To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Przez czerwonego diabełka wysłałem odpowiedzi dwukrotnie.
Szkoda że nie na wszystkie pytania.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Uwaga. Uściśliłem pytanie numer 6. Było zbyt ogólnikowe, a odpowiedzi na nie zbyt wiele Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Doba do końca rozgrywek a na razie tylko dwóch uczestników. Mam nadzieję że to się niedługo zmieni. Przypominam że uściśliłem pytanie Nr. 6. Zapraszam wszystkich do szukania odpowiedzi i życzę miłej zabawy Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Doba do końca rozgrywek a na razie tylko dwóch uczestników. Mam nadzieję że to się niedługo zmieni. Przypominam że uściśliłem pytanie Nr. 6. Zapraszam wszystkich do szukania odpowiedzi i życzę miłej zabawy Uśmiech
Te dwa pytania, na którem nie odpowiedział są piekielnie trudne. Sam Internet nie wystarczy. Trzeba by sięgnąć do książek, a ja akurat w tej chwili nie mam takich możliwości.
Także trudno. Najwyżej nie wygram.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Cholera, a ja myślałem że są zbyt łatwe Niezdecydowany W internecie odpowiedzi można znaleźć, ja tam znalazłem arty do pytań Uśmiech Nie zniechęcaj się. Warto jeszcze raz przeczytać pytania i trochę poszperać.
Sebastian Flak
Odpowiedz
1.Pewien dość pechowy i zapomniany nieco podróżnik, hulaka i awanturnik, źle gospodarując powierzonym mu majątkiem narobił długów. Uciekając przed wierzycielami w pustej beczce po solonym mięsie dostał się na statek na którym po krótkim czasie został został kapitanem i niedługo potem odkrywcą jednej trzeciej świata.
Nie byłoby w tym nic szczególnego gdyby nie to że stracił swoje miejsce w historii przez własnego podwładnego, który sprzymierzył się z wrogami podróżnika i odebrał mu życie wraz z miejscem w historii. To właśnie podwładny jest dziś szeroko kojarzony z tym odkryciem, natomiast pamięć o naszym globetrotterze żywa jest tylko w jednym z państw, które uhonorowało go nadając własnej walucie nazwisko tegoż człowieka.
Żeby nieco ułatwić sprawę dodam że takie samo nazwisko nosił pewien fikcyjny bohater kultowego już filmu z lat siedmdziesiątych.
Jak się nazywali podróżnik i jego podwładny?

Vasco Núñez de Balboa i Francisco Pizarro.

Iselin, Machefi, Nonkonformista

2. Pewna władczyni znana była w swej młodości z rozpustnego stylu życia, a przynajmniej taki obraz pozostawił nie przychylny jej historyk.
Jednym z najdziwniejszych zachowań przez tegoż historyka opisanych było... rytualne używanie pewnego zwierzątka w roli wibratora...
O jaką władczynię chodzi, no i jakie zwierzątko miało zaszczyt służyć w tak ciekawy sposób?Uśmiech

Bizantyjska cesarzowa Teodora, żona Justyniana Wiekiego i łabędź bądź gęś. W młodości grała w corocznym spektaklu. Jej rolą była Leda, którą została porwana i wykorzystana przez Zeusa, który skrył swą tożsamość postacią Łabędzia. Jako że w teatrze nie zawsze były łabędzie to szkolono też
gęsi, by te spełniały chwalebną rolę Zeusa. Szkolenie polegało na tym że uczono w odpowiedni sposób wyjadać ziarno z pomiędzy warg sromowych, tak by dziobem sprawiały jak najwięcej przyjemności Uśmiech

Iselin

3. Rozgrywki pewnej dyscypliny sportowej doprowadziły do kulminacji wrogości między dwoma państwami.
Faktycznym zarzewiem konfliktu było jednak przygraniczne osadnictwo rolników jednego z tych państw na terenie drugiego. Nacjonalistyczne postawy w obu państwach rozgorzały na całego dopiero po rozgrywkach. Wybuchła wojna. Walki już po kilku dniach zostały stłumione przez zewnętrzne siły pokojowe. Państwa jednak były oficjalnie w stanie wojny aż przez
11 lat. Jakie państwa prowadziły walkę i jakie sportowe wydarzenie doprowadziło do wojny?

Honduras i Salwador, a wojna przeszła do historii jako wojna futbolowa lub wojna stu godzin. Autorem pierwszej zgrabnej nazwy jest ponoć Ryszard Kapuściński. Nazwa okazała się tak ładna że podchwyciły ją mass-media na całym świecie. Wzięła się z przekonania że prawdziwym zarzewiem konfliktu był mecz piłki nożnej, a dokładniej mecz eliminacji do mistrzostw świata w 1969 roku. Wynik to 3:0 dla Salwadoru.

Machefi

4. W starożytnym Egipcie szczególną atencją darzono koty. Ten fakt w dość okrutny sposób wykorzystał pewien król perski w czasie walk z wojskami faraona. Podobno wymyślił podstęp dzięki, któremu odniósł miażdżące zwycięstwo w czasie walk z Egipcjanami.
Jak nazywał się władca perski i w jaki sposób wykorzystał słabość poddanych faraona do kotów?

Kambyzes II król Persji w bitwie pod Peluzjum 525 r. p.n.e. Zwyciężył ponoć dzięki temu, że żołnierze perscy mieli przed sobą przywiązane do tarcz koty.
Jest też wersja mówiąca o przywiązywaniu kotów do tułowi.
Wojska Egipskie widząc żywe wcielenia swej ukochanej bogini Bastet, nie potrafili podjąć walki. Skończyła się ta bitwa klęską wojsk faraona, jego wojska zostały dosłownie rozgromione.

Iselin, Machefi

5. Polska wypowiedziała w XX wieku wojnę tylko jednemu państwu. Na domiar złego to państwo wyzwania nie przyjęło.
Co to za państwo i jaki był powód odrzucenia wypowiedzenia wojny?

Japonia. W roku 1941 oficjalnym powodem odrzucenia wyzwania było stwierdzenie rządu Japońskiego że Polska rzuciła je pod naciskami Wielkiej Brytanii. Nieoficjalne zaś było takie że Polski konsul (urzędnik wysokiego szczebla) usłyszał od Rządu Japonii że ten nie przyjmie wyzwania od narodu który walczy o własną wolność. Podobno Japończycy mieli na względzie też dawne dobre stosunki między obydwoma państwami.

Iselin, Machefi, Nonkonformista,

6. Jakie nosili imiona dwaj pierwsi udokumentowani średniowieczni buntownicy-możnowładcy, którzy rzucili wyzwanie Piastom i dążyli do przejęcia władzy w Polsce?

Miecław (Masław, Mojsław, Miesław) i Sieciech. To byli dwaj pierwsi udokumentowani, buntownicy-możnowładcy. Masław wykorzystując czas chaosu po reakcji pogańskiej ogłosił się księciem i objął władzę na Mazowszu.Gdy Kazimierz I Odnowiciel powrócił w 1039 roku do Polski, Miecław przeciwstawił się mu zbrojnie w 1041 roku, sprzymierzając się z Pomorzanami i Jaćwingami. Przegrał a razem z Masławem przepadły jego zamiary ustanowienia nowej dynastii w Polsce. Sieciech walczył przeciw braciom, Bolesławowi Krzywoustemu i Zbigniewowi.

Iselin

7.W XVI wieku pewien japoński generał miał niezwykle ambitne plany. Zamierzał mianowicie podbić Koreę a następnie Chiny.
Rozpoczął więc wojnę z koalicją Koreańsko-Chińską wysyłając wojska do Korei. Mimo przewagi bojowej, Japończykom nie udało się w końcu zdobyć półwyspu,ta sztuka wyszła im dopiero trzysta lat później. W początkowej fazie walk na dowód swej odwagi, dowódcy japońscy składali w darze swojemu generałowi niezwykłe trofea.
Co takiego zdobyli dowódcy japońscy?

Uszy i nosy 40 000 pokonanych wrogów. Trofea te zostały później wystawione na widok publiczny na znak waleczności i odwagi wojsk Japońskich. Złożone zostały u stóp generała Hideyoshiego Toyotomi.

Iselin

Iselin - 6 punktów
Machefi - 4 punkty
Nonkonformista - 2 punkty

Mam nadzieję że pytania były ciekawe. Proszę zgłaszać wszelkie zastrzeżenia i niejasności. Postaram się wyjaśnić. Gratuluję Zwyciężczyni i z niecierpliwością czekam na nową porcję pytań.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):1.Pewien dość pechowy i zapomniany nieco podróżnik, hulaka i awanturnik, źle gospodarując powierzonym mu majątkiem narobił długów. Uciekając przed wierzycielami w pustej beczce po solonym mięsie dostał się na statek na którym po krótkim czasie został został kapitanem i niedługo potem odkrywcą jednej trzeciej świata.
Nie byłoby w tym nic szczególnego gdyby nie to że stracił swoje miejsce w historii przez własnego podwładnego, który sprzymierzył się z wrogami podróżnika i odebrał mu życie wraz z miejscem w historii. To właśnie podwładny jest dziś szeroko kojarzony z tym odkryciem, natomiast pamięć o naszym globetrotterze żywa jest tylko w jednym z państw, które uhonorowało go nadając własnej walucie nazwisko tegoż człowieka.
Żeby nieco ułatwić sprawę dodam że takie samo nazwisko nosił pewien fikcyjny bohater kultowego już filmu z lat siedmdziesiątych.
Jak się nazywali podróżnik i jego podwładny?

Vasco Núñez de Balboa i Francisco Pizarro.

Iselin, Machefi, Nonkonformista

2. Pewna władczyni znana była w swej młodości z rozpustnego stylu życia, a przynajmniej taki obraz pozostawił nie przychylny jej historyk.
Jednym z najdziwniejszych zachowań przez tegoż historyka opisanych było... rytualne używanie pewnego zwierzątka w roli wibratora...
O jaką władczynię chodzi, no i jakie zwierzątko miało zaszczyt służyć w tak ciekawy sposób?Uśmiech

Bizantyjska cesarzowa Teodora, żona Justyniana Wiekiego i łabędź bądź gęś. W młodości grała w corocznym spektaklu. Jej rolą była Leda, którą została porwana i wykorzystana przez Zeusa, który skrył swą tożsamość postacią Łabędzia. Jako że w teatrze nie zawsze były łabędzie to szkolono też
gęsi, by te spełniały chwalebną rolę Zeusa. Szkolenie polegało na tym że uczono w odpowiedni sposób wyjadać ziarno z pomiędzy warg sromowych, tak by dziobem sprawiały jak najwięcej przyjemności Uśmiech

Iselin

3. Rozgrywki pewnej dyscypliny sportowej doprowadziły do kulminacji wrogości między dwoma państwami.
Faktycznym zarzewiem konfliktu było jednak przygraniczne osadnictwo rolników jednego z tych państw na terenie drugiego. Nacjonalistyczne postawy w obu państwach rozgorzały na całego dopiero po rozgrywkach. Wybuchła wojna. Walki już po kilku dniach zostały stłumione przez zewnętrzne siły pokojowe. Państwa jednak były oficjalnie w stanie wojny aż przez
11 lat. Jakie państwa prowadziły walkę i jakie sportowe wydarzenie doprowadziło do wojny?

Honduras i Salwador, a wojna przeszła do historii jako wojna futbolowa lub wojna stu godzin. Autorem pierwszej zgrabnej nazwy jest ponoć Ryszard Kapuściński. Nazwa okazała się tak ładna że podchwyciły ją mass-media na całym świecie. Wzięła się z przekonania że prawdziwym zarzewiem konfliktu był mecz piłki nożnej, a dokładniej mecz eliminacji do mistrzostw świata w 1969 roku. Wynik to 3:0 dla Salwadoru.

Machefi

4. W starożytnym Egipcie szczególną atencją darzono koty. Ten fakt w dość okrutny sposób wykorzystał pewien król perski w czasie walk z wojskami faraona. Podobno wymyślił podstęp dzięki, któremu odniósł miażdżące zwycięstwo w czasie walk z Egipcjanami.
Jak nazywał się władca perski i w jaki sposób wykorzystał słabość poddanych faraona do kotów?

Kambyzes II król Persji w bitwie pod Peluzjum 525 r. p.n.e. Zwyciężył ponoć dzięki temu, że żołnierze perscy mieli przed sobą przywiązane do tarcz koty.
Jest też wersja mówiąca o przywiązywaniu kotów do tułowi.
Wojska Egipskie widząc żywe wcielenia swej ukochanej bogini Bastet, nie potrafili podjąć walki. Skończyła się ta bitwa klęską wojsk faraona, jego wojska zostały dosłownie rozgromione.

Iselin, Machefi

5. Polska wypowiedziała w XX wieku wojnę tylko jednemu państwu. Na domiar złego to państwo wyzwania nie przyjęło.
Co to za państwo i jaki był powód odrzucenia wypowiedzenia wojny?

Japonia. W roku 1941 oficjalnym powodem odrzucenia wyzwania było stwierdzenie rządu Japońskiego że Polska rzuciła je pod naciskami Wielkiej Brytanii. Nieoficjalne zaś było takie że Polski konsul (urzędnik wysokiego szczebla) usłyszał od Rządu Japonii że ten nie przyjmie wyzwania od narodu który walczy o własną wolność. Podobno Japończycy mieli na względzie też dawne dobre stosunki między obydwoma państwami.

Iselin, Machefi, Nonkonformista,

6. Jakie nosili imiona dwaj pierwsi udokumentowani średniowieczni buntownicy-możnowładcy, którzy rzucili wyzwanie Piastom i dążyli do przejęcia władzy w Polsce?

Miecław (Masław, Mojsław, Miesław) i Sieciech. To byli dwaj pierwsi udokumentowani, buntownicy-możnowładcy. Masław wykorzystując czas chaosu po reakcji pogańskiej ogłosił się księciem i objął władzę na Mazowszu.Gdy Kazimierz I Odnowiciel powrócił w 1039 roku do Polski, Miecław przeciwstawił się mu zbrojnie w 1041 roku, sprzymierzając się z Pomorzanami i Jaćwingami. Przegrał a razem z Masławem przepadły jego zamiary ustanowienia nowej dynastii w Polsce. Sieciech walczył przeciw braciom, Bolesławowi Krzywoustemu i Zbigniewowi.

Iselin

7.W XVI wieku pewien japoński generał miał niezwykle ambitne plany. Zamierzał mianowicie podbić Koreę a następnie Chiny.
Rozpoczął więc wojnę z koalicją Koreańsko-Chińską wysyłając wojska do Korei. Mimo przewagi bojowej, Japończykom nie udało się w końcu zdobyć półwyspu,ta sztuka wyszła im dopiero trzysta lat później. W początkowej fazie walk na dowód swej odwagi, dowódcy japońscy składali w darze swojemu generałowi niezwykłe trofea.
Co takiego zdobyli dowódcy japońscy?

Uszy i nosy 40 000 pokonanych wrogów. Trofea te zostały później wystawione na widok publiczny na znak waleczności i odwagi wojsk Japońskich. Złożone zostały u stóp generała Hideyoshiego Toyotomi.

Iselin

Iselin - 6 punktów
Machefi - 4 punkty
Nonkonformista - 2 punkty

Mam nadzieję że pytania były ciekawe. Proszę zgłaszać wszelkie zastrzeżenia i niejasności. Postaram się wyjaśnić. Gratuluję Zwyciężczyni i z niecierpliwością czekam na nową porcję pytań.
Na czwarte pytanie odpowiedziałem, popraw.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Na czwarte pytanie odpowiedziałem, popraw.

Jakiś link poproszę. Mimo usilnych starań nigdzie nie mogłem znaleźć Twej wersji o pędzeniu przed wojskiem świętych zwierząt Egipcjan. Przywiązywanie do tarcz, opasywanie się zwierzątkami też ale nigdzie o pędzeniu ich przed wojskiem. Jeśli zaprezentujesz mi źródło tej informacji to z chęcią Ci punkty doliczę. Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Jakiś link poproszę. Mimo usilnych starań nigdzie nie mogłem znaleźć Twej wersji o pędzeniu przed wojskiem świętych zwierząt Egipcjan. Przywiązywanie do tarcz, opasywanie się zwierzątkami też ale nigdzie o pędzeniu ich przed wojskiem. Jeśli zaprezentujesz mi źródło tej informacji to z chęcią Ci punkty doliczę. Uśmiech
W porządku, ale jutro. To i tak nie ma większego znaczenia w moim przypadku.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Nie wierzę, że na pytanie trzecie odpowiedział tylko Machefi Zdezorientowanyhock: Przecież to pytanie było najprostsze z całej szóstki, myślałem, że każdy z konkursowych wyjadaczy bez namysłu i bez googlania będzie w stanie podać prawidłową odpowiedź. Chyba znów kiedyś wezmę udział, bo może zbyt surowo oceniam swoje szanse Oczko

Oczywiście gratulacje dla Iselin.
Odpowiedz
Hastur napisał(a):Nie wierzę, że na pytanie trzecie odpowiedział tylko Machefi Zdezorientowanyhock: Przecież to pytanie było najprostsze z całej szóstki,

Z siódemki Oczko A tak a propo, które wydało Ci się najtrudniejsze?
Sebastian Flak
Odpowiedz
Neuromancer napisał(a):Z siódemki Oczko A tak a propo, które wydało Ci się najtrudniejsze?
Szóste wydawało mi się tak trudne, że aż upośledziło moją zdolność liczenia w zakresie 1-10, jak widać na załączonym obrazku Oczko Drugie było podchwytliwe - dałbym sobie głowę uciąć, że chodziło o carycę Katarzynę i jakieś zwierzątko futerkowe, pewno strzeliłbym, że chomik albo coś takiego :oops: 3 i 5 wiedziałem od razu, odpowiedź do 1 gdzieś mi tam świtała, 4 i 7 wymagałyby pewno paru minut researchu.
Odpowiedz
Hastur napisał(a):Nie wierzę, że na pytanie trzecie odpowiedział tylko Machefi Zdezorientowanyhock: Przecież to pytanie było najprostsze z całej szóstki, myślałem, że każdy z konkursowych wyjadaczy bez namysłu i bez googlania będzie w stanie podać prawidłową odpowiedź. .
Najciemniej jest ponoć pod latarnią Oczko

Hastur napisał(a):Oczywiście gratulacje dla Iselin.
Dziękuję.

A oto pytania:
1. Ponieważ już niektórzy wykryli, z jakiego regionu często czerpię inspirację do pytań, to napiszę już, że chodzi o Skandynawię. Bohater tej zagadki był wojownikiem, o którym wspominają różne źródła historyczne oraz literatura skaldyczna. Poległ w wielkiej bitwie, a według jednej z wersji przed śmiercią stracił obie dłonie, co nie przeszkodziło mu chwycić skrzyń ze złotem i skoczyć z nimi w morskie odmęty. Jak się nazywał?
2. Wiele popularnych zwyczajów, związanych między innymi z chrześcijańskimi świętami, wywodzi się z odległej przeszłości. Ich znaczenie ulegało jednak często zmianie przez wieki i w przypadku niektórych mało kto pamięta, o co w nich naprawdę chodziło. Na przykład z jednym z bardzo ważnych świąt chrześcijańskich wiąże się pewien przesąd – ludzie wierzą, że danego dnia mogą doświadczyć pewnego przeżycia i niektórzy chyba nawet starają się to zrobić. Przesąd ten jest też przyczynkiem do różnych żartobliwych uwag, zarówno w gronie rodzinnym, jak i szeroko pojętej kulturze. Gdybyśmy jednak cofnęli się w przeszłość, okazałoby się, że kiedyś starano się uniknąć doświadczenia tego, o czym mowa, ponieważ wiązało się to z rychłym zgonem. O jakim wierzeniu mowa?
3. Pewien bardzo piękny norweski zabytek sprzed ponad tysiąca lat doczeka się niedługo repliki, która powstanie w Polsce. Jaki to zabytek?
4. Przyczyną śmierci jednej z polskich władczyń, a przynajmniej jedną z przyczyn, mogła być według niektórych badaczy… wąska miednica. O którą władczynię chodzi?
5. Pewien wybitny asyriolog przez lata współpracował z popularnym tygodnikiem, który nie miał nic wspólnego z asyriologią. Jego współpracownicy nie mieli pojęcia, jakiego to wybitnego naukowca mają w swoim gronie. Dowiedzieli się o tym dopiero wtedy, gdy z powody działań wojennych praca naukowa w kraju, z którego pochodził ów asyriolog stała się niemożliwa i przyjął on posadę w innym państwie. Jak się nazywał ów naukowiec?
6. Niedaleko miejsca, gdzie niedawno miała miejsce spektakularna katastrofa, znajduje się… obiekt. Potocznie mówi się o nim miasto, jednak bardzo możliwe, że pełnił inną funkcję. Jego architektura wiąże się z pewnymi pradawnymi symbolami, z których jeden kojarzy się negatywnie od ubiegłego stulecia. Jak nazywa się obiekt, o którym mowa?
7. Jedna z bohaterek pewnej mitologii, zła i podstępna wiedźma, cieszy się z powodu swej niezależności sympatią współczesnych feministek. Co to za postać?

Na odpowiedzi czekam do 24.04. Cały tydzień to dla Was zbyt dużo, nudzicie się Uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Jeszcze dzień z kawałkiem. Naprawdę tylko jedna osoba?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Kto? I nie jedna ja jeszcze Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Czyli póki co jest nas dwóch Oczko Kaman ludzie, odpowiadajcie, pytania nie są tak trudne na jakie wyglądają, no może prócz piątego Smutny
Odpowiedz
Ten konkurs robi się coraz bardziej elitarny Uśmiech Jak się zarejestrowałem to grało 10 zawodników, potem grała szóstka, a później to już wszystko w oczach topniało. Teraz tylko dwóch nas, jak tak dalej pójdzie to najwytrwalszy konkursowicz będzie sam sobie pytania zadawał Oczko Publicznie.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Tylko że ja żadną tam elitą tego konkursu nie jestem, nie byłem i raczej nie będę, a do zabawy dołączyłem całkiem niedawno Oczko
Odpowiedz
Jakby nie patrzeć ja też długo nie uczestniczę w konkursie. A jak tak dalej pójdzie to coś mi się wydaje że w tej edycji to Ty będziesz pytania zadawał Uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
Na razie mam "kryzys netowy", to znaczy nie mam siły siedzieć przy kompie, więc wysłałem tylko te dwie odpowiedzi, które znałem bez gógla. Uśmiech

Może wreszcie uda mi się odmulić i wyślę resztę. Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości