Tak też uczyniłem.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
|
|
05.03.2013, 14:47
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Tak też uczyniłem.
05.03.2013, 15:13
Skoro już wszystko wyjaśniono, to szykuję pytania, będą najpóźniej jutro rano.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec. - A co robi wojownik, kiedy czuje strach? - Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
05.03.2013, 19:45
Gratulacje Iselin!
Ogólnie to spoko, ale, uważam że w przypadku "ostatniego omnibusa" bardziej prawidłowa jest odpowiedź "Young".
05.03.2013, 21:01
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Palmer Eldritch napisał(a):... ale, uważam że w przypadku "ostatniego omnibusa" bardziej prawidłowa jest odpowiedź "Young".A Kartagina powinna być zburzona. Przecież napisałem, że Najwyższa Komisja Skrutacyjna zaliczyła tobie i Exowi tę odpowiedź. Sam bym chciał, żeby ktoś tak o nas mówił za 200 lat. Ale to praktycznie niemożliwe. Lem po powrocie z frankfurckich targów książki się załamał, bo było 270 tysięcy nowych pozycji. Trzeba by setek Leibnitzów i Youngów, żeby ten urobek przeczytać i przetrawić.
Palmer Eldritch napisał(a):Gratulacje Iselin!Dziękuję. Sofeicz napisał(a):Lem po powrocie z frankfurckich targów książki się załamał, bo było 270 tysięcy nowych pozycji. Trzeba by setek Leibnitzów i Youngów, żeby ten urobek przeczytać i przetrawić.Kiedyś mało ludzi potrafiło pisać, nie było internetu, a papier był drogi Teraz chyba więcej się pisze niż czyta ![]() A oto pytania: 1. Jeden z koronowanych władców Polski z powodu przeżyć w dzieciństwie miewał różne lęki. Bał się między innymi głosu pewnych zwierząt. O jakiego władcę chodzi? 2. Znowu będzie o filozofach: pewien filozof okrył się śmiesznością podczas pierwszej i zarazem ostatniej wizyty w domu publicznym. Kto to był? 3. Kim była córka jednego z polskich książąt (najprawdopodobniej), której udało się zostać władczynią czterech europejskich państw? 4. Inny polski książę znany był z trudnego charakteru pomimo tego (a może właśnie dlatego), że w dzieciństwie poddawany był przez świątobliwą babkę pewnemu zabiegowi higienicznemu w celu wpojenia księciu pokory. Co to za zabieg? 5. Pewne mitologiczne zwierzę posiadało dwóch ojców, w dodatku będących przedstawicielami dwóch różnych gatunków, chociaż należy pamiętać, że po drodze miało miejsce pewne oszustwo związane z magicznymi sztuczkami. Zwierzę charakteryzowało się też posiadaniem pewnej części ciała w nietypowej dla swego gatunku liczbie. Jak miało na imię to zwierzę? 6. W jednym z polskich miast niedawno odbudowano pewien zabytek, który przez bardzo długi czas leżał odłogiem. Efekt odbudowy nie podoba się wielu mieszkańcom do tego, stopnia, że budowla otrzymała nieoficjalną, prześmiewczą nazwę, nawiązującą do postaci z dziecięcej kultury masowej. Jaka to nazwa? 7. W jednej ze znaczących bitew w historii pewnego państwa ciało jednego z przywódców zostało tak zmasakrowane, że nie dało się go początkowo zidentyfikować. Podobno dokonała tego dopiero jego żona (według prawa kościelnego kochanka) na podstawie sobie tylko znanych znaków na jego ciele. Kim był ów zabity? Wskazówka: żona słynęła z urody, której zawdzięczała swój przydomek, wywodzący się od nazwy pewnego ptaka. 8. Bretoński taniec plinn obecnie tańczony jest dla rozrywki. Kiedyś na wsi pełnił też pewną bardzo praktyczną funkcję w gospodarstwie. Jaką? 9. Nazwa pewnego kraju w języku jego mieszkańców prawdopodobnie wywodzi się do bagnistych terenów. Jaki to kraj? 10. Kiedy Karol Jan Bernadotte, przyjechał do Oslo jako król Norwegii, zwrócił uwagę na pewien budynek, który wydał mu się bardzo piękny i okazały. Król zapytał, czy jest to jego siedziba. Było to jednak coś całkiem innego. Co to był za budynek? Tym razem ja też mam pewną niespodziankę dla zwycięzcy. Drobiazg, który może się przydać molom książkowym. Na odpowiedzi czekam do 12 marca.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec. - A co robi wojownik, kiedy czuje strach? - Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
06.03.2013, 16:36
Nawiązując jeszcze do pytań Sofeicza, chyba się trochę wydurniłem w odpowiedzi na pytanie 7. Uznałem, że arcydziełem literatury europejskiej, w której znajdował się wykład o poszukiwaniu najlepszej rzeczy do podcierania sobie tyłka, jest... Pan Tadeusz :lol2: :oops:
06.03.2013, 17:45
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38 Dołączył: 03.2009 Reputacja: 23 Płeć: kobieta Wyznanie: panteistka Hastur napisał(a):Uznałem, że arcydziełem literatury europejskiej, w której znajdował się wykład o poszukiwaniu najlepszej rzeczy do podcierania sobie tyłka, jest... Pan Tadeusz :lol2: :oops:A czym się tam podcierano :-) ?
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
06.03.2013, 17:50
Właśnie niczym (tj. nic wieszcz o tym nie napisał). Skojarzyło mi się po prostu ze Świątynią Dumania :lol2:
06.03.2013, 18:04
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Słusznie prawisz - Rabelais pisze przecież, że podcieranie się gąską działa od zadka poprzez kiszkę stolcową aż wreszcie dochodzi do okolicy serca i mózgownicy.
Do dumania, jak znalazł.
I wciąż nikt?
Może potrzebna jakaś podpowiedź? Dostałam pierwszą odpowiedź, więc podpowiedzi już nie będzie. Dziękuję za udział Sofeiczowi i Palmerowi. No i zmusiliście mnie do wymyślenia dogrywki, a to prawdopodobnie przez to, że ktoś nie przeczytał pytania :twisted: Podaję więc podpowiedzi do pytań, na które żaden z Was nie udzielił prawidłowej odpowiedzi i czekam do czwartku na odpowiedzi (na pytania 3,4,5,7,8,10). 3. Książę, który był ojcem tej postaci, nigdy nie doczekał się korony. A chodzi o dynastię Piastów. 4. Ten zabieg to takie nawiązanie do czegoś, co zrobił kiedyś Chrystus. Tylko w przypadku przyszłego księcia pobożna babka wymyśliła coś trochę bardziej hardcorowego. 5. Szukajcie we właściwej mitologii - wskazówka jest teraz właściwie w każdym moim poście. 7. Było to w Anglii. 8. Nie było to młócenie zboża ani deptanie owoców, ale ta funkcja rzeczywiście miała związek ze skakaniem. Ale nie po produktach spożywczych. 10. Nie była to twierdza Akershus, ale pewna część twierdzy rzeczywiście pełniła kiedyś funkcję zbliżoną do budynku, o którym mowa (a do czego może nadawać się twierdza?). Pomyłka króla była dość zabawna. A to odpowiedzi na pytania, na które przynajmniej jeden z Was odpowiedział dobrze: 1. Wacław II. Bał się między innymi miauczenia kotów. 2. Sřren Kierkegaard - uciekł z domu publicznego przerażony. 6. Zamek Gargamela - tak mieszkańcy Poznania ochrzcili odbudowany Zamek Przemysła. Gargamel przynajmniej nie powiesił na swoim zamku wielkiego banera z napisem Domanieccy... 9. Finlandia albo Szwajcaria.
13.03.2013, 06:58
9. Finlandia raczej odpada, bo to po szwedzku.
Czyli wygrałem bez dogrywki.
Ponieważ i tak (w związku z wyjazdami) miałbym kłopoty z wymyśleniem pytań gratuluję Palmerowi wygranej.
PS. Finlandia to po fińsku Suomi, a Suomi to bagno. Więc taka odpowiedź jest jak najbardziej prawidłowa Iselin - fajne pytania!
13.03.2013, 10:48
Gratulacje, Palmer
Czekamy na pytania.A oto odpowiedzi na resztę moich pytań: 3. Trudno powiedzieć, jak miała naprawdę na imię, ale przyjęło się, że Świętosława. Była córką Mieszka I, żoną Eryka Zwycięzcy, króla Szwecji, a następnie Swena Widłobrodego, króla Danii, Norwegii i Anglii. 4. Chodziło o mycie twarzy w wodzie, w której wcześniej myły nogi zakonnice, a księciem tym był Bolesław Rogatka. 5. Sleipnir - ośmionogi rumak Odyna. Był dzieckiem boga Lokiego i konia Swadelfariego. 7. Harold II, poległ w bitwie pod Hastings, a rozpoznawała go Edyta Łabędzia Szyja. 8. Ubijanie klepiska 10. Więzienie. Mieściło się przy ulicy Storgaten.
13.03.2013, 13:56
A co to była za tajemnicza nagroda?
13.03.2013, 13:57
Tajemniczą nagrodą jest zakładka magnetyczna z końca świata.
13.03.2013, 22:27
Sofeicz napisał(a):Ponieważ i tak (w związku z wyjazdami) miałbym kłopoty z wymyśleniem pytań gratuluję Palmerowi wygranej. Ech, rzeczywiście. Bardzo przepraszam, pomyliło mi się, nie wiedzieć czemu sądziłem, że "suomi" to raczej jezioro, a nie bagno. W takim razie remis, a w takim razie przygotuję "kolejkę specjalną", po której zrobimy małe podsumowanie konkursowej dotychczasowości. ![]() Iselin, te pytania nie były fajne. Masakrycznie trudne.
13.03.2013, 23:56
Palmer - gratuluję ci wygranej i bierz się za wymyślanie pytań.
Trzeba zachować rytm rozgrywek. Iselin - Casus Rogatka, to rzeczywiście szczyt perwersji.
14.03.2013, 09:40
Sofeicz napisał(a):Iselin - Casus Rogatka, to rzeczywiście szczyt perwersji.Nic dziwnego, że w dorosłym życiu był taki zwichrowany
Szanowni Państwo,
oto 7 pytań konkursowych. Rozstrzygnięcie 19 marca o 23:59. Nagroda przewidziana. ![]() 1. Jakie imię przybrał Papież, który urodził się na obszarze dzisiejszego Państwa Izrael. Ale nie chodzi tu o Świętego Piotra Apostoła. ![]() 2. Pewna wyspa, począwszy od brzasku średniowiecza, wielokrotnie zmieniała właścicieli. Były nimi kolejno: Bizancjum, Kalifat Islamski, znów Bizancjum, Wenecja i Turcja Ottomańska. Później wyspa stała się autonomiczną republiką (pod protektoratem), po czym trafiła w ręce państwa, do którego należy do dziś (z krótką przerwą na wrażą okupację). 3. Formację tę zorganizował Francuz, a zasłynęła z męstwa w obliczu wroga w trakcie jednego z naszych narodowych powstań. Pierwszy człon jej nazwy pochodzi podobno z języka arabskiego, zaś po polsku nie da się jej zapisać bez zastosowania polskich znaków diakrytycznych (są niezbędne nawet do zanotowania dwuliterowych inicjałów). Znakiem rozpoznawczym formacji był biały krzyż. 4. Od imienia tego europejskiego monarchy wziął nazwę mistyczny ruch wiary w „powrót króla”, który potrafił kilka stuleci później natchnąć do „sprawiedliwej walki” nawet chłopów zamieszkujących jedno z państw w Ameryce Południowej. Do dziś w państwie, którym władał, publicyści krytykują polityków, że ci zdają się oczekiwać na jego „powrót”, zamiast brać się do konkretnej roboty. 5. Głową tego niewielkiego europejskiego kraju jest monarcha pobliskiego państwa, ale władza ustawodawcza leży w rękach parlamentu, który działa nieprzerwanie od ponad tysiąca lat. 6. Urodził się w szlacheckiej rodzinie, ale nie grzał domowych pieleszy. W młodości dotarł do Indii, gdzie walczył przeciwko europejskim kolonizatorom. Po powrocie do ojczyzny wsparł siły rewolucyjne i został zawodowym politykiem. Dość szybko wspiął się po szczeblach politycznej kariery, by stać się jednym z kilku najważniejszych ludzi w państwie. Jego rządy zakończył zamach stanu, ale włos mu z głowy nie spadł – przeciwnie dożył końca swych dni jako bardzo bogaty człowiek. 7. Chyba jedyny raz w XX wieku afrykańskie państwo wysłało swe siły zbrojne poza Afrykę, na wojnę przeciwko komunizmowi. W trakcie walk zginęło ponad stu żołnierzy z tego kraju, a pięciuset odniosło rany. Jakie to państwo i jaka wojna?
15.03.2013, 18:16
Witam, jestem nowy na forum.
Do rejestracji skłoniła mnie chęć udziału w konkursie (mam nadzieję że to konkurs otwarty dla nowych użytkowników?). Ponadto miałbym propozycje, aby w postach z odpowiedziami wpisywać także treść pytań. Moim zdaniem uprzyjemni to jeszcze bardziej czytanie wątku. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|