natomiast odpowiedziano na każde pytanie. Czasem odpowiedzi nie były pełne, czasem aż zbyt pełne ;-) 4/6 otrzymali Sofeicz i Exodim, jednak odpowiedź Sofeicza na pytanie nr 2 była pełniejsza, dlatego i jego uważam za zwycięzcę. Moje gratulacje!
Oto poprawne odpowiedzi...
1. Berta von Suttner- asystentka Alfreda Nobla
2. Tu odpowiedzi bylo kilka. Ja akurat mialam na mysli szwedzka pielegniarke Else Brandstrom, ale mozna bylo odpowiedziec, ze chodzi o miasto Tobolsk, Sybirakow, czy psa siberian husky.
3. Nylon. New York, London.
4. Iwan Groźny. Henryk VIII Tudor mial 6 zon, Mieszko I natomiast 9.
5. Josef ben Ya'akov. Tutaj moje uznanie dla Iselin.
6. Waleria Messalina. Kronikarz to Józef Flawiusz, ktory wychwala jej wsparcie dla gminy zydowskiej.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
A niech mnie!
Ciesze się, bo już miałem chwile zwątpienia w sprawność mojej szarej komórki.
Dzisiaj skończę ważny katalog i jutro zapodam pytania.

Aha - tym razem będzie nagroda dla zwycięzcy. Buteleczka własnoręcznie wyprodukowanej czeremchówki, zacny rocznik 2012.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
To jak to w końcu jest w przypadku remisu bo się pogubiłem ?
Dogrywka czy autor(ka) pytań wybiera "najpełniejszą odpowiedz" ?
To chyba ważne aby to ustalić po to aby było wiadomo jak odpowiadać, nie ?
Powiedzmy ze pytanie brzmi "Kto blablablablabla ???"
A odpowiada z pamięci, "Juliusz Pierdzikowski" i nie widzi sensu w podawaniu dogłębniejszych informacji, B spisuje z wikipedii "Juliusz Pierdzikowski wybitny naukowiec który odkrył lekarstwo na głupotę."

Nie wiem czy takie sprawiedliwe było by uznanie B za zwycięzce tylko dlatego ze jego odpowiedz jest pełniejsza.
Sprawiedliwiej było by po prostu zadać inne pytania i zobaczyć kto odpowie na więcej pytań.
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
"Stworzony umyśle" nie zachowuj się jakby cię ominęła co najmniej nagroda Nobla. To tylko zabawa, Rojza uznała, że ta metoda wyłonienia zwycięzcy jest sprawiedliwa i tyle. Następnym razem dasz pełniejszą odpowiedź nawet nie proszony o to, a żeby ja dać sporo się nauczysz szukając i to jest największa nagroda. Ne żebym gardził czeremchówką Sofeicza ;-)
Może tym razem nie zapomnę o konkursie, a i pytania okażą się na tyle dla mnie ciekawe, by zachęcić mnie do wertowania źródeł.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Przyjmuję decyzję Rojzy z radością. Nie mam aktualnie czasu na przygotowanie ciekawych pytań, więc dobrze, że wygrana przypadła Sofeiczowi.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Oto pytania.
1. Historia i logo jednego z czołowych obecnych producentów samochodów jest związane z Polską i polskim wynalazkiem.
Jaka to marka?
2. Na pomoc polskiemu zrywowi (nieudanemu, jak zwykle) wypłynęła zbrojna międzynarodowa ekipa mająca w swoim składzie kilka ciekawych postaci – m.in. pisarza i anarchistę.
Proszę wymienić przynajmniej 2 nazwiska z tej ekipy.
3. Ulubioną książką wielkiego światowego satrapy była powieść polskiego pisarza.
Co to za pisarz i jaka to powieść?
4. Do stłumienia pewnego powstania władze rewolucyjne użyły środka masowej zagłady wielokrotnego użytku.
Co to za powstanie i jaki to środek?
5. W słowach hymnu dwóch dużych europejskich, niegraniczących ze sobą państw znajdują się odniesienia do tego drugiego kraju.
Jakie to kraje?
6. Znana pisarka wzięła udział w prowokacji, która doprowadziła do ośmieszenia marynarki wojennej jej kraju.
Co to za pisarka?
7. Wykonanie pewnego utworu muzycznego miało mierzalny wpływ na budżet europejskiej monarchii.
Co to za dzieło?

