To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Ok, zatem niech będzie sobota. Ale jako, że w sobotę na 90% nie będę przy komputerze to wyniki podam w niedzielę wieczorem.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Odpowiedzi:
1. Portugalski sebastianizm
2. Ksenofont z Aten
3. Sprawa Dudleya i Stephensa (1884) oraz precedens z tą sprawą związany (morderstwo nie stanowi usprawiedliwienia dla ratowania życia).
4. Koliszczyzna (1768 )

Punktacja:
Pilaster 3 pkt
Hastur 3pkt

A zatem znowu będzie dogrywka. Uśmiech
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Jest grubo Uśmiech Kiedy możemy się spodziewać pytań?
Odpowiedz
Fajne te dogrywkowe pytania Oczko
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Dobra, zepnę się w sobie jakoś. Oczko
NN
Odpowiedz
Dajesz, dajesz! Uśmiech
Odpowiedz
Baptiste, blokujesz temat paskudo :-)
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Ponieważ Baptiste zaniemówił (pomimo iż udziela się w innych wątkach) proponuję:

1. Resetujemy konkurs i zaczynamy ab ovo czyli Palmer wymyśla pytania.
2. Hastur i Pilaster wymyślają po trzy pytania i lecimy dalej z tym koksem.
3. Jakieś inne rozwiązanie.

Czekam na głosy.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
No dobra. biorę to na siebie.
Pytania będą gotowe w ciągu 12 godzin. Uśmiech
Odpowiedz
Popieram, niech Palmer coś ułoży, totalnie nie mam weny.

For the record: zwycięzcami ostatniej edycji jestesmy ex aequo Pilaster i ja Oczko
Odpowiedz
20. edycja

[Obrazek: 20.jpg]

1. To naprawdę niewielkie państwo przystąpiło do I Wojny Światowej jako mniej więcej dwunasty jej uczestnik, jeszcze nim minął rok od rozpoczęcia konfliktu. Podobno wysłało na front 10 żołnierzy i 10 medyków.

2. Pewien europejski król, siedemnaście lat po pierwszych dwóch koronacjach i trzy lata po trzeciej, nie mógł zdzierżyć chłopskiej hołoty, brużdżącej mu w zakątku księstwa, którego władcą też się tytułował.
Ruszył przeto na czele kilkunastotysięcznej armii, by nauczyć dziadostwo szacunku do władzy. Wojsk królewskich było prawdopodobnie więcej niż wszystkich chłopów w zbuntowanej okolicy. Na czele szła elitarna jednostka zwana ze względu na swe okrucieństwo "czarną".
Chłopi byli jednak nie w ciemię bici - zatopili pola i łąki, po czym przygotowali się do obrony. Mimo dwukrotnie słabszych sił urządzili panom rzeź, w której zginęło jakieś 7 tysięcy najeźdźców, w tym niemal wszyscy "czarni" najemnicy.
Zwycięstwo dało chłopom pół wieku niezależności.
Proszę podać miejsce i roczną datę bitwy.

3. Japońskim Cesarzom przypisywano boskie pochodzenie, ale nie mieli oni wiele do powiedzenia w kwestii sprawowania rzeczywistej władzy. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy było, paradoksalnie, teoretyczne posiadanie przez nich całej japońskiej ziemi, z tym, że posiadali ją jeno "duchowo", a w rzeczywistości znajdowała się w rękach możnych. Cesarz nie mógł wobec tego gromadzić bogactw, które dałyby mu wpływ na bieg wydarzeń. Jaki chwyt zastosowało wielu kolejnych średniowiecznych Cesarzy, by móc włączyć się do politycznych rozgrywek?

4. Kiedy w XX wieku upadały imperia kolonialne, powstała federacja zrzeszająca m.in. dziesięć państw, które istnieją dziś. Miała ładną błękitną flagę w białe fale ze złotym słońcem w środku. Startujący pod tą flagą sportowcy z federacji zdobyli nawet 2 brązowe medale olimpijskie.
Po 3,5 roku federację zlikwidowano - rozpadła się na małe państwa, z których największe ma mniej więcej 10 tys. km kw. powierzchni, a najmniejsze ćwierć tysiąca.

5. Proszę podać nazwę państwa, które ma dwie wersje flagi. Pierwszą na co dzień, drugą - w razie wojny. Jednak tej drugiej nie trzeba specjalnie szyć, wystarczy odwrócić pierwszą do góry nogami. Dziwne, no nie? Duży uśmiech

Rozwiązanie 20. edycji Konkursu w najdłuższy dzień roku. Uśmiech
Odpowiedz
O co pytasz w 4?

Odpowiedz
O nazwę tej tymczasowej federacji.
Odpowiedz
Gdzie odpowiedzi? Ludzie, ludzie! Uśmiech

Na razie tylko Rojza przysłała. Uśmiech
Odpowiedz
Jeszcze dwa dni. Ja obiecuję ponownie uczestniczyć w tym konkursie, w wydaniu 20., jako że sesję już mam za sobą (uff) Uśmiech
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Superosko. Uśmiech

Przysyłajcie do północy między piątkiem a sobotą.

Podobają się pytania?
Odpowiedz
Dziś wieczorem i jutro powinnam mieć trochę czasu na poszukiwania.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Jestem ostatnio nieco zarobiony, i nie mam dostępu do kompa, ale postaram się przysłać odpowiedzi. No i podobają się Oczko
Sebastian Flak
Odpowiedz
Jasne, że się podobają. To bardzo skuteczne bodźce intelektualne.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
Ogólnie mi się podobają pytania w konkursach - za to nie podoba mi się moja zerowa wiedza.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości