A, jeśli można spytać, w 3. jest tylko jedna słuszna odpowiedź czy więcej?
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
|
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
|
|
20.06.2013, 11:19
A, jeśli można spytać, w 3. jest tylko jedna słuszna odpowiedź czy więcej?
20.06.2013, 11:23
Znam tylko jedną, ale jeśli znajdziesz jakiś inny "chwyt" japońskich Cesarzy, to będzie jeszcze lepiej.
21.06.2013, 23:56
Mam nadzieję, ze zdążyłam.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec. - A co robi wojownik, kiedy czuje strach? - Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
22.06.2013, 03:26
Iselin napisał(a):Mam nadzieję, ze zdążyłam. Natürlich! ![]() Pięć osób nadesłało odpowiedzi: Iselin, Rojza, Exodim, Neuromancer i Sofeicz (kolejność płciowo-alfabetyczna). Pozostali nie ogarnęli, rozumiem, że przez te wakacje i upały (przede wszystkim upały). 8) Neuromancer nie miał wiele czasu i nadesłał tylko dwie odpowiedzi. Iselin, Rojza i Exodim pięknie zaszaleli i zdobyli po 4 punkty. Moim zdaniem pytania należały do bardziej niż trudnych, więc każdy punkt znaczy naprawdę dużo. ![]() Sofeicz w ogóle zaszalał na maksa i z 5 punktami zwycięża 20. edycję Konkursu. Gratulacje :!: Pytania i odpowiedzi. 1. To naprawdę niewielkie państwo przystąpiło do I Wojny Światowej jako mniej więcej dwunasty jej uczestnik, jeszcze nim minął rok od rozpoczęcia konfliktu. Podobno wysłało na front 10 żołnierzy i 10 medyków. SAN MARINO 2. Pewien europejski król, siedemnaście lat po pierwszych dwóch koronacjach i trzy lata po trzeciej, nie mógł zdzierżyć chłopskiej hołoty, brużdżącej mu w zakątku księstwa, którego władcą też się tytułował. Ruszył przeto na czele kilkunastotysięcznej armii, by nauczyć dziadostwo szacunku do władzy. Wojsk królewskich było prawdopodobnie więcej niż wszystkich chłopów w zbuntowanej okolicy. Na czele szła elitarna jednostka zwana ze względu na swe okrucieństwo "czarną". Chłopi byli jednak nie w ciemię bici - zatopili pola i łąki, po czym przygotowali się do obrony. Mimo dwukrotnie słabszych sił urządzili panom rzeź, w której zginęło jakieś 7 tysięcy najeźdźców, w tym niemal wszyscy "czarni" najemnicy. Zwycięstwo dało chłopom pół wieku niezależności. Proszę podać miejsce i roczną datę bitwy. HEMMINGSTEDT - rok 1500 3. Japońskim Cesarzom przypisywano boskie pochodzenie, ale nie mieli oni wiele do powiedzenia w kwestii sprawowania rzeczywistej władzy. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy było, paradoksalnie, teoretyczne posiadanie przez nich całej japońskiej ziemi, z tym, że posiadali ją jeno "duchowo", a w rzeczywistości znajdowała się w rękach możnych. Cesarz nie mógł wobec tego gromadzić bogactw, które dałyby mu wpływ na bieg wydarzeń. Jaki chwyt zastosowało wielu kolejnych średniowiecznych Cesarzy, by móc włączyć się do politycznych rozgrywek? INSEI - Cesarze abdykowali, zachowując "boski" prestiż, po czym starali się gromadzić własny majątek ziemski i wpływy polityczne. 4. Kiedy w XX wieku upadały imperia kolonialne, powstała federacja zrzeszająca m.in. dziesięć państw, które istnieją dziś. Miała ładną błękitną flagę w białe fale ze złotym słońcem w środku. Startujący pod tą flagą sportowcy z federacji zdobyli nawet 2 brązowe medale olimpijskie. Po 3,5 roku federację zlikwidowano - rozpadła się na małe państwa, z których największe ma mniej więcej 10 tys. km kw. powierzchni, a najmniejsze ćwierć tysiąca. FEDERACJA INDII ZACHODNICH 5. Proszę podać nazwę państwa, które ma dwie wersje flagi. Pierwszą na co dzień, drugą - w razie wojny. Jednak tej drugiej nie trzeba specjalnie szyć, wystarczy odwrócić pierwszą do góry nogami. FILIPINY Dziękuję za udział w Konkursie. Czas na pytania Sofeiczowe. ![]() Może skoro są wakacje damy sobie po dwa tygodnie na odpowiedzi?
22.06.2013, 09:15
Gratuluję Sofeiczowi.
BTW. świetnie Palmer zadał pytanie nr 2. Bardzo ciężko było to wygooglować, a jak się okazuje bitwa jest dość znana.
22.06.2013, 10:12
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Łał!!!
Po pierwsze - gratuluje Palmerowi pytań - przynajmniej musiałem zgłębić wiedzę na temat wojen chłopskich w Europie i historii Japonii. Teraz jestem obkuty jak przedwojenny maturzysta. Po drugie - mam problem, bo w przyszłym tygodniu jest ślub syna i, jak możecie się domyślić, kupa latania i załatwiania. Raczej nie mam teraz głowy do wymyślenia sensownych pytań. Może ktoś z trójki by się podjął?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
22.06.2013, 10:42
Sofeicz napisał(a):Po drugie - mam problem, bo w przyszłym tygodniu jest ślub syna i, jak możecie się domyślić, kupa latania i załatwiania. Ślub syna to wielkie szczęście, a nie problem. ![]() Myślę, że poczekamy dwa tygodnie. :p
22.06.2013, 11:35
Gratulacje, Sofeicz
![]() Świetne były te pytania, zwłaszcza to, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec. - A co robi wojownik, kiedy czuje strach? - Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
22.06.2013, 14:58
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
OK - wychodzi na to, że uda mi się pytania do jutra zamieścić.
Ślub może poczekać :lol2:
22.06.2013, 15:02
Sofeicz napisał(a):OK - wychodzi na to, że uda mi się pytania do jutra zamieścić.Myślę, że pytania to istotny powód, żeby go przełożyć o parę dni
Uwaga, uwaga, oto pytania (wersja lekko wakacyjna):
1. Pewien znany matematyk drogą żmudnych obliczeń wyznaczył datę swojej śmierci. Kiedy w przewidzianym dniu śmierć jakoś nie nadchodziła nasz bohater chcąc spełnić przepowiednię popełnił samobójstwo. Któż to taki? 2. Znany polski pisarz kilkukrotnie spotkał osobiście Cesarza Francuzów, i spotkania te opisuje jako wyjątkowo pechowe. Cóż to za pechowy pisarz? 3. Kiedyś w I RP zdarzyła się kuriozalna sytuacja, w której kościelny sąd biskupi rozstrzygnął doktrynalny spór pomiędzy odłamami bogobojnych Żydów. Kiedy to miało miejsce i jakiej postaci dotyczyło? 4. Może ktoś pamięta moje pytanie, w którym wystąpiła Wirginia Woolf ośmieszająca z grupą przyjaciół Royal Navy. Coś z tej samej beczki. Tym razem chodzi o szewca, który przebrany w mundur, przejął dowództwo nad oddziałem żołnierzy, zajął budynek magistratu, uwięził burmistrza (pod strażą tychże żołnierzy) i przejął całą kasę magistralną. Prawie do końca życia żył w nimbie tego, który ośmieszył dobrze naoliwioną maszynerię swego Państwa. Kto to i jakie to państwo? 5. Pewien hierarcha postanowił zreformować liturgię, w tym m.in. "gestykulację". Rozpętało to istną histerię religijną - doszło do ponad 10.000 samospaleń (często całych rodzin) w obronie starych zasad i gestykulacji. Co to za reformator? 6. Pewne państwo utraciło na długi czas niepodległość rozkawałkowane przez sąsiadów. Wątpliwym pocieszeniem dla tego państwa jest fakt, że jego wojska, w różnym charakterze i konfiguracjach przebywały zbrojnie w stolicach tych sąsiednich państw. Co to za państwo? Czekam na odpowiedzi do 1 lipca. Niestety zapasy czeremchówki się skończyły więc zwycięzcy będzie musiała wystarczyć satysfakcja.
23.06.2013, 15:00
Szóste pytanie przyprawia mnie o kołowaciznę.
23.06.2013, 16:24
Witaj w klubie, Palmer.
Na pierwsze pięć znalazłem odpowiedź w kilkanaście minut, szóste spędza mi sen z powiek...
[COLOR="Silver"]*Wyjątkowo dowcipny i cięty ateistyczny cytat.*
*Praktycznie nikomu nieznany autor tegoż cytatu*[/COLOR]
26.06.2013, 22:06
.
Palmer Eldritch napisał(a):5. Proszę podać nazwę państwa, które ma dwie wersje flagi. Pierwszą na co dzień, drugą - w razie wojny. Jednak tej drugiej nie trzeba specjalnie szyć, wystarczy odwrócić pierwszą do góry nogami.Nie brałem udziału w konkursie ale czy USA też byłyby poprawną odpowiedzią na to pytanie? http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Flaga_Sta...dnoczonych Cytat: Flaga powieszona odwrotnie, dołem do góry, jest sygnałem niebezpieczeństwa. Sygnał ten jest zapisany w regulaminie wojskowym. Można go jednak wykonać tylko w sytuacji skrajnego niebezpieczeństwa.
30.06.2013, 20:09
Panie i Panowie!
Jutro upływa termin nadsyłania odpowiedzi. Na razie nikt nie przysłał. Czekam.
30.06.2013, 20:44
Xeo95 napisał(a):. Nic o tym nie słyszałem. ![]() Wydaje mi się, że nie spełniałoby to warunku do uznania za prawidłową odpowiedź. Sofeicz napisał(a):Panie i Panowie! Wysłałem. Ciężko było, oj ciężko.
01.07.2013, 10:24
Sofeicz napisał(a):Panie i Panowie! Do której można nadsyłać odpowiedzi? Do 24?
01.07.2013, 10:31
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia exodim napisał(a):Do której można nadsyłać odpowiedzi? Do 24?Dokładnie - przyjmuję odpowiedzi do północy. Na razie mam dwa komplety odpowiedzi.
01.07.2013, 11:13
Trudne te pytania dla Google'a :p
Jak będę miał [co najmniej] 5 odpowiedzi do północy, to wyślę.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|