Zapraszam do zabawy - czeremchówka czeka.
Aha - termin, środa 16.01
Odpowiedz
Machefi napisał(a):"Stworzony umyśle" nie zachowuj się jakby cię ominęła co najmniej nagroda Nobla. To tylko zabawa, Rojza uznała, że ta metoda wyłonienia zwycięzcy jest sprawiedliwa i tyle.

Ja w sumie tak naprawdę ani razu nie brałem udziału w tym konkursie czyli to na pewno nie nagroda nobla mnie ominęła tylko ja ją jak już coś :roll:
Nawet gdybym za pomocą internetu odpowiedział na pytania i wygrał to miał bym nieco trudności aby zadać samemu jakieś historyczne pytania dlatego nawet nie startuje do konkursu.
Czytam ten temat tylko z ciekawości i naszła mnie refleksja to się nią podzieliłem Oczko
Lepsza "obiektywność zwykłych zasad" niż "subiektywność ludzkiego osądu" Język
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Zapraszam do nadsyłania odpowiedzi.
Mam już pierwsze zgłoszenie.
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):6. Waleria Messalina. Kronikarz to Józef Flawiusz, ktory wychwala jej wsparcie dla gminy zydowskiej.
Popełniłam błąd, na który zwrócono mi uwagę.
Prawidłową odpowiedzią jest Poppea Sabina, istotnie opisywana przez Flawiusza.
Spostrzegawczej osobie dziękuję za korektę.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Przypominam - dzisiaj mija termin nadsyłania odpowiedzi.

Walka jest wyrównana a trunek się chłodzi.
Odpowiedz
Czas minął i czas na odpowiedzi.
1. Andre Citroen, którego matka była polską żydówką, podczas pobytu w Polsce, zobaczył koło wodne napędzane przekładnią o zębach daszkowych. Odkupił od warszawskiego inżyniera patent i we Francji uruchomił produkcję przekładni a potem samochodów. Zaprojektował też logo, ktore przedstawia właśnie takie zęby daszkowe.
2. Na pomoc dla Powstania Styczniowego londyńscy demokraci organizowali wyprawę morską. W nocy z 21 marca na 22 marca 1863 wyruszył z Londynu wynajęty parowiec Ward Jackson, wiozący na pokładzie 185 ochotników różnej narodowości, 2 działa, tysiące karabinów. W skład wyprawy weszli m.in. Aleksander Hercen oraz w Danii dokooptował Michał Bakunin. Wywiad rosyjski był o wszystkim od początku poinformowany i spowodował internowanie statku przez rząd szwedzki w porcie w Malmo.
3. Ulubioną książką Stalina, z którą podobno się nie rozstawał był "Faraon" Prusa.
4. Do stłumienia powstania w Wandei władze użyły barek Noyades de Nantes, które wypełnione buntownikami, były zatapiane i podnoszone z dna.
Genialny wynalazek.
5. W słowach polskiego hymnu mamy "... z ziemi włoskiej" natomiast w hymnie włoskim jest "...Już Austriacki orzeł / stracił swe pióra / Krew włoską / Krew polską / pił wraz z Kozakiem / Lecz wypaliła mu serce
6. Wirginia Woolf razem z grupą przyjaciół, przebrani za abisyńskich notabli, zostali z honorami przyjęci na pokładzie reprezentacyjnego okrętu HMS "Dreadnought", co doprowadziło do sporego skandalu.
7. Tutaj możliwe były dwie odpowiedzi.
- Muzyka Królewskich Sztucznych Ogni - dzieło Haendla wykonane w Londynie z takim rozmachem i kosztownymi dekoracjami, że wg muzykologów kosztowało od 5 do 8% budżetu Korony Brytyjskiej.
- Wystawienie "Pierścienia Nibelungów" Wagnera, które wraz z budową teatru w Bayreuth było znaczącym wydatkiem Ludwika Bawarskiego i (co już jest mniej pewne) przyczyniło się do jego końca.

Walka była wyrównana. Do finału przeszli Rojza i Pilaster.
Ponieważ Rojza wskazała trafnie i powstanie w Wandei i zatapialne barki, ona zostaje zwyciężczynią z 5 pkt.
Jednocześnie należą się im słowa uznania - i dlatego płynna nagroda zostanie wysłana obojgu.
Odpowiedz
Miło mi bardzo :-)
Jednocześnie chciałabym scedować możliwość zadania kolejnych pytań na rzecz Pilastra.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Gratuluję Rojzie i pilastrowi! Pytania były interesujące, teoretycznie nie wydawały się trudne do dataminingu, jednak w trakcie opracowywania odpowiedzi okazało się, że nie jest tak łatwo Uśmiech
Udało mi się odpowiedzieć na 4 pytania poprawnie, niestety, już po terminie. Gdybym tylko miał trochę wolnego czasu...
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Sesję nad czeremchówkę przekładasz, rzadki typ studenta. Język
Odpowiedz
Rojza Genendel napisał(a):Miło mi bardzo :-)
Jednocześnie chciałabym scedować możliwość zadania kolejnych pytań na rzecz Pilastra.

OK, dzięki, zaczynam wymyślać. Oczko
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Jak znam pilastra, te pytania historyczne będą wymagały znajomości całek i chociaż podstaw teorii względności Uśmiech Niemniej czekam.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Pytania, jak mi się wydaje wymyśliłem dość łatwe:

1. Symbolem wręcz archetypicznym Egiptu jest wielbłąd na pustyni o zachodzie Słońca na tle piramid. Tymczasem w czasie kiedy piramidy budowano, nie było w okolicy ani wielbłądów, ani pustyń. Kiedy (z dokładnością do epoki historycznej) Egipt, poza doliną Nilu i łańcuchem zachodnich oaz przekształcił się w znaną dzisiaj pustynię i kiedy pojawiły się tam w użytku wielbłądy?

2. Proszę podać dwie najbogatsze prowincje imperium rzymskiego w momencie śmierci Augusta

3. Pierwsza wojna światowa była poprzedzona długim wyścigiem zbrojeń. Światowe mocarstwa na wyścigi rozbudowywały swoje armie i floty. Proszę wymienić piątą co do siły marynarkę wojenną na świecie w 1914 roku

4. Jakie terytorium zostało oficjalnie przyłączone do I RP (przedrozbiorowej traktowanej jako Korona i Litwa łącznie) jako ostatnie i kiedy to było?

5. W imperium rzymskim istniał system rozdawania ludności wielkich miast, a zwłaszcza stolicy, za darmo ziarna, oliwy i wina. Była to tzw "annona". Kiedy (z dokładnością do 10 lat) w rzymskiej stolicy bezpłatnie rozdawano annonę po raz ostatni?

6. Rządzący PRL w latach 70 towarzysz Gierek do dzisiaj jest darzony w wielu środowiskach wielką estymą. W szczególności twierdzi się, że co prawda narobił długów, ale długi te szły "na inwestycję" w przeciwieństwie do długów dzisiejszych, rzekomo przeżeranych. Proszę podać o jaką wielkość (w pkt procentowych ówczesnego PKB z dokładnością do 1 pkt proc) wzrosła stopa inwestycji w Polsce w czasach rozrzutnego Gierka w porównaniu z czasami skąpego Gomułki.

Na odpowiedzi czekam tydzień, do końca dnia 25 stycznia

Odpowiedz
Ponieważ pojawiła się kontrowersja, co to jest "siła marynarki wojennej w 1914" z pytania 3 wyjaśniam.

a) liczba drednotów
b) liczba pozostałych okrętów nawodnych
c) liczba okrętów podwodnych

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości