To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nagminne błędy Polaków
Cudzysłowienie. Niepotrzebne używanie cudzysłowów.
Cytat:Ta strona to "podróbka" Wikipedii, co można poznać...
Podróbka jest tutaj użyta w swoim normalnym znaczeniu. Przecież to nie przenośnia ani ironia, ani inny środek wyrazu, zatem cudzysłów jest niepotrzebny.
Przy okazji: to cudzysłowienie to plaga w gazetach i internecie.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Lepsze cudzysłowienie niż cudzołożenie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Lepsze cudzysłowienie niż cudzołożenie.
No tak. Język
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Lepsze cudzysłowienie niż cudzołożenie.
Bo ja wiem...
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Bo ja wiem...
W cudzołożeniu jest przyjemność, a w cudzysłowieniu ból oczu. Duży uśmiech
Odpowiedz
Za cudzysłowienie można dostać prztyczka od Nonka, a za cudzołożenie po mordzie od wkurzonego małżonka/ki.
To ja wolę prztyczka.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Za cudzysłowienie można dostać prztyczka od Nonka, a za cudzołożenie po mordzie od wkurzonego małżonka/ki.
To ja wolę prztyczka.
Ale tylko jeśli przyjmiesz bardzo zawężoną definicję cudzołożenia. Tę, która zakłada posiadanie małżonka/ki.
Odpowiedz
Jak macie jakieś rzeczy do korekty, chętnie się podejmę.
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Jak macie jakieś rzeczy do korekty, chętnie się podejmę.
Ja mam gliniany dzbanek na biurku, mógłby być trochę wyższy Oczko
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Ja mam gliniany dzbanek na biurku, mógłby być trochę wyższy Oczko
E, tam. Proszę o teksty, dużo tekstów. Tanio, szybko, solidnie i profesjonalnie!
Odpowiedz
Znając twój temperament i poglądy możesz zacząć od biblii.
Całkiem spory kawał tekstu.
Odpowiedz
Za to mu nie zapłacą.Duży uśmiech
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Znając twój temperament i poglądy możesz zacząć od biblii.
Całkiem spory kawał tekstu.
Czyli mam zlecenie od Sofeicza. Super. To jeszcze powiedz, na kiedy i jakiego wydania mam zrobić korektę, i będzie pięknie. Uśmiech
Odpowiedz
Nie spiesz się. Masz jakieś kolejne 2000 lat. Potem zlecę ci Koran.
Odpowiedz
advx napisał(a):Progresywnie rozwijający się
Opis z zakładki 'kontakty'.
Wyjaśnij mi, mój drogi, jak można się rozwijać regresywnie?

Sofeiczu, ja serio piszę.
Odpowiedz
NotInPortland napisał(a):Wersja Barney'a Stinsona:

"Prezydent świata wysłał babcię na tajną misję w kosmosie.
Dla dobra planety już jej więcej nie zobaczysz."
Dlaczego postawiłeś apostrof przed 'y'?
Wytłumacz!
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Dlaczego postawiłeś apostrof przed 'y'?
Wytłumacz!

Oczywiście NIP źle postawił apostrof, bo apostrof po wyrazach obcojęzycznych stawiamy tylko, gdy chcemy podkreślić, że w wymowie tego wyrazu pomija się jakąś część wyrazu, np. w przypadku wyrazów anglojęzycznych - prawie wszystkie kończące się na "e" - sprite, sprite'a. W przypadku Barneya wymawiamy igrek jako j.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
exodim napisał(a):Oczywiście NIP źle postawił apostrof, bo apostrof po wyrazach obcojęzycznych stawiamy tylko, gdy chcemy podkreślić, że w wymowie tego wyrazu pomija się jakąś część wyrazu, np. w przypadku wyrazów anglojęzycznych - prawie wszystkie kończące się na "e" - sprite, sprite'a. W przypadku Barneya wymawiamy igrek jako j.
Brawo, Exodimie. Tzw 'e' nieme - dopowiedzmy. Nie tylko w angielskim, we francuskim również. Swoją drogą, skąd ta dziwna moda błędnego stawiania apostrofów się wzięła? W głowę zachodzę.
Odpowiedz
Dlatego, że ludziska chcą przejrzystych, prostych reguł, bez dociekania co po czym i za czym.
Stąd ciąg myślowy > skoro język angielski jest bezfleksyjny to dodawanie fleksji trzeba jakoś wyróżnić > dajemy apostrof.
To tak jak ze stawianiem lub niestawianiem kropki po skrócie - niepotrzebna komplikacja.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Dlatego, że ludziska chcą przejrzystych, prostych reguł, bez dociekania co po czym i za czym.
Stąd ciąg myślowy > skoro język angielski jest bezfleksyjny to dodawanie fleksji trzeba jakoś wyróżnić > dajemy apostrof.
To tak jak ze stawianiem lub niestawianiem kropki po skrócie - niepotrzebna komplikacja.
I naprawdę ktoś napisałby:
Winston'a Churchill'a? Chociaż - z drugiej trony - nic mnie już nie zdziwi.
A skróty to inna para kaloszy.
Przypomnę tylko, że nie piszemy żadnego w/w (też jakieś kuriozum nie wiadomo, przez kogo wymyślone i dlaczego toto dostało się w ogóle do ogólnej świadomości) tylko ww. przecież nikt nie napisze n/p tylko np. Ludzie myślcie trochę! Analogia się kłania.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości