To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Edycja 14.
Odpowiedzi

1. Jakie imię przybrał Papież, który urodził się na obszarze dzisiejszego Państwa Izrael. Ale nie chodzi tu o Świętego Piotra Apostoła.

Teodor (Pontyfikat: 642-649).
Prawidłową odpowiedź przysłało 10 osób: Christoff, Iselin, Kiryłł, Machefi, Neuromancer, Nonkonformista, Pilaster, Seth, Sofeicz, Zefciu.

2. Pewna wyspa, począwszy od brzasku średniowiecza, wielokrotnie zmieniała właścicieli. Były nimi kolejno: Bizancjum, Kalifat Islamski, znów Bizancjum, Wenecja i Turcja Ottomańska. Później wyspa stała się autonomiczną republiką (pod protektoratem), po czym trafiła w ręce państwa, do którego należy do dziś (z krótką przerwą na wrażą okupację).

Kreta.
Prawidłową odpowiedź przysłało 7 osób: Iselin, Kiryłł, Machefi, Pilaster, Seth, Sofeicz, Zefciu.

3. Formację tę zorganizował Francuz, a zasłynęła z męstwa w obliczu wroga w trakcie jednego z naszych narodowych powstań. Pierwszy człon jej nazwy pochodzi podobno z języka arabskiego, zaś po polsku nie da się jej zapisać bez zastosowania polskich znaków diakrytycznych (są niezbędne nawet do zanotowania dwuliterowych inicjałów). Znakiem rozpoznawczym formacji był biały krzyż.

Żuawi Śmierci walczący w Powstaniu Styczniowym (1863-64).
Prawidłową odpowiedź przysłało 10 osób: Christoff, Iselin, Kiryłł, Machefi, Neuromancer, Nonkonformista, Pilaster, Seth, Sofeicz, Zefciu.

4. Od imienia tego europejskiego monarchy wziął nazwę mistyczny ruch wiary w „powrót króla”, który potrafił kilka stuleci później natchnąć do „sprawiedliwej walki” nawet chłopów zamieszkujących jedno z państw w Ameryce Południowej. Do dziś w państwie, którym władał, publicyści krytykują polityków, że ci zdają się oczekiwać na jego „powrót”, zamiast brać się do konkretnej roboty.

Sebastian I Aviz (1554-1578) i "sebastianizm".
Prawidłową odpowiedź przysłały 4 osoby: Christoff, Iselin, Neuromancer, Zefciu.

5. Głową tego niewielkiego europejskiego kraju jest monarcha pobliskiego państwa, ale władza ustawodawcza leży w rękach parlamentu, który działa nieprzerwanie od ponad tysiąca lat.

Wyspa Man i Wyspy Owcze, choć o tych drugich trudniej powiedzieć, że leżą "w pobliżu" państwa, którego monarcha jest głową ich władzy wykonawczej.
Prawidłową odpowiedź przysłało 8 osób: Iselin, Kiryłł, Machefi, Neuromancer, Nonkonformista, Pilaster, Seth, Zefciu.

6. Urodził się w szlacheckiej rodzinie, ale nie grzał domowych pieleszy. W młodości dotarł do Indii, gdzie walczył przeciwko europejskim kolonizatorom. Po powrocie do ojczyzny wsparł siły rewolucyjne i został zawodowym politykiem. Dość szybko wspiął się po szczeblach politycznej kariery, by stać się jednym z kilku najważniejszych ludzi w państwie. Jego rządy zakończył zamach stanu, ale włos mu z głowy nie spadł – przeciwnie dożył końca swych dni jako bardzo bogaty człowiek.

Paul François Jean Nicolas, wicehrabia de Barras (1755-1829).
Prawidłową odpowiedź przysłała 1 osoba: Neuromancer.

7. Chyba jedyny raz w XX wieku afrykańskie państwo wysłało swe siły zbrojne poza Afrykę, na wojnę przeciwko komunizmowi. W trakcie walk zginęło ponad stu żołnierzy z tego kraju, a pięciuset odniosło rany. Jakie to państwo i jaka wojna?

Etiopia i Wojna Koreańska (1950-53).
Prawidłową odpowiedź przysłały 4 osoby: Kiryłł, Machefi, Pilaster, Seth.

Zdobycze punktowe poszczególnych Graczy:
Iselin, Kirył, Machefi, Neuromancer, Pilaster, Seth, Zefciu - 5 punktów.
Christoff, Nonkonformista, Sofeicz - 3 punkty.

Wynika z tego, że nikt nie wygrał (albo że wygrali wszyscy), więc potrzebna będzie runda dogrywkowa.
Cała dziesiątka uczestników 14. edycji może w niej wziąć udział. O zwycięstwie zadecyduje suma punktów zdobytych dziś i w rundzie dogrywkowej. Pytania jutro. :)

Wielkie brawa dla wszystkich uczestników konkursu!
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Edycja 14.
Odpowiedzi

1. Jakie imię przybrał Papież, który urodził się na obszarze dzisiejszego Państwa Izrael. Ale nie chodzi tu o Świętego Piotra Apostoła.

Teodor (Pontyfikat: 642-649).

2. Pewna wyspa, począwszy od brzasku średniowiecza, wielokrotnie zmieniała właścicieli. Były nimi kolejno: Bizancjum, Kalifat Islamski, znów Bizancjum, Wenecja i Turcja Ottomańska. Później wyspa stała się autonomiczną republiką (pod protektoratem), po czym trafiła w ręce państwa, do którego należy do dziś (z krótką przerwą na wrażą okupację).

Kreta.
Prawidłową odpowiedź przysłało 7 osób: Iselin, Kiryłł, Machefi, Pilaster, Seth, Sofeicz, Zefciu.

3. Formację tę zorganizował Francuz, a zasłynęła z męstwa w obliczu wroga w trakcie jednego z naszych narodowych powstań. Pierwszy człon jej nazwy pochodzi podobno z języka arabskiego, zaś po polsku nie da się jej zapisać bez zastosowania polskich znaków diakrytycznych (są niezbędne nawet do zanotowania dwuliterowych inicjałów). Znakiem rozpoznawczym formacji był biały krzyż.

Żuawi Śmierci walczący w Powstaniu Styczniowym (1863-64).

4. Od imienia tego europejskiego monarchy wziął nazwę mistyczny ruch wiary w „powrót króla”, który potrafił kilka stuleci później natchnąć do „sprawiedliwej walki” nawet chłopów zamieszkujących jedno z państw w Ameryce Południowej. Do dziś w państwie, którym władał, publicyści krytykują polityków, że ci zdają się oczekiwać na jego „powrót”, zamiast brać się do konkretnej roboty.

Sebastian I Aviz (1554-1578) i "sebastianizm".
Prawidłową odpowiedź przysłały 4 osoby: Christoff, Iselin, Neuromancer, Zefciu.

5. Głową tego niewielkiego europejskiego kraju jest monarcha pobliskiego państwa, ale władza ustawodawcza leży w rękach parlamentu, który działa nieprzerwanie od ponad tysiąca lat.

Wyspa Man i Wyspy Owcze, choć o tych drugich trudniej powiedzieć, że leżą "w pobliżu" państwa, którego monarcha jest głową ich władzy wykonawczej.
Prawidłową odpowiedź przysłało 8 osób: Iselin, Kiryłł, Machefi, Neuromancer, Nonkonformista, Pilaster, Seth, Zefciu.

6. Urodził się w szlacheckiej rodzinie, ale nie grzał domowych pieleszy. W młodości dotarł do Indii, gdzie walczył przeciwko europejskim kolonizatorom. Po powrocie do ojczyzny wsparł siły rewolucyjne i został zawodowym politykiem. Dość szybko wspiął się po szczeblach politycznej kariery, by stać się jednym z kilku najważniejszych ludzi w państwie. Jego rządy zakończył zamach stanu, ale włos mu z głowy nie spadł – przeciwnie dożył końca swych dni jako bardzo bogaty człowiek.

Paul François Jean Nicolas, wicehrabia de Barras (1755-1829).
Prawidłową odpowiedź przysłała 1 osoba: Neuromancer.

7. Chyba jedyny raz w XX wieku afrykańskie państwo wysłało swe siły zbrojne poza Afrykę, na wojnę przeciwko komunizmowi. W trakcie walk zginęło ponad stu żołnierzy z tego kraju, a pięciuset odniosło rany. Jakie to państwo i jaka wojna?

Etiopia i Wojna Koreańska (1950-53).
Prawidłową odpowiedź przysłały 4 osoby: Kiryłł, Machefi, Pilaster, Seth.

Zdobycze punktowe poszczególnych Graczy:
Iselin, Kirył, Machefi, Neuromancer, Pilaster, Seth, Zefciu - 5 punktów.
Christoff, Nonkonformista, Sofeicz - 3 punkty.

Wynika z tego, że nikt nie wygrał (albo że wygrali wszyscy), więc potrzebna będzie runda dogrywkowa.
Cała dziesiątka uczestników 14. edycji może w niej wziąć udział. O zwycięstwie zadecyduje suma punktów zdobytych dziś i w rundzie dogrywkowej. Pytania jutro. Uśmiech

Wielkie brawa dla wszystkich uczestników konkursu!

Ja mam jeszcze pytanie dot. Krety.
Jam dał odpowiedź Cypr, bo też pasowało - tak sądzę /wyspa była pod panowaniem ottomańśkim, czego zresztą ślady można do dziś dostrzec, była pod panowaniem weneckim również/. I z tego, com czytał Bizancjum również miało tam swoje wpływy. Czy-m się pomylił? Pozdrawiam.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Ja mam jeszcze pytanie dot. Krety.
Jam dał odpowiedź Cypr, bo też pasowało
- tak sądzę /wyspa była pod panowaniem ottomańśkim, czego zresztą ślady można do dziś dostrzec, była pod panowaniem weneckim również/. I z tego, com czytał Bizancjum również miało tam swoje wpływy. Czy-m się pomylił? Pozdrawiam.

A mi pasowało KorfuUśmiech. Mogła być to też każda z wysp które już w XIX wieku stworzyły:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Republika_Siedmiu_Wysp, wydaje mi się że kluczowa tu była kolejność okupacji, na co ja też nie zwróciłem uwagi. Myślałem o Krecie ale... wydała mi się to odpowiedź zbyt prosta. Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Ja mam jeszcze pytanie dot. Krety.
Jam dał odpowiedź Cypr, bo też pasowało - tak sądzę /wyspa była pod panowaniem ottomańśkim, czego zresztą ślady można do dziś dostrzec, była pod panowaniem weneckim również/. I z tego, com czytał Bizancjum również miało tam swoje wpływy. Czy-m się pomylił? Pozdrawiam.

Pomylił się. Oprócz wymienionych władców, Cypr był także samodzielnym łacińskiem królestwem, częścią Outremer krzyżowców i to przez 250 lat
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Jak na pierwszy raz chyba nie jest źle ;D
Odpowiedz
Кирилл napisał(a):Jak na pierwszy raz chyba nie jest źle ;D

Кирилл to też jest twój pierwszy konkurs?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):A mi pasowało KorfuUśmiech. Mogła być to też każda z wysp które już w XIX wieku stworzyły:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Republika_Siedmiu_Wysp, wydaje mi się że kluczowa tu była kolejność okupacji, na co ja też nie zwróciłem uwagi. Myślałem o Krecie ale... wydała mi się to odpowiedź zbyt prosta. Duży uśmiech

Siedem Wysp "w międzyczasie" należało do Francji i Wielkiej Brytanii.
A Cypr, tak jak napisał Pilaster.
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Siedem Wysp "w międzyczasie" należało do Francji i Wielkiej Brytanii.
A Cypr, tak jak napisał Pilaster.

Teraz już wiemUśmiech. Kiedy dogrywka?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Zaraz. Uśmiech
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Zaraz. Uśmiech

No to cierpliwie zaczekamOczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
1. Państwo to jest bardzo małe, kilkakroć mniejsze od średniego polskiego powiatu. Należy do UE, a także do pewnej postkolonialnej organizacji międzynarodowej, skupiającej przede wszystkim kraje pozaeuropejskie. Od blisko półwiecza głowa tego państwa wybierana jest przez lokalny parlament, wcześniej funkcję tę sprawował władca jednego z europejskich mocarstw kolonialnych.

2. Co wspólnego z państwem opisanym w pytaniu pierwszym mają nazwy Trzech Boskich Cnót wspomnianych w 1. Liście Św. Pawła do Koryntian? Chodzi o wydarzenia XX-wieczne, osnute już nieco heroiczną i krwawą legendą.

3. Przez 15 miesięcy premierem tego państwa był Jarosław K.
A co mi tam, zdradzę więcej liter, ale nie całe nazwisko: Jarosław Kacz. Uśmiech
Co ciekawe ów JarKacz był jedynym premierem, rządził od powstania republiki, aż po jej likwidację przez armię kraju sąsiedniego.
Akcja likwidacyjna była na tyle skuteczna, że ów obszar należy do "kraju sąsiedniego" do dziś i w ogóle nie dochodzą nas słuchy o żadnych ruchach separatystycznych.

4. Ten święty Kościoła Katolickiego jest patronem zakonu, o którym ostatnio dość głośno. Jednocześnie patronuje powodzianom, z tego prostego powodu, że został utopiony w rzece. Utopienie, wg. jego hagiografii, było królewską karą za dotrzymanie tajemnicy spowiedzi.

5. Pół wieku po uzyskaniu niepodległości, państwo to pod rządami dyktatora cierpiącego na imperialne urojenia, napadło na swoich większych sąsiadów. Skutkiem była totalna katastrofa, niektórzy historycy mówią o zagładzie połowy mieszkańców tego kraju, albo 80-90% zabitych mężczyzn. Poza tym, wg. zapisów traktatu kończącego konflikt państwo musiało zrzec się ponad stu tysięcy kilometrów kwadratowych powierzchni.
Odpowiedz
Kiedy wyniki dogrywki? Oczko
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Od blisko półwiecza głowa tego państwa wybierana jest przez lokalny parlament, wcześniej funkcję tę sprawował władca jednego z europejskich mocarstw kolonialnych.

39 lat to blisko półwiecze? Ale stary jestem...
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
Odpowiedz
Bliżej półwiecza, niźli dalej Oczko
Odpowiedz
Кирилл napisał(a):Kiedy wyniki dogrywki? Oczko

Niech będzie, że odpowiedzi i korekty możecie przysyłać do północy z soboty na niedzielę.
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Niech będzie, że odpowiedzi i korekty możecie przysyłać do północy z soboty na niedzielę.
Ja już wysłałem.
Pytanie nr 3. to chyba jakieś jaja, Palmerze. Język
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Wysłane. Łatwiejsze pytania niż w pierwszej rundzie.
Odpowiedz
Christoff napisał(a):Wysłane. Łatwiejsze pytania niż w pierwszej rundzie.

Też mi się wydały łatwiejszeSmutny
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Też mi się wydały łatwiejszeSmutny

A mi nie. Schrzaniłem pierwsze i drugie Uśmiech
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."

EH
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Pytanie nr 3. to chyba jakieś jaja, Palmerze. Język
Jaja, to będą na Wielkanoc. Język
Ciągle brakuje mi jednej odpowiedzi, nie jestem dobry w dyktaturach.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości