To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seriale
Dziwne. Ta wizja gościnności jakoś nie przystaje do dotychczasowego wizerunku wikinga w mojej głowie.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz
Mi też potomkowie Czyngis-Chana nie wyglądają na przyjemniaczków a mimo to częstują tym co mają najlepsze Uśmiech Co do Germanów to pewności nie mam. Takie zachowanie nazywało się chyba prostytucją gościnną albo jakoś tak.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Roan Shiran napisał(a):Dziwne. Ta wizja gościnności jakoś nie przystaje do dotychczasowego wizerunku wikinga w mojej głowie.
Mojej też nie.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Ach, te stereotypy. Wiking to był chłop co miał dwa metry wzrostu i hełm z rogami, gwałcący wszystko co się rusza i na drzewo nie spieprza, w wolnym czasie łupiący frajerów, którzy się nie schowali na sam ich widok... A już wtedy widać było ich prawdziwą naturę i zaczątki systemu skandynawskiego :-D
Sebastian Flak
Odpowiedz
Kobieta wikińska cieszyła się dość wysoką pozycją jak na tamte czasy, a małżeństwo to była poważna transakcja między rodami. Trudno, żeby ktoś taką żonę oddawał gościowi, czy o zgrozo niewolnikowi. Poza tym: kto ryzykowałby, że jego ziemię odziedziczy syn gościa albo niewolnika?
Odpowiedz
To też mówię że u Germanów pewien nie jestem. Ale u nas praktykowane było. A pokłosiem tego prawo pierwszej nocy ponoć było. Czytałem gdzieś że niektóre dzikie ludy nie skojarzyły uprawiania seksu z ciążą. Więc wszystko jest możliwe. Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Vikings jak dla mnie beznadziejny serial. Niestety produkcyjnie kuleje i....wieje nudą.
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):To też mówię że u Germanów pewien nie jestem. Ale u nas praktykowane było. A pokłosiem tego prawo pierwszej nocy ponoć było.

Nie istniało coś takiego jak ius primae noctis, to kolejny wymysł "oświecenia" (z lokalnymi i krótkotrwałymi wyjątkami).

Cytat:Czytałem gdzieś że niektóre dzikie ludy nie skojarzyły uprawiania seksu z ciążą. Więc wszystko jest możliwe. Uśmiech

Bardzo dzikie. Na Pacyfiku. Uśmiech
Odpowiedz
Wikingowie nie byli dzikim ludem. Mieli całkiem rozbudowany system prawa, budownictwo, rzemiosło, pismo, literaturę (w tym poezję) z całym bogactwem środków stylistycznych Uśmiech
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Wikingowie nie byli dzikim ludem. Mieli całkiem rozbudowany system prawa, budownictwo, rzemiosło, pismo, literaturę (w tym poezję) z całym bogactwem środków stylistycznych Uśmiech

I bogów znacznie ciekawszych...
Odpowiedz
Palmer Eldritch napisał(a):Nie istniało coś takiego jak ius primae noctis, to kolejny wymysł "oświecenia" (z lokalnymi i krótkotrwałymi wyjątkami).

Toś mi koncepcje popsuł Smutny A byłem przekonany że jurni szlachcice w średniowieczu młode chłopki ten teges. A to co czytałem o prawie pierwszej nocy by się zgadzało z tym co piszesz. Czytałem kiedyś że w xvii czy xviii wieku pewien stary szlachcic powoływał się na to prawo bo spodobała mu się jakaś chłopka i twierdził to "wielowiekowa tradycja", jednak wcześniej tak się obżarł pestkami dyni uchodzącymi za afrodyzjak i ichniejszą wiagrę że nie mógł nic zdziałać i chłopkę zostawił w spokoju...

Palmer Eldritch napisał(a):Bardzo dzikie. Na Pacyfiku. Uśmiech

Też fakt. Za posty o po drugiej nad ranem nie ręczę słowem. Przed snem wszystko mi się kitwasi we łbie. Wystarczy poczytać wątek jebnięte sny, by się przekonać Uśmiech

Iselin napisał(a):Wikingowie nie byli dzikim ludem. Mieli całkiem rozbudowany system prawa, budownictwo, rzemiosło, pismo, literaturę (w tym poezję) z całym bogactwem środków stylistycznych Uśmiech

Faktycznie może nie tyle dzicy, co nie okrzesani Oczko
A mogę Ci polecić sagę o Oddzie Strzale, jak to określił jeden z autorów opracowań. To takie nordyckie American Pie. I to jest najlepsza recenzja Oczko

su27 napisał(a):I bogów znacznie ciekawszych...

Zważywszy że to chyba jedyna znana mi mitologia, w której bogowie byli śmiertelni. To rzeczywiście byli znacznie ciekawsi.

P.S. Mógłby ktoś wydzielić wątek o prostytucji do odpowiedniego działu? Bo tutaj się zrobiło małe pozatemacie.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Ja ostatnio oglądam Doctora Who(nowa wersja) i bardzo mi się spodobał, moje klimaty.
Odpowiedz
Ja też oglądam Doctora Who Uśmiech poprzednia seria była do kitu, ale ta nowa zaczyna się fajnie i nowa towarzyszka też do rzeczy. Oby nie spaprali tego jak poprzedniej...
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):poprzednia seria była do kitu, ale ta nowa zaczyna się fajnie i nowa towarzyszka też do rzeczy. Oby nie spaprali tego jak poprzedniej...

Który sezon masz na myśli, że był do kitu? Ja na razie jestem po dwóch i jestem zadowolony.
Odpowiedz
Wściekłe Gacie napisał(a):Który sezon masz na myśli, że był do kitu? Ja na razie jestem po dwóch i jestem zadowolony.

A od którego zacząłeś bo sama numeracja tego serialu w błąd może wprowadzić. Chodzi mi o poprzedni sezon emitowany na BBC Entertainment. Z Mattem Smithem w roli Doctora.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Wściekłe Gacie napisał(a):Który sezon masz na myśli, że był do kitu? Ja na razie jestem po dwóch i jestem zadowolony.

Ja kojarzę tylko te odcinki z Davidem Tennantem, ale to z 5 lat temu oglądałem i podobało mi się. Muzyka z czołówki, chociaż różna na przestrzeni lat, to świetna jest.
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):A od którego zacząłeś bo sama numeracja tego serialu w błąd może wprowadzić. Chodzi mi o poprzedni sezon emitowany na BBC Entertainment. Z Mattem Smithem w roli Doctora.
Ja oglądam od początku. Pierwszy sezon był z Christopherem Ecclestonem i obejrzałem cały. Teraz oglądam z Davidem Tennantem.

Grim napisał(a):Ja kojarzę tylko te odcinki z Davidem Tennantem, ale to z 5 lat temu oglądałem i podobało mi się. Muzyka z czołówki, chociaż różna na przestrzeni lat, to świetna jest.

Ta. Uwielbiam te intro. A David Tennant to doskonały Doctor Who Duży uśmiech Christopher też mi się podobał, ale jednak David jest bardziej szalony, hiperaktywny i to jego stawiam wyżejUśmiech
Odpowiedz
Wściekłe Gacie napisał(a):Ja oglądam od początku. Pierwszy sezon był z Christopherem Ecclestonem i obejrzałem cały. Teraz oglądam z Davidem Tennantem.

Tennat w mojej opinii to był najlepszy Doctor. Następny też jest fajny. Tylko scenarzyści mieli niekiedy debilne pomysły. Nie będę spoilerował, sam się przekonasz Oczko Wiesz że są stare odcinki a Tennant jest bodaj już dziesiątym Doctorem?

Wściekłe Gacie napisał(a):Ta. Uwielbiam te intro. A David Tennant to doskonały Doctor Who Duży uśmiech Christopher też mi się podobał, ale jednak David jest bardziej szalony, hiperaktywny i to jego stawiam wyżejUśmiech

Intro faktycznie fantastyczne jest.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromanta napisał(a):Następny też jest fajny.
Nie wiem czy mi się spodoba, gdyż widziałem jego zdjęcie i jakoś nie pasuje mi jego wygląd.

Neuromanta napisał(a):Wiesz że są stare odcinki a Tennant jest bodaj już dziesiątym Doctorem?
Tak wiem to wszystko. Przecież pisałem :
Wściekłe Gacie napisał(a):Ja ostatnio oglądam Doctora Who(nowa wersja)
Odpowiedz
To w takim razie wrzucam link do kompilacji muzyki z intra na przestrzeni dziesięcioleci, gdyby ktoś miał ochotę posłuchać:
https://www.youtube.com/watch?v=VkcHgI_TIYQ
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości