To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Właściwie miałam na myśli godzinę 23.59 Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
23:59 Duży uśmiech
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Odpowiedz
Jaki czujny Duży uśmiech
Oto odpowiedzi:
1. Ta historia sprawia wrażenie, jakby pochodziła z telenoweli, jednak wydarzyła się naprawdę. Pewna arystokratka, znana z patriotyzmu, ochrony dziedzictwa kulturowego, jak również z licznych romansów, urodziła w tajemnicy nieślubną córkę. Ukrywała tożsamość prawdziwą tożsamość córki, póki dziewczyny nie zapragnął poślubić jej własny brat, a syn rzeczonej arystokratki. Kim była ta arystokratka?

Izabela Czartoryska z Flemmingów. A córka, to Cecylia Beydale, której ojcem był Kazimierz Rzewuski.

2. Znajdująca się w jednym z polskich miast brama została zamurowana na rozkaz samego założyciela miasta, według jednej z wersji był to wyraz szacunku wobec szlachetnego gościa, który przez tę bramę przejechał, według innej – wobec szlachetnego jeńca, którego przez nia przewieziono.

Zamość. Stara Brama Lubelska, przez którą podobno przewieziono Maksymiliana Habsburga, wziętego do niewoli pod Byczyną. Według innej wersji po przejeździe przez bramę Stefana Batorego, Jan Zamoyski obiecał królowi, że nikt więcej nią nie przejedzie.

3. Pewien średniowieczny władca nosił interesujący przydomek, który w tłumaczeniu na popularny dziś język, oznacza też nazwę popularnej technologii. Jaki to władca?

Harald Sinozęby czyli Bluetooth, król Danii i Norwegii. Jak słuszne zauważył Machefi, nazwa i logo Bluetooth upamiętniają tego właśnie króla.

4. Jednego z piastowskich książąt zgubiło zbyt wysokie libido – w dość podeszłym jak na owe czasy wieku poniósł śmierć z rąk zaatakowanej przez siebie w wiadomym celu kobiety.

Władysław Laskonogi.

5. Dawno, dawno temu w pewnym regionie Europy podczas konfliktów zbrojnych bardzo przydatny był owiany legendą stan. Nie wiadomo, jak wprowadzano się w ten stan, według niektórych teorii możliwe to było dzięki specjalnym technikom oddechowym, według innych – poprzez spożywanie grzybów lub picie moczu osób, które takowe grzyby spożyły. Jak nazywano wojowników znajdujących się w tym stanie?

Berserkowie. Neuromanta przejechał się też po Europie i wspomniał także o szale bitewnym Piktów i Galów.

6. Urzędujący pod koniec XX i na początku XXI wieku premier europejskiego państwa nosił takie samo imię i nazwisko jak zaufany doradca władcy tego samego kraju, żyjącego kilkaset lat wcześniej. Władca ten podobno nie miał całkiem dobrze w głowie, stąd też jego przydomek. Jakie imię i nazwisko nosili ci dwaj, żyjący w różnych epokach ludzie?

Göran Persson. Ten współczesny to niedawny premier Szwecji, a ten poprzedni – doradca Eryka Szalonego.

7. Kobieta odznaczona medalem Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata. Dzieciństwo spędziła w niewielkim mieście pod Warszawą. Dane uratowanych przez siebie dzieci przechowywała w pewnym naczyniu, dzięki czemu po wojnie można było ustalić ich prawdziwą tożsamość.

Irena Sendlerowa. Dane uratowanych dzieci chowała w słoiku zakopanym w ogrodzie.

Punktacja wygląda tak:
Palmer, Machefi, Neuromanta: 7 punktów
Kolawiec: 6 punktów

Cała czwórka, może wziąć udział w dogrywce. Oto pytania:

1. Ten etnolekt, którym mówi się w pewnym miejscu w Polsce, może niedługo całkiem zaniknąć. Już teraz mówi nim bardzo niewiele osób, głównie starszych. Kilkadziesiąt lat temu sami użytkownicy tego etnolektu zwrócili się do ówczesnych władz z prośbą o zakazanie posługiwania się nim, ponieważ ze względu na skojarzenia, które budził wśród okolicznej ludności, bywał często przyczyną agresji w stosunku do mówiących nim ludzi.
2. Jak bóg zdobył żonę dzięki zadbanym stopom?
3. Ten święty zginął usiłując uratować ciężarną kobietę, ściganą przez trzech mężczyzn. Niestety nie udało mu się to, ponadto sam też został zabity, a dokładniej zastrzelony. Po śmierci trafił na herb pewnego miasta. Jak miał na imię ów święty?
4. Postać historyczna, a także bohater znanego cyklu powieści. Latami toczył spór ze swoją krewną, a także przyczynił się ponoć do wykrycia pewnego skandalu na najwyższym szczeblu w kraju, przy czym ucierpiały także córki owej krewnej. Kim był ten jegomość?
5. Nazwa pewnego koloru według legendy, która raczej nie ma nic wspólnego z prawdą, wywodzi się od pewnej pobożnej katoliczki i złożonego przez nią przyrzeczenia. Jaki to kolor?

Na odpowiedzi czekam do czwartku. Do końca czwartku Oczko
Odpowiedz
No tak, wiedziałem, że z szóstym nie trafię Duży uśmiech
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
Odpowiedz
Uwaga. Pytanie nr 3 zostało doprecyzowane.
Odpowiedz
Usiłował.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Dzięki.
Odpowiedz
Napisałbym że już wysłałem odpowiedzi. Ale bliższe prawdy byłoby słówko nareszcie Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
To zdecydowanie jest "już" Duży uśmiech
Odpowiedz
Iselin napisał(a):To zdecydowanie jest "już" Duży uśmiech

Czy to znaczy że byłem pierwszy?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Pierwszy przysłałeś odpowiedzi Duży uśmiech
Odpowiedz
Fajnie Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Dobrze, że jeszcze 31 godzin, bo znam tylko jedną odpowiedź, a jakoś nie chce mi się wertować internetu w poszukiwaniu pozostałych. Pewnie zachce mi się w ostatniej chwili. Uśmiech
Odpowiedz
Oto odpowiedzi:

1. Etnolekt wilamowicki (lub wilamowski). Po drugiej wojnie światowej bardzo źle się kojarzył, ponieważ okolicznym mieszkańcom przypominał niemiecki. Z tego powodu dopuszczali się często agresji w stosunku do Wilamowiczan, w tym gwałtów na kobietach. Mężczyzn zresztą wielu wtedy nie było, ponieważ dużo ich zostało przymusowo wcielonych do niemieckiej armii i nigdy nie wróciło z frontu. Wilamowiczanie zwrócili się więc do władz z prośbą o zakazanie ich języka i podobno potrafili nawet donosić, kiedy słyszeli, że ktoś się nim posługuje.

2. Njord. Został mężem olbrzymki Skadi, która przybyła do bogów po zadośćuczynienie za śmierć swojego ojca. Zgodziła się na małżeństwo z jednym z bogów, którego miała sobie wybrać z zasłoniętymi oczami, dotykając stóp. Skadi tak naprawdę leciała na pięknego Baldra i wydawało się, że stopy będzie miał tak samo piękne jak resztę. Okazało się jednak, że miłe w dotyku stopy należą do Njorda, opiekuna spokojnego morza. Oto przykład zbawiennego wpływu morskiej wody i peelingu z piasku.

3. Święty Hallvard, patron Oslo.

4. Robert III d'Artois, drący koty ze swoją stryjną Mahaut. Jeden z głównych bohaterów "Królów przeklętych" Druona.

5. Kolor izabelowy albo izabelowaty. Nazwa wywodzi się niby od imienia królowej Izabeli Kastylijskiej, która miała ślubować, że nie zmieni bielizny, póki nie zdobędzie Grenady. Po jakimś czasie koszula przybrała taki właśnie kolor. Według innej wersji chodziło o Izabelę Klarę Eugenię Habsburg i oblężenie Ostendy.

Neuromanta i Machefi mają po 11 punktów.
Odpowiedz
A co było nie tak z moją japońską odpowiedzią na drugie pytanie ?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Jakoś nie wynikało z niej, żeby ten starzec miał zadbane stopy, chociaż je głaskał.
Odpowiedz
Głaskał czyli dbał o nie. To chyba oczywiste Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Ładna baśń, ale interpretacja szyta baaardzo grubymi nićmi. Ale nie martw się. Zostało jeszcze parę pytań na dogrywkę Oczko
Odpowiedz
Bo i pytanie takie... Nie precyzyjne Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Po ogłoszeniu wyników reklamacji co do precyzji pytań nie przyjmuje się Duży uśmiech

Wersja dla prawników: Po ogłoszeniu wyników, reklamacji co do precyzji pytań się nie przyjmuje.
Wersja dla polonistów: Po ogłoszeniu wyników nie będą przyjmowane reklamacje co do precyzji pytań.
Druga wersja dla polonistów: Po ogłoszeniu wyników nie będę przyjmować reklamacji dotyczących precyzji pytań.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości