To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seriale
Cytat:Ja polecam taki oto serial:
http://www.filmweb.pl/serial/Prawo+ulicy-2002-87721
Dramat, Kryminał

Jestem co prawda na szóstym odcinku pierwszego sezonu, ale już wiem, że całkiem przyjemnie się ogląda to to.

Ach ci kochani polscy tłumacze. I potem widzę tytuł i nie wiem o co chodzi. Pisz od razu że The Wire oglądasz. A serial genialny.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Ach ci kochani polscy tłumacze. I potem widzę tytuł i nie wiem o co chodzi. Pisz od razu że The Wire oglądasz. A serial genialny.
Sęk w tym, że tytuły nie muszą, a często nawet nie powinny być tłumaczone dosłownie. W tym przypadku raczej dosłowne tłumaczenie nie byłoby wskazane. Już sobie wyobrażam zapowiedzi w tv: "a teraz zapraszamy państwa na kolejny odcinek serialu kryminalnego drut". Ok, są przypadki, że tytuł jest idiotyczny, chociażby w przypadku takich filmów jak wirujący seks, czy projekt monster (wtf?), ale tutaj bym się nie czepiała. Polski tytuł brzmi dobrze i oddaje atmosferę i tematykę filmu.
The spice must flow
Odpowiedz
Rita napisał(a):"a teraz zapraszamy państwa na kolejny odcinek serialu kryminalnego drut"

Wire oznacza także podsłuch, pluskwę.
Odpowiedz
A co, niby serial "podsłuch" albo "pluskwa" brzmi lepiej niż "prawo ulicy"?
The spice must flow
Odpowiedz
Rita napisał(a):A co, niby serial "podsłuch" albo "pluskwa" brzmi lepiej niż "prawo ulicy"?

"Szacunek ludzi ulicy" jeszcze lepiej brzmi.
Odpowiedz
Wściekłe Gacie napisał(a):"Szacunek ludzi ulicy" jeszcze lepiej brzmi.

Taaa. "Szacunek ludzi ulicy Sezamkowej" to już w ogóle tytuł marzeń.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Wściekłe Gacie napisał(a):"Szacunek ludzi ulicy" jeszcze lepiej brzmi.
Nie wiem, jak na to wpadłeś, ale to już przekombinowane i nie brzmi dobrze. Po prostu w tym przypadku ciężko o dobre dosłowne tłumaczenie i nie ma się co wkurzać na tłumacza, bo jednak odwalił kawał dobrej roboty.
Tłumaczenie dosłowne jest dobre dla dokumentów, ale na pewno nie do tłumaczenia tytułów. A jak ktoś jest zwolennikiem przysięgłego tłumaczenia tytułów, to bardzo jestem ciekawa jakby sobie poradził z takimi filmami jak Blade Runner, Die Hard, Becoming Jane, Tinker Tailor Soldier Spy, Total Recall, czy właśnie The Wire.
The spice must flow
Odpowiedz
Rita napisał(a):Blade Runner
Ostrze Biegacz

Rita napisał(a):Die Hard
Umrzyj Twardo

Rita napisał(a):Becoming Jane
ByćDochodząc Jane

Rita napisał(a):Tinker Tailor Soldier Spy
Druciarz Krawiec Żołnierz Szpieg

Rita napisał(a):Total Recall
Totalne Przypomnienie sobie, że się zostawiło włączone żelazko II

Rita napisał(a):The Wire.
Drut
Odpowiedz
Woody Allen - Drewniak Kosmyta
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Tylko to tutaj zostawię:
[Obrazek: 368ne3.jpg]
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Dziwne. GoT s03e09 był wczoraj, a nikt nawet słowa nie napisał na ten temat.

Chociaż nie. To jest zupełnie na miejscu.
Odpowiedz
Dlatego, że dopiero ściągnąłem...
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Dziwne. GoT s03e09 był wczoraj, a nikt nawet słowa nie napisał na ten temat.

Chociaż nie. To jest zupełnie na miejscu.

Dlatego że nie każdy ma HBO, niektórzy czekają na to aż ktoś nagrany odcinek wrzuci do sieci.
Sebastian Flak
Odpowiedz
@Neuromancer, już są wrzucone przecież.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł

Kurt Gödel

Odpowiedz
Ja czekam na te wrzucone na chomika, najlepiej w rmvb Uśmiech Mam darmowy transfer, to ściągam, zaraz sprawdzę czy ktoś się już pośpieszył i wrzucił.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Ja też nie mam HBO. Koło 12.00 było już kilka wersji do wyboru.
Odpowiedz
Po co chomik? Nie lepiej torrent?

Kurt Gödel

Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Ja też nie mam HBO. Koło 12.00 było już kilka wersji do wyboru.

Na chomiku? Jutro sobie ściągnę, dziś już wykozystałem dostępny transfer, jutro się odnowi Uśmiech

FlauFly napisał(a):Po co chomik? Nie lepiej torrent?

Na chomiku mam konto od dawna, siła przyzwyczajenia. A że ładnie mi chomikowicze ściągają pliki, to i punkty ma coraz to dobijane. A te wymieniam na transfer. Duży uśmiech
Sebastian Flak
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Ja też nie mam HBO. Koło 12.00 było już kilka wersji do wyboru.

pierwsze wersje (i to w HD) były już dostępne o 4 nad ranem, a więc tuż po zakończeniu odcinka. polishtracker rules :]

co do odcinka to ciekaw jestem opinii osób, które nie czytały książek. ktoś się wypowie?
....jak łatwo wy­wołać echo w pus­tych głowach.

Odpowiedz
Cytat:co do odcinka to ciekaw jestem opinii osób, które nie czytały książek. ktoś się wypowie?
SPOILERY W ŚRODKU
https://twitter.com/RedWeddingTears
=]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości