Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:Ja polecam taki oto serial:
http://www.filmweb.pl/serial/Prawo+ulicy-2002-87721
Dramat, Kryminał
Jestem co prawda na szóstym odcinku pierwszego sezonu, ale już wiem, że całkiem przyjemnie się ogląda to to.
Ach ci kochani polscy tłumacze. I potem widzę tytuł i nie wiem o co chodzi. Pisz od razu że The Wire oglądasz. A serial genialny.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 2,501
Liczba wątków: 33
Reputacja:
9
cobras napisał(a):Ach ci kochani polscy tłumacze. I potem widzę tytuł i nie wiem o co chodzi. Pisz od razu że The Wire oglądasz. A serial genialny. Sęk w tym, że tytuły nie muszą, a często nawet nie powinny być tłumaczone dosłownie. W tym przypadku raczej dosłowne tłumaczenie nie byłoby wskazane. Już sobie wyobrażam zapowiedzi w tv: "a teraz zapraszamy państwa na kolejny odcinek serialu kryminalnego drut". Ok, są przypadki, że tytuł jest idiotyczny, chociażby w przypadku takich filmów jak wirujący seks, czy projekt monster (wtf?), ale tutaj bym się nie czepiała. Polski tytuł brzmi dobrze i oddaje atmosferę i tematykę filmu.
The spice must flow
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
Rita napisał(a):"a teraz zapraszamy państwa na kolejny odcinek serialu kryminalnego drut"
Wire oznacza także podsłuch, pluskwę.
Reputacja:
9
A co, niby serial "podsłuch" albo "pluskwa" brzmi lepiej niż "prawo ulicy"?
The spice must flow
Reputacja:
151
Rita napisał(a):A co, niby serial "podsłuch" albo "pluskwa" brzmi lepiej niż "prawo ulicy"?
"Szacunek ludzi ulicy" jeszcze lepiej brzmi.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Wściekłe Gacie napisał(a):"Szacunek ludzi ulicy" jeszcze lepiej brzmi.
Taaa. "Szacunek ludzi ulicy Sezamkowej" to już w ogóle tytuł marzeń.
Sebastian Flak
Reputacja:
9
Wściekłe Gacie napisał(a):"Szacunek ludzi ulicy" jeszcze lepiej brzmi. Nie wiem, jak na to wpadłeś, ale to już przekombinowane i nie brzmi dobrze. Po prostu w tym przypadku ciężko o dobre dosłowne tłumaczenie i nie ma się co wkurzać na tłumacza, bo jednak odwalił kawał dobrej roboty.
Tłumaczenie dosłowne jest dobre dla dokumentów, ale na pewno nie do tłumaczenia tytułów. A jak ktoś jest zwolennikiem przysięgłego tłumaczenia tytułów, to bardzo jestem ciekawa jakby sobie poradził z takimi filmami jak Blade Runner, Die Hard, Becoming Jane, Tinker Tailor Soldier Spy, Total Recall, czy właśnie The Wire.
The spice must flow
Reputacja:
151
Rita napisał(a):Blade Runner Ostrze Biegacz
Rita napisał(a):Die Hard Umrzyj Twardo
Rita napisał(a):Becoming Jane ByćDochodząc Jane
Rita napisał(a):Tinker Tailor Soldier Spy Druciarz Krawiec Żołnierz Szpieg
Rita napisał(a):Total Recall Totalne Przypomnienie sobie, że się zostawiło włączone żelazko II
Rita napisał(a):The Wire. Drut
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Woody Allen - Drewniak Kosmyta
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Reputacja:
149
Tylko to tutaj zostawię:
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Dziwne. GoT s03e09 był wczoraj, a nikt nawet słowa nie napisał na ten temat.
Chociaż nie. To jest zupełnie na miejscu.
Liczba postów: 5,265
Liczba wątków: 93
Reputacja:
4
Dlatego, że dopiero ściągnąłem...
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Reputacja:
890
El Commediante napisał(a):Dziwne. GoT s03e09 był wczoraj, a nikt nawet słowa nie napisał na ten temat.
Chociaż nie. To jest zupełnie na miejscu.
Dlatego że nie każdy ma HBO, niektórzy czekają na to aż ktoś nagrany odcinek wrzuci do sieci.
Sebastian Flak
Reputacja:
4
@Neuromancer, już są wrzucone przecież.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Reputacja:
890
Ja czekam na te wrzucone na chomika, najlepiej w rmvb  Mam darmowy transfer, to ściągam, zaraz sprawdzę czy ktoś się już pośpieszył i wrzucił.
Sebastian Flak
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Ja też nie mam HBO. Koło 12.00 było już kilka wersji do wyboru.
Reputacja:
4
Po co chomik? Nie lepiej torrent?
Kurt Gödel
Reputacja:
890
El Commediante napisał(a):Ja też nie mam HBO. Koło 12.00 było już kilka wersji do wyboru.
Na chomiku? Jutro sobie ściągnę, dziś już wykozystałem dostępny transfer, jutro się odnowi
FlauFly napisał(a):Po co chomik? Nie lepiej torrent?
Na chomiku mam konto od dawna, siła przyzwyczajenia. A że ładnie mi chomikowicze ściągają pliki, to i punkty ma coraz to dobijane. A te wymieniam na transfer.
Sebastian Flak
Liczba postów: 1,846
Liczba wątków: 13
Reputacja:
39
El Commediante napisał(a):Ja też nie mam HBO. Koło 12.00 było już kilka wersji do wyboru.
pierwsze wersje (i to w HD) były już dostępne o 4 nad ranem, a więc tuż po zakończeniu odcinka. polishtracker rules :]
co do odcinka to ciekaw jestem opinii osób, które nie czytały książek. ktoś się wypowie?
....jak łatwo wywołać echo w pustych głowach.
Reputacja:
149
Cytat:co do odcinka to ciekaw jestem opinii osób, które nie czytały książek. ktoś się wypowie?
SPOILERY W ŚRODKU
https://twitter.com/RedWeddingTears
=]
|